agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/17597.htm)

Denizardacan 11-11-2012 22:58

Aman Allahım bu nasıl bir güzellik, tıpatıp bir papatya Bir kaktüsten ilk defa böyle papatyaya benzeyen bir çiçek görüyorum. Çok güzel maşallah. Devamı da gelsin inşallah.
Kimbilir ne kadar mutlusunuzdur. Doya doya izleyin, kokuyor mu sevgili Selen hanım .

Ana gibi 12-11-2012 08:36

Sevgili selenn, kaktüs ve sukulent türlerini bir iki bulundururdum. Şimdi sizlerin yüzünden bende başladım biriktirmeye, yapmayın böyle, ev dar sığmıyorum. Banada yazık değilmi.:o

Sizlere kızıp,:( bu kadar güzelliği sergilediğiniz için, beğen butonu na bile basmıyorum.:D

selenn 12-11-2012 09:06

Sevgili Denizardacan, beğendiğinize sevindim.

Bu tür aldığım günden beri aynı şekilde duruyordu. Ne yavru verdi, ne de gövdesi irileşti. Bu nedenle tomurcuk verdiğini görünce hem şaşırdım, hem de sevindim. Kokusu yok çiçeklerin sadece göze hitap ediyor yani:)

selenn 12-11-2012 09:09

Sevgili Ana gibi, haklısınız bana kızmakta, ben de olsam beğen butonuna basmazdım.
Düşüncesizlik edip de koyuyoruz fotoğrafları işte:) Ev darmış, yer yokmuş hiç düşünmüyoruz.
Bakmayın kusuruma artık:)

Alemsiniz sabah sabah güldürdünüz beni:))

Ana gibi 12-11-2012 09:35

Sabah sabah yüzünüze ,küçükte olsa bir tebessüm getire bilmişsem ne mutlu bana.

Laf aramızda kendimi bazen sadece beğen butonu kullanan üye gibi gördüğüm için kendime dur demeye çalışıyorum. Elimde değil o kadar çok bitkiyi beğeniyor ve sözlere katılıyorum ki ister istemez butona basıyorum.

Bütün güzellikleriniz, mutluluğunuz mutluluğum oluyor, hep mutlu kalın. Sevgiler saygılar.

mmanager 12-11-2012 11:31

Sayın Selenn hanım kaktüs ve sukkulentlerinizi gördükçe kıskanmadan edemedim açıkçası hem de evinizin bahçeli olması da çok güzel çiçeksever bir insan için.....Almanya da yaşamanız iklim ve çiçeklerin gelişimi açısından negatif bir etkiyken değişik türleri bulma ve temin etme imkanlarının çok olması da olumlu bir faktör sizin için.Bulunduğum şehirde yapı marketlere ve seracılara her hafta düzenli geziler düzenliyorum değişik türler bulabilmek için ama nafile.Ebay da ara sıra göz gezdiriyorum hemen Türkiye için nakliye mevcut değildir yazıyor.Hele ki bazen 1 eurodan satılan atlas çiçeği çeliklerini gördükçe içim gidiyor.Ben de çözümü değişik tohumlar bulup yetiştirmekte buldum.Bu konuda sizin de yardımınızla atlas çiçeği tohumlarını yeşertebildim.Diğer cinsler için ne derece başarılı olacağım merak ediyorum.Çiçekleriniz çok harika oğlunuza da sevdirmek ve sulama görevini vererek sorumluluk aşılamanız çok güzel.Aynı şeyi ben de kızım için uyguluyorum.Bol çiçekli günler dilerim...Saygılar....

selenn 12-11-2012 12:15

Sayın mmanager, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Almanya'ya taşınmadan evvel Bursa'da yaşarken kaktüs ve sukulentlerin bakımı beni pek zorlamıyordu. Kış buradaki gibi uzun, hava bol yağışlı değilken bakım daha kolaydı. Daha çok güneşli, sıcak iklimi özlemiyor değilim.

