![]() |
5 Eklenti(ler)
Sevgili MeyveliTepe,
Aşağıda fotoğrafladığımız yabani gojilerin yenilmez olduğu söyleniyor idi ve de bu yüzden çit bitkisi olarak kullanıldığı belirtilmişti. Eklenti 201954 Eklenti 201955 Eklenti 201956 Eklenti 201957 Eklenti 201958 Bunların gerçekten yenilip yenilmemesi konusunda tereddüt gösterip önce birkaç tane yedim birkaç gün sonra biraz daha fazla bir sorun olmadı. KESİNLİKLE merak edildiği takdirde birdenbire 2 meyveden fazla yenilmemeli derim. Yabani gojilerin varlığı Gojileri yetiştirmek istiyen arkadaşlara destek olarak yorumlanmalı. Meyvesini yemelerini teşvik etmek için değil. Sevgiyle kalın Sevgiyle |
4 Eklenti(ler)
Bunlarda Yakın plandan meyvelerinin fotoğrafları
Eklenti 201960 Eklenti 201961 Eklenti 201962 Eklenti 201963 Görüldüğü gibi o kadar cezbediciydilerki denemeden olmazdı. Sevgiyle kalın |
Sayın ensar, siz önce az yediniz , sonra daha fazla. Halen bu forumda yazıyorsunuz. Bu demek oluyor ki yabani her bitki toksik değil. Ya da sizin yediğinizin meyveleri toksik değil. Siz sağlıklı türü bulmuşsunuz. Yerken sizin yaptığınız gibi dikkatli olmak gerekiyor.
|
Toksik olup olmadığı bir kaç meyve ile belli olmayabilir. Bazılarının olumsuz etkileri daha sonra, ya da ilişkilendirilmesi zor bir şekilde ortaya çıkabilir. Tabii, her yabani goji toksittir diye de bir şey yok. Emin olmak için analiz ettirmenin bir yolu olmalı.
|
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Saksıya sadece bahçe toprağı mı koyayım? En önemli soru ise köklere zarar vermeden saksıdan çıkardıktan sonra torftan nasıl ayırabilirim. Benim aklıma gelen içinde bulunduğu kabı daha büyük bir kabın içine yerleştirip iyice sulayıp 2-3 saat bekledikten sonra (torf iyice suyu emdikten sonra) kabı çıkarıp fazla su tahliye edip torfu dağıtarak tek tek ayırabilirim gibi geliyor. Bu aşamada kazara kökler kırılırsa gojiler yine fide olabilirler mi ? İkinci ve üçüncü resimlerde gojilerden yeni yapraklar çıkıyor ya da gövde oluşturmaya başlamış gibi. |
Alıntı:
SOLANACEAE AİLESİNDEN ZEHİRLİ OLAN BAZILARI Güzelavrat otu (Atropa belladonna veya Atropa bella-donna), patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" denilen madde bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir.Adam otu (Mandragora), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Mandragora cinsini oluşturan sarı ya da mavimsi-mor renkli çiçekler açan bitki türlerinin ortak adı. Rozet yapraklı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitki türleridir. Kökleri insana benzediği için, bu isim verilmiştir. Kökleri % 0,3 oranında Hiyosiyaminlerle Skopolamin alkaloitlerini taşır. Bundan dolayı zehirli bir bitkidir. Ağrı kesici, yatıştırıcı, cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır. Halen tedavide çeşitli preparatların terkibinde kullanılmaktadır. Rastgele kullanıldığında zararlı olur. GENEL OLARAK BİTKİLERİN ZEHİRLİ OLUP OLMADIĞINI ANLAMANIN BASİT BİR İKİ YOLU VAR. BİTKİNİN BULUNDUĞU BÖLGEDEKİ YERLİ HALKIN BİTKİ HAKKINDA SÖYLEDİKLERİ VE HAYVANLARIN BİTKİLERİ YİYİP YEMEDİKLERİ DİKKATE ALINMALI. |
Goji kurtarma planı
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu gojiyide kaybetmeyeyim.
55 cm olan gojimin alttan yaprakları dökülmeye başladı.Ne yapmalıyım.Acaba neden olabilir? A-Fazla su mu verdik acaba ? B-Artık bu saksı bu goji için çok mu dar geliyor. C-Kırmızı minik örümcek.(doğal ilaçlarla baya azalsalarda hergün bazı yaprakaltlarında birkaç tane kırmızı örümcek yakalıyorum) D-Hepsi E-Hiçbiri .Bana göre ..........(bu bölüme değerli düşüncelerinizi yazarsanız seviniriz) Aynı şekilde (yapraklarını dökerek) öldü dediğimiz goji dip kısmından 2 yerden sürgün vererek YIKILMADIM AYAKTAYIM dediğini kanıtladı :) Eklenti 202123 Eklenti 202124 Eklenti 202125 Eklenti 202126 |
Gojinin içeride ne işi var ki. Bence bir karıştan budayıp dışarı koyun.
|
Sn. Gezen, ben Gojiden bahsetmiyecegim. Sn. MeyveliTepe`nin dedigi gibi disari cikartin.
