![]() |
Sn Musti,L.Barbarum olduğundan eminsiniz değil mi?Bendekiler L.Chinense idi.L.Barbarum'u seneye deneyeceğim.İki farklı tür olarak adlandırılan bu bitkiler arasında benzerlikler çoğalmaya başladı desenize.
|
Sanırım şifalı olan tür L.Barbarum. Nette de hep bu türün tohumları satılıyor.
|
Arkadaşlar,bu arada net'te gezinirken,gojiberry'nin kışın yaprak döktüğü hakkında bir yazıya rastladım.Aşağıdaki sitede biraz bahsetmiş.Gojiberry için ''Birbirine yakın iki bitkinin ortak ismidir, LYCİUM BARBAUM VE LYCİUM CHİNESE'' ifadesini kullanmış.
Asıl vurgulamak istediğim,eğer bahsedildiği gibi bitki yaprak döküyorsa,kışa girmeden önce bitkiyi saksıdan bahçeye aktarma yapacaklara uyarıdır.Yapraklarını dökmesini beklemekte fayda var.Benimkiler acayip su tüketiyorlar.Bu çok normal,çünkü çok fazla miktarda yaprağa sahipler.Bahçeye aktarmayı düşünüyordum,yapraklarını döktükten sonra yapacağım bu işi. KAYNAK: http://gbgojiberry.com/goji_berry_nedir.asp |
Buradaki sitede de her ikisinin aynı olmadığı belirtilmiş.Ancak çevirebildiğim kadarıyla aralarındaki farkın,Himalaya L.Barbarumun daha faydalı olduğunu savunmuş.Bunun sebebini ise,L.Chinense yetiştiricilerinin son 50 yıldır ilaçlarla kirletilmiş topraklarda üretim yapmalarına bağlamış.:(
KAYNAK: http://www.astrologyzine.com/himalay...-berries.shtml |
evet 2. verdiğiniz adreste goji berry isminin L.barbarum çeşidi için kullanıldığını söylüyor. L.Chinense'nin meyvesi aynı olmasına rağmen karıştırılmaması gerektiği isminin çin kurtyemişi olarak geçtiğini söylüyor. Yani asıl makbul olan L.barbarum.
|
Sn. Lonicera fideler Foçadan Metin Gemici beyin gönderdiği gojiberry (Lycium barbarum) Moğolistan cinsi fidelerdir.Ayrıca Tibet ve Chinense cinslerinide tohumdan büyütmekteyim, daha çok küçükler.Bu arada Moğol cinsini İlkbahara tohumdan ekecektim şimdi hemen birkaç tohum ekeyim.Budama yaparken kestiğim dallardan(çeliklerin bütün yapraklarını kopartıyorum) 8 adet bitki büyümekteler.İki adetini Safranbolu'ya dağ yakınına götürdüm.Goji sert iklimi seviyor.Seneye inşaallah meyvelerini tadarız.
|
Bizimki hangisinden acaba ?
|
Bende merak ettim, bekleyip göreceğiz.
|
3 Eklenti(ler)
Bİrde benim resimlerini eklemiş olduklarım var. Eskişehir yöresinden. Onlarında hangi türden olduklarını araştırıyorum. L.Barbarum uzun yapraklı. Belki Türkiyede doğal yetişen aynı familyadan henüz bilinmeyen bir türdür. İsminide L.baribum falan koyarlar.:)
Bu arada dikkat etmeye başlayınca her yerde karşıma çıkmaya başladı bu bitki. VE son derece hava kirliliğine dayanıklı ve verimsiz topraklarda yetişiyor diyebilirim. Çektiğim fotolar şehir merkezine yakın bir arka yol. Sürekli araçların geçtiği tam yolun kenarı ve tozun toprağın içi diyebilirim. Goji oldukça büyük meyveler vermiş. FAkat toprağın kalitesiyle meyvenin lezzeti doğru orantılı olduğu için meyvelerde hiç tat yok diyebilirim. |
Benim tohumdan yetişenlerde yaprak dökülmesi oluyor.Bu normal mi?
|
Sn Oğuzhan,bu mevsimde normal.Benimkilerde de hafif sararma başladı.Yaprağa dokunduğumda kendini bırakıyor yere.Üstelik burada hala yazdan kalma havalar hakim. Yaprak dökümünden sonra her ihtimale karşı içeriye **** çok korunaklı bir yere alınmasında fayda var.İkinci yıldan itibaren bahçelere rahatlıkla alınabilirmiş.
