agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

doğan17 26-04-2011 02:13

Sayın gezegen82 gojilerinizin boyu 50cm ye geldiğinde tepesinden 10cm kesmen lazım dallanması için

gezen82 26-04-2011 07:21

saygıdeğer doğan17 gojimin budamasını yaptım. önceki mesajdaki resimdede var gözünüzden kaçmış olmalı.

Budamadan hemen birkaç gün sonra kenralardan tomurcuklar vermeye başladı. Büyük de bir saksıya aldım. İnşallah bundan sonrası güzel görünüyor inşallah.

Bu arada 4 gündür BİM de satışa sunulan 150 gramlık gojilerin tadına baktık. Çok güzel maşallah ama çok küçüklüydü. (Menşei ÇİN -Üretim yeri yanlış hatırlamıyorsam AYDIN yazmışlar ) Acaba bu "Çinde üretiliyor Aydında paketleniyor" demek mi oluyor?. Yoksa "Çinden getirilen tohumlarla Aydında üretiliyor" ANLAMINA MI GELİYOR.
Onunda tohumlarından ektik. Bakalım çimleneceklermi?

Bimde satılan gojilerin tadına bakan başka bir arkadaş varmı?

Yakup Ünal 26-04-2011 07:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gezen82 (Mesaj 792303)
saygıdeğer doğan17 gojimin budamasını yaptım. önceki mesajdaki resimdede var gözünüzden kaçmış olmalı.

Budamadan hemen birkaç gün sonra kenralardan tomurcuklar vermeye başladı. Büyük de bir saksıya aldım. İnşallah bundan sonrası güzel görünüyor inşallah.

Bu arada 4 gündür BİM de satışa sunulan 150 gramlık gojilerin tadına baktık. Çok güzel maşallah ama çok küçüklüydü. (Menşei ÇİN -Üretim yeri yanlış hatırlamıyorsam AYDIN yazmışlar ) Acaba bu "Çinde üretiliyor Aydında paketleniyor" demek mi oluyor?. Yoksa "Çinden getirilen tohumlarla Aydında üretiliyor" ANLAMINA MI GELİYOR.

ELEK ALTI satıyorlardır.
irileri 15-20 mm oluyorlar
bimdekiler 10 mm den demi küçük
Türkiyede satılanların çoğo güney afrika menşli toptancısını bulup oradan öğrene bilrisiniz ancak nereden geldiğini gojilerin

Yakup Ünal 26-04-2011 07:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğan17 (Mesaj 792274)
Sayın ünal gojiyi yaygınlaştırmanın yolu sanırım tarım fuarlarında mevcut
fuarda ürün sergileyen tohumcularla anlaşılabilir sanırım tanıtım için.

Üstad önce üniversitelerimiz araştıracak ama her konuda olduğu gibi bu konuda da üniversitilerde araştırma yok. Ticari giriimciler daha çok çaba harcıyorlar.
Tanıtım için başbakanın yemesi gerekiyor sanırım altın çilekteki gibi

Yakup Ünal 26-04-2011 07:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi krgz1905 (Mesaj 792134)
arkadaşlar meraba yeni üyeyim.gojı tohumu şimdi çimlendirsem oluır mu acaba bilgi verirseniz sevinirim.

Hoş geldiniz goji severler formuna :-)
Üstadlardan birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz bu formada bilgisini paylaşan bütün üstadlara teşekür ederim...
Ben de deneyerek öğreniyorum.
Ne amaçlı üreteceksin ( Ticari, hobi ..)
Nerede Üreteceksin ( balkon, sera...)
Kaçtane üreteceksin
...
sorularının cevabını bulduğunda denemeye başla

yetiştirmesi çok kolay ama meyve vermesi için uzunca bir süre lazım. ticari düşünmüyorsanız farklı çeşitlerden 2 şer tane alın deneyin hangisi sizin oraya uygun işe o çeşide yoğunlaşın
TOHUMDAN YETİŞTİRMENİN KEYFİ FARKLI...

h.ışık 26-04-2011 09:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gezen82 (Mesaj 792303)

Bende aldım, blueberyy ile birlikte. öncelikle blue berry nin tadına baktım. Şeker ve ayçiçek yağıyla tatlandırmışlar hoşuma gitti. Gojilerin paketini henüz açmadım. Ancak dediğiniz gibi çok küçükler.

serkanhoca 26-04-2011 09:57

Benim gojileri cumartesi akşamı çimlendirme için hazırladım; bugün çimlenmeye başladılar: dört günde çimlenme eğilimindeler_bim marketten aldıklarım_ bluebery lerde gelişme henüz yok

h.ışık 26-04-2011 10:44

Blueberry'lerde tohumları nasıl aldınız. Tohumlar goji tohumlarından bile çok çok küçükler.
Bir bardak içerisinde suda mı beklettiniz.

vehbi 26-04-2011 12:02

yaklaşık otuz dört çeşit tohum ektim bir ay önce ilk çimlenenler goji berry'ler oldu,daha sonra altın kirazlar çimlendi resimlerini çekince yüklerim.

serkanhoca 26-04-2011 16:25

Sayın h.ışık
Gojileri suda bir kaç saat beklettikten sonra hafifçe sıkarak tohumlarını çıkarabildim. Zaman alıcı bir işlem.