Buraya taşınma kararı aldığımızda bitkilerimi ne yapacağım aklıma takılan soru oldu. Birçok insan dağıt bitkilerini, Almanya'ya kaktüs mü taşınır diye düşünürken teyzem sağolsun bana destek oldu. Çok emek verdin neden götürmeyesin diye beni yüreklendirdi ve yaklaşık 200 kadar saksıyı buraya naklettik. Bitkiler geldi gelmesine ama yavaş yavaş ölmeye başladılar, iklim değişikliği sebebiyle. Elbette benim de hatalarım oldu, çok bitki dondurdum mesela ilk kış. Sulamayı ayarlayamadım. Bitkilerimin yarısı ölünce karar aldım Türkiye'ye dönene kadar bitki almıyorum, sadece elimdekileri yaşatayım bana yeter dedim.

Karar aldım demekle de olmuyor, bu hastalık öyle bir illet ki yine insanın her gördüğü bitki gözüne takılıyor, çiçek tezgahlarının başına defalarca gidip geri döndüğüm çok olmuştur. Burada iklim ve yer sıkıntısı beni en çok zorlayan faktörler oldu. Tabi güzel yanları da yok değil. Mesela Mammillaria luethyii ve Hoya kerrii Türkiye'deyken sahip olmak istediğim ama bir türlü bulamadığım bitkilerdi. Burada onları bulunca çocuk gibi sevindim:)

3 senemizi doldurduk burada ve artık bitkiler de ben de buraya alıştık galiba. Kıskanmayın bitkiler gelişsin, Türkiye'ye dönelim nasıl olsa paylaşırız. Sadece fotoğraflamak olmuyor değil mi:)

nevsune 07-12-2012 22:15

selenncim başlığını bir daha dolaştım. Bitki çeşitlerin, fotoğrafların ve bilgilerine bir kez daha hayran oldum.

Aklıma takıldı, tohumdan yetiştirdiğin kaktüs yavruların ne durumdalar?

yamadorian 07-12-2012 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 1046557)
Blossfeldia liliputana bugün açtı:)

Eklenti 345363

Harika görünüyor.Başka bir kaktüse mi aşılı?

selenn 08-12-2012 01:15

Nevsune Hanım çok teşekkür ederim :)

2010 yılında ektiğim tohumlar güzel çimlendi ama ardından mantar sebebiyle kaybettim. Bu yıl baharda tekrar tohumdan yetiştirmeyi denemek istedim. Yine güzel çimlendiler, bu sefer ölmediler ama gelişimleri oldukça yavaş. Yapay ışıkla aydınlatsam da Almanya'nın güneşsiz günleri onları büyütmeyecek:)

Bu son diyorum her seferinde tohumdan kaktüs yetiştirme işi bana göre değil. Sabır gerektiriyor, bense biran evvel büyümeleri için sabırsızlanıyorum.

selenn 08-12-2012 01:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yamadorian (Mesaj 1063109)
Harika görünüyor.Başka bir kaktüse mi aşılı?

Teşekkürler sayın yamadorian, evet aşılı halde.

yamadorian 08-12-2012 13:12

Peki hiç aşılı bir kaktüsü aşılı yerinden kesip köklendirmeyi denediniz mi?

selenn 09-12-2012 00:32

Hayır denemedim galiba. Galiba dememdeki sebep de şu, kendi aşıladığım Opuntia üzerine Rebutia türünde aşıda sıkıntı yaşamıştım. Anaç olan Opuntia Rebutia'nın gelişimine göre yetersiz kaldı. Galiba Rebutia'yı aşıdan kesip kesi yerini kuruttuktan sonra tekrar dikmiştim ama o bitkilerden birkaçı Almanya'ya taşınırken kayboldu. O sebeple gelişimi hakkında bilgi veremiyorum.

Siz neden sormuştunuz? Bir ipucu veya pratik bir yöntem paylaşacaksanız öğrenmek isterim.

yamadorian 09-12-2012 11:09

Bende denemedim ama teorik olarak olabileceğini düşünüyorum.Blossfeldia liliputana üzerinde denemek istiyorum ama cesaret edemiyorum.Önce iyi bir araştırma yapmak gerek.

selenn 17-12-2012 14:00

5 Eklenti(ler)
Kış geldi mi sıkıntılı dönem başlıyor bizde. Yer sıkıntısı bir yandan, kışın çetin koşulları diğer yandan sonbahardan sonra her sene strese giriyorum. Tüm saksıları önce kilere taşıyorum, mümkün olduğunca aydınlık yerlere yerleştiriyorum bitkileri.

