agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2189.htm)

AgacSevdalisi 17-01-2011 22:58

arkadaşlar yazıları ilgiyle takip edip faydalanmaya çalışıyorum. Anladığım kadarıyla akdeniz yöresinde murt,hambelis diye bilinen tür yaban mersini değil mersin türü. Ama yaprak ve meyve yapısı oldukça birbirine benziyor. Benim merak ettiğim bir husus var; Acaba murt çalısına yaban mersini(Likapa) aşılansa tutarmı? Teşekkür ederim.

remagen 18-01-2011 06:55

Merhaba artemisia10,

Türkiye Toprak haritasından ilk olarak bölgenizin toprak özelliklerine bakmanızda fayda var.
http://www.ormansevgisi.com/resim/harita/b6.jpg
Bu Haritada Balıkesir bölgesi için toprak türleri görülüyor en uygunu kireçsiz orman toprakları olacaktır.

Eğer toprak kireçli değil ph 7.5 ve altı için kükürt uygulayarak toprağınızı 4.5-4.8 aralığına getirmeniz durumunda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Bu bölgedeki kış soğukları hesaba katıldığında kuzey orjinli **** tavşangözü Yabanmersini dikmeniz daha uygun olacaktır.

Kuzeyorjinliler için
bluecrop
bluejay
Elliot
Darrow

Tavşan Gözü olarak

Tifblue
Sharpblue

Saygılar

vehbi 18-01-2011 08:45

yaban mersini (murt)

1 Eklenti(ler)
mersin(murt) likapaya göre meyveleri küçük tadı daha acımtırak piyasada meyvesi bol miktarda satılıyor.

Selahattin Yılmaz 18-01-2011 09:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vehbi (Mesaj 743518)
yaban mersini (murt) likapaya göre meyveleri küçük tadı daha acımtırak piyasada meyvesi bol miktarda satılıyor.

Murt yaban mersini olarak değil ismi sadece mersin olarak geçer.

vehbi 18-01-2011 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 743524)
Murt yaban mersini olarak değil ismi sadece mersin olarak geçer.

Haklısınız doğru fakat satıcılar yaban mersini diye satıyorlar saygılar.

artemisia10 18-01-2011 10:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi remagen (Mesaj 743486)
Merhaba artemisia10,

Türkiye Toprak haritasından ilk olarak bölgenizin toprak özelliklerine bakmanızda fayda var.
http://www.ormansevgisi.com/resim/harita/b6.jpg
Bu Haritada Balıkesir bölgesi için toprak türleri görülüyor en uygunu kireçsiz orman toprakları olacaktır.

Eğer toprak kireçli değil ph 7.5 ve altı için kükürt uygulayarak toprağınızı 4.5-4.8 aralığına getirmeniz durumunda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Bu bölgedeki kış soğukları hesaba katıldığında kuzey orjinli **** tavşangözü Yabanmersini dikmeniz daha uygun olacaktır.

Kuzeyorjinliler için
bluecrop
bluejay
Elliot
Darrow

Tavşan Gözü olarak

Tifblue
Sharpblue

Saygılar

Teşekkürler remagen aslında Balıkesir körfez bölgesinde yetiştirmek sanki daha uygun gibi ben merkezdeyim toprak pek uygun değil ama ayarlamaya çalışıyorum. En çok bluecrop üzerinde duruluyor sanırım ,belki deneme amaçlı bir iki çeşit alabilirim ben de Balıkesirde yetiştiren varsa tavsiyelerinizi beklerim. Bu arada gezelim görelim programında izlemiştim İznik'te çok tatlı bir hanım yanlış hatırlamıyorsam 50 dönüm bir alanda likapa yetiştiriyordu.

artemisia10 18-01-2011 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vehbi (Mesaj 743558)
Haklısınız doğru fakat satıcılar yaban mersini diye satıyorlar saygılar.

