agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

Jezebel 18-05-2010 09:59

Benim beşi de 50-60 cm oldu .
sadece başlangıçta kaybettiğim bir fidem oldu .
İzmir güneşi güçlü geldi sanırım , bir iki yaprak kavrulmuştu- gölgeye aldım .

bari 18-05-2010 10:21

Benimde ikisinde tomurcuk var, meyvelerini göreceğiz inşallah.. Ama en çok istediğim glen moydu:(

Jezebel 18-05-2010 11:36

Üzülmenize gerek yok , nasılsa bizdekiler seneye bir sürü dip sürgünü verecek ;)

Jezebel 20-05-2010 20:44

Polka

1 Eklenti(ler)
bu sene mahçup oldu , Karaka black onun pabucunu dama attı .
Geriden de olsa yeni ürün geliyor ...

Eklenti 145669

Sn . bari benim de ölen Glen Moy ' muş , ben nedense Mailing jevel sanıyordum hep .
Malesef bana da kısmet olmuyacak tadına bakmak .
Ne yapayım bu kadarına da sahip olmuyanlar var ...:rolleyes:
Kanaat edelim biraz , kim inanacaksa ...

tropik 20-05-2010 21:21

Arkadaşlar dikensiz böğürtlen nasıl bir tür meyvesi güzel oluyormu?
Gerçi sizin karakalar'dan sonra bu biraz cüce kalıyor ama. :D

Jezebel 20-05-2010 22:05

Dikensiz aşı böğürtlen biraz ekşimsi oluyor . Ben seviyorum , marmelatı nefis oluyor .
Ondan da iki kök var , çiçekleri pembe açıyor , tüm dal uçları pembe goncalar içinde ;)
Onun çiçekleri yan dal uçlarında oluyor . Karakanınkiler dal boyu oluyor .
Ben hiç bir berry' yi hor görmem .

bari 23-05-2010 11:38

4 Eklenti(ler)
Black butte çiçek.. Meyveler kendini göstermeye başladı.. Rubus rolfei ve rubus rosifolius...

Jezebel 23-05-2010 15:05

Bravo sayın bari ,10 tam puan .
Çok güzeller .Meyvaların olgunlaşmasını ve tadı konusundaki yorumunuzu bekliyorum .
Sizden gelecekleri sabırsızlıkla bekliyorum . Sonbahara da bırakabiliriz ama sıcaktan olumsuz etkileneceklerse .
Bendeki butte' den bu sene uç daldırma yapmayı planlıyorum .
Bu düpedüz açgözlülük ama ...
Bir çiftlik edinmemiz şart oldu biz bahçelere sığmaz olduk .

seyyah53 29-05-2010 00:59

Değerli arkadaşlar bende sonunda forumdaki bir arkadaşımdan bir kaç çeşit böğürtlen ve bir tane yediveren ahududu çeşiti edindim bursa 1 böğürtlen ve yediveren ahududu şuanda tomurcuk açmış durumda yakında resimlerini paylaşırım burada ...bu arada başka bir arkadaş bana 1 hafta önce yarı odunsu hatta yeşil kısmı biraz fazla ahududu çeliği gönderdi bende onları 4000 ppm lik iba ya batırıp perlit ve torf karışımına batırdım acaba tutma oranları nedir...teşekkürler...

artemisia10 29-05-2010 13:31

Selamlar

Benimde 6 adet dikensiz böğürtlrnim var. Pazardan aldım satan kişi çelikten ürettiğini söyledi sanırım meyve kalitesi pek iyi olmayacak ama önemli değil çok güzel görünüyorlar. Yalnız bir tanesini saksısını delmeden sulamışım ve kökünü çürütmüşüm kökünü temizleyip toprağını değiştirip tekrar diktim yeni sürgünler verdi canlandı. İki hafta geçti tekrar kurumaya başladı çıkarıp köküne baktım toprak çok sulamadığım halde balçık gibi olmuş. Bu bir tür kök hastalığı olabilir mi kurtarmak için ne yapabilirim? Haftaya bahçeye yerlerine dikeceğim hasta olanı toprağa dikersem diğerlerine zarar verir mi? Herkese saygılar...

