agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

MeyveliTepe 28-07-2009 14:28

http://www.emturkey.com/

Sevkiyatta biraz sorun yaşıyorlar ama tavsiye ederim.

nevsune 28-07-2009 22:26

Neden çiçeklenmedi derken..... Balkonda fena halde örümcek salgını var ve dilim varmıyor ama galiba gojim de kurbanlar arasında olacak.

Son çare olarak kükürt ilaçlaması yaptım, ardından da budadım. Sonucu biraz da umutsuzlukla bekliyorum.

BalıkcıSerdar 28-07-2009 22:35

Şu beyaz örümcekler di mi? Ben o örümceklere Bionem kullandım kayboldular, ikinci sefere bile gerek kalmadı. Siz denemediniz mi Bionem'i?

nevsune 28-07-2009 22:44

Sevgili BalıkçıSerdar, beyaz değil sarı renkli benim örümcekler.

Önce Bionemle başladım, sonra Neemazal ve dahi en son olarak kükürt. Bitkilerin bir kısmı ciddi anlamda kötü durumda. Tam birini kurtardım diye seviniyorum ertesi gün bir de bakıyorum ki üç-dördü birden aniden hastalanmış. Üstelik önlem olarak hasta olmayanları da olanlarla birlikte ilaçlıyorum. Bu kadar özenle bakmaya, nasıl böyle bir salgın oldu hiç anlamış değilim. Yine de en üzüldüğüm goji oldu.

BalıkcıSerdar 28-07-2009 23:11

Şimdi bende üzüldüm, neemazal bile kesmediyse başka ne yapılabilirki? Elinizle temizlemeyi denediniz mi? İlaç öncesi ve sonrası elle de temizleme yapılırsa belki faydası olur ama demenize göre geç kalınmış galiba.

Son çare size DDV-P getireyim yoksa, bitkilerinizi kaybetmekten iyidir.

erolhas 29-07-2009 09:45

geçmiş olsun efendim.. bende yaklaşık 500 fideyi.. çılızlıktan kaybettim.. tek tek gittiler kışın..

nevsune 29-07-2009 10:27

1 Eklenti(ler)
Sevgili BalıkçıSerdar sağolun. Elimden gelen herşeyi yaptım artık beklemedeyim. Önce ne olduğunu tam anlayamamıştım, anladığımdaysa olay hızla gelişti. Kükürtü keşke en baştan yapsaydım diyeceğim ama keşkelerle bir yere varılamıyor. Neyse deneme yanılma yöntemiyle doğrulara ulaşacağız sonunda.

Sn erolhas, size de çok geçmiş olsun. Önemli olan, nerede ne hata yapıyoruz onu bulmak.

Bu arada hemen şunu yazayım, bu örümcekler çok hızlı bir şekilde diğer bitkilere geçiş yapıyor. Benim bitkilerim yer darlığından çok sıkış sıkış durumdalar, belki de hızlı yayılmanın nedeni buydu. Aman lütfen bir bitkinizde gördüğünüzde diğerlerini de iyi gözleyin.

Zavallıcım bu halde işte. Şimdi gölgeye aldım dinlensin bakalım biraz.
Eklenti 95432

nevsune 29-07-2009 11:01

Sevgili ays61, sizler gibi dostlarım olsun, önemli olan o:) Gelecek yıl sizin bahçeden, sizin ellerinizle yetişmiş gojiler yerim ben de.

Denizakvaryumu, biliyorum ama olsun bir umut bekliyorum ben:) Aslında biliyor musunuz, bazı bitkilere toprak özgürlüğü tanımak daha doğru galiba.

Romantik 29-07-2009 11:11

Nevsun Hanım nasıl birden bu hale dönüştü anlamadım, her şeyide yapmışsınız, artık beklemekten başke çare yok ama bence ( haylaz oğlan ) sizi üzmeyip, geçde olsa kendine gelecektir.

