![]() |
Sn Caturanga inşallah yüksek ph yetişen melez elde edip çoğaltırsınız.
Sizin bahçenin resimlerini ve yaban mersinlerini görmek isteriz. |
Sn. caturanga ,
tohumdan denemek istemiyorum , hem zor , hem sonucun da ne olacagi belirsiz . Celikle cogaltmayi hangi mevsimde ve kosularda yapiyorsunuz ? Sunshhine ' nin budadigim dalarini kurtarayim diyorum . Olsa da , olmasa da kaybedecek bir sey yok ;( |
Sn volare yaban mersinleri çelikle iki şekilde çoğaltılıyor.kışın odun yazın yeşil çelikler ile ama çogaltımları tam bir profesyenellik istiyor.amatörce şu şekilde yapabilirsiniz.ince kum perlit ve avrupa torf(yerli torflar olmaz)u karıştırın.bitkinizden elde edeceğiniz yeşil çelikleri daha önce nemlendirdiğiniz bu ortama dikin üzerini naylon bir örtü ile kapatın.ve gölge bir yere alın.inşallah tutarlar...
|
Alıntı:
GRANÜL DOĞAL KÜKÜRT SFEROSOL, doğal kaynaklardan elde edilmiş, mercimek tanesi görünümünde granül, eriyebilir kullanımı son derece kolay doğal bir kükürttür. Toprak altı gübreleriyle karıştırılıp birlikte de kullanılabilir. Ülkemiz topraklarının büyük bir bölümünde toprak pH 'sı yüksek olduğu için pH'yı düşürmek için kükürt kullanılması en ekonomik yöntemdir. Bu amaçla kullanılan toz kükürtler veya toz kükürtten elde edilmiş preslenerek granül hale getirilmiş kükürtlerin toprakta eriyip sülfat formuna dönüşmesi ve toprakta pH' yı düşürmesi yıllar almaktadır. http://www.tagemziraat.com.tr/ ------------------------------- Toprağın pH değerini azaltmak için toz kükürt yerine GRANÜL kükürt kesinlikle kullanılmaz, kullanılsa bile etkisi görülmez. Tablo 3’de bu konuda yapılmış bir araştırmanın sonucu verilmiştir. http://www.toros.com.tr/turkce/ud_turuncgil1.asp --------------------------- Mikronize toz kükürt yerine granül veya iri öğütülmüş kükürt kullanılması durumunda istenilen pH azalması meydana gelmez. Bu durum Tablo-2’de gösterilmiştir. http://www.toros.com.tr/turkce/ud_bag1.asp Sn.MeyveliTepe kafam karıştı açıkçası :) |
Cranberry'lerin bulunduğu bölümde toprak PH seviyesi 4.5 :) Üstelik bu seviyeye gelmesi çok fazla zaman almadı. Normalde kükürtün mikro organizmalar tarafından çözülmesi en az 4-5 ay zaman alırmış. Ürünün broşüründe de;
"Sferosol doğal kaynaklardan elde edildiği için topraktaki bakteriler rahat parçalar, sülfata (SO4) dönüşüm diğer kükürtlere göre 250 kat daha hızlıdır." deniyor. PH seviyesinin üç haftada düşmesi bu ifadeyi doğrular nitelikteydi. Bu ürünü keşfederken de Mine hanımın bu başlıktaki #2063 numaralı mesajından iz sürmüştüm. |
benim likapalarde meyvaların bazıları olgunlaştı birinitadına baktım..ekşi pek hoşuma gitmedi..:(
aman aman güzel bir tadı yoktu..tohumlarını üretime aldım.. |
Sevgili Amazon ,
belli ki tam olgunlasmamis , tazesini gecen sene Viennada yedim . Nefis bir tad .Receli de cok guzel oluyor , tartlar , pastalar ve v.s. Yoksa hic ,,My Blueberry Nights '' filmine ilham olabilirmiydi;)? |
Sn.Volare ve Amazon, Haftada bir metrodan frenk üzümü ve yaban mersinin dondurulmuşunu alıp tüketiyorum. Pek tatlı olduklarını söyleyemem.(Aynı Goji meyvası gibi) Fakat reçeli veya marmelatı için aynı şeyleri söyleyemem.Harika tadları var. Kurutulmuş cranberry meyvasıda güzeldir.Aronıa'nın meyvası tatlıdır. Sağlığa yararlı meyvaların ortak özelliği olsa gerek.
|
Dondurulmuşunu bilmem , tazesi guzel .