Jezebel 29-05-2010 15:20

Bu bir hastalık değil , toprağınız kalitesiz veya açtığınız delikler çok ufak .
Kumlu bir toprak ideal olur , torf / kum katışımı veya torf / perlit .
Bahçeniz varsa mükemmel olur . Saksının dibine çakıl taşları koymayı ihmal etmeyin .
Kurtulur aslında , hayli arsızdır .

artemisia10 29-05-2010 16:30

Teşekkürler, bende düzelicekmiş gibi hissediyorum umarım öyle olur bahçede yerleri hazır ...:)

seyyah53 30-05-2010 00:34

Sayın artemisa10 birde toprak mataryellerinizde perlit ,pomza taşı,vermikulit gibi mataryelleride kullanmanızı tavsiye ederim toprağı çok güzel havalandırıyorlar ve bitki köklerinin rahat büyümesini sağlıyorlar...ben yeni aldığım böğürtlen ve ahududu fidanlarıma uyguladım esas yerlerine ditikten 2 gün sonra dipten ,toprak altından yeni sürgünler vermey başladılar ,şuanda yukarıda bahsettiğim gibi ahududu çelikleri köklendirmeye çalışıyorum onlar içinde denizden yosun topladım ve kurutuyorum birde toprağa kurumuş deniz yosunu koyup büyümelerini deneyeceğim...

YeşilSeven 31-05-2010 12:58

2 Eklenti(ler)
Dediğiniz gibi bahçe yetmiyor çiftlik lazım bize. Arkadaşlar bizim 7 dönümlük bahçe doldu taştı. Şu anda 62 tür meyve var. Bu sene 32 türden meyve alıyoruz. Meyve veren tür sayısı inşallah her yıl artacak. Üzümsüleri tel/çit kenarlarına yerleştirmeye çalışıyorum. Ahududu ve böğürtlenleri gören 76 yaşındaki babamın abime söylediği söz gerçekten manidar: "Biz yıllarca çalışıp bahçeyi ormanlardan (yabani, ufak, yuvarlak bir tür böğürtlen) temizledik, bizim oğlan ise yeniden orman doldurmuş." Ne diyelim haksız sayılmaz hani :)

artemisia10 31-05-2010 13:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 648726)
Sayın artemisa10 birde toprak mataryellerinizde perlit ,pomza taşı,vermikulit gibi mataryelleride kullanmanızı tavsiye ederim toprağı çok güzel havalandırıyorlar ve bitki köklerinin rahat büyümesini sağlıyorlar...ben yeni aldığım böğürtlen ve ahududu fidanlarıma uyguladım esas yerlerine ditikten 2 gün sonra dipten ,toprak altından yeni sürgünler vermey başladılar ,şuanda yukarıda bahsettiğim gibi ahududu çelikleri köklendirmeye çalışıyorum onlar içinde denizden yosun topladım ve kurutuyorum birde toprağa kurumuş deniz yosunu koyup büyümelerini deneyeceğim...

Ben hayvan gübresi kullanarak dikmeyi düşünüyordum ama toprak biraz sert söylediklerinizi deneyeceğim. Pazarda bir teyzeden almıştım o şubatta çelik aldıklarını söyledi ama yaptıkları daldırmada olabilir. Herkes sırlarını kolay paylaşmıyor :) çelikler tutarsa haber verirsiniz.Bende sonbaharda sayın YeşilSeven gibi çit kenarlarına dikmeyi düşünüyorum. Nazar değmesin çok güzeller...

seyyah53 31-05-2010 23:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi artemisia10 (Mesaj 649606)
Ben hayvan gübresi kullanarak dikmeyi düşünüyordum ama toprak biraz sert söylediklerinizi deneyeceğim. Pazarda bir teyzeden almıştım o şubatta çelik aldıklarını söyledi ama yaptıkları daldırmada olabilir. Herkes sırlarını kolay paylaşmıyor :) çelikler tutarsa haber verirsiniz.Bende sonbaharda sayın YeşilSeven gibi çit kenarlarına dikmeyi düşünüyorum. Nazar değmesin çok güzeller...