Kaktüslerin hemen hemen hepsi kilerdeler. Cam içlerinde, raflarda dinlenme dönemlerini geçiriyorlar. Eskiden yetersiz ışık aldıklarından formlarının bozulmasını dert ederdim ama geçen sene özellikle yazın bahçede hızla kendilerini toparladıklarını görünce artık dert etmez oldum.

Kışın kaktüs ve sukulent bakımı konusunda forumda son zamanlarda arkadaşların sorularını, çözüm yollarını okudukça ben de bizim kilerdeki durumu fotoğraflamak istedim.

Hava ısısı gece 2-3 derece olana kadar bahçedeydi kaktüs ve sukulentler ama 2 dereceye düştükten sonra hepsini kapalı mekana aldım.

Boyları uzuyor, form değiştiriyorlar ama dediğim gibi dert değil zira bahardan sonra daha aydınlık günlerde kendilerini besin takviyesi ile toparlarlar.

Bitkilerden bir kısmı :

Eklenti 355453

Eklenti 355454

Eklenti 355455

Gövdeleri incelip uzayanlar:

Eklenti 355456

Eklenti 355457

Kaktüslere kışın hiç su vermiyorum, tamamen kurular ama sukulentlere ayda bir kere çok az miktarda su veriyorum.

selenn 17-12-2012 14:07

4 Eklenti(ler)
Kışa dayanıklı türler bahçedeler. Kar yağıp eridikten sonra Sempervivumlar yine ortaya çıktılar, gövdeleri küçüldü, kendilerini iyice toprağa çektiler ama baharda onlar da hızlı gelişecekler...
Bakımsız bahçenin bahardaki, yaz mevsimindeki halini gel de arama :)

Eklenti 355458

Bu sene Sedum lineare'nin kışa dayanıklılığını ölçmek için saksısından bir çelik alıp bahçede bırakmıştım, ana bitkiyi kilere yerleştirmiştim. Bahçedekinin donacağını düşünüyordum açıkçası. Fakat o beni şaşırttı. Kar altındaki son derece sağlıklı ama buna rağmen kilerdeki cansız, kuru.

Kar altındaki Sedum lineare

Eklenti 355459

Kar eridikten sonraki durumu

Eklenti 355460

Kilerdeki ana bitki

Eklenti 355461

selenn 17-12-2012 14:29

5 Eklenti(ler)
Evdeki bitkiler genelde sukulentler ama kaktüsler de var. Bunlara mecburen kaloriferli ortamda olduklarından su veriyorum ama çok nadir ve azar azar.

Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus

Eklenti 355462

Rhipsalis baccifera subsp. horrida normalde sarkan bir tür ama bendeki henüz küçük olduğundan sarkmaya başlamadı.

Eklenti 355463

Cereus peruvianus monstrose

Eklenti 355464

Echeveria runyoni cv. topsy Turvy f. cristata

Eklenti 355466

Agave quadricolor 3 sene sonra yavru verdi. Geçen baharda büyük boy saksıya almamdan ve toprağını değiştirmemden memnun kaldı sanırım.
Eklenti 355465

ipektuğçe 17-12-2012 14:56

Ellerinize emeklerinize sağlık selenn hanım,bende form bozukluklarını hiç önemsemiyorum,baharda hepsi daha da güzelleşerek geri dönüyorlar.Sevgiler...

Vildan Sönmez 20-12-2012 08:57

Sevgili Selen, Rhipsalis'in dal uzatıyor derken bir bakacaksın tomurcuğa dönecek. Benimki bu yıl ikinciye açmaya hazırlanıyor.......

ilkenan 20-12-2012 09:08

sevgili selenn, 799 numaralı mesajınızdaki Cereus peruvianus monstrose isimli kaktüsten ben de edindim. hatta adını da burdan öğrendim şimdi sizin sayenizde. :) çok güzel görünüyor maşallah, acaba çiçek açıyor mu?

selenn 20-12-2012 12:43

Sevgili ipektuğçe, teşekkür ederim. Ben daha evvel form bozukluklarından dolayı şikayetçiydim ama yapacak birşey yok.