Bu arada tabi konu tat olunca cinsi çok onemli , bazilari çok tatli ,bazilari eksi , veya kekremsi olabilirler. Cinslerin tane ebatlari , şeker icerigi , kokusu , rengi v.s. ozelliklerinden dolayi siniflandirma var. Yani bluebery'lerin hepsi şoyle denemez. Genelleme yapilamaz . Bizim zeytin gibi , kimileri sofralik , kimileri sadece yağ cikarmak icin , kimileri de çok assitli olduklarindan yağlari da kalitesiz olur . Blueberrynin antioksidan etkinligi , goreceli olarak yeni keşif. Bluberry'ler 100 yildan fazla yildir yetiştiriliyorlar. Goji gibi vahşi degil . Bunun tadini , tane ebatini gelistirmek icin yillardir calisiyorlar . Eh biz daha yeni kesfettik o ayri... |
Sn.Caturanga, Phmetre sipariş ettinizmi?
|
Sn sındırgılı siparişinizi geçtim.
|
Sn.Caturanga, bana da iki adet Ph metre sipariş edermisiniz, elden alabilirim selamlar.
|
Bayağı sessizliğe büründük: Patriot'un olan 3- 5 meyvasıda bitti ! Bundan sonra gövde ve dal gelişimlerinimi izleyeceğiz ?
|
Bizim likapaları da hasat ettik. 20 fidanın yarısından birer avuç meyve çıktı. Fidanları daha bu bahar diktiğim için o kadarını da beklemiyordum doğrusu. Meyveler çok güzeldi.
|
Bu durumda bahçe toprağına karıştırdığınız kükürt işe yaradı diyebilir miyiz?
|
Kesinlikle. Zaten sadece kükürt değil. İlk dikimde fidan çukurlarının toprağına bolca çam iğnesi karıştırmış, nem için su tutucu (ekosorb) kullanmış, ilk sulamayı da laktik asitle PH'ı düşürülmüş su ile yapmıştım. Kükürt edinince ayrı bir yerde kükürtlü toprak hazırladım. Bu toprağı iyice nemlendirip 2-3 hafta beklettim. Sonra fidanların topraklarını 20-25 santim derinliğinde açıp bu toprakla doldurdum. Onun da üzerine ayrıca 10-15 santim kalınlığında çam iğnelerinden malç yaptım. Hepsi iyi görünüyorlar.
|
Goji ve likapaların aynı yerde yetişmesi ilginç olacak.
2 farklı toprak isteği olan bitkinin bir arada meyve vermesi :) |
her ikisıde saksılarda,topraklarını düzenlemek bayağı zor! Likapaların sulama sularına limon tuzu katıyorum.Ama likapalarda galıba pes edeceğim,
|
Toprağın içeriğine ve özelliğine hakim olunduğu sürece farklı istekleri olan bitkileri biribirine yakın yetiştirmenin bir mahzuru yok.
Benim bahçe toprağının PH'ı 6.5. Bu yüzden gereğinde yükseltmek, gereğinde düşürmek çok zor değil. Sadece, nötr'den çok sapan likapa, cranberry, açelya gibi bitkilerde 4.5'lara inebilmek için radikal uygulamalar yapmak gerekiyor. Goji fidanlarının sayısı son şaşırttıklarımla birlikte 50'yi buldu. Bir o kadar da fidelikte var. Bazılarının boyları 50-60 santim oldular, epey yan dal verip odunlaşmaya başladılar. Onlar için hazırladığım toprak ise 7-8 PH aralığında. Konu bu değil fakat düşündüğüm bir uygulamadan söz etmek istiyorum. Yakınlardaki bir meşe ormanından 10-15 çuval kadar kurumuş meşe yaprağı toplayacağım. Bunları kıyıp kompost yapacağım. Elde edeceğim kompostun 5.0 civarında PH'a sahip olacağını tahmin ediyorum. Asit isteyen bitkilerde bunu kullanacağım. |
Çam varken neden meşe ?
|
Çam iğnelerinin işlem süresince kompostlaşması çok uzun bir zaman alıyor. Meşe de asidik olmasına rağmen makul bir zaman içinde kompostlaşabiliyor. Bu yüzden çam iğnelerini olduğu gibi ve malç olarak kullanmak daha pratik.
