![]() |
Selen hanım, ben balkonun kışlık bakımını yaptım geçenlerde. Yalıtımlarını bitirip kaloriferini yakmaya başladım. Gece burası şimdiden -2 derece. Ama balkon 18-22 derece arasında. Yeni ektiğim çok ender bitkiler var bunların sıcaklık düzenini sağlamam lazımdı. Özellikle Dactylopsis digitata, monilaria sp ve mitrophyllum sp için özel sıcaklık ayarlaması yaptım. Çok zahmetli ama meyvesini almak herşeye değecek gibi.
|
2 Eklenti(ler)
Bu arada bakın küçük boyutlarda bitkilerim de var sayın Sayın AizoaceaeFAN:)
Eklenti 339630 Eklenti 339631 Bahsederim ya hep ben Lithopslarda başarısızım diye bu sebeple Lithopsları görürüm, incelerim, severim ama öldürmekten korktuğumdan almam. Bu sefer de oğlumla toprak almak için buradaki bir yapı markete gittik, Lithopsları görünce oğlum "ben bu litoları çok seviyorum, anne benim için al lütfen" dedi. 4 yaşında, ismini bile söyleyemiyor ama belli ki çocuğun içinde mesemb kıvılcımları oluşmuş, hevesi kırılmasın diye aldım. Sahiplenmesi hoşuma gidiyor ama ölürse de hayal kırıklığı yaşamasından korkuyorum. Zaman zaman size danışmak istiyorum sayın AizoaceaeFAN. Buruşma gözlemleyene kadar sulamayacağım, doğru mudur? |
Sayın Selen hanım, Allah bağışlasın oğlunuzun bir bitkiyi sevip sahiplenmesi kadar güzel bir şey olamaz. Hele de kaktüs ve sukulent ise. Ben de benim oğlumun büyüyüp aynen böyle olmasını bekliyorum.
Lithopsunuz hayırlı olsun. Devamı gelecektir artık. Bitki Lithops fulviceps gibi duruyor ama L. karasmontana da olabilir. Nnet bir resimle daha kolay isimlendirebilirim. Su veme mevsimi sona ermek üzere olduğundan çok sıcak olmayan +5 dereceden de soğuk olmayan bir ortamda nisana kadar susuz bırakmalısınız. Ara ara fotoğraflarsanız yorum yazarım haliyle ilgili. Genel olarak sadece ışık bol alsın(direkt cam kenarı) o kadar. |
5 Eklenti(ler)
Sezonu yavaş yavaş kapatıyoruz artık. Almanya'da havaların son güzel zamanı yaşıyoruz. Bundan sonra hava sıcaklığı bitkinin tolere edemeyeceği derecelere varacağından hazır hava sıcakken geçenlerde bahçedeki bitkilerimin son sulamalarını,vitamin takviyelerini ve bakımlarını yaptım.
Bahardan bu yana bitkileri sadece yağan yağmur suyu ile suladım. Özellikle sukulentler yağmur suyundan son derece hoşlanıyorlar, yaprakları daha diri, renkleri daha canlı ve gövdeleri daha dolgun oluyor. Bunun etkisini en çok Echeverialarda, Sedum, Sempervivum, Senecio articulatus, Kalanchoe daigremontiana, Aeonium türlerinde gördüm. Kaktüslerden Rebutialar ve Mammillarialar da yağmur suyu ile sulandı ama topraklarının sürekli ıslak kalmaması için naylon kaplı mini sera mantığıyla hazırlanmış raf sistemi bahçede bu sene işimi kolaylaştırdı. Bu sene pek hastalık yaşamadık. Baharda yaptığım vitamin desteği ile ufak tefek zararlı saldırılarına karşı oldukça dirençliydi bitkiler. Unlu bitsiz geçirdiğimiz ilk yaz dönemiydi diyebilirim. Evdekilerde hala unlu bitle mücadele etmeme rağmen bahçedekilerde bu sene unlu bit gözlemlemedim. Bu sene en çok sıkıntı yaşadığım canlı salyangozlardı. Sedum yapraklarını delik deşik etmişler. Bahçedeki Tillandsiaların üzerinden her gün salyangoz temizlemek zorunda kaldım. Önümüzdeki günlerde kış dönemini 10 derece ısıda, aydınlık ama kapalı kilerde geçirecek olan bitkilerimin birkaçının son pozları... Rebutia albiflora Eklenti 340518 Rebutia rutiliflora Eklenti 340519 Rebutia senilis Eklenti 340520 Rebutia spinosissima Eklenti 340521 Sulcorebutia rauschii Eklenti 340522 Bu bitkilere ait bilgiler aşağıdaki başlıklarda yeralıyor. Rebutia ve Alttürleri Sulcorebutia rauschii |
4 Eklenti(ler)
Euphorbia baloensis pek hızlı gelişmedi ama gövde ve diken yapısı çok hoş.