Oysa biz ondan bu sezon meyve vermesini beklerken o bize kötü bir şaka yaptı diye düşünüyorum.

Şakası devam edipde kendine gelmezse de kendisi bilir, ( yeni sezonda ) hazır olacak Gojilerden en sağlıklı ve en formlu olandan size 1 tane hediye ederiz, sorun değil. Yeterki siz üzülmeyin.

denizakvaryumu 29-07-2009 11:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 470583)
Aslında biliyor musunuz, bazı bitkilere toprak özgürlüğü tanımak daha doğru galiba.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=944

Bu resimler olmasa goji için aynı şeyi düşüneceğim ama saksıda ağaç olanlar da var :)

k0900 29-07-2009 11:28

Teşekkürler, cumartesi Karşıya'kaya gidecem, düşüncelerinizi paylaşırım:)

nevsune 29-07-2009 11:33

Sevgili Romantik, ilk olarak gülümde başlayan hastalık sıkışıklıktan içiçe olan diğer bitkilerime de sıçradı. Benim hatam, gojinin yaprakları ilk sarardığında hastalandığını anlayamayıp sıcaktan oluyor sanmamdı. Zavallıyı o balkondan o balkona taşıdım durdum. Gözüm de çok iyi görmediği için bu melanetleri:p hemen seçemedim. O zaman hemen kükürte veya Neemazala başlasaydım belki kurtarabilirdim. Çok zaman kaybettim.

Bu arada diğer balkondaki bitkilere de sıçramış oldular. Şimdi de clematisimi, zambağımı, achochamı kurtarmaya çalışıyorum. Neyse ki onların durumunu erken yakaladım.

Aman yaaa ne yapalım. Sizler varsınız ya, benim için en önemlisi bu;)

kundalini 29-07-2009 12:11

Goji fidanı

[QUOTE=alone35;443975]Sayın arkadaşlar bu Goji berry tohumunu nerden bulurum? Birde izmirde yetişirmi acaba saygılar...[/QUOTE

Eski foça yolu üzerinde Ege tropikal fidanlığında yüzlerce goji fidanı bulabilirsiniz.Geçen hafta boyu posu yerinde bir goji fidanını balkonuma yerleştirdim.Şimdi el üstünde tutmak için neler yapabilirim onun derdine düştüm..

Lonicera 29-07-2009 15:21

Geçmiş olsun Sn nevsune, ancak ben fidenin öldüğünü sanmıyorum. Üzerinde hiç yaprak kalmasa bile örümcek bu fideyi yok edemez. Yeter ki kök çürüklüğü olmasın. Sanırım üst budama yapmışsınız, mümkünse şu haliyle en üst kısımdan küçük bir parça koparıp tam kuru olup olmadığını kontrol edin. Eğer tam anlamıyla kupkuru değilse bir süre sonra taze filiz verecektir. Yeter ki bu sürede sulamaya dikkat edip fazla kaçırmayın. Bu kadar güçlü kök yapısı olan bitkinin örümcek zararlısına yenik düşeceğini sanmıyorum. Kolay gelsin.

bari 29-07-2009 16:37

Bence de, daha güçlü olarak karşınıza çıkarsa şaşırmayın.. Bir söz var, "sizi öldürmeyen şey, kuvvetlendirir.(what doesnt kill you makes you stronger..) harika bir söz bence..

nevsune 29-07-2009 18:03

Sevgili k0900, bence de sağlık olsun:) Çevremde bu kadar dost varken benim sırtım yere gelmez zaten. Size özelden sardunya için mesaj atmıştım, yanıtınız olumsuzsa başkasına vereyim.

