![]() |
sn Lonicera,goji fidelerini tam güneşe mi yoksa yarı gölgeye mi dikmeli.
|
Sn tamaşa, goji fidelerini saksıdan bahçeye aktaracaksanız mevsim olarak pek uygun değil. Kışı soğuk geçen yerlerde erken baharda, ılık geçen yerlerde sonbaharda dikilirse uygun olur diye biliyorum. Yok fideler saksıda ise ve siz saksıyı nasıl bir yere koymalıyım diyorsanız, benim geçen yıl ve bu yıl edindiğim tecrübelere göre, uzun süre yakıcı güneş altında olmaktan hoşlanmıyor. En az 6-8 saat güneş görebilen yarı gölge yer çok iyi olacaktır. Tabii ki bu ölçü İzmir gibi hava sıcaklığının gölgede bile 40 derecelere varabildiği yerler için sözkonusu. Bitkinin çok bunaltıcı iklimi olmayan yerlerde ise özellikle nisan, mayıs ve haziran aylarında güneşli konumlardan çok hoşlanıp çiçeklenmeye yöneleceğini tahmin ediyorum.
|
Sayın Lonicera teşekkür ederim. Tohumdan ekilenler zor boylanıyorlar, 15 kadar çimlendi bir türlü sürgün boyu uzamıyor, 2-3 tanesi ancak 5-10 cm. civarında oldu. Bugün 5 adetini büyük poşetlere ikisini de yere şaşırtma olarak diktim. Bakalım ne olacaklar. Kökleri bayağı uzun, kazık köklüler.
|
sn Lonicera,önce cevabınız için teşekkür ederim.gojiler henüz saksıdalar,yetiştiren arkadaşların ekim zamanlarına ve resimlerine bakınca benimkiler yerin de sayıyor.sizin öneriniz üzere torfdan topraga akdardıktan ve şerbet verdikten sonra azda olsa farklılık oldu.
Şu anda tüm gün güneş alan balkondalar direk güneş görmüyorlar(balkon camları buzlu cam) ama çok sıcak 2 veya 3 günde bir suluyorum,hafta da birde şerbet veriyorum. Açık balkon da yaprak bitleriyle baş edemiyince kaybetme korkusuyla kapalı balkona transfer etmek zorun da kaldım |
Yaprak bitleri ve pireleri Gojiyi çok seviyor. Ben de neredeyse bir yaprak piresi yüzünden henüz kuvöz aşamasındaki bahçeye diktiğim gojimi kaybediyordum. Bir günde tüm yapraklarını saldı sonra da döküldü. Hemen gölgeye aldım ve 2-3 günde toparlanıp yeni yaprak çıkarmaya başladı. Şimdi balkona çıkarsammı diye düşünüyorum.
|
Alıntı:
EMA' ya buradan ulaşabiliyoruz |
Alıntı:
Kökleri saksıların altına inen 25 gojiyi sökerek kalıcı yerlerine diktim. Çiçeklenenler de bunlardı. Kökleri biraz hırpaladığım için belki çiçek, meyve işine devam etmezler. Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, kökleri yeterince gelişen gojiler yaşına bakmadan çiçekleniyorlar. Kök gelişiminin hızlı olmasını EM'ye bağladığımı yazmıştım. Burada bir gözlemden daha söz etmeliyim. Saksılardaki harç peat-moss torf ve biraz yanmış geçi gübresinden oluşuyordu. Fidanları saksılardan çıkardığımda torf içinde normal bir köklenme gördüm. Fakat saksı deliklerinden aşağığa inen kökler normalin çok üstünde bir gelişim göstermişlerdi. Bu gözlemi, etkin mikro-organizmaların öncelikle topraktaki kile tutunma eğiliminde olmaları bilgisiyle birleştirince anlam kazanıyor. Torfu EM'li suyla suladığımda, su torftan drene olarak saksı deliklerinden aşağıdaki yarı killi toprağa gitti. Burada kök gelişimi için mükemmel bir ortam oluşturdu. Bu yüzden de Goji, gövde kalınlığının 2-3 misli kalınlıkta kök kövdeleri oluşturup aşağıya indi ve esas killi toprakta saçaklandı. Bu yüzden bitki beklenmedik bir gelişim gösterdi. Bunu, şayet EM kullanacaksanız, goji toprağı sadece torf vb. değil, Kil karışımlı olmalı ki mikro-organizmalar tutunacak ortam bulabilsinler. Bir de, goji'nin kökleri yanlara doğru değil, aşağıya gitme eğilimi gösteriyor. Bu yüzden saksılar derin olsa sanki daha iyi olur. |
Bugün yani dün bir fideyi daha büyük bir saksıya indirdim. Kök gelişimi aynen gövde gelişimi kadar. 4-5 santim. Toprağı torf, humus, bahçe toprağı, koyun gübresi ve dere kumundan oluşuyor. Mil yok içinde . Dere kumunu yeni bulabilmiştim. Şimdi mil peşine düşeceğim. Goji en fazla yoran bitki oldu. Neyse EMA bulabiliyoruz artık. Bakalım onun bu toprak karışımında etkisi neler olacak.
|
EM ile kil arasindaki iliski
Alıntı:
EM ile kil arasindaki iliskiyi cok iyi bulmussunuz. Bu kadar kisa surede EM'yi cok iyi anlayan yegane insanlardansiniz. Baska gozlemleriniz olursa, lutfen bildirin. Sizinle bilgileri paylasmak cok buyuk bir zevk. EM basligi altinda, EM ile kil arasindaki iliskiyi anlatan bir aciklama yapmak gerekiyor simdi! |
Bu basligi biraz daha inceleyince goji berry ozellikle antioksidan ve kalsiyum icerigi acisindan benim de ilgimi cekti. Yetistirmeye karar verdim. Oncelikle kimsenin denemedigi mutfak atiklarimdan icine bol yumurta kabugu katarak (fazla kalsiyum icersin diye)hazirlayacagim EMA ile fermente olmus bir gubre karisimi + torf ve kil kullanarak bir toprak hazirlayacagim. Bakalim Ingilterenin asiri nemli havasinda yetisecek mi? Ama once umarim tohum bulabilirim.
