agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

selis 16-11-2009 09:07

Bari bilgiler için sağ olun.. Bir tane de uç diktim.. ;)

ahmet salih 09-12-2009 20:29

4 Eklenti(ler)
Bu yıl bir kaç tane saksı içine uç daldırma denedim . sanırım onlarda köklendi.

raabe 12-12-2009 01:57

merhaba arkadaşlar bir ziraat mühendisi arkadaşımla ahududu ekmeyi düşünüyoruz. baslangıç olarak 5 dönümlük araziye. subat ayında ahududu yetiştiriciliğiyle ilgili bir kursa katılacağız. oyuzden yetiştiricilikle lgili bir sorum yok. benim sorum... hasattan sonra ürün pazarlaması nasıl olucak recel fabrikaları ve pastaneler kullanıyor. yapraklarından cay yapılıyor. başka nerelerde pazarlayabiliriz ürünü? direk yetitirip pazarlayan arkdaşlardan yardım bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim.

bari 13-12-2009 14:23

2 Eklenti(ler)
Sizi farklı bir ahududu ile tanıştırayım. Çilek ahududusu olarak geçiyor, tek yıllık çilek gibi..
Benim ilk yılında bir çok sürgün verdiler...

denizakvaryumu 13-12-2009 22:26

Görüntüsü muhteşem, tadı nasıl acaba ?

athena -asena 13-12-2009 22:53

sayın bari

dağ çileğine benziyo galiba, eğer o ise reçeli mükemmeldir.

bari 13-12-2009 23:06

Değil, rubus türü SEvgili athena-asena. Anavatanı japonya..

SEvgili denizakvarmu,

Bu sene meyve göremedim, ama seneye inşallah.

athena -asena 13-12-2009 23:13

sayın bari

olabilir ama ben çok benzettim. inşallah meyve verdiğinde meyveleri yemek bize de nasip olur.

denizakvaryumu 13-12-2009 23:23

İnşallah asidik toprak istemiyordur.

Asidik toprak ister görüntüsü var :)

Lilium 14-12-2009 00:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 546370)

Bu sene meyve göremedim, ama seneye inşallah.

Sevgili bari ikinci resimdekiler sizin üretiminiz değilmi?

bari 14-12-2009 08:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 546388)
Sevgili bari ikinci resimdekiler sizin üretiminiz değilmi?

Değiller, ben örnek olsun diye resim ekledim. İlk resimdekiler benim. Asidik toprak istemiyor, ama ben biraz kullandım...

raabe 14-12-2009 21:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi raabe (Mesaj 545016)
merhaba arkadaşlar bir ziraat mühendisi arkadaşımla ahududu ekmeyi düşünüyoruz. baslangıç olarak 5 dönümlük araziye. subat ayında ahududu yetiştiriciliğiyle ilgili bir kursa katılacağız. oyuzden yetiştiricilikle lgili bir sorum yok. benim sorum... hasattan sonra ürün pazarlaması nasıl olucak recel fabrikaları ve pastaneler kullanıyor. yapraklarından cay yapılıyor. başka nerelerde pazarlayabiliriz ürünü? direk yetitirip pazarlayan arkdaşlardan yardım bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim.

kimse yardımcı olmıyacak mı ? benım amacım sadece ticaret yapmak değil cocukluk yıllarımda ekinlerın ve kağnıların oldugu ekılmedık tekbır ekılmemıs toprak bulunmayan koyumu tekrar canlandırmak asıl amacım....

siniroluyorum 20-12-2009 14:34

Ben geçen sene saksıya çelikle denemiştim ahududuyu (cinsini bilmiyorum)susuz bırakmışım tutmadı bu sene teyzemden aldıklarımın ikisi tutu gibi ama ilkbaharda belli olacak

envor 20-12-2009 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siniroluyorum (Mesaj 549565)
Ben geçen sene saksıya çelikle denemiştim ahududuyu (cinsini bilmiyorum)susuz bırakmışım tutmadı bu sene teyzemden aldıklarımın ikisi tutu gibi ama ilkbaharda belli olacak

Çelikten üretilen fidelerin veriminde düşüş oluyor, kökten çıkan sürgünlerden üretmek gerekiyor.

botanik2009 13-01-2010 20:12

Kök sürgünlerinden ayırma işlemi , en uygun hangi tarihte olur.