Burada da yaban mersini diye satılıyor ama bu murt deyince anlamsız anlamsız bakıyorlar...çok yoğun bir aroması var...

remagen 18-01-2011 12:08

Merhaba artemisia10,

Ticari olarak ve tad olarak en çok tercih edilen tür bluecrop.Tadı harika bunun yanında tavşan gözü türleri de oldukça lezzetli.
Bende inşallah yakında 9 dönüm bir çiflik kurma niyetindeyim daha sonra inşallah kazanırsam bu işten 30-40 dönüm daha sonrada bakalım belkide Teknoloji işlerini bırakacağım.

Saygılar

artemisia10 18-01-2011 12:51

Remagen ben de yaban mersinini çok sevdiğim için yetiştirmek istiyorum önce deneyip görmek istiyorum sanırım 2-3 yıl nasıl sonuç verdiğine bakacağım siz İstanbu'lda daha iyi sonuç alabilirsiniz. Ticari olarak yetiştirenlerle irtibata geçebilirsiniz ben de burada var mı merak ediyorum. Umarım sizin için de işler yolunda gider insan gerçekten severek yaptığı bir işte hiç yorulmuyor ...

KAPTANzst 20-01-2011 15:09

Bu kanuya cevap alamadınız. O zaman deneme yapmaktan başka çare kalmadı sayın Selim. Arazinizde varsa birkaç tane deneyin bizde görelim. Kalem aşı ilk deneme olacak demek..

Müjgan 20-01-2011 15:21

Eğer dikkatle bakılırsa, ya da forumdaki Arama motoru kullanılırsa tüm yanıtlara ulaşılabiliyor. nitekim sorduğunuz bitki detayları ile bu konu başlığı altında var :)

AgacSevdalisi 21-01-2011 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AgacSevdalisi (Mesaj 743436)
arkadaşlar yazıları ilgiyle takip edip faydalanmaya çalışıyorum. Anladığım kadarıyla akdeniz yöresinde murt,hambelis diye bilinen tür yaban mersini değil mersin türü. Ama yaprak ve meyve yapısı oldukça birbirine benziyor. Benim merak ettiğim bir husus var; Acaba murt çalısına yaban mersini(Likapa) aşılansa tutarmı? Teşekkür ederim.

sanırım soruma cevap verecek kimse yok ama yinede cevap bekliyorum. Zira murt çalısına yaban mersini aşılanarak tutturulabilirse çok büyük bir başarı elde edilmiş olur.

remagen 22-01-2011 18:19

Merhaba AgacSevdalisi,
Dökümanlarda asilamaya raslamadim.Çelik ile cogaltilabilir.

Biginie

caturanga 26-01-2011 16:07

Sn.ağacsevdalısı ikisi farklı familyadan aralarında sadece isim benzerliği var o kadar aşı tutmaları imkansız gibi.mersin Myrtaceae familyasından yabanmersini(blueberry) Ericaceae familyasından.blueberry ler aşı ile çoğaltılabilir ama sürekli yeni sürgün verdiklerinden ve yaşlı dallar meyve vermediklerinden aşının ekonomik bir önemi yoktur.üretimleri tohum(pek tercih edilmez) çelik ve doku kültürü ile olur.en verimlisi ve de sağlıklı fidanlar doku kültürü ile virüs ten ari fidanlardır.

nariçi 26-01-2011 16:29

Bizim tohumdan (mersin likapa olarak) ektiklerimiz (emekler) ne olacak. Bluberry kadar değerli değiller mi? Bluberry tohumdan ekilirse yine mi kalıtesiz olur?

artemisia10 26-01-2011 16:52

Tohumdan ekildiğinde kaliteden öte süreç çok uzuyor 2-3 yıl gibi biraz sabır işi yani ama kalitesi çelikten daha iyi olur diye düşünüyorum.