|
Bunu aslında bu bahardan beri planlıyordum ama bir türlü yapamadım. Sebebi de meşeliklerde çok kene olur, bahçeye kene taşırmıyım diye tereddüt ediyorum. En azından sonbaharda, havalar soğuduğunda yapacağım. Kompost fermentasyonunda kene varsa da ölür diye düşünüyorum.
|
Sn. MeyvelıTepe, Ben amatörce, çalışma hayatının stresini bitki,sebze ve değişik meyvalar yetiştirerek atmaya çalışıyorum. Tabiiki imkanlarım dahilinde. İnşallah 2.emeklilikte sizler gibi olurum.Sevgiler
|
Sn.Sındırgılı, yaptıklarınız ve yapmakta olduklarınız hem sizin için hem de bizler için çok faydalı ve yol gösterici. Hepbirlikte deneyimlerimizi paylaşabiliyor olmamız en büyük katma değer.
Sağlıcakla |
Alıntı:
|
Çok şükür, öyle bir şey duyulmadı.
|
Şeker hastaları! Yaban mersini sizi kör edebilir
SAMSUN -AA- Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik, genellikle maviyemiş diye tüketilen turnayemişinin şeker ve diyabet hastaları için risk taşıdığını ve görme kaybına neden olabildiğini belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Çelik, piyasada kurutularak ve tatlandırılarak satılan turnayemişinin, birçok yerde maviyemiş olarak satıldığını söyledi. Dünyada mavi renginden dolayı "blueberry" olarak isimlendirilen ve yaban mersini adıyla bilinen maviyemişin, "cranberry" olarak bilinen turnayemişi ile karıştırıldığını ifade eden Çelik, yaban mersini diye bilinen birçok üzümsü meyve çeşidinden dolayı böyle bir karışıklığın yaşandığını söyledi. Maviyemişin çok farklı amaçlar için kullanıldığını ve meyvesinin taze olarak market ve pazarlarda satıldığını anlatan Çelik, maviyemişin birçok hastalığa iyi geldiğinin bilindiğini ifade etti. Özellikle şeker hastalığı ve görme sorunu olanlar için maviyemişin tavsiye edildiğini anlatan Çelik, oysa turnayemişinin şeker hastaları ve diyabetliler için risk taşıdığını vurguladı. Satın alırken mutlaka iki meyvenin farkının bilinmesi gerektiğini anlatan Çelik, şunları kaydetti: "Dünyada cranberry olarak bilinen turnayemişi, Türkiye'de blueberry, yani maviyemiş adı altında satılıyor. Oysa şeker hastaları için turnayemişi tehlikeli ve görme kaybına neden olabilir. Bu nedenle şeker hastalığı ve buna bağlı olarak görme kaybı olanlar iki meyve arasındaki farkı iyi bilmelidir." Maviyemişin yaş olarak tüketildiği gibi meyveli ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda, baharat sanayisinde, reçel, marmelat ve konserve sanayisinde de kullanıldığını anlatan Çelik, turnameşinin ise genellikle kurutulup tatlandırılarak tüketildiğini söyledi. İki meyvenin de çeşitli yararları olmasına rağmen turnayemişinin bazı olumsuzluklara neden olabileceğini belirten Çelik, turnayemişinin, idrar söktürme ile ağız ve diş hastalıklarına iyi geldiğini, ancak şeker ve diyabet hastalarının bu meyveden uzak durması gerektiğini kaydetti. Çelik, maviyemiş ile turnayemişinin, şekil, tat ve tip olarak bir birinden çok farklı meyveler olduğunu da belirterek özellikle marketlerin bu konuda duyarlı olmasını istedi. Maviyemişin küçük, üzümsü mavi renkte kendine has aromatik tadı olduğunu, taze ve kurutulmuş olarak tüketilebileceğini belirten Çelik, turneyemişinin ise kırmızı renkte, kurutulduğunda tatlandırılabilen bir tür olduğunu da sözlerine ekledi. |
Elıne sağlık, Bu konu yüzünden kuruyemişçimle tartısmıstım.Sonra ithalatçıyle görüşüp raftaki ismi düzeltmişti.
|
Teşekkürler sayın Denizakvaryumu.
|
Sayın Deniz Akvaryumu,
Çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Yurdumuzda bazı satıcıların, para kazanmak uğruna insan sağlığıyla nasıl oynadıklarını ibretle görmekteyiz. Bu işin en kolay yolu; Turna yemişi-Kırmızı bordodur. Blue berry-mavidir.(iç fındık kadardır) Teşekkürler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025