![]() |
Sn sındırgılı hasta olanları bir güzel budayın derim.eğer kullanıyorsanız mantar ilaçlaması yapın.kaliteli ve uygun ph ta su ile ihtiyaçları kadar sulayın.bu dönemde gübre atmayın.belki kurtarabilirler...
|
Zonguldak Gökçebey Bodaç köyü ormanlarındaki yaban mersinleri
2 Eklenti(ler)
Zonguldak Gökçebey Bodaç köyü ormanlarında bol miktarda yaban mersini ve kocayemiş ler iç içe geçmiş sekilde bol miktarda bulunmakta.
|
1 Eklenti(ler)
bugün likapalrın meyvelerini toplamaya başladım.
|
Arkadaşlar geride kalan 38 sayfayı dikkatlice takip edenler şu hususları gördüler.
- Likapa ile blueberry aynı bitki değildir. Türkiye sınırları içinde blueberry doğal olarak yetişmemektedir. Ancak likapa (Çay üzümü) Türkiye florasına ait bitkilerden biridir. O halde niye hala blueberry ye likapa deniyor. Ya yetiştiği yerdeki orijinal adı olan blueberry ya da Hüseyin Çelik hocanın adlandırması ile maviyemiş denmelidir. Mavimeyve, maviüzüm veya mavi üzümsü de denilebilir. -Yaban mersini diye bir bitki adı mantıksızdır. Mersin yani murt zaten doğada yabani olarak yetişmektedir. Kültüre alınmamıştır ki bir de yabanisi olsun. Bu ismi ilk koyanın hangi mantıkla koyduğunu çok merak ediyorum. Dilimizden ve her türlü literatürden kalkmalıdır. - Cranberry(turna yemişi)nin yaban mersini veya bluberry adı ile satılmaması için her rastladığımız yerde satıcılara gerekli uyarıyı yapmak bilinçli kişiler olarak borcumuzdur. Bu sayede belki bir şeker hastasının gözünü kurtaracak olabiliriz. |
2 Eklenti(ler)
Dün, topladığım sunshine ve patriotlar:
|
sayın sındırgılı çok güzeller. dün bende topladım .benimkilerin yaprakları kızarmaya başladı.anormal bir durum yoktur inşallah.
|
2 Eklenti(ler)
|
benim likapalar dan 8 tanesi kurudu 2 det canlı kaldı . eğer yağmur yağmazsa onlarıda kaybedecem.
|
Benim de Patriot o akibete ugradi.Tum yapraklari kavruldu.Umarim onu kaybetmemisimdir. Fakat, Sunshine blue da hala canli ve diri. Belki de iklime adapte olan tek tur ?
|
Benim çimlendirdiğim likapaların yaprak boyutları resimlerdekilere göre oldukça küçük. Acaba yeni fidan olduğundan mıdır? Poşetten daha büyük kovalara aktardım. Sağlıkları yerinde.
|
Sn.nariçi çeşite görede yaprak boyu farklılık gösteriyor...
|
Elimde, Sunshine`dan kuruttugum tohumlar var. Sn. Narici`nin denedigi gibi tohumdan yetistirmek cok mu zor?
|
Arkadaşlar,
Bu güzel bitki tam bir çalı gibi gelişiyor.Acaba bunun bir budama tekniği var mı?Diğer bir deyişle;benimkilerin etrafındaki otları temizlemekten yoruldum adeta.Şöyle bir boylanması için ne yapmalı.Geçen sene ve evvelki sene Bauhause dan almıştım.Yani daha gençler mi bilmiyorum.Meyveler bile ottan gözükmüyor sanki! |
Sn. sındırgılı tohumdan iyi bir bakımla yaklaşık 100 tanede 10-15 arası çıkıyor.bendeki performans a göre.ama şunuda unutmamak gerek tohumdan çıkanlar çok yüksek bir ihtimal ile tohum aldığınız çeşidin özelliklerini göstermez.yani sunshineblue dan aldığınız tohumlardan sunshine blue olmaz.adını sizin koymanız gerekecektir:)
|
Sn.yolaç ticari bir üretim yapmadığınız için bence sizin şu anda bir budama yapmanıza gerek yok.bırakın olduğu gibi gelişsin 2-3 yıl sonra verimden düşen meyve tomurcuğu oluşturmayan dalları budarsınız...