Aynı şekilde bluebery'lere de denedim. Sonuç olumsuz. Onları biraz daha fazla suda beklettikten sonra, küçük parçalara ayırdım, daha sonra bir kavonaza alarak sallamaya başladım. Bu süre içinde tohumlar ayrılıp kavanozun altında birikmeye başladılar. Gojilere göre daha fazla uğraş istiyor.

Bu arada çimlenen goji tohumlarını (40-50 tane) dikkatlice viyollere aktardım. (tohumları tülbentin arasında çimlendirmiştim)

rüzgargülü 26-04-2011 18:34

BİM deki gojilere bende baktım bir paket alacaktım ama malesef çok küçükler yani kurumuşlar ve küçülmüşler bne beğenmedim o yüzden alamdım en güzeli bu yaza tazelerini yemek umarım ürün alırız bu yaz

h.ışık 26-04-2011 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca (Mesaj 792564)
Sayın h.ışık
Gojileri suda bir kaç saat beklettikten sonra hafifçe sıkarak tohumlarını çıkarabildim. Zaman alıcı bir işlem.

Aynı şekilde bluebery'lere de denedim. Sonuç olumsuz. Onları biraz daha fazla suda beklettikten sonra, küçük parçalara ayırdım, daha sonra bir kavonaza alarak sallamaya başladım. Bu süre içinde tohumlar ayrılıp kavanozun altında birikmeye başladılar. Gojilere göre daha fazla uğraş istiyor.

Bu arada çimlenen goji tohumlarını (40-50 tane) dikkatlice viyollere aktardım. (tohumları tülbentin arasında çimlendirmiştim)

Bu sene ektiğim tohumlardan birkaç tane olsada taza taze tadına bakmayı çok istiyorum.

h.ışık 26-04-2011 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rüzgargülü (Mesaj 792652)
BİM deki gojilere bende baktım bir paket alacaktım ama malesef çok küçükler yani kurumuşlar ve küçülmüşler bne beğenmedim o yüzden alamdım en güzeli bu yaza tazelerini yemek umarım ürün alırız bu yaz

Bende küçük ve kurumuş olduğu için hiç beğenmedim ama yinede aldım tadına bakayım diye. Birde tohumlarını almak için. :p

serkanhoca 26-04-2011 21:19

Aynen bende sizler gibi yaptım. İlk defa goji yemenin merakı, ayrıca tohum olurlar mı düşüncesi ile aldım.

Tadı çok hoşuma gittiği söylenemez ama kötü de değil. Tohum olayına gelirsek, sorun çıkarmıyacaklar ama tahminim tohumların sadece yarısı çimlenebilecek.

İlerleyen günlerde resimleri burada paylaşacağım.

egetropical 26-04-2011 23:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yakup ÜNAL (Mesaj 792332)
markası N/M olan gojiler nasıl bilgisi olan varmı
http://www.gojisepeti.com/sertifikal...tification.jpg

bimdeki gojilerin cinsi lycium chinense türüne benziyor. barbarum özelliklerini göremedim.
N/M isimli goji türü yok, satış yapan bu firma benim partner firmam, barbarum türü ve yüksek kalibrasyonlu. onun için fiyatı yüksek ( Türkiyede goji bahçesi tesis ediyor. fidanlarını ben yetiştirdim)

egetropical 26-04-2011 23:10

başka bir formda sevgili kumpınarı arkadaşım çeşitleri yazmıştı buraya aktardım

Lycium, goji berry, türleri, cinsleri, varyeteleri

--------------------------------------------------------------------------------

1.Lycium afrum L.

2.Lycium andersonii A. Lycium andersonii A. Gray Gri

3.Lycium arabicum Schweinf. Lycium arabicum Schweinf. ex Boiss. ex Boiss.
= Lycium shawii Roem. = Lycium shawii Roem. & Schult. & Schult.

4.Lycium austrinum Miers Lycium austrinum Miers
= Lycium oxycarpum Dunal = Lycium oxycarpum Dunal

5.Lycium barbarum L. Lycium barbarum L.
Synonyms: Eş anlamlı:
•(=) Lycium halimifolium Mill. (=) Lycium halimifolium Mill.
•(=) Lycium vulgare Dunal (=) Lycium vulgare Dunal

6.Lycium berlandieri Dunal

7.Lycium brevipes Benth.