caturanga 26-01-2011 17:44

sn nariçi ve artemisa tohumdan üretim de elde edeceğiniz fidanlar büyük olasılıkla anacın birebir özelliklerini taşımazlar.örnek olarak sunshineblue dan alacağınız tohumlardan elde edeceğiniz fidanlar sunshineblue olmaz.anaç ile bir örnek elde etmenin yolu çelik veya doku kültürüdür.sn. artemisa tohumdan üretilmiş fidanın standardı olmaz bunun için çeliklemeye göre daha kaliteli diyemessiniz.ama ben bunu hobi olarak yapacam diyorsanız.tohumdan da üretebilir.elde edeceğiniz her fidana kendi istediğiniz ismi verebilirsiniz:))

nariçi 26-01-2011 19:07

Benim geçen yıl ektiklerim gayet sağlıklı, Yalova'dan bir tane istedim kargoyla geldi bir ay dayanmadı öldü, köklenmemiş çelikmiydi neydi. Onun için siparişle hazır fidan almaktan çekiniyorum.

Bu bahar yeni likapa tohumlarını da ekeceğim bakalım arsında farklılıklar var mı?

artemisia10 26-01-2011 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caturanga (Mesaj 747953)
sn nariçi ve artemisa tohumdan üretim de elde edeceğiniz fidanlar büyük olasılıkla anacın birebir özelliklerini taşımazlar.örnek olarak sunshineblue dan alacağınız tohumlardan elde edeceğiniz fidanlar sunshineblue olmaz.anaç ile bir örnek elde etmenin yolu çelik veya doku kültürüdür.sn. artemisa tohumdan üretilmiş fidanın standardı olmaz bunun için çeliklemeye göre daha kaliteli diyemessiniz.ama ben bunu hobi olarak yapacam diyorsanız.tohumdan da üretebilir.elde edeceğiniz her fidana kendi istediğiniz ismi verebilirsiniz:))

Kültür çeşitlerinden seçiyorsak tohumda belli bir standart olmaz doğru ben doğal türleri düşünerek çelikle üretimden daha kaliteli olur diye düşünmüştüm çok fark olmaz belkide ama sonuçta olur niye olmasın ticari olarak yetiştirenler de tohumdan üretim yapıyorlar diye biliyorum doğal çeşitlerde tabii... sunshineblue dan alacağımız tohumlardan aynısı çıkma ihtimali yok mu acaba ? neyse ben isimlerini seve seve koyarım yeterki çıksınlar ama ben isimleri kime çekerlerse büyük büyük baba da olabilir ona göre seçerim :))

remagen 27-01-2011 05:57

Merhaba Arkadaşlar,

Blueberry yetiştiriciliğinde çoğaltma yumuşak ve sert odun çelikleri ile yapılmakta.Tohumdan yetiştirmek çok zaman alıyor (Böyle bir denemem olmuştu)

En iyi ve dünya üzerinde kullanılan en iyi yöntem yumuşak odun çelikleri ile yetiştirmektir.Amerika Wisconsin ve New Jersey de profesyonel yetiştiriciler bu yöntem ile çoğaltıyorlar.

How to root blueberry cuttings:

Cutting selection:

Take cuttings while plants are dormant; vigorous, firm, pencil-size, unbranched shoots of the previous season’s growth. Early to mid to Spring is when cuttings should be taken. Only use vegetative wood without fruit buds.

Softwood cuttings:

Blueberries root more easily by softwood cuttings. They require a mist system and well ventilated propagating structures. They are susceptible to leaf diseases. Because of control and disease, softwood cuttings require more control then hardwood cuttings. Shoots of the first seasonal flush of growth make the best wood for cuttings. Take cuttings before fruit buds start to form.

Taking cutting:

Cuttings should be 5 to 9 inches long, with 2 or 3 leaves. Place cuttings 2 inches deep into rooting media made up of equal parts of perlite and peat moss. Wound the cuttings before hormone treatment.

Rooting hormone treatment:

> Method 1:
Hortus IBA Water Soluble Salts @100-200 ppm IBA by the Basal Long Soak Method.
Soak 1" of the basal end of the cuttings for 24-48 hours, then stick.