Eklenti 340523 Euphorbia globosa x Euphorbia obesa Eklenti 340524 Mammillarialar Eklenti 340525 Mammillaria elongata Eklenti 340526 |
2 Eklenti(ler)
Parodialar bu sene bol bol çiçeklendi. Özellikle sarı çiçekleri ile P.chrysacanthion benim favorimdi.
Eklenti 340527 Parodia haselbergii Eklenti 340528 |
5 Eklenti(ler)
Aeonium decorum variegata, Sedum rubrotinctum "Aurora", Haworthia cymbiformis
Eklenti 340529 Avonia albissima pek hassastı, hızlı gelişmedi ama gövdesinde yeni yeni dallanmalar başladı. Eklenti 340530 Sabır gerektiren Gasteria carinata retusa variegata. Gelişmemek için inat ediyor. Eklenti 340531 Kalanchoe orygalis yapraklarının rengi ve tüylü dokusu ile benim sevdiğim bir tür. Eklenti 340532 Eklenti 340533 |
3 Eklenti(ler)
Cotyledon tomentosa variegata ilk kez yaprak dökmedi:)
Eklenti 340534 Aloe "Green Ice"başka bir yavaş gelişen tür. Eklenti 340535 Sedum sieboldii variegata bahçedeki şuanda çiçekli tek renk. Eklenti 340536 |
3 Eklenti(ler)
|
sayın selenn, 722 nolu mesajdaki Kalanchoe "Pink Butterflies" deyim yerinde ise aşık oldum diyebilirim bu nasıl bir güzelliktir " şiir gibi" dense yeridir. rengi formu ve adı ile naif ve bence muhteşem. ayrıca sedum aranjmanıda çok güzel olmuş ellerinize sağlık.
|
Sevgili Seleni hepsi de harikalar. Sedum sepeti çok şık olmuş. Ellerine sağlık.
Bu sene baharda sedumlarda bitlenme dışında bir sorun ben de yaşamadım. Onu da düzenli ilaçlamayla atlattık. A. Kiwi'de geçen yıl pamuklu bit başlamıştı, neyse bu yıl o da görünmedi. Ama sonbaharla birlikte mantari hastalıklara karşı ilaçlama yapmak lazım galiba. Özellikle terastakiler yağmura ve her türlü etkiye açık. Sen koruma amaçlı ilaçlama yapıyor musun? |
Sevgili Zenfree, teşekkür ederim.
Ben saksıları dün kilere kaldırdım. Kapalı yerde kışı geçiriyorlar. Sonbaharda güneşli bir havada son sularını verdikten sonra toprak daha nemli iken bitkiyi değil ama toprağını unlu bit gibi zararlılar için kullandığım ilaçla spreyliyorum o kadar. Mantar ilacını ancak hastalığı gözlemlersem yapıyorum ama bu sene gerek kalmadı. Bitkide unlu bit ve diğer zararlıları görürsem bitki yapraklarını ilaçlıyorum ama önlem olması açısından toprağı spreylemek de işe yarıyor. Eğer sadece önlemek için mantar ilacı kullanırsanız bence su ile inceltip kullanın ki bitki sağlıklı iken aşırı kimyasala maruz kalmasın. |
2 Eklenti(ler)
Cumartesi Günü sulukar yağacağını radyoda duyar duymaz beni bir telaş aldı. Hemen camın dışındaki saksıları almak için kolları sıvadım ama tahmin ettiğim kadar kolay olmadı saksıları içeri almak.
