agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni335Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-01-2009, 10:50   #331
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Zaten sayın Selahattin Bey'e yazdım. Orası rezerve oldu herhalde.

Meyve verecek durumda olsun istiyorum. (selahattin beyin fideleri küçük-yeni oluyor)

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2009, 12:50   #332
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Linkte verilen üzümsüler, benim bildiğim Selahattin Beyin üretimi değil sadece aracılık ediyor.

Bu üzümsülerden , İyi bir gübreleme ile bu sene meyve alınabilir.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2009, 21:27   #333
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-01-2009
Antioksidan etkili siyah Frenküzümü ,Ahududu ,Böğürtlen fidanlarını saksıda evinizin balkonunda,terasınızda hobi bahçenizde rahatlıkla yetiştirebilir.Yaz sıcaklarında c vitaminli lezzetli meyve sularını içerken hem kendinizin hemde sevdiklerinizin sağlığının korunmasına yardımcı olabilirsiniz.Ayrıca frenküzümü fidanlarını evinizin bahçesinin etrafına dikerekte doğal çit oluşumunu sağlayabilirsiniz.ayrıntılar www.eymenfidan.com Çeşit açısından tek çeşitte kalmayın Bursada bizden fazla üzümsü meyve çeşiti zor bulursunuz bu konuda iddalıyız.Durmuş KARAGÖZ

Düzenleyen aksu16 : 28-01-2009 saat 22:03 Neden: ü
aksu16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2009, 22:41   #334
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

Giriş Tarihi: 07-08-2006
Galeri: 2
Bu gun Ingiltereden Ben Connan adinda bir frenk uzumum geldi(ciplak kok) .
Ektikten sonra kokten 2,5cm yukseklikte budayin yaziyor .Emin olamadigim icin budamadim daha .Bilgisi olan arkaslarin yardimini bekliyorum.

Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2009, 19:36   #335
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-01-2009
frenküzümü

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Volare Mesajı Göster
Bu gun Ingiltereden Ben Connan adinda bir frenk uzumum geldi(ciplak kok) .
Ektikten sonra kokten 2,5cm yukseklikte budayin yaziyor .Emin olamadigim icin budamadim daha .Bilgisi olan arkaslarin yardimini bekliyorum.
*** arkadaşım çıplak kök frenküzümü dikerken fideyi 5cm daha derin dik yanlardan daha rahat filiz verir ayrıca bu sene budama yapmayın derim .İLLAKİ BUDAMA YAPACAĞIM DERSENİZ KESİLEN YERİ MACUNLA KAPATIN .

aksu16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2009, 19:49   #336
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

Tesekkurler aksu16.
Zavalli bitki bu kadar darbeyi kaldiramaz bence de .

Düzenleyen Volare : 24-02-2009 saat 21:22
Eski 24-02-2009, 21:16   #337
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

Dayanamayip budadim , 2.5 cm fazla geldi-5-6cm den budadim .
Elimde kalan 7-8 celigi IBA+NA'batirip ektim .
Gelen bitki yeni surgunler verdi .
Saksilara diktigim tum celiklerdeki surgunler ana bitkininkilerden
uzun ve guzel gorunuyorlar .
Bakalim zaman ne gosterecek.

Eski 25-02-2009, 10:43   #338
Ağaç Dostu

Balıkcı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 15
Güzel olur inşallah.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2009, 11:04   #339
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
İki tane frenk üzümü oldu, birini İstanbulfidan dan aldım; birini de Selahattin Beyden, bakalım nasıl olacaklar!

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2009, 23:52   #340
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

Budamış olduğum Blackcurrant ' ım dibindeki topraktan iki sürgün verdi .
Bu sağlığının yerinde olduğunun göstergesimidir?
Bilenlerin fikrini beklyorum .
Ana bitkiden kesip , diktiğim çeliklerin resmini ekliyorum .

Eklenen Resimler

Düzenleyen Volare : 13-03-2009 saat 18:22 Neden: RESİM EKLEME
Eski 11-03-2009, 11:57   #341
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
10 Mart 2009 tarihi itibarile ben de Frenk üzümü kardeşliğine katılmış bulunmaktayım, hem de kırmızı, beyaz, sarı ve siyah ile.

Fidanlarımı sevgili Eylems, Bauhause dan alıp gönderdi, Pazar günü esas yerlerine dikilecekler.