> Method 2:
Hortus IBA Water Soluble Salts @1000-1500 ppm IBA by the spray Drip Down Method.
Stick the cuttings, then, spray the leaves of the cutting with the solution until the liquid drips down.

> Method 3:
Rhizopon AA #3 dry powder rooting hormone by the Dry Dip Method.
Dip the basal end of the cutting 3/4-1" into the powder then stick.

Sticking:

Space cutting 2” apart with the top bud just visible.

Media:

Use a well draining soilless media such:
> half peat to half sand or
> half peat to half pearlite

Control:

Use a poly house or use a tunnel to cover the cuttings and control humidity.

Bottom heat:

Use bottom heat at 68-73F

Media moisture:

Keep media moist until leaves appear.

Humidity (Air moisture):

Use misters to keep humidity high.

When leaves appear the poly should be raised slightly for ventilation.

Expected root formation:

Softwood cuttings: root in 2-7 weeks with high success rate.
Hardwood cuttings: root in up to about 8 weeks. Success can range from 50-98%. The basal long soak method will improve rooting success.

nariçi 27-01-2011 08:45

Benim ektiğim likapalar bir yılda 40-50 cm oldu, dip sürgünü vermeye başladılar; bu durum normal değil mi?

caturanga 29-01-2011 15:20

Sn.nariçi büyüme hızları çeşide göre farklılıklar verir normalde olabilir olmayabilirde.baharda fotoğrafları yayınlarsanız ne olduklarını daha iyi görürüz.tohumdan yetiştirmeyi üretim bölümünde daha önce fotoğraflı olarak yayınlamıştım...

AgacSevdalisi 12-02-2011 14:41

selam arkadaşlar.Bugün 2 adet yaban mersinini saksıya diktim birisi doğal birisi kültür çeşiti. Toprağı çam ormanından çamların dibinden aldım çok yumuşak toprak ama ph ı 7,5. Forumda ph düşürmek için kükürt uygulanabileceği yazılmış. Bazı sorularım olacak:
1-Kükürt toz olarak mı? sulandırılarak mı uygulanacak?
2-Kükürt uygulanırken ölçü miktarını nasıl ayarlayacağız?
3-Kükürtün dışında toprak ph ını düşürmek için ne uygulanabilir?
4-Yaban mersini yetiştirmek için ph oranının 6 dan büyük olmasının ne gibi sakıncaları vardır? Belirtileri nelerdir?
sorularım şimdilik bu kadar. Yazılı sınav soruları gibi oldu:) Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

nariçi 12-02-2011 16:53

Bu konuyu toprak ıslahı ile ilgili başlıklardan okumak lazım.

nariçi 12-02-2011 16:54

Likapa tohumlarını bugünlerde ekebilirmiyiz, sera içinde olacak?

demonship 13-02-2011 11:48

Nariçi nin sorusuna bende cevap bekliyorum. bende likapa dikmek istiyorum. **** çelikten yetiştirmek istiyorum.

Birde bana tavsiye edebilceğimiz tohum **** çelik alabileceğim bir adres tavsiye edebilirmisiniz.

iyi çalışmalar

sındırgılı 13-02-2011 13:41

Geçen senelerde olduğu gibi sunshine blue yine çiçek dolu.Bu sefer kendi haline bırakıyorum. :(
Ne olacaksa olsun ?

caturanga 14-02-2011 10:16

Sn.ağaçsevdalısı çam altından aldığınız toprağın ph nı neyle ve nasıl ölçtünüz?