93 cm. boyundaki saksılar yavrulayan bitkilerle külçe gibi ağırlaşmış. Bitkiler donmasın, bu gece dona çeker diye diye taşıdım saksıları taşımasına da bu sabah kalktım belim tutulmuş, kıpırdayamıyorum. Bu nasıl bir tutku anlamadım ben:) Bu küçük boy saksının genel görünüşü. Sukulentlerin sonbahar renklerine hayranım... Eklenti 341392 Sedum burritonun henüz çiçeklenmesine tanık olamadım ama bu spiral yapraklanma formu ile çok hoş sarkıcı sukulentlerden. Bu dalı anne burritonun saksısını sularken dökülen yapraklardan yetiştirdim. Eklenti 341393 |
3 Eklenti(ler)
Echeveria Black Prince, güneşte durdukça yaprak rengi bordolaşıyor. Eğer yeterli ışık almazsa yapraklar yeşile dönmeye başlıyor.
Bu sene ilk kez çiçeklendi. Koyu bordo yaprakları ve ateş kırmızısı çiçekleri ile yavaş büyüyen bir tür. Echeveria Black Prince, Echeveria shaviana ile Echeveria affinis çaprazlamasından meydana gelmiş hybrid bir tür. Bitkinin 2009 yılındaki hali oldukça kötüydü. Yapraklarında form bozukluğu ve böceklenmesi sonucu yaprak kayıpları yaşadık. İlaçlama işe yaramadı ben de gövdenin üst kısmını budadım. Ardından yeni rozet oluşturdu ve bu yaz ilk kez çiçeklendi. 2009 yılı... Eklenti 341394 Ekim 2012... Eklenti 341395 Eklenti 341396 |
4 Eklenti(ler)
Eklenti 341397
Eklenti 341398 Kalanchoe fedtschenkoi variegata'nın ilk hali. Eklenti 341400 Bol güneş ve yağmur suyu sonucu hızla gelişip dallanmaya başladı. Eklenti 341399 |
1 Eklenti(ler)
Crassula springtime'ın çiçeklenmiş halini ve bilgisini bu mesajımda paylaşmıştım. Bugün baktım da mesajı bu sene Mart Ayında yazmışım. Marttan bu yana hızla dallanmış. Umarım önümüzdeki bahar her dalı çiçeklenir.
Eklenti 341403 Bu arada Crassula springtime'ın solundaki Aloe Black Gem'in yaprakları bir türlü normal formdaki gibi etlenmiyor. Güneş renklerini belki koyulaştırıyor ama direkt güneş ışığından hoşlanmıyor. |
4 Eklenti(ler)
Graptoveria Fred Ives forma cristata
Hızlı gelişen bir tür. Bitki yeni sürgünlerini cristat form oluşturuken arada normal rozetler de veriyor. 2009 yılındaki gövde oldukça ufakmış... Eklenti 341407 2011 yılında büyümeye başlamış... Eklenti 341408 Son hali... Eklenti 341409 Eklenti 341410 |
Şahane görüntüler, sevgili selenn. Ellerinize sağlık.
Boş uzun saksılarım var, sizdeki çeşitlerden bazıları da mevcut. Şimdi böyle düzenlemeler yapsam, ne kadar zamanda sizinkiler gibi olamasa da, saksılar dolu dolu olur? Bir de sedum burritom tek dal ve bir yıldır bende. Aniden yaprakları buruşur gibi oldu, ben de ortasından kırdım ve tekrar yanına diktim. Neden bu hâle geldiği ile ilgili bir fikriniz var mıdır? Sebebi çok sulama olabilir mi? Düzelmesi için ne yapılabilir? Teşekkürler... Sevgiler... |
2 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
Echeveria purpusorum
Eklenti 341427 Sedum cuspidatum ve Echeveria agavoides çaprazı olan hybrid tür 3 sene sonra hızla gelişmeye başladı. Sedum gibi sıkı yapraklı, E.agavoides gibi kalın, etli yapraklı özellikleri ile ebeveynlerinin güzel bir karışımı. Eklenti 341428 Eklenti 341429 Crassula perforata variegata Eklenti 341430 Crassula marginata variegata Eklenti 341431 |
Sevgili SDurul teşekkür ederim, eminim sizin düzenlemenizle bitkileriniz bendekilerden daha hızlı gelişecekler. Ben burada inanın şartları zorluyorum kaktüs, sukulent yetiştireceğim diye. Yaz burada ülkemizdeki kadar uzun ve sıcak geçmiyor. Tek avantajım yağmur suyu ile sulanmaları.
