![]() |
Çok güzel ve ilginçler. Tohumdan üretimde sıcaklığı kaç derecede tutuyorsunuz?
|
Sayın AizoaceaeFAN,
Bir seneye yakındır çalışmalarınızı takip ediyorum. Müthiş bir emeğin ürünü gözler önünde. Bu kadar saksıya yer bulmak büyük sıkıntı olmalı. Ev haricinde bir sera oluşturmayı düşünüyor musunuz.? Erzurum'da botanik park kurulup tüm doğa severlerin ziyaretine açmalısınız. Sponsor bulmanız zor olmayacaktır. Çalışmalarınızın takipçisi olmaya devam edeceğim. Saygılarımla... |
Sayın Vildan Sönmez, ne diyeyim hiç aklıma gelmemişti yaprak değiştirirken acı çekme olayı. Ben de merak ettim. Bi araştırayım.
Sayın Emre Kuzu, teşekkürler, şu kış şartlarında +7 derece ile +15 derece arası tutmak zorunda kalıyorum. Sayın Mkurtoğlu, teşekkür ediyorum, bir balkonu tümüyle onlara ayırmış durumdayım. Daha fazla yerim olsa onu da onlara ayırırdım. Sera düşüncem var ama teraslı bir eve sahip olduğumda bunu gerçekleştirebileceğim ancak. |
Sn AizoaceaeFAN; iki aysüreyle eklediğiniz conophytumları biliyorum mesajlara baktım tek tek fotoğrafları inceliyemesemde. Conophytumlar lithosplara göre daha sevimli, daha sıcak geliyor ama benim asıl aşklarım astrophiytumlar başta olmak üzere kaktüsler.:) Hepsini tanımam, bilmem mümkün değil ama çok seviyorum. Örneğin uzun, sarmal dikenleri olanları çok beğeniyorum hele o dikenlerin gövdeyi sarmalarına müthiş hayranlık duyuyorum.:)
Lithopslarınıza baktım doğrusu bir türlü ısınamadığım için bir fikrimde yok. Aslında çok yalın, çok çıplak haliyle doğayı, doğallığı simgeliyorlar sanki. Sadece bu nedenle bile sevmem lazım. Keseyle doğan canlılarda doğum sonrası kesenin yırtılması ve canlının görülmesi gibi bölünmeleri... Vildan hanımın bu anlamda sorusunu da haklı buluyorum. Bende irkilmeye yol açıyor onların yavrulama olayları. Adeta hissediyorum.:) |
Benim 9 aylık tohumdan ürettiğim lithopslarım hala daha hiç yaprak değiştirmemişken sizin lithopslarınızı imrenerek seyrettim. Ben başaramıyorum bu işi.
|
2 Eklenti(ler)
|
Hepsi çok güzeller ...
Bende tohumdan üretimi denemek istiorum uzun zamandır ancak yapı marketlerde sadece kaktüs tohumu bulabiliyorum internettede aradığım gibi Lithops tohumu bulamadım,tohumları nereden edindiniz acaba Sn.AizoaceaeFAN |
Sn. AizoaceaeFAN çalışmalarınızı zevkle izlemeye devam ediyorum,yavru lithopslarınızın gelişimleri mükemmel,onların son halini görünce,İstanbulda toplu taşıma araçlarındaki insan manzaralarını görür gibiyim :)) '' yanaşalım beyler arkatarafda boşluklar var '' :)
|
Ben ilk defa bugün gezdim balkonunuzu ve anladım ki siz gerçek değilsiniz sitenin bize yaptığı şakasınız:)) Çünkü bunlar gerçek olamayacak kadar güzel ve inanılmaz. Beni yeni bir dünya ile tanıştırdınız.Teşekkürler...
|
Zamanında mesajlarınıza cevap yazamadığım için herkesten özür dilerim. İşlerimin ve derslerimin yoğunluğundan siteye bile giremiyorum.
