agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Mum çiçeği (Hoya) > Üyelerin Hoyaları
(https)

Beğeni Düzeni351Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-03-2011, 22:21   #391
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Sevgili Dilaver bey bu güzel haberi sanırım daha önce ilk duyanlardanım Şimdi tüm hoya sevdalısı arkadaşlarımız da öğreniyorlar Bir üniversitede sizin sayenizde hoya bölümü kuruluyor. Ne mutlu size, yüreğinize sağlık

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 08:04   #392
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2010
Unhappy

Sevgili Dilaver bey,
Gerçi sohbetlerimizde her defasında bu olayın gidişatını ve neler yapılabilirlerini hep konuşuyoruz. Aklıma bir fikir geldi, zaman ayırsanız botanik bahçesinde var olan türleri yazsanız, bizde elimizden geldiğince orda varolmayan türleri göndersek botanik bahçesine. Hatta yapacağımız alışverişten alacağımız indirime bu botanik bahçesi için sipariş açılsın bu sizin düşüncenizdi ama ben bunu destekliyorum. Eminim bu düşünceyi destekleyen birçok arkadaşımız çıkacaktır. Botanik bahçesi resmi bir kurum, Neden hoya bölümü olmasın, Geçen yaz seralarını gezerken ağzım açık gezdim diyebilirim. Hoya bölümünü çiçeklendiği zaman gezenler gözümün önüne geliyor. Sadece Sizin çabalarınızla kalmasın bu işe gönül vermiş olarak hepbirlikte destekte bulunalım. Kabul ederseniz elimde var olan türleri siz biliyorsunuz hangisi ihtiyaçsa hemen ondan ekeyim Yaz Ayına kadar köklenmiş olur ve gittiğimde botaniğe sizin adınıza ve oluşumu destekleyen grup adına katkıda bulunurum. Geçen yıl Elimde 1 tane hoyayla gitmiştim umarım hala yaşıyordur. Benim hoya yetiştirmemle bilimsel araştırma ve yetiştirme taabiki kıyaslanamaz. Gerçekten bizimde Vatanımızda Hemde Akademik ilmin altında her türünün çoğaltılmasını gerçekten çok istiyorum. Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa ben hazırım. Bu oluşumu ve yaptığınız bütün çabaların geleceğini Dostlarımızla paylaşmanızada ayrıca çok sevindim. Tek başınıza Kalmayın istiyorum.
Hoya sever Dostlarımız neler yapılabilir, Kolları sıvayalım Hepimizin katkısı olsun. Bizim yaşadığımız Sıkıntıları bizden sonrakiler çekmesin.

En son yaptığım alışveriş aleya gardenden,Yazık diyorum 300 liranın yarısı çöpe gitti. Yarı ölü vaziyette(küflenmiş, çürümeye yüz tutmuş çelikler) gelen çeliklerimi görüntüsünü sizlerle paylaştım. Neden gelecekte paralarımız yine çarçur olsun bu oluşumu desteklersek daha sağlıklı çelikler getirtebiliriz.
Aydın nesiller yetiştiren Resmi bir Kurum için,

DESTEKLEMEYE Ben VARIM DİYORUM....

Teşekkürler Dilaver bey, İyiki varsınız....

sibelim beğendi.
missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 17:40   #393
Ağaç Dostu

yeşillim's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2008
Galeri: 14
Bunun için elimdeki türlerden ihtiyaçları kadar imkanımı zorlarım, desteğimi vermek isterim.
Hatta bilmem sizlerde de olur mu bilmem. Ben bu hoyalara bakamayacak durumda olursam
onları kime emanet edebilirim diye düşüncelerimde ciddi şekilde yer almaktadır.
Yavaş yavaş pazllar yerine oturuyor gibi.

yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2011, 22:07   #394
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
H. Bella sizin için iki karelik bir poz verdi

Name:  01042011369.jpg
Views: 915
Size:  67.2 KB

Name:  01042011370.jpg
Views: 917
Size:  37.4 KB

turkankaragoz beğendi.
Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 22:04   #395
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2006
Fatih'cim bunlar da evden, Kerrii yapraktan değil, yapraklı küçük bir dal'dan filizlendi, kolay büyüyormuş, bir kaç yıl önce ne kadar zorlanmıştık ? Austrails ve 282 kırmızı

Eklenen Resimler

dkp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 22:09   #396
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Hoya Bogor, ilk geldiğinde küçük bir dal ve birkaç yapraktı. Serbest olarak saksıda duramıyordu bağlamıştım, geçen hafta içinde saksısını değiştirdim. Sardırsam durduramayacağım için ellememiştim, toparlansın tekrar fotoğrafını yüklerim.

