agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2189.htm)

caturanga 13-12-2009 21:47

Sn.sındırgılı çiçekleri koparmanızı ve bitkiyi dışarı çıkarmanızı tavsiye ederim.sunshine blue nuz hala güz yaprak rengini almamış....

caturanga 13-12-2009 21:55

Sn. bari muhtemelen antraknoz.hastalıklı bölgeleri keserek uzaklaştırın.uygun bir fungusit ile ilaçlayın.bitkiyi serin bir yere alın.mantarlar nem ve sıcağı sever.soğuk yerde bitkiniz hem güz yaprak rengini alacaktır hemde yaprak dökecektir.dökülen yaprakları bitkiden uzaklaştırın ve yakın.verdiğim bilgiler amatör deneyimlerimdir.daha akademik cevaplar verebilecek arkadaşlara ihtiyacımız var...

caturanga 13-12-2009 21:58

Sn bari birde yaprakların alt kısmını fotoğraf çekebilirimisiniz.sihay noktalar varmı merak ediyorum...

bari 13-12-2009 22:36

Dediklerinizi yapacağım, ama bildiğim kadarıyla sunshine semi-evergreen..Tam olarak yaprak dökmüyor..

caturanga 14-12-2009 13:15

Sunshineblue yetiştirmedim.evergreen demek yaprak dökmez anlamını taşımaz.bildiğim kadarı ile sunsihneblue yaprak güz rengi mavi ve bordo dur.ama yaprağını döküp dökmediğni bilmiyorum.zaten sunshine blue ticari bahçelerden ziyade peyzaj amaçlı kullanılan bir çeşittir.ufak meyve yapar...

caturanga 14-12-2009 13:25

Sn bari sizden almış olduğum lingonberry nin yaprak altlarında ufak lekelenmeler var.gerekli antifungal ilaçlama yaptım ve besi ortamını güçlendirdim .bitkii sağlıklı olduğu için üstesinden geleceğini tahmin ediyorum...size tavsiyem hastlalık ortadan kalkana kadar bitkilerinizi birbilerinden uzaklaştırmanız.hastalık ihtiva eden organları bitkilerden uzaklaştımanız ve yakmanız.bahçenize veya çöpe atmanızı tavsiye etmem...tabii bu aradada gerekli besinleri bitkilerinize sağlayarak bağışıklık sistemlerini güçlendirmeniz gerekmektedir...

bari 14-12-2009 14:35

Teşekkürler SEvgili catarunga, bende gerekli önlemleri alayım...

caturanga 14-12-2009 14:44

sonbahar yaprak rengi

2 Eklenti(ler)
Eklenti 117899

yüksek boylu kuzey cinsi sonbahar yaprak resmi

Eklenti 117900

sunshineblue sonbahar başlangıcı yaprak resmi

sındırgılı 14-12-2009 15:00

Açık balkona almıştım,eve gidince çiçeklerinide temizlerim.Umarım tomurlarda çiçeğe dönmezler.Fakat alttaki yapraklardada ufak ufak bordo renklerini gördüm.

bari 14-12-2009 18:39

SEvgili Sındırgılı, Çok özür sizi yanıltmışım yanlış bilgimle. Bende sunshine blue yu araştırdım.. Ben güney tipi likapa olarak biliyordum. Fakat dayanımı -17 derece gözüküyor. Ama soğuklama ihtiyacı var.. 150 saat olarak gözüküyor, 1 hafta. Ben en azından bir hafta soğuk göstereceğim.. Tomurcuklarıda yoldum..

serdar1 14-12-2009 19:06

Zonguldak dağlarındaki yaban mersini ağacı

1 Eklenti(ler)
Bizdeki yaban mersini, Bodaç köyü Gökçebey

caturanga 15-12-2009 13:19

Sn.serdar1 çok şanslısınız doğal ortama yakınlıktan dolayı.Umarım bir gün ülkemize ait gen kaynaklarından ıslah edilmiş,çeşitlerimizde olur.bizde dışarıya bir sürü para ödemek zorunda kalmayız...

bari 16-12-2009 21:20

4 Eklenti(ler)
Kırmızı meyveli bir vaccinium daha var. Vaccinium parvifolium. Çok hoş gözüküyor...

MAVI_ALTIN 17-12-2009 10:52

Vaccinium cinsine giren meyve türlerine yabanmersini demek son derece yanlıştır ve bu durum 2008 yılında Prof. Dr. HÜseyin ÇELİK tarafından düzeltilerek Vacciniumlar kategorize edilmiş, Türkçe isimleri verilmiş ve Karadeniz Bölgesinde yetiştiriciliğine başlanan başta MAVİYEMİŞ (Blueberry) olmak üzere TURNAYEMİŞİ (Cranberry) ve KEKREYEMİŞ (lingonberry) olmak üzere basım aşamasında olan "ÖZEL ÜZÜMSÜ MEYVELER" kitabında 3 bölüm halinde detayları verilmiştir.

Bu açıdan,

Vaccinium cinsine giren türlerin latince, Türkçe ve İngilizce karşılıkları aşağıdadır.