|
Sayın caturanga,
Teşekkürler. |
Yaban mersini - Genel bilgi
Merhaba arkadaşlar,
Epey süredir yaban mersini ile ilgilenen birisi olarak bazı bilgilerin hatırlatılmasının yerinde olacağını düşündüm. Yaban mersini (belki likapa dersek daha gerçek olur, çünkü likapa bu ürünün türkiyedeki tek orjinal ismidir) Neden likapa; çünkü yaban mersini ismi, muhtemelen mersin bitkisini (Myrtus communis L.) bilen birisinin likapayı gördüğnde, meyvelerini benzeterek , "olsa olsa yabani mersin meyvesidir" gibi bir düşünce ile çıkmış olabileceğini düşünüyorum. Çünkü meyveleri gerçekten benziyor. Ama "likapa" ismi yaban mersininin doğal olarak yetiştiği doğu karadenizde verilmiş bir isimdir. Likapa bu ürünün Türkiyedeki yerli ismidir. ama tercih sizlerin ******. Bir diğer konu da likapanın blueberry olmadığı yönündeki bilgiler; likapa = blueberry dir. tam kendisidir. Yaban mersininin bir çok türü vardır ama ekonomik anlamda yetiştirilen 3 türü vardır. Yüksel çalı formu, alçak çalı formu ve tavşan gözü, likapa bunların ve diğerlerinin ortak adıdır. Yani yaban mersini eşittir vaccinium diyebiliriz. Çünkü bu türlerin pek çoğu doğu karadenizde doğal olarak mevcuttur (Ticari çeşitlerden bahsetmiyorum) Fidan temini konusuna gelince, piyasada satılan fidanların %80-90 ı yurt dışından süs bitkisi olarak ithal edilmiştir. bu nedenle bunlar saksılarda, ve fazla boylanmayan çeşitlerdir. Çünkü bunlar tek tek hobi amaçlı satılmaktadır. Eğer ticari amaçlı adetli alacaksanız tüplü ve sertifikalı satışı vardır. Nerden alabilirm derseniz, birkaç tanesini internetten bulabilirsiniz daha da olmadı özelden mesaj atın 2-3 adres verebilirm. bilgileri ile beraber. Ben bahçe kurma konusunda iyi kötü tecrübe sahibi olarak, fidanları pahalı olan bu bitki için kazıklanma ihtimali de mevcuttur. dikkatli olmak gerekir. Yetiştirme konusunda gelince; Yaban mersini (büyük ihtimalle) fidanını alıp bahçeye dikeyim diyerek yetiştirilebilecek bir bitki değildir. kendi ekolojik şartlarında çok güzel ve doğal olarak yetişmekle birlikte mesela; Ankara da bahçede yetiştirmeniz mucize olur. (saksıda özel şartlarını sağlarsanız olabilir) Çünkü likapa, çok düşük PH isteyen bir bitki(4-5), ayrıca bol su istiyor. Bahçede çoklu sayıda dikecekseniz PH ölçümü yapmalı ve gerekiyorsa kükürt ile PH düşürmelisiniz. (m2 ye 200 gr kükürt PH yı 1 birim düşürür) bu işi için granül veya toz kükürt de kullanabilirsiniz. Sulama için kullanacağınız suyun da PH sı düşük olmalıdır. Aksi halde toprak ph sı zamanla yükselir ve bitkiniz ölebilir. Ayrıca ph dan aklıma geldi. Toptak phsının yüksek oluşu demir alımını engeller bu nedenle varsa demirli yaprak gübrelerinin kullanımı yükselen ph nın etkisini bir nebze azaltabilir. Çoğaltma konusuna gelince; yaban mersini doku kültürü ile çoğaltılıyor (yurt dışında) biz çelik ile çoğaltmayı denedik %0,4veya%0,6 lık IBA ile denedik, sonuçlar fena değildi. İlk kez denememize rağmen 30-40 tanesi köklenmişti. Tohumla çoğaltabilirseniz ne ala, belki ticari çeşitlerde açılma olabilir, ama bazı (tozlanma için başka çeşit aramayan) likapalarda açılma olmaya bilir de. Aşı ile çoğaltma (yerli likapa üzerine) mümkündür ama çalı bitkisi olduğundan dipten gelen sürgünler her zaman problem olacaktır. Not : Ticari anlamda likapanın üretimi veya satışı ile hiçbir ilgim yoktur. Bahçe tesisi yapmış biri olarak aklıma gelenleri yazmaya çalıştım. Ekstra bilgi isteyen olursa, yazsın buraya. Biliyorsam söylerim. |
adiyez bende bu bitkiyi baya süredir araştırıyorum. denemelerim devam ediyor. ancak bahce kuracak kadar basarılı sonuclar alamadım. Toprak pH sını kükürtle düşürdüm. Ne kadar doğru olur bilmiyorum. 3 ayda bır kukurt uygulaması yaptım dekara 100 kg. kademe kademe dustu pH. 2 yıl ıcınde 2-3 derece dustu. İyi yanmıs hayvan gübreside pH yı dusurecegınden onu da uyguladım. Hava kosulları da uygun denedıgım arazıde. Sulama suyunun pH sı 7.5. Yaz aylarında mecbur sulama yapıyorum. Sorun nerde?Bulamadım. Topak analizini de yaptırıyorum. Toprağın önceki pH sı 7.98 di. pH düşürücü kullanmak istemiyorum, hem toprağa zararlı hemde kalıntı oranı yuksek oluyor bitkide.