özür dilerim ben bizim gibi büyük saksılara dikeceksiniz zannettim, bahçe için dediğim mataryeller biraz maliyetli olabilir,bahçe topraklarına bu tür malzemeler kullanılıyormu yani mantıklımı bilemiyorum açıkcası ,evet sırlar biraz yavaş paylaşılıyor fakat gördüğüm kadari ile bu sayfada ve bazı sayfalarda bilgilerini ve denemelerini bizlerle payşalan değerli arkadaşlarımız mevcut ...saygılarımla

artemisia10 31-05-2010 23:54

Rica ederim ben evimizin küçük bir bahçesi var oraya dikeceğim sanırım malzemeler çok masraflı olmaz çünkü küçük bir alan. Sonbaharda çit kenarlarına dikmeyi planlıyorum bana da çok fide lazım böğürtleni çok seviyorum...:) Burda bilgilerini bizlerle paylaşan herkes doğanın elinden daha sıkı tutmamızı sağlıyor. Eğer gerçekten en büyük sırların açıkandığı bir yer varsa orası bana göre bu forumlar. Yetiştirdiğim her çiçek ve her ağaç için bilgi aldığım tüm insanlara teşekkürler...

sakagun 04-06-2010 20:32

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim dikensiz böğürtlenlerim. Henüz poşette olmalarına rağmen bol bol meyve veriyorlar.

denizakvaryumu 04-06-2010 20:41

Sn.Sakagun

böğürtlenleri nereden aldınız?

sakagun 04-06-2010 20:52

Kayınpederim yaylada yetiştirdiği böğürtlenlerden köklendirdi Denizakvaryumu.

Jezebel 04-06-2010 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 649990)
,evet sırlar biraz yavaş paylaşılıyor fakat gördüğüm kadari ile bu sayfada ve bazı sayfalarda bilgilerini ve denemelerini bizlerle payşalan değerli arkadaşlarımız mevcut ...saygılarımla

Paylaşım bize tecrube kazandırıyor , bitkilerimizi yaşatmak için .
Bu güzel meyveden dünyada çok fazla üretilirken , ülkemizde yok denecek kadar az olması çok üzücü .
Bunun önüne geçmek için acele etmek lazım .
Yabancılar yüzlerce tür üretirken biz sadece Aşı böğürtleni üretmişiz .
Çok acı :( V e tonlarca meyve üretiyorlar ...
Tabi bizim çabamız amatörce .
Profesyoneller nerede , işte bunu bilmiyorum .

seyyah53 04-06-2010 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi artemisia10 (Mesaj 650014)
Rica ederim ben evimizin küçük bir bahçesi var oraya dikeceğim sanırım malzemeler çok masraflı olmaz çünkü küçük bir alan. Sonbaharda çit kenarlarına dikmeyi planlıyorum bana da çok fide lazım böğürtleni çok seviyorum...:) Burda bilgilerini bizlerle paylaşan herkes doğanın elinden daha sıkı tutmamızı sağlıyor. Eğer gerçekten en büyük sırların açıkandığı bir yer varsa orası bana göre bu forumlar. Yetiştirdiğim her çiçek ve her ağaç için bilgi aldığım tüm insanlara teşekkürler...

hayırlısı olsun sayın artemisia...umarım istediğiniz gibi bahçe kurabilirsiniz ...bugün bende bir internet sitesinden sıvı köklendirme jeli satın aldım sadece yeşil aksamlı bitkileri çoğaltmak için mevcut bursa1 çeşitli böğürtlenimin dip ten çıkan iki sürgünden birtanesini falçata ile kestim jele batırıp perlit torf karışımına diktim amacım bitki çoğaltmak tan ziyade bu köklendirme işlemini her çeşit bitkide deniyorum daha sonra sayın jejebel in dediği gibi hendek **** uç dalsırma iilemlerini öğreneceğiz....saygılarımla

seyyah53 04-06-2010 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 652143)
Bunlar da benim dikensiz böğürtlenlerim. Henüz poşette olmalarına rağmen bol bol meyve veriyorlar.

maşallah sayın sakagun...sanırım piyasada olmayan bir çeşit bu ..

seyyah53 04-06-2010 22:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 652213)
Paylaşım bize tecrube kazandırıyor , bitkilerimizi yaşatmak için .
Bu güzel meyveden dünyada çok fazla üretilirken , ülkemizde yok denecek kadar az olması çok üzücü .
Bunun önüne geçmek için acele etmek lazım .
Yabancılar yüzlerce tür üretirken biz sadece Aşı böğürtleni üretmişiz .
Çok acı :( V e tonlarca meyve üretiyorlar ...
Tabi bizim çabamız amatörce .
Profesyoneller nerede , işte bunu bilmiyorum .

