agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

ihsankaya45 13-04-2011 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meyvelitepe (Mesaj 785018)
evet köklendirebilirsiniz. Bu sıra alacağınız çeliklerin iç enerjileri en yüksek seviyede ve köklenme olasılığı yüksek. Açık alanda da olur ama kontrollü sera ortamı olsa daha iyi.

Kökleninceye kadar her gün su spreyleyerek kökten alamayacağı nemi yaprak ve gövdeden vermelisiniz.

teşekkürler

ihsankaya45 13-04-2011 10:56

goji nin nası kurutulacağı hakkında bilgisi olan var mı?

serdar1 13-04-2011 13:07

Olgunlaşıp kızaran gojiler hasır tepsiler de yarı gölgede ve özellikle el sürülmeden kurumaya bırakılacak yoksa siyah noktalar oluşturur.Kırmızı doğal rengi kalmaz.

yarenimex 13-04-2011 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yakup ÜNAL (Mesaj 784618)
gojinin faydaları zararları ile ilgili bilimsel araştırmalar
kullanım şekkli
insan nekadar tüketmeli ne şekilde tüketirse faydalı olur gibi
veriler üretim değil

Sayın Yakup Ünal, netteki bilgilerden bilgilendik genelde.Bilimsel araştırma sonucu olarak yayınlanmış verilere nette pek rastlanmıyor.Ancak genel olarak günde bir avuç kadar kuru meyve tüketilmesi öneriliyor ama değişik kaynaklarda günlük 10 ile 50 gram arasında tüketilmesi de öneriler arasında. Bu başlıktaki mesajların tamamını okumuşsanız görmüş olmasınız, sayın Meyvelitepe kendi bahçesinden taze goji meyvesi toplayıp yiyenlerden bazılarının saçlarındaki dökülmenin durduğunu söylediklerini yazmıştı.

Yakup Ünal 14-04-2011 07:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 785490)
Sayın Yakup Ünal, netteki bilgilerden bilgilendik genelde.Bilimsel araştırma sonucu olarak yayınlanmış verilere nette pek rastlanmıyor.Ancak genel olarak günde bir avuç kadar kuru meyve tüketilmesi öneriliyor ama değişik kaynaklarda günlük 10 ile 50 gram arasında tüketilmesi de öneriler arasında. Bu başlıktaki mesajların tamamını okumuşsanız görmüş olmasınız, sayın Meyvelitepe kendi bahçesinden taze goji meyvesi toplayıp yiyenlerden bazılarının saçlarındaki dökülmenin durduğunu söylediklerini yazmıştı.

2 aydan fazladır bu meyveyi düzenli tüketiyorum. yakınlarımada tükettiriyorum
hiç birisinden şikayet gelmediği gibi kabızlık sorunları, uyku sorunları gibi sorunları olanlarda sorun kalmadı
Benim Söylemek istediğim bu meyvenin yaygınlaşması ve türkiye de yaşayan insanların daha hızlı bilinçlenip üretim ve tüketimin yaygınlaşması için daha bilimsel araştırmaların yaptırılması ve bu verilerin yaygınlaşması
Yabancı sitelerde olmak kaydı ile goji ile ilgili bütün haberleri uzun zamandır yakından takip ediyorum

Yakup Ünal 14-04-2011 08:02

yakupunalmavi@hotmail.com
yakup ünal
facebook tan akşamları daha seri konuşmak isteyenler eklerse sevinirim

Yakup Ünal 14-04-2011 09:53

MQ-1 lidyum barbarum baylu..
cinsi goji berisi olan varmı elinde

filizceng 15-04-2011 14:10

3 Eklenti(ler)
Öncelikle herkese selamlar; Bir goji yetiştiricisi olarak eşim ve bende aranıza katılıyoruz. Bu sene kasım ayında dikmiş olduğumuz gojiler yaklaşık 1m boyuna geldi ven ben 1-2 tanesinin tepe noktasını kestim yan dallar bekliyorum, Tabi peyderpeyi ektiğimiz için küçüklü büyüklü gojilerimiz. Onlar her geçen gün büyüdükçe benimde heyecanım artıyor açıkçası... İşte fotoğraflarımız, dışarıya almak için daha erken olduğunu düşünüyorum
Eklenti 203397