Eklenen Resimler

turkankaragoz beğendi.
Eski 17-04-2011, 17:31   #397
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

2011 Aleyagarden köklü siparişlerden

Sayın Hydrosuccess' in uygulamalarında gördüğüm diatomit ile uygulama yapmak istedim. Paul' den gelen köklü Hoya' lardaki gibi köklere sahip olmak için bir de böyle bir yöntem denemek istiyorum. Hazırlanmış toprak karışımını Sayın doğalbahçe' den satınaldım. Saksıları tesadüfen yurtdışında bulmuştuk. Nemli ortamda, gövde üzerinde oluşan kökler geliştiği durumda, toprak altında istediğim gibi bir gelişme olmuyordu, bu yöntem ile çok güçlü köklere sahip olabileceğimi düşünüyorum.

Name:  çelikler için.jpg
Views: 962
Size:  38.6 KB
Name:  2011 aleya için saksı formu.jpg
Views: 978
Size:  20.7 KB
Name:  farklı yöntem için.jpg
Views: 1009
Size:  66.3 KB

Hoya ly Burma iki kök geldi, çok iyi durumdalar.
Name:  2011 burma.jpg
Views: 1243
Size:  65.4 KB

Hoya davidcummingii, çok büyük ve çiçekli geldi, dört tane de çelik yaptım.
Name:  2011 davidcummingii.jpg
Views: 865
Size:  20.9 KB

Eski 17-04-2011, 17:44   #398
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Hoya ariadna, geldiğinde iyiydi, hem yapraklarında hem gövdede bozulmalar başladı, sıvı gübre ve yağmur suyunda yetiştirmeye çalışacağım.
Name:  2011 aleya Hoya ariadna.jpg
Views: 1198
Size:  28.7 KB
Hoya imperialis red, çok iyi durumda.
Name:  H.imperyalis kırmızı.jpg
Views: 874
Size:  67.1 KB
Hoya davidcummingii, çok iyi durumda.
Name:  H.Davidcumminii.jpg
Views: 863
Size:  25.4 KB

Eski 20-04-2011, 21:59   #399
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi a1919 Mesajı Göster
Sayın dkp,
Benimkiler de geldi az önce. (Bunları bölüp mü dikeyim yoksa tek parça mı? Siz nasıl olsa gördünüz çelikleri bir fikriniz vardır belki diye soruyorum.)Tekrar teşekkürler. Eve gider gitmez yerlerine yerleşecekler inşallah. Emeği geçen herkese tekrar teşekkür edrim.
Buradan cevaplamamın nedeni, uygulamalarımızın satır aralarında kalmamasıdır.

Evet sizin çelikleri çok beyendim, ben şöyle yapardım, cumartesine kadar bir litre suya bir kahve fincanı oksijen ilave ederek çelikleri bu suda bekletirdim. Hazırlanmış karışım toprağım + diatomit + bol delikli/havalı orta boy saksı malzemelerim hazır durumdayken. Önce saksı altına diatomiti yerleştirir daha sonra karışım toprağı üzerine tamamlar ve çeliklerin boylarının 1/3 ü kadarında yaprakları temizlerdim, 2/3 ü toprak üzerinde, 1/3 ü toprak içinde, açılı olarak, yerleştirir ve dikimi tamamlardım. Can suyunu hazırladığım oksijenli su ile verir 25-30 derecelik bir ortama bırakırdım ve bundan sonra yanlızca alttan besin eriyikli sulama yapar, ara ara sprey ile nemlendirirdim ve normal şartlarda tutardım, serada değil.

Paul' ün serasında ilk dikkatimi çeken Carnosa türleri oldu, bunlar kaktüs ve sukulentlerle ayni ortamda bulunuyorlardı, ben her sene bunları dikiyorum, nisan mayıs süper oluyorlar ve haziran-temmuzda kaybediyordum,...serada sıcaktan çürüyorlardı. Bu sene sıfırdan , başlangıç Hoya serisinden tarifettiğim şekilde tekrar başlıyorum..
Bu seneki uygulamam alttan sulama olacak, üstten yapılan sulamada ne yaparsanız yapın, toprak sertleşiyor ve kök gelişimi istenilen gibi olmuyor. Az (hep nemli kalmasını sağlayacağım)ve alttan sulama ile çok yoğun kök görmek istiyorum.

Eski 21-04-2011, 09:03   #400
Ağaç Dostu

a1919's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2010
Çok teşekkürler Sayın Dkp. Gelen çeliklerim oldukça iyi durumda sanki yeni kesilmiş gibi yapraklar oldukça canlı. En alttaki yaprakları temizledim. Yalnız oksijenli suya koymadım dün akşam. Diatomite diktim. Bunları topraksız ortamda yetiştirmek istiyorum. Bir tane carnosam var topraksız ortamda, gelişimi oldukça iyi devam ediyor. Ben de ondan cesaretle yeni çeliklerimi de diatomite diktim. Sizce çıkartıp oksijenli suda bekleteyim mi bir kaç gün?

a1919 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 18:24   #401
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-10-2009
Diatomit ve toprak kullanımı hak.