Anladığım kadarı ile(başlığın tamamını okudum)güneşi seviyor, çitlere yakın yerlerde yetiştirilmesi daha iyi, soğuklara dayanıklı olup olmadığı konusunda kesin bir bilgiye ulaşamadım, sulama aralıkları konusunda da bir mesajda haftada 2 kez su verildiği yazıyor.
Bunların dışında toprağın hazırlanması konusu da dahil dikkat etmem gereken hususlar varsa arkadaşlarımdan yardım rica ediyorum.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2009, 14:51   #342
Ağaç Dostu

Süha Şendoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
Galeri: 38
Geçen sene Bursa'dan aldığım Frenk üzümü maalesef kurumaya yüz tuttu, bir müddet daha bekleyip gelişmesini görüp yerinden sökeceğim.
Geçen sene bayağı iyi durumdaydı, kışın çok ayazda kaldı bu sebepten kurumuş olabilir.
Sn.Volare,
Fiden çok sağlıklı görünüyor.

Süha Şendoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2009, 16:05   #343
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

blackmoordan gelen Siyah Frenk üzümüm

Teşekkürler turco ,
anaç olan bitki daha gelişkin şu anda ,çeliklerden de umutluyum .
Bence sizin bitki üşümemiştir , çok daha kuzeyde bulunan ülkelerde yetişiyor .
Başka bir sebebi vardır .3-4 yıl önce benim de iki fidem ölmüştü -bence budama ve gübrelemesini bilmediğim için oldu .Budamaktan korkmamak lazım bence. Bu tabi nacizane kişisel görüşüm , bilenler ne der bilmiyorum.
Saygılar .

Çeliklerimin annesi .

Eklenen Resimler

Düzenleyen Volare : 30-03-2009 saat 16:57 Neden: resmi güncellemek
Eski 12-03-2009, 11:37   #344
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
merhaba,

Benim çeliklerim ve açık köklü gelen fidanlarım da sürgün verdiler, hızla büyüyor yaprakları.
Adana bu bitkiler için sıcak biliyorum ama henüz Mart ayındayız, o yüzden güneyde güneşe bakan yerde tutuyorum.Böyle kalsınlar mı yoksa yarı gölge bir yere alayım mı, ne önerirsiniz?

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2009, 17:09   #345
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-01-2008
Merhabalar; kuş üzümü konusunda burayı bulduğum iyi oldu, 37 yaşındayım kuş üzümü konusunda hatırladığım çok az şey var. İlki tanelerinin tam yuvarlak ve 3 ila 4 mm civarında olduğu ve tatlımsı ekşilikte olduğu ve tabii harikulade lezzeti. Ve bunu ermeni kökenli vatandaşlarımızın zeytinyağlı sarma ve dolmalarda ve iç pilavlarda çok kullanıldığıydı. Çok uzunca bir süre neden şimdi eski tattaki kuş üzümleri yok diye merak ettikten sonra bakanlığın ilgili tebliğinden de anladım ki benim bildiğim kuş üzümü ile şimdiki kuş üzümleri farklı öncelikle Türk Gıda Kodeksi baharat tebliğindeki tanıma göre Kuş Üzümü Vitis vinifera L. türüne giren çekirdeği oluşmamış veya tam gelişmemiş ufak taneli üzümlerdir yani bunların yıkanıp, tekniğine uygun olarak kurutulmuş halidir. Yani kısaca sultani üzümdür. Ve benim bildiğim kadarı ile sultani üzümün çekirdeği zaten yok ve bu zaten bir üzüm türü. Bence ilk sayfalarda yer alan Black Currant isimli tür ve resmi benim çocukluğumda hatırladığım kuş üzümlerine çok benziyor. Tabii tadına bakmak lazım. Ancak bu meyvelerin yani benim çocukluğumdan hatırladığım ve bu kuş üzümlerinin bizim bölgemizde yer alan bazı köylerde çalı şeklindeki bitkilerden toplandığını öğrendim bu yıl gidip görmeyi ve toplamayı düşünüyorum.

Düzenleyen experienced : 19-03-2009 saat 13:20
experienced Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2009, 17:14   #346
Ağaç Dostu

Minem's Avatar

Giriş Tarihi: 24-09-2008
Galeri: 12
Sayın experienced; sizin söylediğiniz pilav ve dolmada kullanılan kuş üzümü ile frenk üzümü aynı şeyler değil. Daha önce Mine hanım bu mesajında belirtmişti bunu.