Eklenti 203399

Eklenti 203400.

seyyah53 15-04-2011 14:30

Maşallah bu kadar gojiyi ne yapacaksınız...?:)..yalnız büyük olanlar kendi görüşümce dışarıda kışı geçirmeliydi...bu saaatten sonrada iyice havalar ısınanan kadar çıkarmayın ankarada malum sürgünler zarar görebilir...

h.ışık 15-04-2011 15:06

Maşallah, ilk resimdeki gojileri kasım ayında tohumdan mı ürettiniz? Ben mi yanlış anladım? Benim kasımda ektiğim tohumlardan çıkanlar daha 4-5 cm boydalar.

filizceng 15-04-2011 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 786506)
Maşallah, ilk resimdeki gojileri kasım ayında tohumdan mı ürettiniz? Ben mi yanlış anladım? Benim kasımda ektiğim tohumlardan çıkanlar daha 4-5 cm boydalar.

Evet Kasım 2010 'da ektim tohumdan ve şuana kadar olan gelişimleri bu kadar Diğer partiyi tahminen Ocak ayı ortalarında ve küçük olanları da Şubat ayında ektim. Oda içerisinde sıcak bir ortamda olması, birazda gübreleme ile bu hale getirdim İnşallah bu sene meyvelerini de alırsak çok mutlu olacağız...
bahçemiz var ve bunları nasipse orada biraz da ticari olarak yetiştirme fikrindeyiz

Yakup Ünal 15-04-2011 16:12

filizceng tebrik ederim
bende göji berry merak saranlardanım ankara kazan ilçesinde çeviz bahçesi yaptım 6-7 dönüm bir yerede göji berry dikmeyi düşünüyorum. Araştırmalarım devam ediyor en uygun ve en verimli goji berryi buluncaya kadar
izmirden ve niğdeden getitirdim tarlaya ektim kısmet meyve alır gelişimi iyi olandan tohumdan **** ağıç olarak alacağım.
filizceng diktiğiniz gojiler ne menşeili????
ticari olarak önerilen Liycium barbarum MQ-1 olanı diye bir prof dan bilgi edindim ama ama işte

h.ışık 15-04-2011 21:06

Arkadaşlar Gojilerimde şaşırtma yapacağım. Aşağıdaki gibi mi uygulama yapayım,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilinin bahcesi (Mesaj 784214)
Sayin hocam; domates, biber ve patlicanda her zaman uyguladigim sasirtma sekli sizinkinden biraz farkli. Ben viyolden cikardigim fidenin koklerini iyice temizledikten sonra bir miktar uclarindan makasla kirpiyorum. Daha sonra icinde sulandirilmis seyrek sivi gubre olan bir kapta yarim gun veya bir gece beklettikten sonra sasirtmayi tamamlayip karanlik ortama aliyorum. Bu sekilde bitkinin daha bir kuvettlenerek gelistigini dusunuyorum. Bu konudaki fikrinizi almak isterim.

yoksa

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TUĞCU (Mesaj 786496)
[*]Torfu dikkatlice açarak fidelerin kılcal köklerine zarar vermeden köklerin etrafında mümkün olan en çok torf kalmasını sağlayarak ayırın[*]Ayırdığınız her fideyi daha önce hazırladığınız saksı/plastik torba içine doldurulmuş şaşırtma harcını kalem büyüklüğünde bir çubuk veya parmağınızla bir delik açarak fidenizi yerleştirin

Sayın Zeki Bey,birçok faydalı bilgi verdiğiniz için teşekkürederim.Fakat şaşırtma konusunda sizinle aynı fikirde değilim.Yukarda anlattığınız yöntem şaşırtma değil yer değiştirme diye biliyorum.Şaşırtma olması için kökte hiç toprak kalmaması gerekir eğer kökte toprak ya da torf kalırsa bu yer değiştirmedir.
Ayrıca şaşırtma da köklerin bir miktar zarar görmesi istenen bir durumdur.Fidenin kazık kökünde meydana gelecek kopmalar saçak kök oluşumunu tetikler.Kazık kök bitkiyi toprak üstünde tutmaya saçak kökler ise bitkiyi beslemeye yarar.
Ben domates ve biber için şaşırtmayı şöyle yapıyorum.Fideleri sökmeden önce iyice bir suluyorum,daha sonra sivri uçlu bir cisimle torfu dipten yukarı doğru kaldırtarak gevşetiyorum.Fideleri yapraklarından tutarak çekiyorum ve pet bardaklara dikiyorum.Fideleri çekerken köklerin bir kısmının koptuğunu hissediyorsunuz ama bu herhangi bir problem teşkil etmiyor.