Bahceniz var ise bahceye dikin. Asil, biber fidesi ne guzel urun vermis :) Daha bizimkiler, 2- 3 cm boydalar. Inanin imrendim.Afiyetle tuketin..... |
Meyveli tepenin dediğini yaparsanız budadıktan sonra kalan parçayı da 2-3 parça halinde suda bekletin. Muhtemelen köklenecektir. Onlarıda dikip fidan sayınızı artırırsınız. :D Süper bir gelişme olur.
Alttan sürgün veren fidanın kökleri sağlam olduğu için size güzel sürpriz yapmış. |
Saygıdeğer meyvelitepe,sındırgılı ve h.ısık
E şıkkını seçip değerli düşücelerinizi paylaştığınıziçin teşekkür ederim. Arkadaşlar ne yazıkki bir bahçemiz yok.tohumdan yetişenlerin çok narin olduğunu okuduğum için ve halen kütahyada havaların çok soğuk gitmesinden ötürü gojiyi balkonada alamadım. ilk fırsatta dediğiniz gibi budamasını yapmayı düşünüyordum. h.ışık sizden bir bilgi öğrendim(budanan kısmın 3 parçaya ayrılıp köklenebileceği) ve bunun için de ayrıca teşekkür ederim. saygıdeğer sındırgılı o tatlı biber fidesi şu anda tam 11 aylık. ve her hafta birkaç tanede olsa bize ürün verdi sağolsun arkadaşı ile beraber.kışın bile biberlerini yedik. ayrıca 6tane (2ayrı çeşit) acı biberler de hiç durmadan sofrada kendisine yer buluyor.:) inşallah gojide tavsiyeleriniz ışığında içinde bulunduğu durumu atlatıp bizi sevindirir. |
Sn.Gezen82, Bildiğiniz gibi gojiler yaprak döken bitkilerdir ve soğuklama ihtiyaçları var. Sürekli ılık bir yerde kalmaları bizlerin 3-5 gün boyunca hiç uyuyamamasına benzer. Yorgun düşer, dinlenemez. Her şey bir tarafa, gojinizin başına gelen bence böyle bir şey. Normalde bu aradar uzun bir uykudan uyanıp taze sürgünlerini hazırlıyor olmalıydı.
Tohumdan mı yetiştirdiniz, ne zaman tohum ekmiştiniz bilmiyorum. Tüm arkadaşlara tohum ekimi zamanı olarak Mayıs ortalarını, çelik köklendirme zamanı olarak bu sıraları tavsiye ediyorum. Böylece çimlenen ya da köklenen gojiler hızla gelişip, Eylül-Ekimde az da olsa meyve verip Kasım ortalarında da uykuya yatarak ertesi yıl bu sıralar tüm enerjileriyle uyanırlar. Böylece, sağlıklı ve çok iyi gelişen bitkileriniz olur. |
Sayın MeyveliTepe, Tohum ekimini mayıs ortasını tavsiye etmenizin nedeni nedir..daha erken mesela şuanki soğuk hava dalgası geçtikten sonra ekmemizin sakıncası varmıki..
|
Sebebi havanın iyice ısınmış olması ve bol ışık. Erken ekilen tohumlar çok cılız kalırlar, bir çoğu ölür, ya yeterli ışık alamaz ya da direk güneşten ölür. Mayıs ortasında ekilenler daha erken ekilenleri geçer.
|
500 e yakın tohumu 20 gün önce üretim poşetlerine ekip dışarı bırakmıştım..üzerinede koruyucu beyaz file sermiştim hem yağmuru hemde güneş ışınlarını süzerek vursun diye..yinede bu ngatif durumlardan etkilenirlermi..:( bir o kadarınıda daha sonra ekerim diye elimde tutuyordum..bunlarıda mayıs ayına ekeyim ozaman..sağolsın....
|
Ektikleriniz çimlendiyse havalar ısınıncaya kadar iyi bakmaya çalışın. Kalan kalır ve onlar da büyür.