Minem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2009, 17:31   #347
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

frenk üzümü

Sayın experienced Bursadaki sempt pazarlarında ağustos - eylül aylarında frenk üzümü satılır ,
hem siyah hem kırmızı . Bursa bu yönde çok şanslı .İzmirde malesef kızılcık bile bulmak mümkün değil .

Eski 19-03-2009, 14:11   #348
Yeni Üye

Sayın Volare, frenk üzümü **** kızılıcık ve hatta muazzam ahududu ve hatta karamuk (böğürtlen [Agrostemma githago]) hakkında çok haklısınız. Ancak bizde sizin bölgenin eşsiz ikliminden ötürü lezzetlerinize lezzet katarak mutfağınızın zenginliğini arttıran otlarınızı buralarda bulamıyoruz. Bu arada ben Bursa'nın İnegöl ilçesinde ikamet etmekteyim, ve bizde sadece kırmızı frenk üzümü bulunur. Birde Sayın Minem'in dediği konuyu hala araştırmaktayım, bu forum konusu bana çok yardımcı oldu ama hala 12 sayfanın tamamındaki mesajları okuyamadım. Umarım benim tadını hatırladığım kuş üzümlerini bir gün bulabilirim. Eğer bulacak olursam kesinlikle yetiştireceğim. Ve son olarak paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

Düzenleyen experienced : 19-03-2009 saat 14:12 Neden: Eksik yazım ve hatalı imla
Eski 19-03-2009, 15:36   #349
Ağaç Dostu

Kuş üzümünden kastınız pilavlara vs.katılan üzüm ise Görelede yetiştiriciliği yapılmakta.

Kuş Üzümü
Latince adım: Sorbus aria’dır.
Rosaceae familyasındanımş Anadolu’da yöresel adım Üvez’dir. En fazla 5-10 metre boyuna, 4-6 metre genişliğine kadar büyürüm. Ormanlarda diğer ağaçlarla birlikte yaşarım. Ana vatanım Amerika ve Avrupa’dır. Gövdem sarımsı gridir. Yapraklarımın uzunluğu 25 cm. olup, her sürgünde ise sıralı şekilde 11-17 yaprağım olur. Yapraklarım sonbaharda sarı ve kırmızı renglerini alır. Kış aylarında yapraklarımı dökerim. Çiçeklerim sık demet biçiminde, beyaz renklidir. Meyvelerim ise oranj kırmızısı renginde ve üzüm salkımı şeklinde olup 5 mm’ye kadar büyürler. Güneşli ve gölgeli havalarda yetişirim, 20°C’lik soğuğa bile dayanabilirim. İnsanlar beni kış aylarında budarlar, budarkende bana farklı şekiller verirler. Budama sırasında kuru ve yaralı dallarımdan kurtulurum. Bunun dışında büyük bir budamaya ihtiyaç duymam. Meyvelerim çok ekşidir, meyvelerimi insanlar salamura yapıp kışın tüketirler.
Kaynak: Faruk YALÇIN

http://www.ogm.gov.tr/sincap/bitki/kusuzumu.htm

Eski 20-03-2009, 00:53   #350
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Galeri: 4
kuş üzümü

[QUOTE=denizakvaryumu;382941]Kuş üzümünden kastınız pilavlara vs.katılan üzüm ise Görelede yetiştiriciliği yapılmakta.

Fidan satan bir yer biliyor musunuz, nasıl bulabiliriz?

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2009, 05:16   #351
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

Sayin experienced ,
mujdemi isterim , aradiginiz Sorbus aria size cok yakin Bursa Ankara yolu 13 km Kestel
Uludag fidancilik .Farkli boylarda ve yaslarda fideleri var .
Internette www.uludagfidanligi.com'dan gorebilirsiniz .
Bence ayri konu acin , burasi frenk uzumu sevenlerin .
Faydali oldugumu umarim .

Eski 20-03-2009, 11:09   #352
Ağaç Dostu

Aramızda Sorbus aria yetiştiren var mı?

