Merhabalar; kuş üzümü konusunda burayı bulduğum iyi oldu, 37 yaşındayım kuş üzümü konusunda hatırladığım çok az şey var. İlki tanelerinin tam yuvarlak ve 3 ila 4 mm civarında olduğu ve tatlımsı ekşilikte olduğu ve tabii harikulade lezzeti. Ve bunu ermeni kökenli vatandaşlarımızın zeytinyağlı sarma ve dolmalarda ve iç pilavlarda çok kullanıldığıydı. Çok uzunca bir süre neden şimdi eski tattaki kuş üzümleri yok diye merak ettikten sonra bakanlığın ilgili tebliğinden de anladım ki benim bildiğim kuş üzümü ile şimdiki kuş üzümleri farklı öncelikle Türk Gıda Kodeksi baharat tebliğindeki tanıma göre Kuş Üzümü Vitis vinifera L. türüne giren çekirdeği oluşmamış veya tam gelişmemiş ufak taneli üzümlerdir yani bunların yıkanıp, tekniğine uygun olarak kurutulmuş halidir. Yani kısaca sultani üzümdür. Ve benim bildiğim kadarı ile sultani üzümün çekirdeği zaten yok ve bu zaten bir üzüm türü. Bence ilk sayfalarda yer alan Black Currant isimli tür ve resmi benim çocukluğumda hatırladığım kuş üzümlerine çok benziyor. Tabii tadına bakmak lazım. Ancak bu meyvelerin yani benim çocukluğumdan hatırladığım ve bu kuş üzümlerinin bizim bölgemizde yer alan bazı köylerde çalı şeklindeki bitkilerden toplandığını öğrendim bu yıl gidip görmeyi ve toplamayı düşünüyorum.
Düzenleyen experienced : 19-03-2009 saat 13:20
|