|
Yaklaşık otuz çeşit tohum ektim A.B.D'den geldi atemoya,jak furit,hünnap,bluberry,bögütlen,noni,pitaya,kaktüs, cerimoya ,pasiflora çeşitleri,guava çeşitleri v.b onuncu günde goji berry ve wolf berry tohumları kendini ilk gösteren tohumlar oldu en erken bunlar çimlendi
|
Selam arkadaşlar;
Goji meyvesini üretme işine acayip takımış durumdayım. Niğdeden ve zimirden tüplü şekilde ağıçlarını getirdim tarlamın bir köşesine ektim deneme yapıyorum iyi sonuçlar alırsam 1500-2000 tane dikmeyi düşünüyorum. Tohumdan ürettiklerim yeni çıktı 10 günlükler kökleri çok ince şeffaf kaplarda gözlemliyorum kabın dibini görmeden kökler çatallamıyor, sıcağı çok sevmiyor, açık arazide serada büyüyen tahumların rengi koyu yeşil ve hızlı boy uzaması gerçekleşmezken kapalı alanlardakiiler daha açık yeşil ve ince hızlı sürgünler veriyorlar. Yılmadan deniyorum. Ankaranın kazan ilçesinde üretebilirmiyim. Pazar oluşurmu masraflarını çıkartıp para kazanacak duruma gelirmi geç ve erken donlardanetkilenip etkilenmemesi durumu nasıl en sonda toksit ve yabani goji aklımı kaıştırdı. |
Alıntı:
Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum.. |
yarenimex
teşekkür ederim bilgi için bilinmeyen bir ürün olması sebebi ile bende izmirden ve niğdeden bu sene ürün verecek şekilde gojiler getitirdim tarlama diktim deniyorum. kendim de ABD menşeili gojilerden tohumdan deniyorum. ayrıca günde 15-20 tane kurularından yiyorum bilimsel araştırmaları yapılmış veriler elinizde varmı? |
Saygıdeğer meyvelitepe; öncelikle çok teşekkür ederim. tohumunu yanlış hatırlamıyorsam aralık sonu gibi ekmiştim. Bahar gelince güneş alan bakonda yetişebileceğini düşünerek kışın çimlendirmiş bulunduk. daha önce bu bilgiyi keşke öğrenmiş olsaydık ve mayısı bekleseydik.
Yapacağımız ilk iş bugün budamasını yapıp balkona çıkarmak olacak. Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için tekrar teşekkür ederiz. Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
kullanım şekkli insan nekadar tüketmeli ne şekilde tüketirse faydalı olur gibi veriler üretim değil |
2 Eklenti(ler)
Gojiyle ilgili bende bir kaç resim yüklemek istedim...
Tohumunu ben ektim...hemen hemen bahçeciliğe başlamamdaki ilk sebeblerden ve denemelerden bir tanesi bu üzden benim için önemi fazla...o büyüdükçe ben de deneyim kazanıyorum... Geçen yaz bayağı büyüdü 20 cm lik siyah plastik poşetteydi...şu an 25 lt lik büyük saksıya koydum...1 ay öncede koyun gübresi verdim... artık yaz humas,solucan gübresi diye devam ederiz... |
1 Eklenti(ler)
Mayıs ayında ekilmesi gerektiğini bilmediğimden Gojileri Kasım ayında çimlendirmiştim.Çok yavaş gelişiyorlar.ekmiş olduğum yaklaşık on tohumdan yalnızca üç tanesi çimlendi.Henüz balkona çıkarmadım acaba gündüzleri güneşli havalarda çıkarmamın bir sakıncası olur mu
Bu yaz bahçeye ekebilirmiyim yoksa saksıda mı büyütmeliyim :confused: Eklenti 202914 |
Balkona koyun. Bir süre bol ışık alsın ama direk güneş almasın. Bir ay kadar bu şekilde kaldıktan sonra yavaş yavaş güneşe alıştırın.
Mayısta yeni tohum ekerseniz Temmuz başında bu fidelerinizi büyük ihtimal geçerler. |
benim diktiğim göjiler bu şekilde çıkmıyor
heniz 20 - 30 günlikler ama boyları daha uzun 5-6 cm kadar iki yaprağı var ilk çıktıklarında gövde kısmı beyazdı şimdi kahverengini alıyor. |
sn meyvelitepe
goji fidanları yaprak çıkarmaya başlamış. bu halde çelik alıp köklendirilebilirmi. açık alanda çelik poşetlerini bekletebilirmiyiz? |
toksitli zararlı goji ile sağlıklı yararlı olanı nasıl ayırt ederiz.
|
Alıntı:
Kökleninceye kadar her gün su spreyleyerek kökten alamayacağı nemi yaprak ve gövdeden vermelisiniz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025