Sayın dkp,

Bahsettiğiniz diatomit ve toprak uygulamasını başlattınızmı? Bu sistemde diatomit ve toprak seviyeleri ne olacak , ne kadar diatomit ne kadar toprak kullanılacak.Alttan sulama yapılacağına göre toprak kısım nasıl nemlendirilecek.Sera ortamına koymacağınıza göre su puskürtme ile mi toprağı nemlendirmeyi düşünüyorsunuz.Yeni uygulamanızda başarılar dilerim.

Şevket Yaşar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2011, 21:25   #402
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Sayın Şevket Yaşar, bu uygulamayı yanlızca Carnosa türleri için hedefledim.
Kullandığım saksıları fotoğraflamıştım, 1/3 diatomit, 2/3 karışım toprak(çelik boyunun 1/3 ü toprak içinde kalıyor).
Altta hep nem olduğundan kökler mutlaka suya ulaşabilmek için hızla gelişmek zorunda olacaklar.
Carnosa' ları sera ortamında tutmaya gerek yok. Spreyleme suyuna az miktarda hümik asit ilave ediyorum, yapraktan da besin eriyiği almış oluyorlar.
Yaz sıcaklarında buharlaşmanın etkisi ile diatomit sevyesindeki su, tavlı (gevşek) toprağı nemli tutacaktır.
Eğer başarı sağlanırsa uygulamaya devam edilir, istenen sonuç alınamazsa sonbaharda saksı değişim yapılır.

Düzenleyen dkp : 22-04-2011 saat 06:59 Neden: Kelime düzeltme
Eski 21-04-2011, 23:03   #403
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Başlık yine hareketlendi, çok sevindim sevgili dkp

Ve saksı dibindeki diatomit uygulamanız gülümsetti beni. Hep aynı şeyleri düşünüp uyguluyoruz sizinle, büyüteç gibi

Ben menekşelerde de topraklı ortamda diatomiti saksı dibine koymaya başladım Oldukca başarılı bir uygulama bence....

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2011, 07:08   #404
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Başlık yine hareketlendi, çok sevindim sevgili dkp

Ve saksı dibindeki diatomit uygulamanız gülümsetti beni. Hep aynı şeyleri düşünüp uyguluyoruz sizinle, büyüteç gibi

Ben menekşelerde de topraklı ortamda diatomiti saksı dibine koymaya başladım Oldukca başarılı bir uygulama bence....
Sayın maki01, içtenlikle size katılıyorum ... menekşelerde uygulanan ip (fitil) yöntemini de kullanıyorum ama bunu göstermek / önermek için enaz bir yıla ihtiyaç duyuyorum..

Eski 17-05-2011, 22:19   #405
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Hoya heuschkeliana ve Hoya nicholsoniae, anaç olma yolundalar.

Eklenen Resimler

Eski 30-05-2011, 22:16   #406
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Hoya Lacunosa ve Hoya Crinkle 8 , bir yaşını doldurdular.

Eklenen Resimler

Eski 30-05-2011, 22:36   #407
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Yeni yaşları sağlıklı ve bol sürgünlü olsun

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2011, 22:05   #408
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

İyi durumda olan türleri yükleyerek envanter oluşturmaya yönelik çalışma da yapmış olacağım.. Hoya Bella' lar bu sene dikildi. Hoya Purpureu Fusca, Hoya Serpens ve iki adet Hoya Mathilda

Eklenen Resimler

Eski 07-06-2011, 00:56   #409
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2010
Hepside birbirinden Güzel ve Mutlu gözüküyorlar.
Dilaver Bey burdan Size Teşekkürlerimi iletmek isterim. Geçen yaz ege botaniği gezmenin keyfi sıra birde elimde hoyalarla döndüm Sizin Sayenizde Yeni bir türüm olmuştu Hoya Purpureu Fusca. Hala yaşıyor ama çok geç büyüyen bir tür sanırsam hala minik bebek gibi duruyor. Ona sahip olmak benim için verdiği sevincin tarifi yok. Çok Teşekkür ederim, bu Cömert liğiniz kimbilir benim gibi kaç kişiyi mutlu etmiştir.
Yüreginize sağlık...

missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2011, 08:48   #410
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-10-2010
Galeri: 2
Sevgili dkp, öncelikle maşallah, h. bella çabuk köklenen ve hızlı büyüyen bir tür benim için. H. matihlde den bende de var. Uyuklama süresinden sonra hızlı bir büyüme gösterdi ve bir karış boyu ile tomurcuk ta oluşturdu. Alttan da sağlıklı sürgün veriyor. Size sağlıklı ve bol çiçekli günler diliyorum, selamlar...