Sevgili Lonicera evet budama yaptım. Gülde de aynı sorunu yaşamıştım ve budayınca çok daha iyi bir şekilde her yerden fışkırmıştı. Ben de ona güvenip bir deneyeyim dedim. Ne kaybedeceğim ki, ölmüşse ölmüştür zaten. Şimdi sizin yazınızı okuyunca en üst dalın ucunu biraz kestim ve içi yeşildi:)

Sevgili bari, bu söze ben de çok inanıyor ve aynen katılıyorum:) Ayrıca kaybedersem bir gün gelir goji kaynağı olan sizin kapınıza dayanıveririm olur biter:p Eskişehir kaç saatlik yol ki Ankara'ya (Ben daha uzak sanıyordum, geçenlerde Polatlı/Ayaş taraflarındaydım biraz daha gitseydik Eskişehir'de olurduk:D)

feriha 29-07-2009 18:35

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar gojimdeki bu oluşum çiçek olabilir mi diye çok heyecanlandım:)
Eklenti 95517

Lonicera 29-07-2009 18:48

Sn feriha, resim çok flu çıkmış. Bir şey görmek mümkün değil. Ama çiçek oluşumu gövdeye bağlı olarak değil de dal uçlarında oluştuğu için sanırım yeni yaprak sürgünü.

bari 29-07-2009 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 470867)
Sevgili k0900, bence de sağlık olsun:) Çevremde bu kadar dost varken benim sırtım yere gelmez zaten. Size özelden sardunya için mesaj atmıştım, yanıtınız olumsuzsa başkasına vereyim.

Sevgili Lonicera evet budama yaptım. Gülde de aynı sorunu yaşamıştım ve budayınca çok daha iyi bir şekilde her yerden fışkırmıştı. Ben de ona güvenip bir deneyeyim dedim. Ne kaybedeceğim ki, ölmüşse ölmüştür zaten. Şimdi sizin yazınızı okuyunca en üst dalın ucunu biraz kestim ve içi yeşildi:)

Sevgili bari, bu söze ben de çok inanıyor ve aynen katılıyorum:) Ayrıca kaybedersem bir gün gelir goji kaynağı olan sizin kapınıza dayanıveririm olur biter:p Eskişehir kaç saatlik yol ki Ankara'ya (Ben daha uzak sanıyordum, geçenlerde Polatlı/Ayaş taraflarındaydım biraz daha gitseydik Eskişehir'de olurduk:D)

Tabi her zaman gelin, ama aracınızın bagajı büyük olsun. Gelmişken büyük bir çalı sökelim size...:)

isolet 29-07-2009 22:51

Sayın bari geçen gün sizin tarif ettiğiniz yere gittim ama bulamadım. Belediyenin arkasında bulamadım. Öteki yeri ayrıntılı tarif ederi misiniz? Bu hafta sonu onu aramaya gidicem. İnşallah başarılı bir buluş yaparım ve dibinde de goji filizleri bulurum. Mümkünse bana da büyük bir çalı sökmeme yardım eder misiniz? Siz yerini söleyin yeter.

bari 29-07-2009 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 471056)
Sayın bari geçen gün sizin tarif ettiğiniz yere gittim ama bulamadım. Belediyenin arkasında bulamadım. Öteki yeri ayrıntılı tarif ederi misiniz? Bu hafta sonu onu aramaya gidicem. İnşallah başarılı bir buluş yaparım ve dibinde de goji filizleri bulurum. Mümkünse bana da büyük bir çalı sökmeme yardım eder misiniz? Siz yerini söleyin yeter.

Özeline detaylı gönderdim isolet.

Lonicera 30-07-2009 13:56

2 Eklenti(ler)
Goji meyvelerinin son hali. Neredeyse üzüm salkımı gibi oldular.

denizakvaryumu 30-07-2009 13:58

Hele şükür dolu dolu taze goji meyvesi görebildik.Tebrikler.

Olay bitmiştir, yetiştiren yetiştiriyor :)

Lonicera 30-07-2009 14:07

Teşekkürler Sn denizakvaryumu, daha bu yaşında bu kadar meyve verirse sanırım seneye bunun reçelini de deneriz:)

denizakvaryumu 30-07-2009 14:08

Sizin gojinin kökeni neydi?