Alchemist 04-02-2010 17:03

Merhaba arkadaşlar, ben 1 tane ahududu fidanı bulup diktim. Ama internette gördüğüm turuncu ahududu merakımı çekti ve almak istiyorum. Yalnız tohum olarak yolluyorlar. Böyle bir olasılık var mı; eğer varsa meyvelerimizden nasıl dikime uygun tohum elde edebiliriz? Tohumla çoğaltma hakkında bilgisi olan arkaşlarımız yardım etiiği takdirde çok memnun olurum. Saygılar

bari 12-02-2010 20:42

2 Eklenti(ler)
Tohumdan Rolfeiler ilk yapraklarını oluşturmaya başladılar, kış şartları biraz gelişimleri yavaş..

caturanga 12-02-2010 22:58

Sn bari dikensizlerden tatlı meyveli böğürtlen varmı...

bari 13-02-2010 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caturanga (Mesaj 578158)
Sn bari dikensizlerden tatlı meyveli böğürtlen varmı...

Chester var benim bildiğim, ama mutlaka başka çeşitlerde vardır..

hüsnüyusuf 13-02-2010 15:31

Saksıda dikensiz böğürtlen yetiştirmeyi düşünüyorum. Geçen yıl da niyetlenmiş fakat saksıda olmayacağını düşünerek vazgeçmiştim. Böğürtlen geç donlardan çok zarar gören bir bitki. Bu nedenle saksıda yetiştirmek daha riskli sanırım. Saksıda böğürtleni dondan korumak için ne yapılabilir? Yoksa bunu hiç denemesem daha mı iyi olur? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Ketir 13-02-2010 17:15

Neden Böğürtlenin dondan etkilendiğinizi düşünüyorsunuz ?
Türkiyeden çok daha soğuk ve çok daha kuzeyde sorunsuz yaşayan bir bitki .
Saksıda da , bahçede de sorun yaşamadan yetiştirebilirsiniz .

hüsnüyusuf 13-02-2010 17:46

Cevabınız için teşekkür ederim. Böğürtlenlerin dondan etkilendiğine çoğu kaynakta rastladım.

EKOLOJİK İSTEKLERİ

İklim

Böğürtlenler iklim faktörleri bakımından ahudutları kadar müşkülpesent değildir. Değişik iklim şartlarına daha kolay adapte olma özelliğindedir. Sıcaklık ve kuraklığa ahudutlarından daha fazla dayanıklıdırlar. Ancak kış ve ilkbahar donlarına karşı ahudutlarına göre daha az dayanırlar. Genelde sıcak mutedil iklim bölgelerinde daha iyi sonuç vermektedir. Şeftali yetiştirilen bölgelerde böğürtlen yetiştiriciliği rahatlıkla yapılmaktadır.

Böğürtlenlerin olgunlaşma döneminde kuru bir hava istenmez. Normalde soğuk geçen kış mevsiminde dallar genellikle donarak zarar görürler. Donan bu dallar yerine köklerden yeni sürgünler çıkar ancak o yılın ürününü almak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle don tehlikesi olan bölgelerde mutlak dondan korunma tedbirleri alınmalıdır.

http://www.gencziraat.com/Bahce-Bitk...iciligi-7.html

Samsunlu55 13-02-2010 21:45

Dikenli böğürtlen için konuşursam her yerde yetişiyor. Yaksanızda, kessenizde yok edilemiyor. Karadeniz için konuşursam denizden yaylaya kadar heryerde yetişebilir. Bizim en büyük baş belalarımızdandır. Tarladan geçen 1 arabalık yolu yerine göre 1 sene içersinde önceden hiç yol açılmamışcasına kapatabilir.

Birde böğürtlenin meyve vermiyen cinsi var biz kara çalı deriz gerçek ismi nedir bilen varsa söyliyebilir mi? Asıl bela bu...