sayın jezebel galiba sizde bayağı bir çeşit böğürtlen ve ahududu var bu yüzden deneyimlisinizde...siz gübre çeşiti olarak hangi tür gübre kullanıyorsunuz böğürtlen ve ahududularınıza ..sanıyorum asitli toprakları seviyorlar değil mi?

seyyah53 04-06-2010 22:48

bu arada benim balkonumdaki 5 çeşit ahududu ve böğürtlenlerimde birtanesi fazla olmak üzereyeşil yaprak biti ve kırmızı bir bit böcek tarzı bişeyler var neemazal uyguladım dün biraz çiçeklerini ve meyvelerine de geldi ilaçtan...acaba bu normalmidir ...sizinkilerdede oluyormu...

Jezebel 05-06-2010 09:33

Gübre olarak yanmış keçi gübresi kullanıyorum .
Herhangi bir böceklenme durumunda ki bazen oluyor öncelikle bitkiniz güçlüyse hiç bir şey yapamıyacaklarından emin olun ;)
Ama bitkiniz taze fide veya yeni saksı değiştirmişseniz , bitki ortama uyum sağlamak için çabalarken bir de böceklenir veya toprağında bir kurtlanma varsa bu ölümüne yol açabilir .
Bu bitkinin meyvesini çocuklarıma yedirdiğim için asla kimyasal kullanmam .
İlk önlem olarak eldivenimi giyer ve tek tek tüm bit , böcek ve örümcekleri elimlen toplarım ;)
Şimdiye kadar başedemediğim bir düşman olmadı . Umarım olmaz da ...

seyyah53 05-06-2010 12:13

Benimde bu ilk ilaç kullanmam fakat forumdan ve farklı sayfalardan araştırdıım kadari ile neemazal organik bir ilaç olarak tabir ediliyor...ben o yüzden uyguladım yoksa bitkinin kendiside ölse kesinlikle ilaç kullanmam ilaç kullanacaksam neden dışarıdan satın almayayım...

Zeytinci 05-06-2010 13:25

Sn Jezebel,

İzmir'in iklimsel açıdan berryler için yetiştirme dezavantajı ve avantajları nelerdir?
Size göre hobi dışına çıkabilir ve ticari durum olabilir mi?

Orta karadeniz de yol kenarlarında karadut gibi siyah böğürtlenlerin üzerine süt döküp tadınca İzmir de bu şans olmaz demiştim:)

Jezebel 05-06-2010 14:04

Ben sadece evinin önündeki bahçede 6 çeşir Ahududu 4 çeşit de Böğürtlen bakan kendi halinde bir insanım .
Amacım çocukluğumda tadabildiğim tatları çocuklarıma da tattırmaktı ilk başta .
Şimdi biraz bilgi sahibi olarak söyleyebilirim ki ,
Blueberry İzmirde ticari yetiştirmek hayalden öte gidemez . Ancak Böğürtlen çok rahat yetiştirilebilir .
Biraz araştırmayla erken meyve veren iki cins , 2 cins de ara mevsim (midsummer )
ve 2 cins de geç meyve veren Blackberry fidesi satınalırsanız ,ticari olarak bu konuyu düşünebilirsiniz .
Zararlısı yok denecek kadar az . Hızlı çoğalıyorlar .
Sadece sulamayı ayarlarsanız verimi sağlar ve 10 ay boyunca ürün elde edersiniz .
Ahududu konusunda çok iddalı olamam , kuzeye bakan yamaçlarda yetişmesi mümkün .
Aşırı sulamadan hoşlanmaz , bu seneki yağmurlar düz arazide Ahududu kökünün çürümesine neden olabilir .
Kabaca aklıma gelen bunlar ;)
Saygılar .

Zeytinci 05-06-2010 14:18

Jezebel,

Bir adet ahududu fidesini sabah ve akşam güneşi alan bahçede bir yere diktim. Suyu sever diye haftada iki kez sulanıyor. Dediğinizden bunun fazla olduğunu anladım.

İki cins ara mevsim berry çeşitlerinin isimleri nedir?
İki cins de geç mevsim black berry çeşit isimlerini de söylerseniz ayrıntılı inceleyeyim.

Saygılar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025