ben toz olarak uyguluyorum.kükürtün ph ı düşürmesi uzun zaman alacaktır
tarım kimyasalları satan firmaların sitelerinde mevcut( ben 20 lt toprağa yarım avuç atıyorum) ama 7.5 ph toprakta ne yaparsanız yapın zor 6.5 üzeri ph toprağı ıslah etmeye çalışmayın...
eğer uygun ph ta toprağınız yoksa limon tuzu en hızlı ve kolay ulaşılır ph düşürücü ama etkisi kısadır
4-Yaban mersini yetiştirmek için ph oranının 6 dan büyük olmasının ne gibi sakıncaları
bitikinizin
bitikinizin kök sistemi 5.5 ph tan yukarıda çalışması zayıflar ve durur buda yetersiz beslenmeden bağışıklık sistemi zayıflar ve ölür.

yabanmersini yetiştirmeye karar vermeden 6 ay önce toprak hazırlanmalı ph stabil hale getirilmelidir.
sulama suyu ph kadar önemlidir.dinlendirilmiş su kullanmak çok önemli ph yüksek sular her sulamada kök sistemine zarar verir
yabanmersinleri kök sistemi sürekli neme ihtiyaç duymakla birlikte aşırı sulama dan etkilenirler

AgacSevdalisi 14-02-2011 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caturanga (Mesaj 755218)
Sn.ağaçsevdalısı çam altından aldığınız toprağın ph nı neyle ve nasıl ölçtünüz?

ben toz olarak uyguluyorum.kükürtün ph ı düşürmesi uzun zaman alacaktır
tarım kimyasalları satan firmaların sitelerinde mevcut( ben 20 lt toprağa yarım avuç atıyorum) ama 7.5 ph toprakta ne yaparsanız yapın zor 6.5 üzeri ph toprağı ıslah etmeye çalışmayın...
eğer uygun ph ta toprağınız yoksa limon tuzu en hızlı ve kolay ulaşılır ph düşürücü ama etkisi kısadır
4-Yaban mersini yetiştirmek için ph oranının 6 dan büyük olmasının ne gibi sakıncaları
bitikinizin
bitikinizin kök sistemi 5.5 ph tan yukarıda çalışması zayıflar ve durur buda yetersiz beslenmeden bağışıklık sistemi zayıflar ve ölür.

yabanmersini yetiştirmeye karar vermeden 6 ay önce toprak hazırlanmalı ph stabil hale getirilmelidir.
sulama suyu ph kadar önemlidir.dinlendirilmiş su kullanmak çok önemli ph yüksek sular her sulamada kök sistemine zarar verir
yabanmersinleri kök sistemi sürekli neme ihtiyaç duymakla birlikte aşırı sulama dan etkilenirler

çok teşekkür ederim sayın cataranga.elimde ışık,nem ve ph ölçer bir alet var onula ölçtüm.Yeşil renkli bir alet, ucunda 2 adet uzun elektrot var. Ne kadar sağlıklı ölçüm yapıyor bilmiyorum.Duke cinsi Blueberry topraklı olarak geldi. Gelen blueberrynin toprağını ölçtüğümde ph 5,5 çıktı. benim toprağı ölçtüğümde 7,5 çıktı.Acaba toz humik asit uygulayarak ph değerini düşürebilirmiyiz. Şayet olursa toz humik asiti ne kadar suya ne ölçüde katıp, ne kadar sıklıkla sulamalıyız.Limon tuzu uygularsak ne kadar limon tuzunu ne eriterek vereceğiz. Kaç kere veya ne kadar sıklıkla vereceğiz?Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

caturanga 15-02-2011 09:36

sn.ağaçsevdalısı blueberry leriniz topraklı ise bırakın o toprakta kalsınlar.bu yazı o toprakta geçirsinler.bu sürede sizde toprak hazırlamış olursunuz.
elinizdeki toprağa bolca çam ibriği yaprak çürüntüsünü bulabilirseniz yanmış hayvan gübresi (ufak parçalara ayırarak çürümeyi hızlandırır) ve kükürt ekleyin.her hafta nemlendirerek karıştırın 5,6 ay sonra elkinizde mükemmel bir toprak olacaktır.ph istediğiniz seviyeye gelmesse biraz daha kükürt ekleyebilirsiniz

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025