Almanya' da zaten seran yoksa yeterince sıkıntılı oluyor bitki bakmak. İklim ve güneş yetersizliği şartları zorluyor ama bahardan sonra özellikle geçen sene hızla formları düzeldi. Herhalde ben de Almanya ikliminde bitki bakmaya alıştım, onlar da ellerinden geleni yapıyorlar :)

selenn 20-12-2012 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vildan Sönmez (Mesaj 1071618)
Sevgili Selen, Rhipsalis'in dal uzatıyor derken bir bakacaksın tomurcuğa dönecek. Benimki bu yıl ikinciye açmaya hazırlanıyor.......

Vildan Hanım dönsün tomurcuğa, memnuniyetle dal uzatmasına razıyım o halde :) Teşekkürler.

selenn 20-12-2012 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkenan (Mesaj 1071626)
sevgili selenn, 799 numaralı mesajınızdaki Cereus peruvianus monstrose isimli kaktüsten ben de edindim. hatta adını da burdan öğrendim şimdi sizin sayenizde. :) çok güzel görünüyor maşallah, acaba çiçek açıyor mu?

Sevgili ilkenan, siz de güle güle yetiştirin Cereus'unuzu :)
Bu türe ben 2007'de ilk kez sahip oldum. Hızlı gelişti ama hiç çiçek açmadı. 2 kış evvel de malesef dondu. Bu öncekine göre oldukça ufak boyda ama gelişecektir. Bildiğim kadarıyla nadiren beyaz Epiphyllum çiçeklerine benzer irilikte çiçek açıyorlar. Bakalım açtırabilecek miyiz :o

ilkenan 20-12-2012 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 1071734)
Sevgili ilkenan, siz de güle güle yetiştirin Cereus'unuzu :)
Bu türe ben 2007'de ilk kez sahip oldum. Hızlı gelişti ama hiç çiçek açmadı. 2 kış evvel de malesef dondu. Bu öncekine göre oldukça ufak boyda ama gelişecektir. Bildiğim kadarıyla nadiren beyaz Epiphyllum çiçeklerine benzer irilikte çiçek açıyorlar. Bakalım açtırabilecek miyiz :o

teşekkürler :) bana da çoğu kişi açmaz dedi ama yine de umudum var. ;)

Nevin Marangoz 23-12-2012 19:38

Selen Hanım merhaba!
Günlerdir kaktüs ve sukulentleriniz arasında geziyorum.Çok şey öğrendim.Yeni yeni kaktüsler, sukulentler tanıdım.Çok teşekkür ederim,bu fotoğraflar, bilgiler için.
Balkondaki çiçeğimin adını sizden öğrendim.Kalanchoe tubifloraymış. Şu anda tomurcuğu var.Nasıl açar,soğuk olursa açamaz mı?Bilmeden bekliyorum.Balkonumuz kapalı.Hava soğuyunca cam kenerından biraz içeri duvar kenerına çektim.Acaba daha sıcak bir ortama mi alsam.
Sayfalarınız arasında dolaşırken üç dört kaktüs ve sukulent aldım.Birisi Güler Hanım'ın çiçek çıkarmış çocuğa benzettiği,biriside tüylü yapraklı,yapraklarının kenarlarında koyu renkli noktacıklar var.Yıllar önce o sukulent vardı.Ceylan kulağı derdik.Latince isimlerini öğrenmek için sayfalarınızda tekrar dolaşacağım.Sevgiyle kalın.....

selenn 23-12-2012 23:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nevin Marangoz (Mesaj 1073867)
Selen Hanım merhaba!
Günlerdir kaktüs ve sukulentleriniz arasında geziyorum.Çok şey öğrendim.Yeni yeni kaktüsler, sukulentler tanıdım.Çok teşekkür ederim,bu fotoğraflar, bilgiler için.
Balkondaki çiçeğimin adını sizden öğrendim.Kalanchoe tubifloraymış. Şu anda tomurcuğu var.Nasıl açar,soğuk olursa açamaz mı?Bilmeden bekliyorum.Balkonumuz kapalı.Hava soğuyunca cam kenerından biraz içeri duvar kenerına çektim.Acaba daha sıcak bir ortama mi alsam.
Sayfalarınız arasında dolaşırken üç dört kaktüs ve sukulent aldım.Birisi Güler Hanım'ın çiçek çıkarmış çocuğa benzettiği,biriside tüylü yapraklı,yapraklarının kenarlarında koyu renkli noktacıklar var.Yıllar önce o sukulent vardı.Ceylan kulağı derdik.Latince isimlerini öğrenmek için sayfalarınızda tekrar dolaşacağım.Sevgiyle kalın.....

