![]() |
Giant blueberry
1 Eklenti(ler)
Bir de nette gezerken bunu buldum .
Nedir :confused: The Atlantic blue diye bir tür . Çok güzel de tadını bilmem;) |
5 gün önce Jersey cinsi likapalarımı hiç güneş görmeyen serin balkon kenarına koymuştum. Beyaza yakın sarı renk yapraklarda gözle görülür düzelme olmaya başladı. Kesinlikle güneş ve sıcaktan hoşlanmadığına kanaat getirdim artık. Ha bu arada çiçeklenme ve meyve tutumu güneş görmeden nasıl olacak o da ayrı bir mevzuu.
|
Benim cranberymi kaybetmeme rağmen ağaç gölgesine diktiğim bluecrop gayet sağlıklı sayılır. yaprakları koyu renk olmasada çam ibresiyle takviye ediyorum. Bu yıl çiçekleri döküldü. bakalım seneye meyvesini yiyebilecekmiyiz.
|
sayın lonicera 3 haftadır yabanmersinlerini gölgede tutuyorum.meyve gelişimleri gayet iyi...sn volare sun shine blue getirtmiş sanırım izmir bölgesi için uygun bir çeşit 7-10 zone arasında gelişimi iyi olan bir çeşit...sn volare yetiştiricilik deneyimlerini bizimle paylaşacaktır...
|
Arkadaşlar balkonumda tuttuğum Trabzon yaylalarından gelme likapa önce çiçek açtı sonra çiçeğinin tacı düştü tam meyveye dönüşüyor derken 2-3 gün içinde meyvecikler karardı ve döküldü. Bunun sebebi sıcak olabilir mi? Kütahyadayım ve balkonda güneş almayan bir yerde duruyordu.
|
Sn . caturanga ,
malesef ben bu konuda sadece merakli bir amatorum. Sora , okuya , deneye , deneye dogru yolu bulacagiz insallah . Sharpblue'lar da sizden gelirse koleksyonum genislemis olacak... |
Sn volare benimde bilgim sınırlı.bilimsel bir kaynak olarak hasad yayıncılıktan çıkan doç.dr Hüseyin ÇELİK in yabanmersini(likapa) yetiştiriciliği kitabını tavsiye edebilirim.umarım en yakında güncellenmiş baskısıda çıkar.yeni başlayanlar için değerli ve tek türkçe kaynak...
|
ben yetiştiricilik anlamında genelde yapılmaması gerekenleri yaparak öğrenme yolunu seçiyorum.örnek ph ı yükseltme,yapraktan gübreleme,yoğun gübreleme,hiç gübrelememe vs...böylece bitkinin olumsuz koşullara verdiği tepkiyi gözümle görme şansım oluyor...bugüne kadar 15 yabanmersinimi bu uğurda kaybettim:))
|
sharpblue çeşidini doku kültürü yöntemiyle çoğaltmak için hollanda lı bir şirket le anlaştım.eğer bir problem olmassa bu hafta üretim sürecine başlayacaklar...
|
kuzey marmara bile north high bush çeşitleri için fazla güneşli olduğu düşüncesindeyim.sharpblue çeşidinin marmara ve ege için verimli çeşit olacağı kanısındayım...
|
Sn . caturanga ,
sunshine blue fidanim geldi , baya hirpalanmis . Resmini cektim , firmaya gonderecegim . Uzerinde 40 a yakin meyva vardi ama saglam 1 dal kalmis . Neyse ki kok saglamdi .Bolca suladim . Yasamasi icin dua ediyorum . Bir de Misty diye bir cins likapa var o da bizim buralara uygun sanki . Florida icin gelistirmisler amerikada , hibritmis . |
İst/Kurtköy bir firmada Patriot ve Darrow cinsleri var.Meyve üretimi 2007 başlamış.Gölge altı, toprakta yetişiyor.Firma yetkilisinden aldığım bilgiler bunlar.
Benim likapalarda 3 saat direkt güneş görüyor sonra ağaç gölgesinde kalıyor. Durumları gayet sağlıklı.Işık ve Ph önemli. |
Benim bahçemde hiç güneş almayan tek yer bol akarlı erık ağacı altı! Mecburen ordalar. Fakat durumları iyi,3 günde bir limon tuzlu dinlenmiş su veriyorum. Birde phmetre gelse,toprağıda dengelesek!
|
sn volera yüksek boylu yabanmersinlerinin hemen hemen hepsi melezdir.hibrit derken tescilli çeşitlerden bahsediyorsunuz tahminim.
|
güney highbush çeşitlerinden bazıları ve zone bilgileri şöyle
oneal 5-9 sharpblue 7-10 misty 5-7 jubilee 5-9 sunshine blue 5-10 southmoon 6-9 |
birde tescilli çeşitler var...