2009 yılından evvel bitkileri tek tek saksılarda yetiştiriyordum. 2009 yılında camın ön tarafını değerlendirmek için 93 cm' e 13 cm. boyunda saksılar aldım ve o zamandan bu yana oldukça geliştiler. Bu iklimde bu hali almaları 3 senemizi aldı ama sizin şartlarınızda çok daha az zaman alır diye düşünüyorum. Yaptığım özel birşey yok. Baharla sulamaya başlıyorum, birkaç sulamadan sonra sıvı gübre veriyorum, sonbaharda dinlenme dönemlerinden önce son su ve inceltilmiş gübresini verip sulamayı kesiyorum. Ancak kapalı mekanda olduklarından 4 haftada bir az bir miktar su verip kök kurumasına engel olmaya çalışıyorum. Sedum burrito bende bir başka saksıda var. Sizin bahsettiğiniz buruşma bendekinde de mevcut. Çok sudan olsa çürüme olurdu, buruşma bence gövde uzamasından kaynaklanıyor. Eğer dalları çok uzadıysa kesip tekrar toprağına daldırmak gerek. Bitki topraktan aldığı su ile çok uzun gövdelerini diri tutamıyor. Ya da kökler saksıyı iyice sarmışsa da benzer durum oluşuyor. Bendekinde saksı değişimi şart oldu ama saksıya dokunmak bile mümkün değil. Bütün yapraklar en küçük sallantıda dökülmeye başlıyor, nasıl saksılayacağımı kara kara düşünüyorum. |
Selen'ciğim senin sukulentlerin ayrı bir güzel geliyor bana harikalar hepsi de hele echeveria black princes' e bayıldım muhteşem bir renk ellerine sağlık canım çok emek harcıyorsun onlara onlarda sana karşılık vermekte geçikmiyorlar bence:) ayrıca dökülen yaprakları kırılan dalları bu tarafa doğru atabilirsin memnuniyetle kabul ederim:)
|
Alıntı:
Elinize,emeğinize ve yüreğinize sağlık..herbiri birbirinden güzel , maşallah diyorum..Bayıldım sukulentlerinize. |
Alıntı:
|
Sevgili farpali teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.
|
Sayın selenn hanım allahtan yeriniz yakın değil sizden büssürü çelik çalardım =) allah daha çok versin maşallah. :)
|
Uğraşıyorsun, ne kadar sevildiklerini de kulaklarına fısıldıyorsun ama bak onlar da sana bütün güzelliklerini gösteriyorlar.
Elllerine sağlık. |
Alıntı:
|
Hepsi de olağanüstü. İzlerken nefesimi tuttum.:) Bravo!!!
|
Sayın selenn,
Sukulent aranjmanlarınız çok çok hoşuma gitti.İlkbaharda ilk işim uzun saksılar edinip ufak saksıların tamamını birleştirmek olacak.Hem görüntü olarak çok daha güzel görünüyor.Hem de sulama ve yer konusunda ekonomik olacak. Sayfanızı beğeniyle takip ediyorum.Sukulent sevdası beni de işin işine çekti.6 günlüğüne Ankara'ya geldim.Sukulentler balkonda naylon serada.Umarım firesiz bir şekilde bulurum hepsini.Hava sıcaklıkları düştüğü için birkaç gün susuz kalmaya dayanırlar sanırım?Salı akşamı sulamıştım.Pazartesi dönüyorum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025