bu şekilde mi uygulama yapmalıyım. Gojiler için hangisi daha uygundur.
Saygılar.

h.ışık 15-04-2011 22:02

2 Eklenti(ler)
Saygıdeğer arkadaşlar ve Sayın meyvelitepe,

Gojilerimin son durumu. Sizce her birini ayrı saksılara şaşırtmanın zamanı gelmişmidir. Şaşırtmada yukarıdaki yöntemlerden hangisi daha uygundur. Teşekürler.

rüzgargülü 15-04-2011 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi filizceng (Mesaj 786481)
Öncelikle herkese selamlar; Bir goji yetiştiricisi olarak eşim ve bende aranıza katılıyoruz. Bu sene kasım ayında dikmiş olduğumuz gojiler yaklaşık 1m boyuna geldi ven ben 1-2 tanesinin tepe noktasını kestim yan dallar bekliyorum, Tabi peyderpeyi ektiğimiz için küçüklü büyüklü gojilerimiz. Onlar her geçen gün büyüdükçe benimde heyecanım artıyor açıkçası... İşte fotoğraflarımız, dışarıya almak için daha erken olduğunu düşünüyorum
Eklenti 203397

Eklenti 203399

Eklenti 203400.

resimler çok güzel çilek kasaları ve plastik bardaklar beni gecen yıla döndürdü yine çok keyifli günler başarılar dilerim

gezen82 16-04-2011 21:51

Duyuru- Gojinin tadına bakmak isteyen ve TOHUM isteyen arkadaşlar

Haftaya BİM marketlerde GOJI BERRY - BLUE BERRY - ALTIN ÇİLEK 150gram lık paketlerde satışa sunuluyormuş.

hem tadına bakmış olacağız hemde birsürü tohum olmuş olur.

dolayısı ile saygıdeğer meyvelitepe'nin Mayıs ayında ekim tavsiyesini de uygulamış olacağız inşallah.

Kalırsa ben almayı düşünüyorum. Gerçi biraz pahalı olacak. 6.9TL yanlış hatırlamıyorsam.

Acaba bunlar Çinden gelenlermi yoksa kendi üretimimizmi?

h.ışık 16-04-2011 22:06

Bu bilgiyi nereden aldınız gezen82, son kampanya 15 nisanda başlamış görünüyor.

yarenimex 16-04-2011 22:42

Normal olarak çiçeklenme zamanına daha 20 gün bir ay olmasına rağmen, ilginç bir şekilde gojilerimde tomurcuklanma başlamış. goji bağımda dört beş fidanda gördüm. Oysa ki daha yaprakları bile normal büyüklüğe ulaşmadı..

artemisia10 16-04-2011 22:44

Marketlerde ve kuruyemişçilerde satılan paketler de Tayland'dan ithal edildiği yazıyor.

Hatice Tarhan 16-04-2011 23:11

Taze goji beryy nin tohum larından yetiştiremedim,kurutulmuş meyvenin çekirdeklerini ektim oda olmadı,gerekli ısıyı sağlamama rağmen neden başaramıyorum.Bazı tohumlar geldiği yere göre değişiyormu acaba.

h.ışık 16-04-2011 23:21

Bende iki farklı goji meyvesinden tohum alıp ektim. Özellikle farklılıklar belli olsun diye aynı kabın farklı taraflarına ektim. Bir tarafta çimlenme oranı çok büyük olmasına rağmen diğer tarafta 5-10 tane çimlenme oldu. Bu 5- 10 tane gojiden de sadece 2-3 tane ancak kaldı. Diğer çimlenmenin olduğu yerdeki gojiler den şimdi 15 tane kadar var. Boyları da çok farklı aynı gün ekilmesine ragmen çimlenmeleri de boyları da farklı. Daha önce eklediğim resimlerde görebilirsiniz. çok çimlenenler 5-6 cm, az çimlenenler 1.5-2 cm. boydalar.