|
Sn. Lonicera teşekkür ederim.
|
merhabalar.bana bir konuda aydınlatırsanız sevinirim.an kenarındaki komşumun badem ve deli erik ağaçları benim bahçemdeki kiraz fidanlarını kurutuyor.tam 3 kez yeniledim ama yine kurudu.ikisinin arasına dip kazanla sürsem yayarı olurmu.bu konuda önerilerinizi bekliyorum.yeşilve dumansız bir doğa dileğiyle.
|
goji berry
Arkadaşlar goji berry denize sıfır yerleri pek sevmiyor iyi gelişim için yüksek rakımlı yerler gerekiyor.
bari umarım o meyveler zehirli değildir... |
evet size katılıyorum sn snowman77 benim tecrübelerim de sizinle aynı yönde sahil kesimlerdeki hava nemini pek sevmediğini söyleyebilirim, aşırı nemden yaprak ve genç sürgünlerde çürükler oluşabiliyor ....uzun süre yağışlı ve nemli havaya maruz kalmaları bu yıl açan çiçeklerde oluşan koruk meyvelerin olgunlaşmadan tek tek dökülmelerine yol açtı.. aşırı sıcak ve bol yağış ve nem gözle görülür zararlara yol açabiliyor bitkide. bu bitki yayla gibi yüksek rakımlara uygun bir bitki olduğu kanaati oluşturdu bende ..
|
goji berry
Bir de arkadaşlar içimizde eskişehirdeki goji bitkilerinin bizim coğrafyamızda ne zamandan beri olduğunu ya da yurdumuza özgü müdür değil midir gibi bilgileri bize aktarabilecek kimse yok mu?
|
Arkadaşlar bir fide göndereceğim yakın zamanda bir arkadaşa, o inceletecek üniversitede. O zaman bilgisini vereceğim size. Köylülerlede konuşacağım meyvesini yiyip yemediklerini ne isim verdiklerini. Bulunduğu yer merkeze bağlı Gökçekısık köyü. Şu zamanında küçük ağa dizisinin çekildiği tren istasyonunun bulunduğu köy.
|
Goji berry
Alıntı:
|
Goji berry
Arkadaşlar dün bu sene yetiştirdiğim goji berry (lycium chinese) cinsi fidanımın üzerindeki bir tane olan meyvesini yeme şansına nail oldum.:DTadı sulu ve tatlı kiraz kadar tatlı değil ama tadı gayet güzel.
|
Sevgili Snowman,
Senden aldığım Goji tohumlarından deneme amaçlı (5 tohumu) 2 plastik kapta çimlenmeğe aldım neticeyi sana bildireceğim. |
Afiyet olsun sevgili Yalçın.O zaman net'teki bazı kaynakların da önerdiği gibi kurutacağız goji'leri.Tazesinden çok daha tatlı olduğu ifade ediliyor.Ben kurusunu çok beğenmiştim.Umarım seneye bol bol ürün alırız da,deneme fırsatımız olur.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Şu anda çimlenmeğe aldığım 5 tohumdan 1 tanesi çimlendi çok cılız ama yinede denemeğe değer.
|
Çok güzeller, bende istiyorum..
Nereden temin edebilirim. |
goji berry
Alıntı:
|
Evet torfta denedim zaten 5 tohumdan ancak bir tanesi çimlendi.Diğerlerinden henüz bir hareket yok biraz daha bekleyelim.
Asiye hn.mesajı tohumla ilgili ise bu konuda snowman size yardımcı olur sanırım. |
Dayanamayıp tüm tohumları ektim..
cam seraya koydum tohumların çıkacağını umuyorum. Çok sabırsızım ne yapayım..:D |
Bende bir hafta on gün zarfında çimlendi.Ağzı naylon örtülü torfta bekledi sizinde şimdi beklemekten başka yapacak birşey olduğunu zannetmiyorum.Çimlenmeyi çabuklaştıracak bir metod varsa uzmanlara danışmak gerek.
|
Alıntı:
12 SAAT kadar tohum köklendirici suda beklettim.. daha sonra ektim naylonla kapatamıyorum ısı 30 derecenin üzerine çıkabiliyor yoksa tohumlar pişer..:dilli: nem oranı azaldıkça su ekliyorum.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025