Sayın Sevim.K, kaktüsler ve diğer sukulentler sizin ilgi alanınız olduğu için lithops ve conophytumlara ısınmanızın zor olduğunu anlıyorum. Aynı zamanda conophytum ve lithops bakımı çok çok zordur. Yüzlerce conophytum ve yüzlerce lithops türünü aynı anda büyütebilen dünyada çok az sera var ve de çok az bireysel koleksiyoner var. Ama kaktüsler öyle değil. Belki de onbinlerce serada ve bireysel olarak yetiştiriliyordur. Sitede bir çok arkadaşın lithopsu ve bazılarının da conophytumları var. Yıllardır sitede lithopslarını gösteren üyeleri okuyorum. İşin açıkçası çoğunluğunun devamı yok. Yani dediğim şu ki satın aldıktan sonra istenen şartları lithops ve conophytum için sağlayamazsanız ya fazla sulamadan ya az sulamadan ya da şeklilleri bozulur, zamanla uzar ve sonunda da ölürler. Ben bu sıkıntıları senelerce tecrübe ede ede öğrendim. Çok zorlu süreçlerdi bunlar. Şimdi çok şükür yüzlerce mesemb içinden senede ya bir ya iki tane kaybım oluyor. Her geçen sene büyüyüp çoğalıyorlar ve formlarını kaybetmiyorlar. Yani sizin çekinmeniz bir bakıma bunları büyütmenin çok zor olduğu için olabilir. Çünkü kaktüslerin ne lithops ne de conophytum gibi zorlu istekleri var. Atın bir kenara orada da büyüyorlar. Umarım sevdiğiniz bütün astrophytumları bulursunuz. Sayın ezo, 9 aylık lithops hiç yaprak değiştirmemişse bir gariplik var. Zira yavrular çok daha sık yaprak değiştirirler. Farklı bir ortama koymayı deneyin bir de. Saın gülenmelek, teşekkür ederim. Sağolun. Sayın gülen:), arama motoruna lithops tohumu yazın Türkiye'de satan siteler gelir karşınıza. Kolaylıklar diliyorum. Sayın ykolko, teşekkür ederim, aynen dediğiniz gibi çok sıkışıklar. Kısmetse bu yaz yeni saksılarına geçecekler. Sayın eilfnaz, geriye dönüp bakınca geçirdiğim merhaleleri düşününce gerçekten hem de zor bir iklimde bunu başarınca bazen bana da bir rüyaymış gibi geliyor şimdiki halim. Türkiye'de mesemb üzerine daha gidecek çok yolum ve çalışmam var ama şunu söyleyebilirim ki benim kadar kapsamlı bu bitkilerle uğraşan sadece sevgili Taner bey var, o da zaten sadece satılabilecekleri ekip yetiştiriyor. Çok pahalı türler yok kendisinde. Ben bu yüzden çok sıkınıtı çektim. Dünyadaki onlarca ülkede sera sahipleriyle bağlantıya geçtim. Bulmak istediğim en nadir bitkileri senlerdir topluyorum. Sonunda dünyaca ünlü mesemb koleksiyonerleriyle yarışacak seviyeye geldim. Şimdilik bir balkonla idare ediyorum. Bu yaz büyük ihtimalle kaktüslerimin büyük bir bölümünü pencere önlerine taşıyıp mesemblere daha fazla yer vereceğim. İlginize teşekkürler. Yakında yeni edindiğim çok özel mesemblerin resimlerini ve lithopsların yaprak değişimlerini ve de yüklemediğim conophytumlarımın çiçeklerini siteye yükleyeceğim. Takip edip yorum yapan herkese sonsuz sevgiler ve teşekkürler. |
5 Eklenti(ler)
Selamlar, koleksiyonumda uzun zamandır olmasını istediğim dünyanın en nadir ve pahalı mesemblerinden biri Muiria hortenseae 'yi sonunda buldum hem de 3 tane. Bunlar Türkiye'de bir ilk.
