![]() |
Hay gözünü sevdiğim güzel ülkem. Her şey sende var da neden bilmem hep dışarda ararlar adresi.
Sayın Gündöndü; Yöresel ismi de yok mu? Bir araştırsanız. Goji dendiğinde yurdumda kendimi yabancı hissediyorum. Ayrıca tebrikler. |
Sayın bayindirmevki benim gördüğüm kadarıyla halk bu meyveyi tüketme yanlısı değil. Zehirli olduğundan şüpheleniyorlar.Bende araştırmadan önce bu önyargıya teslim olmuştum.Bi teyze böğürtlen onlar dedi ama böğürtleni tanıdığım için yanlış bilgi olduğunu anladım. Tüketen ya da toplayıp kullanan birini görürsem adını birde bu kişilere sorarım.
|
5 Eklenti(ler)
Daha önce Muratlı'dan gelenlerle konuşurken, Ensar'ın fidanlarını görünce bizimle dalga geçmişlerdi. "Abi be bizim orada bunlardan bir sürü var. Biz bunu çalı diye keseriz" demişlerdi. Biz inanmamıştık. Oysa Ensar, dün Sevgili Gündöndü'nün mesajını okuyunca koşa koşa bakmaya gitti. İşte onun çektiği resimler.
Meyvelerin tadı Ensar'ın yetiştirdiklerinden biraz farklı. Biraz daha kekremsi ve acımtrak tadı var. İşte resimler. Eklenti 177759 Eklenti 177760 Eklenti 177761 Eklenti 177762 Eklenti 177763 |
Sevgili Bayıdırmevkii,
Dün ben GÜNDÖNDÜ kardeşin mesajını okuduktan sonra bana daha öncr Muratlıda bu bitkini varlığını bildiren arkadaşlardan bir tanesi ile bolca fotoğrafladım. Meyveleri iki- üç farklı boyutta vede benim bahçede yetiştirdiklerimden küçük. Tadı da pek hoş değil. Fotoğraflardada gördüğün gibi Muratlıda 4 -5 farklı yerde mevzul (bolca ) miktarlarda var. O kadar yoğun köklenme varki şaşıracaksınız.O yüzden çit bitkisi olarak kullanılmış ve bölgede oturan kendilerini GACAL diye adlandıran Peçenek kökenli olduklarını sandığım kişiler tarafından DURMA GİT diye adlandırılmış. Muratlı deresindeki ilk dozlandırma istasyonunun hemen yanında en iri meyvelileri varmış ama dün gittiğimde üzerlerinde meyve yoktu. En bol bulunduğu yerlerden biride maalesef KAYI KÖYÜ imiş. Ben renk körü olduğumu bilmem sana söylemiş mi idim. Ama sadece renk körlüğünde kalmamışım. Ehh biraz körlük başkalarında da var anlayacağın. İSİMLERİNİ BELİRTMEM GEREKMİYOR HERHALDE !!!! Sevgili GÜNDÖNDÜ FORUMDAKİ DİKKAT VE TİTİZLİĞİNİ UMARIM DERSLERİNDE DE gösteriyorsun. Sevgiyle Kalın Kasım ayı sonlarında ÇELİK GÖNDEREBİLİRİZ |
5 Eklenti(ler)
Sevgili Ensar,
Gerçektende gidip gelirken hiç dikkatimizi çekmemiş. Ne desen haklısın. Artık bir gün arkadaşları birde goji gezisine davet ederiz. Ben tadını sevmesemde, forumda gördüğüm kadarıyla hem tadı, hem de diğer özellikleriyle oldukça popüler. Eklenti 177766 Eklenti 177767 Eklenti 177768 Eklenti 177769 İşte bize daha önce, "bizim orda var" diyen kişi. Eklenti 177770 |
Sevgili Ustalar, tadinin nasil olduguna dair rivayetler var;
Kimi kaynaklar; tadinin guzel, kimi kaynaklar ise tadinin eksi, kekremsi oldugunu yaziyor; Lutfen, bizim gibi merakli tipleri daha cok merakta birakmayin da bir tadina bakin ? Yaprak yapisi ve gelisim, Tibet orijinli oldugunu gosteriyor. Atalarimiz sag olsunlar; gocerken bu bitkiyide Anadoluya kazandirmislar.( Ne de attim ama ?????) Istanbulda da,tez elden arastirmalara baslamali; Sevgili Ensar, Bu buluntuya ragmen ; da hala benden kurutulmus goji istiyormusun ? Ne de olsa Kayi koyu ve cevresi dogal yasama alani cikti; |
Sevgili Sındırgılı,
Fazla değil 15/20 tane kurutulmuş goji olursa çeşitleme vede dölleme açısından fayda yaratabilir diye düşünüyorum. Muratlı dışında öğrendiğim kadarı ile Babaeskinin Kuleli köyünde de DURMA GİT olduğu bildirildi. Bu gün belki oraya da gider fotoğreflarım. Sevgiyle kalın, |
Sevgili Ensar ve Acemi usta,
Bende sadece renk körlüğü değil doğa körlüğü de var. Sizden beterim. Çoban köpeğini koyundan, kiraz ağacını, elmadan ayıramam. Bu halim ile nasıl götürdüğüm benim için de bir muamma. Delini işine akıl ermez. Anlaşılan gojinin yayılım alanlarından biri de Trakya. Bu tutunabilmişse her tür çalımsı meyve tutunur. Bunun üstüne eğilip, bahçeyi şekillendirmek iyi olur. Ahududu ve böğürtlen gibi alternatifleri de eklemek için düşünceniz vardır muhakkak. Başka çalımsı çeşitlerde olabilir o bölgede. Trakya da umut var gibi. İsmi de ilginç, "Durma git". Anlaşılan zehirli olduğu var sayılmış. Çelik edinip bahçemin etrafına diksem iyi olur. Kuşları oyalayıp esas meyvelere bulaşmazlar. çelik işi için beni de anımsayın. Kolay gelsin. |
Alıntı:
Artık talebeliği aşıp sayın oldunuz. Size evladım diye takılmayacağım. Etrafı gözlemleme güçünüz ile yolun çoğunu almışsınız. Tebrikler. Öncelikle derslerinize ağırlık verip gözlemlerinize devam etmenizi dilerim. Sevgiler. |
Alıntı:
|
Sevgili Etrd,
Ne diyorsunuz ben geçtiğimiz Mart Ayında yaklaşık 4000 adet tohum dan dikmiştim. Fotoğrafladığımız arkadaş fidanları gördüğünde bizimle dalga geçmişti. Acemi ile beraber kötü morarmış olduk. Bizimkilerinden tek farkı meyvesinin tadı ve büyüklüğü. Sanırım yeterince beslenecek olan köklerden belki daha da tatlı ürün alınabilir. Sevgiyle kalın |
Sayın Ensar , kuleli köyüne gitmenize gerek yok benim çektiğim fotoğraflar
5 kilometre içeride Ağayeri köyünde :rolleyes: Bence Trakya'da hangi köyden geçseniz bu bitkiyi % 50 görme ihtimali var. |
Normal tibet gojinin tadı güzel, benim büyüttüklerimin tadına baktım.