|
Sn.bturkoz 7.98 ph ta 7.5 ph sulama suyu ile Adana ikliminde Blueberry yetiştiremessiniz.5.5 ph altında toprak bulursanız .V.rabiteye blueberry yetiştirebilirsiniz...
|
Likapaların sürgün uzama hızları yavaşladı, belki de durdu. Renk görünümleri iyi ancak direk güneş almıyorlar. Göneş görmeleri zorunlu mu?
Birkaç tahum daha var,onları şimdi mi ekmeliyim baharı beklemelimiyim. Bilgilendirirseniz teşekkür ederim. |
Sn.nariçi çok fazla güneş e ihtiyaçları yok.tohumları baharda ekin.sürgün uzamasının durması normal...
|
merhaba bilgileriniz için teşekkür ederim ,ben çeşmede denize 200 metre uzakta rüzgara karşı korunaklı bir evde emeklilik hobilerimle yaşıyorum likapa lar ilgimi çekti fakat çeşmede hangisi yaşar "tüm toprak ve su şartlarına uyumu saglama olanağina rağmen", bilemediğimden hem kazıklanmadan bir kaç adres edinmek hemde yazın sıcak geçen bir yerdelki şansımı sormak açısından bilginize başvurdum yardımcı olursanız sevinirim ..
saygılarımla teryone |
Alıntı:
Teşekkür ederim. Öyle yapacağım. |
Sn.teryone izmir de ancak güney cinsleri yetiştirebilirsiniz.ama fidanlarını yurtiçinde şu anda bulmanız pek mümkün değil...
|
1 Eklenti(ler)
bluberry
|
merhaba arkadaşlar konuyu başından itibaren okudum. Akdeniz bölgesinde gölgede yetişecek blue berry çeliği arıyorum. Elinde olan varsa gönderebilirmi? Evimin hiç güneş görmeyen sadece günde 1 saat öğleden sonra güneş gören bir arazisi var. Orada blue berry yetişitirmeyi düşünüyorum. Akdeniz bölgesinde yetişebilecek Bluıe Bery ağacı olan arkadaşlardan çelik istiyorum.Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
|
Merhaba Akdenizde yetiştirmek için daha çok Güney Orjinli Yabanmersini tavsiye ederim.
Saygılar |
teşekkür ederim sayın remagen ama satış yapan sitelerde maalesef güney orjinli yaban mersini bulamadım.Bundan dolayı belki yetiştiren arkadaşlar varsa diye onlardan çelik istemiştim. yoksa da canınız saolsun. Bulana kadar bakacağım.
|
arkadaşlar elinde Costa Rican Blueberry , Chinese Blueberry ya da güney orjinli diğer blueberry lerden olan varmı? Çelik bulabilisem çelikle bulamazsam tohum almayı düşünüyorum ama tohumdan üretimi biraz sıkıntılı diye biliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.saygılar.
|
yaban mersini
5 Eklenti(ler)
yaban mersini çeşitleri karışmış durumda hangisi hangi çeşit bende bilmiyorum üç dört yerden almıştım.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025