Çiçek açtıklarında tohum alabileceğim ve kendim ekip üretebileceğim. Hali hazırda kendi çabamla bulduğum orjinal Muiria hortenseae tohumlarından 50 kadarı çimlenmiş durumda ve şu anda 4-5 aylıklar. Sayın Selen hanımın gönderdiği 10 tohumdan da 4 tanesi çimlendi. onlar da 1 aylıklar şimdilik. Bunarın dışında çok özel birkaç lithops türü de edindim. Onlar ise; Lithops salicola ' Bacchus' Lithops gracilidelineata 'Café au Lait' Lithops lesliei albinica C36A - C36B lithops optica rubra'lar Ve son olarak da yine Türkiye'de bir ilk; aynı zamanda da çok özel bir çaprazlama sonucu elde edilmiş olan Muirio-Gibbaeum. Üzerindeki tüycükler ve de çiçekleri muhteşem. Ve bitkiler: |
5 Eklenti(ler)
Muiria hortenseae
|
5 Eklenti(ler)
Muirio-gibbaeum (Muiria hortenseae x Gibbaeum album)
|
Fazla söze gerek yok muhteşem hatta muhteşem ötesi devamını bekliyoruz....
|
Lithops Obtica rubra lara hayranım iki sene evvel getittirmiştim ama sulamasına dahi çok dikkat ettiğim halde bırakın çiçek açtırmayı , yaşatamadım dahi,ama sizinkileri de zevk ve ilgiyle izliyor ve çiçeklenmiş hallerini çok merak ediyorum.
|
Sayın AizoaceaeFAN bu muhteşem çeşitler ve fotoğrafları ile tanıştığıma kendi açımdan çok memnun oldum.Elimde bulunan 10 kadar Lithops ile 2.nci senedir yavrulamalarını görmek,2 adet conophytumların çiçekleri ile tanışmak beni yeteri kadar memnun etti.
Tohumdan yetiştirmeyi çok istekli olduğum halde,bu yaşımdan sonra büyüdüklerini görmek için ömrümün yetmiyeceği düşüncesiyle vazgeçmekteyim.Sizinkileri görmek ve seyretmek beni yeteri kadar mutlu etmekte,bu yüzden size teşekkür ederim.İşlerinizde kolaylıklar dilerim. |
Muhteşem bir kolleksiyon olmuş. Hiç bu kadar farklı türü bir arada görmemiştim. Kaktüs serası gibi. Böyle bir kolleksiyonu ne kadar sürede oluşturdunuz ? Erzurum gibi soğuk bir şehirde yaşatmayı nasıl başardınız ? Ellerinize emeğinize sağlık.
|
Muirio-gibbaeum (Muiria hortenseae x Gibbaeum album) harika bitkilermiş. Emeklerine, ellerine sağlık.
|
Sayın Hatice Tarhan, teşekkürler. Devamı gelecek inşaallah.