|
Teşekkürler Sn MeyveliTepe, darısı dediğiniz gibi inşallah başınıza. Kök gelişimi konusundaki düşüncelerinizde çok haklısınız. Ben de ilk şaşırtma sırasında kök bölgesini gördüğümde, şaşkınlığımı gizleyememiştim.
|
İlginç bir bitki bu goji berry. Dip dibe bir sürü yaprak verdi. Boy 4-5 santim. Bionem'in etkisiyle olmalı, yeni yaprak yok, gövde kalınlaşmaya ve yapraklar arasında kalan gövde uzamaya başladı. Sanki ataklar şeklinde gelişen bir yaşamı var ...
|
Bitkilerin sürgünleri aynı radyo anteni gibi iç içe geçmiş katmanlardan mevcuttur.
Bitkinin bu gelişiminin yavaşladığı asmalarda kısa boğum hastalığı mevcuttur. Yaprakların gövdeyle birleştiği noktada yaprak ve çiçek gözleri oluşan noktaya nodium, iki nodium un arasındaki mesafeye de internodium denir. |
Teşekkürler Sayın Kürşad,
Benim gojimde internodiumun kısa olma nedeni dediğiniz gibi kısa boğum hastalığı ise bionemle bu sorunu aştım diye düşünebilirim. Sağolun :) |
hastalık olduğunu sanmıyorum; bendekiler de sizin dediğiniz gibi dip dibe.
Sadece gelişimleri çok yavaş, direk güneş ışığına maruz bırakmak da genç fideleri öldürüyor. Yukarıdaki bi mesajda bir viyol dolusu goji resmim vardı, şimdi 4-5 adet kaldılar. Birkaç tane daha tohum kaldı ancak torf çok hızlı kuruduğu için seneye saklıyorum. Uygun ortamını bulan her bitki iyi gelişir, sıcak, kuraklık, ph, ec gibi etkenler de gelişimi etkileyen faktörler. |
Bionem öneririm. Literatüre uygun nasıl yazarım bilmiyorum ama internodiumlar gelişmeye başladı. ( Doğru mu yazdım? )
|
İçeriği nedir? adına bakılırsa su tutmaya yarayan organik bir bileşik gibi görünüyor.
Ambalajındaki % li içerikleri yazarmısınız? |
Burada detay bilgi bulabilirsiniz içeği hakkında.
Ambalajda yazanlar: Melas 5 ml/L Mısır Yağı 3 ml/L Kekik Yağı 1 ml/L Susam Yağı 1 ml/L Daha önce de söylediğim gibi ev ve balkonda bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Bu seneye kadar 3-5 çiçek , biber ve fesleğenim olmuştu. agaclar.net'le tanışmamın ardın balkon ve salonum doldu. Avatarımdaki köpeğim 7 yaşında. Özellikle ona zarar vermeyecek ilaç ve gübreleri kullanmak isterken tanıştım bionem ve neemazal'la. Sitemizde her iki ürün için istemediğiniz kadar bilgi bulabilirsiniz. Ardından EMA gelecek umarım. Kimsayal gübre de kullanmak istemiyorum. |
Benim de tohumdan büyüyen birkaç goji fidem var, onları bahçeye diktim fakat gelişme göstermiyorlar.
Bir karış kadar boyları var, öylece duruyorlar. Sulamayı artırsam mı, güneşten korumak için başlarına şemsiye mi tutsam?:p. Dikerken çukurlarına ahır gübresi koymuştum. Tanımadığımız bir bitki, o kadar uğraşıp heveslenip sonra da kaybetmek üzücü oluyor.:( |
Sanırım önce kökü büyütüyor.
Asıl olan kökün gelişmesi, kış yaklaşıyor :) |
EMA için hesap banka hesap numarası bekliyorum hala. ROA da Eylül'de hazır olacak demişti Oğuz Bey. Umarım kışa kadar güçlenir bizim gojiler.
|
sayın amazon size bir soru sormak istiyorum.bahçeye diktiğiniz gojilerinizin tepesini kestinizmi? resimde kesilmiş gibi gözüküyorda.benim fidelerim 20-25cm boya ulaştı.tepelerini kesmemi önerirmisiniz?veya başka tecrübeli arkadaşların bu konuda bilgisi varmı? herkese yardımlarınız için teşekkürler..
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Goji uzmanlarına bir sorum olacak. Acaba bu goji mi? Eskişehirde gezerken yol kenarında spor parkında park genel müdürlüğü ektiğini zannettiğim bir çalı ama goji değil mi çıkaramadım. Uzmanlarımıza danışmak istedim.
Eklenti 96443 Eklenti 96444 |
Antep fıstığına benziyor :)
|
Yedim ama çekirdeğini yemedim di yani çekirdeği ufaktı biraz. İç yapısı aynı kızılcık gibiydi.
|
|
Alıntı:
Berberis agregata olabilir ; http://www.alibaba.com/product-free/...showimage.html Veya berberis vulgaris; http://www.ib.ns.ac.yu/VRDNIK/images...is-(5)_gif.jpg |
Sayın denizakvaryumu gönderdiğiniz fotoğrafa benziyor. Belki türünden dolayı ufaktır meyveleri.
Sayın mahon berberis ne acaba. |
Alıntı:
Berberis türü. Halk arasında kadın tuzluğu deniyor.. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025