Fide olarak kimden aldınız?

Lonicera 30-07-2009 14:27

Bendeki goji fidelerinin tamamı tohumdan yetiştirdiklerim. Şu an meyveli durumda olanlar L.barbarum, Sn karınca70' den aldığım tohumlardan yetiştirilen fideler. Elimde 5 adet de tohumlarını Sn snowman' dan almış olduğum L. chinense fidesi mevcut. Geçen yıl tohum ekimi geciktiği için bunlarda herhangi bir çiçeklenme oluşmadı.

Toplam 4 adet L.barbarum fidesinin 2 tanesi şu anda havai köklendirme altında. Bunlardan köklenenlerin önümüzdeki yıl, çiçeklenip meyveleneceğini sanıyorum.

isolet 30-07-2009 14:34

Bende cumartesi günü eskişehirde keşife çıkıcam. Sayın bari nin dediği bütün yerlere gidip sizler için resim çekicem ve kendim için meyve toplayıp, ufak bir filiz alıcam. Saksıya dikmeyi düşünüyorum. Meyveleri çok yaralı olduğunu duydum. Eğer izin verirlerse bir poşet dolusu toplamayı sonra yarısını kurutmayı düşünüyorum. Kışın tüketmek için.

nariçi 30-07-2009 14:34

Sayın Lonicera, gojiniz çok güzel olmuş. Benim ki iki dallı teneke de 70 cm boyunda öyle bekliyor. Yere diktiğim daha küçük, çiçek açması için ne yapmayım?

Lonicera 30-07-2009 14:48

Sn nariçi, fideniz senesini doldurmamışsa çiçek vermesi biraz zor. İklim olarak oldukça sıcak bir yerde bulunduğumuz için çiçek ve meyvede pek sorun yaşamadık. Bendeki meyveli fideler 16 aylık oldular. 13 aylık olanlarda herhangi bir çiçeklenme oluşmadı. Size nacizane tavsiyem her iki dalın da uçlarından kısaltıp yan dal oluşumunu tetiklemeniz. Ne kadar yan dal varsa o kadar çiçek ve dolayısıyla meyve oluşuyor.

Ben tohumdan yetiştirdiğim için bu duruma çok erken müdahale şansım oldu. 15-20 cm boya gelen fidelerin uçlarının koparılmasıyla yan dal oluşumu teşvik edilmeli. Aksi takdirde kırbaç fide tabir edilen tek veya iki dallı fideler oluşuyor.

Çiçeklenme için çok özel bir şey yapmanız gerekmiyor. Bitkinin bulunduğu yerdeki toprağın mutlaka çok iyi drenajlı olması gerek. Vıcık vıcık su sürekli yaprak dökümüne sebep oluyor. Eğer yaşını doldurmadıysa çiçek için önümüzdeki sezonu bekleyeceksiniz. Ama Sn MeyveliTepe' nin gojileri gibi sürpriz de yapabilir, belli olmaz:)

polatuz 30-07-2009 15:25

Benim tohumdan ürettiğim gojilerde şöyle bir yöntem izledim. Tutunacak bir yer bulamamış sarmaşıklar gibi cılız gövdelerin saksıdan aşağıya sarkmalarına izin verdim. Bu durumda fideler eğilen gövdede, kök boğazının hemen üzerinden yeni bir sürgün verdiler. Bu sürgün yeterince güçlendiğinde, sürgünün biraz ilerisinden bitkiyi kestim. Sonuçta bu sürgün son derece güçlü bir şekilde gelişiyor.
Daha sonra oldukça kalın bir şekilde gelişen bu daldan da 15 cm. civarı çelikleri kesip kök hormonuyla torfa diktim. Bu iki adet çelik de çok kısa sürede filizlendi.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025