Sayın Selçuk44, benim de çok sevdiğim lithopslar bunlar. Bende 5 tane Lithops optica rubra var, birisi 3 başlı diğerleri tek baş ayrıca tohumdan ektiğim birkaç tane yavru optica rubram daha var. Bakalım onları büyütebilecek miyim?. Çok hassas bitkiler. Diğer lithopslardan çok çok narinler. Kışı zarasız atlattık darısı yazın başına. Sayın Yener.T, sizin bu bitkilere ilginizi biliyorum. Bence cesaretinizi kırmayın ve tohumdan da deneyin. Ülkemizde lithops ve conophytum koleksiyoneri kimse yok. Bari sayımızı artıralım. Takip ettiğiniz için teşekkürler. Sayın almira, teşekkürler. Bu koleksiyon yaklaşık 6 yıldır azar azar artmakta. Daha kendimi yolun başında görüyorum. Benim dışımda bu bitkileri bu kadar çeşitle elinde bulunduran ve yetiştren ve hatta en zorlarını tohumdan yetiştirmeyi başaran başka kimse yok sanırım ülkemizde. (Değerli üstad Taner bey hariç) Erzurum'da başarmak ayrıca bir zorluktu benim için. Bunun da üstesinden geldim. İnşaallah böyle de gider. Sayın Mustafa bey, teşekkürler. Muirio-gibbaeum çok ender bir tür. Steven Hammer'in (kendisi mesembler üzerine çok sayıda kitap yazmış ve dünyaca kabul edilen en büyük bitki koleksiyonerlerinden biri) spheroid enstitü isimli serasında bu bitkiler ve çiçekli halleri mevcut. Gerçekten muhteşemler. Çok istediğim bir türdü, bir yerde bulabildim ancak. |
Sayın AizoaceaeFAN,
Alçak gönüllü olmanız gerekmiyor. Artık şunuda bilmelisiniz ki; İsteyen katılır, isteyen katılmaz, benim için bu türlerin ÜSTADISINIZ. Zaten yaptıklarınızı taktir etmemek gibi bir lüksümüz de yok. Erzurum gibi soğuk bir yerde bunları yapabiliyorsanız, Antalya veya Güney bölgelerinden bir şehirde olmanız, kimbilir nelerde yapabileceğinizi düşündürmüyor değil. Verdiğiniz emekler için, bizleri hiç görmediğimiz, isimlerini bile çoğumuzun bilmediği bitkilerle tanıştırarak, öğrettiğiniz için ne kadar teşekkür etsek azdır. Nacizane olarak benden yana, her türlü övgü ve her türlü saygı sizin hakkınız sevgili Üstad; Ellerin dert görmesin, Emeklerin boşa gitmesin, Allah hep gönlüne göre versin. Gönül dolusu Saygı ve sevgilerimle kardeşim. |
Alıntı:
Siz pir oldunuz benim için. Takipcinizim her zaman. Dilerim, gönlünüz kadar geniş bir bahceniz olur ve tüm bahceyi kaktüslerinizle donatırsınız da, bende avrupa memleketlerinde değil de, sizin bahcede görürüm bu güzellikleri. Kocamannnnn bir sera diliyorum size. Kalın sevgi ile... |
Eklenecek bir kelime bulamıyorum. Katılıyorum, kutluyorum sizi.
Alıntı:
|
Alıntı:
Mustafa abi saygılar hürmetler. Alıntı:
Saygılar, sevgiler.. Alıntı:
|
Hakikaten tüm övgüleri son kelimesine kadar hak ediyorsunuz. Bu bakımı hiç de kolay olmayan narin bitkileri Erzurum ikliminde yetiştirmek her yiğidin harcı mıdır? Teraslı bir eve ve seraya en kısa zamanda kavuşmanızı dilerim.
Not: Bu arada sizin sayfanızı açtığımda bilgisayarımın bağlantısı son 2 keredir kopuyor. Bugün de aynı şey olunca kendimi gülmekten alamadım. Anlaşılan benim bilgisayarım sizin başlığınızı ve bitkilerinizi kıskanıyor:) |
"Bir ilki gerçekleştirmeye çalışıyorum" cümlenizdeki 'çalışıyorum' sözcüğü gereksiz bir fazlalık olarak duruyor. Ustalığınıza, titizliğinize, sabrınıza ve adanmışlığınıza hayran olmamak mümkün mü? Bizi olmadık, bulunmadık, görülmedik şeylerle buluşturduğunuz için teşekkür ederim.
|
Alıntı:
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Selamlar.
Biraz Mesemb lerden uzaklaşıp nisan-mayıs arası balkondaki diğer çiçek açan bitkilerim. Keyifli seyirler... |
5 Eklenti(ler)
...
|
5 Eklenti(ler)
....
|
5 Eklenti(ler)
.....
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025