örneğin Springhigh çok erkenci mayıs başı meyve veriyor.soğuklama ihtiyacı 300 saat US plant patent 16404 sanırım siz bu tür çeşitlerden bahsediyorsunuz.bu tür çeşitlerin üretimi izne bağlıdır.üretim izni için amerikada bir kaç başvurum olmuştu ama bi sonuç çıkaramadım...umarım bir gün türkiyeye gelir.. |
bu arada southmoon da tescilli bir çeşit US plant patent 9834
|
sunshine blue içinde önerim hasar görmüş dalları budamanız.ve hafif gölge bi yere almanız.yok iade edicem diyorsanız.hiçbirşey yapmamak en iyisi:))
|
1 Eklenti(ler)
İşte arkadaşlar, başımın belası jersey likapam. Dal uçlarındaki beyaz yapraklar gövdeye kadar aynı renkti. Gölgeye alınca oluşan farklılık gözle görülecek kadar net. Sanırım yapraklar 2 haftaya kadar daha da koyulaşır.
|
Sayın Lonicera, bitkinizin yaprakları kloroz (demir eksikliği) özellikleri gösteriyor. Toprağın ph'ını ölçtünüz mü? Bence ivedi olarak demir takviyesi yapmanızda fayda var.
Güneş ve iklim zonları konusunda benim tespitim şu; Gölcük/Kocaeli 100m rakımda sabahtan saat 14'e kadar güneş alan 6 çeşit kuzey orijinli likapam var. Hepside bu sene güzel gelişim gösterdi ve meyve verdi:p. Bir kaç günden beri meyvelerini tadıyoruz. Çok güzel ve orijinal bir tadı var. |
Sn Selçuk Örnek, sulama suyuna saçı kıbrıs denedim bir süre. Fakat düzeltemedim, limon tuzu uyguladım nafile. Toprak üstünde malç olarak kompost var, toprak içinde kurumuş çam ibresi, koyun gübresi vb.{ bir ben yokum yani:) }. Toprak ph' ını ölçmedim. Geçen sene de patriot cinsini böyle kaybetmiştim. Daha dayanıklı olduğunu düşündüğüm jersey ile devam ediyorum bu sene. Demir için saçı kıbrıstan başka bir şey gelmiyor aklıma.
Bu arada size afiyet olsun, biz bu sene meyvede yaya kaldık:) |
Sn selçuk örnek in yapraklara bakarak koyduğu tespit aslında doğru gibi gözüksede tam değil.bana göre bariz güneş kavrukluğu.jersey 4-7 zone arası için uygun kuzey high bush çeşidi 9-10 zone arası izmir de ancak gölgede yaşayabilir kanısındayım.ayrıca kendisine gelmesi için gübrelemenin mahsuru yok.ama özellikle azot ve manganez yönünden zengin diğer elemntleride içeren gübrelemeyi tavsiye ederim...
|
Sn caturanga, gübreleme için asit karakterli olan amonyum sülfat ve iz element kullanıyorum likapaya. Gelişmesini bir kenara koydum, şu badireyi bir atlatsa yeter. Yapraklarındaki koyulaşma belirtileri biraz umut var gibi sanki ama, bilemiyorum. Şu bahsettiğiniz zone değerleri İzmir için de uygun olanları çıkarsanız da kurtulsak bu dertten:)
|
ben gölgede tutmanızı tavsiye ediyorum.ama ****** ben bu konuda bi otorite değilim.yarın güneşte ve gölgede yetiştirdiğim iki resim yayınlayacam yapraklardaki bariz farkı sizde göreceksiniz.toprak değerleri iki saksı içinde aynıdır...
|
Alıntı:
okuyorum , anlayabildiklerimi naklediyorum , tescilli tabi ki , hibrit zaten melez manasinda . Hic tohumdan yetistiren oldu mu acaba ? Sn.snowman'dan tohum almistim - ektim hic cimlenme olmadi . Ziraatci arkadasa verdim , serada denedi ,yok cimlenmedi. Taze yerken aldigim tohumlar vardi , onlari kurutup ektim , yok yine cimlenmedi . Sorun ne anlamadim . |
549 nolu mesajımdaki yaban mersini cinsini bulamadım.Bilen arkadaş varmı?
|
Elimdeki patriot'un yapraklarına benziyor,ama emin değilim,
|
Patriota benziyor.
|
Sn volare benim bildiğim kadarı ile yüksek boylu yabanmersinlerinin hepsi melez tohumdan üretimde vahşi çıkma ihtimali çok yüksek.bende denedim amerikadan tohum getirtmiştim 4 ayrı deneme kabı oluşturmama rağmen başarılı olamadım...eğer isterseniz amerika kentucky yabanmersini üreticileri derneğinden tohum göndertebilirim size 6$ a felan mal oluyor kargo dahil.
|
Sn volare benim şu an ilgi sahamda uludağ üniversitesinden bir grup bilim adamının yaptığı çalışma var.uludağda 6.6 ph ta yetişen yabanmersini populasyonu kaydetmişler.nasip olursa temmuzda gidip birkaç fidan topluyacam.melezleme yapmak için umarım yüksek ph ta yetişen bir melez elde edebilirim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025