Eski 20-03-2009, 11:52   #353
Yeni Üye

Selamlar, haklısınız en kısa zamanda Kuş Üzümü ile ilgili ayrı bir konu açmalı ancak konunun açılacağı alan muhtemelen çalıların altında bir yerde olacak ama Vitis in altında mı? Yoksa başka bir alt başlıktamı o daha belli değil, ancak bu linkteki http://library.wur.nl/speccol/fruith...Img/TxPK01.jpg ürüne (yapraklarına bakarsak bir vitis galiba) çok benzediğine kesin eminm bu linkteki adımlar ile Likapa ya kadar gidiliyor kesinlikle eminimki bu bir likapa **** Üvez cinsi bir şey değil. Sayın Necati Güvenç MAMIKOĞLU'nun Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları isimli eserinde üvez in bir kaç türü ile ilgili resimler var ve zaten boyutları ve rengine bakarsak bunlara uymuyor. Ayrıca Zaten Türk Dil Kurumunun bastığı Sayın Turhan BAYTOP'un Türkçe Bitki Adları Sözlüğündeki isimlerden de yola çıkıp baktığımda aynı sonuca ulaşmıştım. Üzümsü meyveler istesindeki tüm türlere göz attım. Bildiğimiz adı ile Gülnar ve Senirkent'te üretiminin yapıldığını duydum ama benim bildiğim üzüm olup olmadığına eminim.

Eski 20-03-2009, 16:32   #354
Ağaç Dostu

Volare's Avatar

Sayin experienced ,
Adını bilmediğiniz hayali bir bitki desenize , o zaman çok zor.
Kolay gelsinden başka ne denir bilemiyorum .

Eski 21-03-2009, 23:35   #355
Ağaç Dostu

Sorbus aria, pilavlara katılan kuş üzümü müdür?

Bu sorunun cevabını bu forumda ancak Sn.Herbaryum verebilir.

Eski 22-03-2009, 19:21   #356
Ağaç Dostu.

mahon67's Avatar

Giriş Tarihi: 09-11-2007
Zonguldak/Çaycuma çevresinde de buralarda doğal olarak yetişen bir vaccinium türüne de yöresel olarak kuş üzümü deniliyor. Karadenizin bazı yörelerinde de aynı vaccinium türüne çoban üzümü denildiğini duymuştum.

Ancak pilavlara katılan kuş üzümünün bir vitis türü olduğunu düşünüyorum.

Eklenen Resimler

mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2009, 09:02   #357
Ağaç Dostu

AgacSevdalisi's Avatar

Giriş Tarihi: 12-11-2008
Merhabalar.bende Şubat ayında sayın selahattin beyden aldığım frenk üzümü ve bektaşi üzümümü saksılara diktim. bektaşi üzümümü oda içerisine koydum 2 haftada yaprakları çıkmaya başladı ama sanırım güneş görmediğinden çok cansız büyüdüler ve çıkan yaprakların bir kısımı kurudu (toprakta yanmış hayvan gübresi var)bunun sebebi ne olabilir?frenk üzümünüde daha serin olan mutfağa koydum şimdi yaprakları çıkıyor ve anladığım kadarıyla çiçek açıyor.bu zamanda çiçek açması normalmidir?yakında resimlerini ekleyeceğim.bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2009, 18:51   #358
Ağaçsever

erdenaycincin's Avatar

Giriş Tarihi: 22-01-2009
acaba rica etsem banimle elinde siyh frenk üzümü ve bektaşi üzümü temin edebilirmi lütfeeeeeeen

erdenaycincin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2009, 19:27   #359
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erdenaycincin Mesajı Göster
acaba rica etsem banimle elinde siyh frenk üzümü ve bektaşi üzümü temin edebilirmi lütfeeeeeeen
Sayın Erdenaycincin;
Mesajınızdan hiç bir şey anlayamadım

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2009, 17:13   #360
Ağaçsever

erdenaycincin's Avatar

Giriş Tarihi: 22-01-2009
sayın Adalet hanım haklısınız galiba biraz daha anlaşılır yazmalıyım. elinde siyah frenk üzümü ve bektaşi üzümü fidesi mevcut olan bir arkadaşımız varsa benimle paylaşabilirmi rica etsem.bende kırmızı frenk üzümü mevcut isteyen olursa paylaşmaya hazırım.selam ve sevgilerimle dostlarım.

erdenaycincin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025