Saygılarımla...

bari 13-02-2010 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hüsnüyusuf (Mesaj 578441)
Saksıda dikensiz böğürtlen yetiştirmeyi düşünüyorum. Geçen yıl da niyetlenmiş fakat saksıda olmayacağını düşünerek vazgeçmiştim. Böğürtlen geç donlardan çok zarar gören bir bitki. Bu nedenle saksıda yetiştirmek daha riskli sanırım. Saksıda böğürtleni dondan korumak için ne yapılabilir? Yoksa bunu hiç denemesem daha mı iyi olur? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Dikensiz böğürtlen ama hangi kultivar? Mutlaka dayanıklı türler var.. Hatta şöyle diyeyim bendeki dikensiz böğürtlenlerden bir kaçı yaprak bile dökmüyor, soğuklara o kadar dayanıklı diyebilirim. Zaten saksıda yetiştireceksiniz korunaklı bir yere alarak koruyabilirsiniz diye düşünüyorum..

hüsnüyusuf 14-02-2010 13:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bari (Mesaj 578592)
Dikensiz böğürtlen ama hangi kultivar? Mutlaka dayanıklı türler var.. Hatta şöyle diyeyim bendeki dikensiz böğürtlenlerden bir kaçı yaprak bile dökmüyor, soğuklara o kadar dayanıklı diyebilirim. Zaten saksıda yetiştireceksiniz korunaklı bir yere alarak koruyabilirsiniz diye düşünüyorum..

Sn. Bari, dayanıklı türleri bulmak önemli tabi ki. Ben kolaylıkla ulaşabileceğim türler için sormuştum. Bir de saksıyı korumak kolay fakat sonuçları bitki açısından her zaman iyi olmuyor. Bitkileri korumak için ev koşullarında ısıtılmayan bir ortama almak bile iyi sonuç vermiyor. Bunu farklı bitkilerde gördüğüm için rahatlıkla söyleyebilirim. Böğürtlenin dalları uzun olduğu için balkonda korumak mümkün olur mu onu düşünmekteyim.:confused:

Jezebel 14-02-2010 18:12

Dikensiz hibritler konusunda yorum yapamam .
Ancak doğal ortamda , çok dayanıklıdır , dona hiç aldırmaz .
Bulgaristanda , akarsuların bile donduğu Rodop dağlarında kovalar dolusu böğürtlen topladığım zamanlar oldu .
Balkonda koruyacaksanız uygun yalıtım malzemesiyle sarabilirsiniz .
Hava kabarcıklı naylon kullanabilirsinz , bazı hassas bitkiler için ben böyle yapıyorum .
Benim böğürtlenler(dikensiz hibrit ) yaprak bile dökmediler , sadece büyümeleri durdu .

Samsunlu55 14-02-2010 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 579125)
Dikensiz hibritler konusunda yorum yapamam .
Ancak doğal ortamda , çok dayanıklıdır , dona hiç aldırmaz .
Bulgaristanda , akarsuların bile donduğu Rodop dağlarında kovalar dolusu böğürtlen topladığım zamanlar oldu .
Balkonda koruyacaksanız uygun yalıtım malzemesiyle sarabilirsiniz .
Hava kabarcıklı naylon kullanabilirsinz , bazı hassas bitkiler için ben böyle yapıyorum .
Benim böğürtlenler(dikensiz hibrit ) yaprak bile dökmediler , sadece büyümeleri durdu .

Benim dikensiz böğürtlenlerde yaprak dökmüyor...

rapido34 17-02-2010 15:03

merhaba. elinizde varsa eğer bana dikensiz saksıda yetiştirmek için böğürtlen verebilirmisiniz acaba adım akay. istanbulda oturuyorum

Ketir 17-02-2010 19:03

Sn . rapido34 ,
forumumuzda paylaşım ve satış başlıkları var , oralara bir göz gezdirseniz :)
Burda bligi , tecrube ve sorunlar paylaşılıyor galiba .

Hhatice 18-02-2010 11:24

bu sabah böğürtlenimin saksısında kırkayak buldum aldım ama daha varmıdır,toprağını değiştirmem gerekiyor mu?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025