8.Lycium carolinianum Walter

9.Lycium cestroides Schltdl.

10.Lycium chilense Bertero.

11.Lycium chinense Mill.

12.Lycium chinense var. chinense Lycium chinense var. Chinense
•(=) Lycium chinense var. ovatum (Poir.) CK Schneid. (=) Lycium chinense var. ovatum (Poir.) CK Schneid.
•(≡) Lycium ovatum Loisel. (≡) Lycium ovatum Loisel.

13.Lycium chinense var. ovatum (Poir.) CK Schneid. Lycium chinense var. Ovatum (Poir.) CK Schneid.
= Lycium chinense var. chinense = Lycium chinense var. chinense

14.Lycium chinense var. potaninii (Pojark.) AM Lu Lycium chinense var. Potaninii (Pojark.) AM Lu
•(≡) Lycium potaninii Pojark. (≡) Lycium potaninii Pojark.

15.Lycium cooperi A. Lycium cooperi A. Gray Gri

16.Lycium depressum Stocks Lycium depressum Stoklar
•(=) Lycium turcomannicum Turcz. (=) Lycium turcomannicum Turcz. ex Miers ex Miers

17.Lycium europaeum L.

18.Lycium ferocissimum Miers

19.Lycium flexicaule Pojark.

20.Lycium foetidum L. Lycium foetidum L. f. f.
= Serissa japonica (Thunb.) Thunb. = Serissa japonica (Thunb.) Thunb.

21.Lycium fremontii A. Lycium fremontii A. Gray Gri

22.Lycium halimifolium Mill. Lycium halimifolium Mill.
= Lycium barbarum L. = Lycium barbarum L.

23.Lycium horridum Thunb.

24.Lycium japonicum Thunb.
= Serissa japonica (Thunb.) Thunb. = Serissa japonica (Thunb.) Thunb.

25.Lycium ovatum Loisel.
= Lycium chinense var. chinense = Lycium chinense var. chinense

26.Lycium oxycarpum Dunal Lycium oxycarpum Dunal
•(=) Lycium austrinum Miers (=) Lycium austrinum Miers

27.Lycium pallidum Miers

28.Lycium potaninii Pojark. Lycium potaninii Pojark.
= Lycium chinense var. potaninii (Pojark.) AM Lu = Lycium chinense var. potaninii (Pojark.) AM Lu

29.Lycium ruthenicum Murray

30.Lycium shawii Roem. Lycium shawii Roem. & Schult. & Schult.
•(=) Lycium arabicum Schweinf. (=) Lycium arabicum Schweinf. ex Boiss. ex Boiss.

31.Lycium spp.

32.Lycium torreyi A. Lycium torreyi A. Gray Gri

33.Lycium turcomannicum Turcz. Lycium turcomannicum Turcz. ex Miers ex Miers
= Lycium depressum Stocks = Lycium depressum Stoklar

34.Lycium vulgare Dunal Lycium vulgare Dunal
= Lycium barbarum L. = Lycium barbarum L.

doğan17 27-04-2011 00:50

ha yaşa sen başka türlü bizim milletimiz uyanmaz desene

the_mc 27-04-2011 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 792898)
bimdeki gojilerin cinsi lycium chinense türüne benziyor. barbarum özelliklerini göremedim.
N/M isimli goji türü yok, satış yapan bu firma benim partner firmam, barbarum türü ve yüksek kalibrasyonlu. onun için fiyatı yüksek ( Türkiyede goji bahçesi tesis ediyor. fidanlarını ben yetiştirdim)

sizde hangi türler mevcut?

serkanhoca 27-04-2011 15:55

Lycium chinense ya da barbarum arasında ne gibi farklar acaba?

Benimkiler söylediğiniz üzere lycium chinense olmalı, bim marketlerimden almıştım. Eğer yetiştirmeye gerek olmayan bir çeşit ise şimdiden boşa uğraşmadan geri döneyim.

Teşekkürler...

no_lina 27-04-2011 17:33

Merhaba
Ben de aranıza yeni katıldım. İnternetten aldığım tohumları ekmiştim. yaklaşık 1 hafta içinde çimlendi ve şu an 3 haftaya yaklaştılar. Geçen hafta saksılara aldım. Ama çok cılızlar. Bundan sonraki aşamalar için tavsiyeniz varmı acaba? Fotoları yükledim umarım yüklemeyi başarmışımdır.