|
Afiyet olsun;
Sevgili Ensar, ozelden adres bilgilerini gonderirsen; kurutulmus goji gonderebilirim. |
Sevgili gündöndü'nün gönderdiği goji çeliklerini bugün akşama doğru kargodan teslim aldım. (Biraz dağıtım ihmali olmuş.) Çelikler solmuş olmasına rağmen diktim. Ancak meyveler Wolf berry e göre oldukça küçük. Tadı da acı. dikenler bayağı etkili.
Bizim üstünde çalışmamız gereken yine tibet orijinli goji berry. Yeterince var ancak değişik türleri tanımak istiyoruz. |
5 Eklenti(ler)
benim buldugum gojilerde karabükten aynı tekirdagdaki gibi onlara benziyor çiçeklerini eylülde görmüştüm mor beyazdı ve bunlar goji ailesinden dedim..ama fotolarını çekmemiştim bir ay sonra gittiğimde meyvelere bakamk için meyveleri gördüm küçükler tatlarına baktım tatlaırda yeşil yaprak yediğimzde aldıgımız acı bir tadı vardı çekirdekelrine baktım aynı goji gibi sarı sarı tohumları mevcut buda yine gojigillerden ama tat konusunda ticari olmaz sadece süs bitkisi olarak kullanılır bu evde bunu sarmaşık niyetine büyütüyor sanırım **** doğal olarak orada büyüdü sahibide büyümesine izin verdi
|
2 Eklenti(ler)
bunlarda yakın çekim meyveler yalnız şuna sevindim doğal ortamda gojinin akrabaları karabükte yetişiyorsa ticari yenilebilir türü de yetişebilir köydeki 300 goji fidanımda büyüyüp meyve verebilir.
bu arada köstebek savar sipariş ettim internetten bakalım köye tarlaya kuracağım 1000 metre karelik alanda etkiliymiş umarım köstebeklerden kurtulurum yoksa tek tek fidelerimi dipe doğru çekip yiyecekler çok üzülüyorum o kadar emek köstebekler için miydi of of of |
Sizin yörede çok güzel olur. Burası kuru hava kışın ayaz yazın kuru sıcak. Geriye bahar ayları kalıyor.
|
Adıyamanda goji bery
2 Eklenti(ler)
Sevgili dostlar sonunda goji berim meyve verdi.Tadı çok güzel ve şeker oranı yüksek.Bu yıl çelik alıp çoğaltmayı deneyeceğim.Adıyaman merkez tüm ülkemizde olduğu gibi çok sıcak bir yaz geçirdi.Ama goji bery hiç etkilenmedi.Haftada bir sulama sonucu hızlı bir uyum sağladı.
Saygılar |
Bence yerli gojiyi anaç olarak kullanıp, tadı iyi olan gojiyi aşılamalı. Çünkü aktardan aldığım gojilerin tohumu ile yerli ( yaprağı kısa olan) goji tohumlarının çimlenme ve büyüme hızları çok farklı.
|
Goji bery'lere Aşı yapılabilinirmi?
|
Sn.copur 09 un belirttiği aşı olayı iyi fikir , denemek lazım.
|
goji
Alıntı:
|
CRIMSON STAR GOJI
Commercial cultivar from northern China with large, productive flavorful fruit. Also known as Ningxia #1. Self fertile. http://www.burntridgenursery.com/pro...number=NSWOCRI |
Alıntı:
?:( |
Gojinin ABD de çok satan kültivar çeşidinin adı crimson star.
Ningxia 1 diye de bilinir. Bizim No1 bu çeşit mi bilmiyorum? |
Alıntı:
|
Fidelerim serada seneye dışarı dikeceğim. Uyumu o zaman göreceğim.
|
Alıntı:
nigxia çinde bir eyalet, goji üretiminin yüzde doksanı bu bölgeden çıkıyor. |
***.bn tokat/pazardan yazıyorum.edindiğim bilgilere göre gojinin en iyi türü NQ1.bu türden 500adet tarlaya ekim yapmayı düşünüyoruz. önerileriniz varmıdır.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025