Sevgili Nevin Hanım, rica ederim. Kalanchoe tubiflora bu sene bende de ilk kez çiçeklenmeye hazırlanıyor. Daha evvel hiç açmamıştı. Düşen gözyaşlarından o kadar hızlı ürüyor ki her yerden fışkırıyor fakat özellikle 3 saksı tomurcuklu. Biri evin içinde, biri apartman içinde, diğeri ise açık balkonda. Açık balkondaki henüz açmadı ama salondaki çiçeklerini bugün yarın gösterecek gibi. Apartman içindeki daha az ışık alıyor o nedenle tomurcuk gelişimi yavaş. Yarın fotoğraflamaya çalışırım.

Bahsettiğiniz sukulentleri çıkaramadım, foroğraflama imkanınız olursa isimleri konusunda yardımcı olabilirim.

Bu arada benzetmeler bizim ailede meşhur, teyzem gibi annem de kaktüs ve sukulentleri benzetmelerle tarif ediyor :) Hele bir seferinde annemle telefonda konuşurken bana kaktüslerimden birinin tomurcuk verdiğini anlatıyordu. Hangisi diye sordum, verdiği cevap "baston gibi, dikenli olan :) Ben anlamayınca da kızıyor, skype'dan saksısı ile gösteriyor:))

Aile geleneği bizde sukulentlere benzetme yapmak :D

Bayçalı 09-01-2013 15:43

sn.selenn sayfanızı dolaşırken çok çeşitli bol arajmanlı kaktüs ve sucullentler gördüm hatta bilmediğim türleri tanıma şansım oldu sayenizde. Bu da yurtdışında olmanın avantajları, dilerim Türkiye'de de bitkiler üzerine sizin de dediğiniz gibi fuarlar ve seralar açılır.

Bitkilerinize özenle baktığınız size gülümsemelerinden anlaşılıyor. Biz çiçekseverlere güzel kareler sunmuşsunuz. Ellerinize emeğinize sağlık :)

selenn 09-01-2013 22:35

Sayın Bayçalı, teşekkür ederim. Yurtdışında olmam farklı türlere daha kolay ulaşmam açısından büyük kolaylık sağlıyor. Hava şartları, güneşli günlerin azlığı zorluyor biraz ama idare ediyor bitkiler.

Bizim ülkemizde de özellikle son birkaç yıldır kaktüs ve sukulentlere ilgi oldukça arttı. Yine de üretim malesef yok denecek kadar az. Yurtdışından sipariş ile bitki getiriliyor ama gönül ister ki yabancı ülkelerdeki gibi üretim yapılsın, farklı türlere ulaşma imkanı daha kolay olsun. Ben bu konulara girince lafın sonunu getiremiyorum :)

Güler 09-01-2013 23:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 1073966)
Bu arada benzetmeler bizim ailede meşhur, teyzem gibi annem de kaktüs ve sukulentleri benzetmelerle tarif ediyor :) Hele bir seferinde annemle telefonda konuşurken bana kaktüslerimden birinin tomurcuk verdiğini anlatıyordu. Hangisi diye sordum, verdiği cevap "baston gibi, dikenli olan :) Ben anlamayınca da kızıyor, skype'dan saksısı ile gösteriyor:))

Aile geleneği bizde sukulentlere benzetme yapmak :D

Ne yapalım selenn'im ablam da benim gibi, İspanyol asilzadelerine takılan isimler gibi olan o upuzun isimler aklımızda kalmıyor ki. ;)

almanyalı 11-01-2013 00:00

merhaba,

Selenn hanım, sayfanızı defalarca gezdim, bugün bir daha gezdim,geliyorum gidiyorum bakıyorum,bilmediklerimin isimlerini öğreniyorum rica etsem 592 nolu mesajınızdaki ikinci resimdeki sukkulentın adını yazarmısınız?
bugün Peperomia optusifolia aldım,
saksının içinden aynı bu sukkulentin yaprağı çıktı.
diksem yavru verir mi bilmiyorum.

sevgilerimle

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025