MeyveliTepe 16-04-2011 23:49

Kurutulma işleminin fırınlanarak yapılması durumunda tohumlar canlılığını kaybeder. Yurt dışından gelen kurutulmuş gojilerin bir kısmı fırınlanarak kurutuluyor olabilir.

Hatice Tarhan 17-04-2011 11:02

Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe bu demek oluyorki, taze meyve bulup tohumlarını alacağız bir kez daha deneyeceğiz, Pes etmek yok,saygılar.

gezen82 17-04-2011 13:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 787230)
Bu bilgiyi nereden aldınız gezen82, son kampanya 15 nisanda başlamış görünüyor.

BİM in broşüründe var. Resimlerinide koymuşlar. Bulabilirsem fotoğrafını eklerim.

Bu arada arkadaşlar ben gojimi ankarada ANKAMALL (alışveriş merkezi ) da bulunan bir kuruyemişçiden birkaç tane alarak onların tohumlarından yetiştirmiştim.

Yani kurutulmuş gojiden. Demekki fırınlanmamış.

Bakalım Bim den alacaklarımız fırınlanmışmı. Çimlenmesine göre anlayacağız :)

gezen82 17-04-2011 13:32

1 Eklenti(ler)
Eklenti 203813

h.ışık 17-04-2011 14:07

Size broşür olarak gelmiş, ben internetteki broşürlere baktım. Daha önce söylediğim gibi en güncel 15 nisan tarihliydi. ama iyi oldu. Telefonuma not yazayım da unutmayayım.
Teşekürler.

gezen82 17-04-2011 14:08

keşke

3 Eklenti(ler)
Keşke gojilerimde biberler kadar ürün verseydi.

Eklenti 203823

Eklenti 203824

Eklenti 203825

gezen82 17-04-2011 14:13

Bişey değil. Nede olsa forumların amacı bu PAYLAŞIM.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 787419)
Size broşür olarak gelmiş, ben internetteki broşürlere baktım. Daha önce söylediğim gibi en güncel 15 nisan tarihliydi. ama iyi oldu. Telefonuma not yazayım da unutmayayım.
Teşekürler.

h.ışık 17-04-2011 14:18

Gojileri bugün itibariyle şaşırttım. Umarım şok olmazlar :D

3 Eklenti(ler)
Bugün toplu halde 1 kg lik peynir kabında bulunan gojileri şaşırtarak umarım iyi yapmışımdır.
Şaşırtma için boş bir araziden bahçe toprağı aldım. Bahçe toprağı epeyce kumlu gibiydi bende kum ilave etmedim. Bir birim bu toprağa bir birim yanmış gübre karıştırarak harç oluşturdum. Şaşırtma için 10 cm çapında, 12-13 cm yüksekliğindeki saksılardan alarak malzemelerimi tamamladım.

Sırasıyla Toprak, Gübre ve Saksılar.

h.ışık 17-04-2011 14:35

3 Eklenti(ler)
İlk iş olarak mevcut yerlerinden ayırmakta epey zorlandım köklere fazla zarar vermemek için çok özendim. fakat resimde görüleceği üzere kökleri epey hırpalamışım. Bir tane gojiyi iki kürdan arasına yerleştirdim. Göreceğiniz üzere toprak üstünde 5-6 cm olan gojinin kökü yaklaşık 3 katı. Yine toprağın üzerinde görülen torftaki kökler. Dikkatsizliğimden dolayı kopmuşlar.

Saksıların altındaki deliklerden toprak çıkmasın diye küçük taşlar koyarak su çıkışını engellemeden deliğin küçülmesini sağladım. Taşların üzerine harç koyarak bir miktar doldurdum. Daha sonra toprağa elimdeki demir çubukla delik açarak yavaşça gojilerin köklerini buraya yerleştirip yanlarını doldurarak işlemi tamamladım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025