[IMG][img=http://i1104.hizliresim.com/2011/4/27/8494.jpg][/IMG]

http://i1104.hizliresim.com/2011/4/27/8494.jpg

[IMG][img=http://i1104.hizliresim.com/2011/4/27/8444.jpg][/IMG]

http://i1104.hizliresim.com/2011/4/27/8444.jpg

no_lina 27-04-2011 17:33

fotoğraf yüklemeyi başaramamışım:( Ama link olarak açıp bakılabilir olmuş en azından:)

no_lina 27-04-2011 17:45

2 Eklenti(ler)
Eklenti 206617

Eklenti 206618

işte benim gojilerim:)

egetropical 27-04-2011 19:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi the_mc (Mesaj 793113)
sizde hangi türler mevcut?

Bendeki fidanlar Lycium Barbarum ve Amazing Cultivar - No. 1 of Ning-qi
türü var.
en değerli tür Lycium barbarumdur. nette ki goji özellikleri lycium barbarum a aittir. Chinense türü küçük olur meyveler biraz acı dır. barbarum hem büyük hemde tatlıdır.
no.1 kütürü ise endeğerli iki türden elde edilmiştir.

the_mc 27-04-2011 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 793447)
Bendeki fidanlar Lycium Barbarum ve Amazing Cultivar - No. 1 of Ning-qi
türü var.
en değerli tür Lycium barbarumdur. nette ki goji özellikleri lycium barbarum a aittir. Chinense türü küçük olur meyveler biraz acı dır. barbarum hem büyük hemde tatlıdır.
no.1 kütürü ise endeğerli iki iki türden elde edilmiştir.

bende aktarlardan aldıgım gojilerin kimini daha tadlı buluyorum. ama kesin bir tanımlama yapmak zor. tohum niyetine meyvesini satmayı düşündünüz mü hiç?
agaçlar nete özel 10 gramlık veya 2 tl lik gibi paketlerde herkese uygun şelikde.

egetropical 27-04-2011 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi the_mc (Mesaj 793456)
bende aktarlardan aldıgım gojilerin kimini daha tadlı buluyorum. ama kesin bir tanımlama yapmak zor. tohum niyetine meyvesini satmayı düşündünüz mü hiç?
agaçlar nete özel 10 gramlık veya 2 tl lik gibi paketlerde herkese uygun şelikde.

1- Tohum olarak değerlendirmek için erken, goji bitkisi olgunluga 3 yaşında ulaşıyor. genleri 3 senede olgunlaşıyor. o nedenle 3 yaşının altındaki fidanlardan alınan meyvelerden sağlıklı tohum alınmaz.
2- Tohumların 95 derecenin üzerinde sıcaklıkta kurutulması halinde canlı embiriyoları etkilenir. sağlıklı tohum olmaz. tohumlar çimlenir ama bir süre sonra kuruma olabilir. büyümesi halinde verdiği meyveler gerektiği mineralleri oluşturmaz.

benim fidanlar 2 yaşında meyveleri iki yıldır satmıyoruz. bu yılda tamamını meyve suyu ve şarap yapmayı planlıyorum.

egetropical 27-04-2011 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yakup ÜNAL (Mesaj 792975)
http://www.gojisepeti.com/sertifikalar/phytosanitary-certification.jpg

sertifikanın üstünde yazan ne N/M degilmi

N/M çindeki ihracat yapan şirketin işareti marka, bu belge gümrükleme aşamasında paketli ürünlere verilen belgedir. ürün sertifikasıdır.

h.ışık 27-04-2011 22:15

Benim ektiğim gojiler iki ayrı tohumdandı. birisi büyük ve tatlı , diğeri küçük ve hafif kekremsiydi.
Bir arkadaşım da goji meyvesi getirdi. Bunların meyveleri diğerlerinin arasında bir boydaydı. Bunların tohumlarını da alıp ektim. Şimdi bir de BİM marketten aldıklarım var ki bu da ilk aldığımdaki küçük olan kadar bir boyu var. Bir önceki ekimimdende Bimden aldığım gojilerdende umarım çimlendirebilirim.
diğer ikisinden aldıklarım az çok çimlendi. geride yeni ekimlerin çimlenmesi kaldı.

barisceker 27-04-2011 22:18

Geçen yıl deneme olarak büyüttüğüm goji berrylerimi eşe dosta dağıttım ve bu sene 5 bin kadar fidan yetiştirmeyi düşünüyorum.Meyve piyasası şu an yok gibi.

filizceng 29-04-2011 13:32

Gojiler büyüyor

3 Eklenti(ler)
Gojiler her geçen gün biraz daha büyüyor....

rüzgargülü 29-04-2011 19:10

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar yagmur yagdı gojilere bir bakayım dedim birde ne göreyim salyangozlar dikkatli olun bahçedeki salyangozları toplayıp uzaklaştırın

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025