MAVİYEMİŞ -Blueberry
Yüksek boylu Maviyemiş Northern and Southern highbush blueberry
Vaccinium Corymbosum

Tavşangözü maviyemişi -Rabbiteye blueberry Vaccinium ashei

Alçak boylu (bodur) maviyemiş -Lowbush blueberry Vaccinium angustifolium

Çoban üzüzmü : Bilberry-Vaccinium myrtillus
(Diğer adları, Yabanmersini, Çoban Çileği, Yer likapası, Yer ligarbası, Ayı üzümü, motsvi)

Çay üzümü : Caucasian whortleberry - Vaccinium arctostaphylos
(Diğer adları, Dal likapası, Dal ligarbası, Kaskanaka, Çela, Morsvi, Çalı çileği, Ayı üzümü)

TURNAYEMİŞİ - Cranberry Vaccinium macrocarpon

KEKREYEMİŞ - Lingonberry Vaccinium vitis-idea

Sonuç Olarak,

Blueberry’lere MAVİYEMİŞ,
Cranberry’lere TURNAYEMİŞİ
Bilberry’lere ÇOBAN ÜZÜMÜ
Caucasian Whortleberry’lere ÇAY ÜZÜMÜ
Lingonberry’lere KEKREYEMİŞ isimleri verilmiştir.

Piyasada yabanmersini olarak satılan kırmızı renkli, kuru ve tatlı meyve TURNAYEMİŞİ (Cranberry) olup MAVİYEMİŞ yani Blueberry değildir.

TURNAYEMİŞİ reflü, gastrit, mide rahatsızlıkları ve idrar yolu enfeksiyonları için yararlıyken gözleriniz için özellikle de şeker kaynaklı göz rahatsızlıkları için sakıncalıdır. İsimlere ve meyvelere dikkat edilmelidir.

Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK
OMÜ Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, SAMSUN
362-3121919/1132
huscelik@omu.edu.tr

MAVI_ALTIN 17-12-2009 10:54

Bu meyve ÇAY ÜZÜMÜ olup Likapa veya ligarba olarak da tanınmaktadır.

Müjgan 17-12-2009 12:40

Bu gün blueberry almak için nette bakındım, direkt satış yapan yer bulamadım. Vaccinium myrtillus L. Arıyorum. Bilen duyan varsa, haberim olsun:)

caturanga 17-12-2009 15:22

umarım yeni kitap en yakın zamanda piyasaya çıkar.çünkü akademik temelde bilgiler veren türkçe kaynak ve yerli araştırmalara ihtiyaç var.Türk tarımının en büyük eksiği üniversite ile yetiştiricilerin bağlantısı eksik oluşu...

Müjgan 21-12-2009 12:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 548141)
Bu gün blueberry almak için nette bakındım, direkt satış yapan yer bulamadım. Vaccinium myrtillus L. Arıyorum. Bilen duyan varsa, haberim olsun:)

Likapa reçeli üreten bir firma buldum, sipariş verdim ve ürün bu gün elime ulaştı. Bir de ev yapımı olan geldi.
Taze meyveleri ve kurutulmuş olanlarına da yakında kavuşacağımı umuyorum. :p

Fabrikasyon olan reçel için http://www.ucelhelva.com.tr/

athena -asena 21-12-2009 18:07

5 Eklenti(ler)
benim likapalar

athena -asena 21-12-2009 18:08

3 Eklenti(ler)
benim likpalar 9 tanesi tamamen yapraklarını dökmüş biri daha yeni kızarmaya başlamış yaprakları . ph değerleri de biri hariç 5 i gösteriyo

caturanga 22-12-2009 10:27

sn.athena-asena özür dileyerek sanki ph ölçer ayarı ph kısmında değil gibi gözüküyor.

athena -asena 22-12-2009 16:36

sayın caturanga

evet değil moıst kısmında duruyo burda ilçe tarımda ki arkadaşlar inglizce olan kullanma kılavuzunu öyle çevirim yaptılar toprak ıslak ise moıst de olacak dediler ben de onların dediği gibi kullandım. ph kısmına getirin ce ibre hiç oynamıyorki. ben de sizin gibi düşünmüştüm ama onlar öyle değince o şekilde baktım artık doğrumu bilmiyorum?.

caturanga 22-12-2009 17:01

ben o aletten kullanmıştım.ph bölümüne getirince ölçüyor.nem ışık ve ph ölçüyor.ölçümünüz büyük ihtimal yanlış.ama yinede yabanmersinleri yaşadığına göre ph sorununz yok demektir.

Musti 22-12-2009 17:06

Sayın athena -asena toprağı ıslatıp bir kaç saat sonra cihazın anahtarını Ph kısmına getirip öyle ölçün.Aynı cihazdan bende birkaç tane var, kullanıyorum.

athena -asena 22-12-2009 17:34

arkadaşlar ph kısmına getirdiğim zaman ibre hiç oynamadı. pekala alette 3 kısım var hangi kısım okunacak

caturanga 22-12-2009 20:58

alt skalayı okuyacaksınız.acidic 3.5-8 alkaline arasını okuyacaksınız.

caturanga 22-12-2009 21:07

Elimde geçen yaz çeliklediğim fazladan vaccinium ashesi (tavşangözü yabanmersini) fidanlarım var.powderblue ve brightwell çeşitleri.bu çeşitler marmara ege ve akdeniz için uygun güney çeşitleridir 8-10 zone arası soğuk bölgelerde yeterli verim alınamayabilir.tavşangözü yabanmersinleri tozlanmaya ihtiyaç gösterdiğinden 3 adet 2 powderblue + 1 brightwell olarak satıyorum. ilgilenenler özel mesaj atabilir

athena -asena 22-12-2009 23:03

sayın caturanga

yarın deniyecem bilgileriniz için teşekkürler. ama ph da ibre hiç oynamamıştı bakalım yarın ne olcak .iyi akşamlar.

Musti 23-12-2009 09:16

Sn caturanga 2 powderblue + 1 brightwell yabanmersinlerinize talibim.Selamlar.

caturanga 23-12-2009 11:11

ayırdım mustafa abi...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025