karalale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2011, 11:28   #411
Ağaç Dostu

gulshenisa's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2008
Hepsi çok düzeller.Allah nazarlardan saklasın.Kare saksıda hoyaların gelişimi nasıl olur acaba?Bana gelenleri kare saksılara aktarsam diye düşünüyorum.Kök gelişimi açısından dahamı iyi olur?

gulshenisa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2011, 22:23   #412
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Hatice hanım, grup olarak birlikteliğimizden doğan güç ve sonuçlarından aldığımız keyif tarifsiz. Sevdiğimiz bitkinin nazlı ve narin olması, sonuçları uzun zamanda almamıza neden oluyor. Birkaç yıl içinde yetiştirdiğimiz türleri verecek (sahiplenecek) bireyler bulamayacağız, o kadar çok Hoya yetişecek.
Keşke, aramıza yeni katılan arkadaşlar sizin gibi istekli ve kararlı olsa da, armağanlarımız sürse..

Sayın karalale, dilek ve temennilerinize teşekkür ederim.

Sayın gulshenisa, bana göre saksı küçük olmalı ve bitki duraksadığında saksı değişmeli, bu nedenle kolay değiştirebileceğiniz bir saksı seçmelisiniz. Alt kısmı üst kısmına göre daha dar olmalı. Saksı ışık geçirmemeli kökler ışık almamalı ve elek gibi hava alan bir yapıda olmalı. Nemli ortamda kalacakları için böylesi uygun olur düşüncesindeyim.

Bir arkadaşımız Hoya Fungii' yi sormuştu. 12 mayıs ve 06 hazirandaki durumları, dilimlendi...
ve Hoya Diversifolia,

Eklenen Resimler

Eski 08-06-2011, 14:07   #413
Ağaç Dostu

kedicik's Avatar

Giriş Tarihi: 08-01-2011
sn Dilaver bey dahaa farklı bi görsel bekliyordum fakat şaşırdıım dilimlendiler demek.
Hepsi de ayrı bi güzelliikk Hoya Diversifolia çok sağlıklı görünüor çok da mutlu bellikii ilgi ve alakanız içinde ayrıca teşekkür .sevgilerimle.

kedicik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2011, 21:56   #414
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

17.06.2011 Hoya Pauciflora ve Hoya Obscura

Eklenen Resimler

Eski 17-06-2011, 22:31   #415
Ağaç Dostu

gultar's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2009
Sn.dkp, bravo, hayran oldum çalışmalarınıza.Çocukluğumda annemin evinde vardı mum çiçeği, bir tek çeşitti. Ama görüyorum ki sayısız, ya da sayamadım bir çok çeşit var.Ve siz hepsine de sahipsiniz. Nereden buluyorsunuz çelikleri? Ben binbir rica ile iki dal elde edebildim. Cinsi nedir, nasıl çiçek açar, hiçbir bilgim yok büyüdükçe ve açtıkça öğreneceğim. Köklendir, toprağa dik, sula ve unut dendi öyle yaptım. Siz de dikip unutuyor musunuz? Yani fazla su istemiyor mu? Ne zaman çiçek açar ? Bu konuda bilginize ihtiyacım var. Teşekkür ederim.Kolay gelsin.

gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2011, 12:12   #416
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gultar Mesajı Göster
Sn.dkp, bravo, hayran oldum çalışmalarınıza.Çocukluğumda annemin evinde vardı mum çiçeği, bir tek çeşitti. Ama görüyorum ki sayısız, ya da sayamadım bir çok çeşit var.Ve siz hepsine de sahipsiniz. Nereden buluyorsunuz çelikleri? Ben binbir rica ile iki dal elde edebildim. Cinsi nedir, nasıl çiçek açar, hiçbir bilgim yok büyüdükçe ve açtıkça öğreneceğim. Köklendir, toprağa dik, sula ve unut dendi öyle yaptım. Siz de dikip unutuyor musunuz? Yani fazla su istemiyor mu? Ne zaman çiçek açar ? Bu konuda bilginize ihtiyacım var. Teşekkür ederim.Kolay gelsin.
Sayın gultar, ayni şehirde olmamızdan dolayı çok şanslısınız, size önerim; formumuzu okuyun, Hoya' lar konusunda aradığınız tüm bilgiler mevcut. Hangi türü istediğinize karar verin (birkaç tür seçin ki, elimde olan türlerden olsun). Hoya yetiştirmek sevgi ve bilgiden çok sabır istiyor..

Eski 22-06-2011, 23:16   #417
dkp
Ağaç Dostu

dkp's Avatar

Hoya Linearis
Yaprakları ince ve küçük, boyları 1-1,5 metreye varan uzunluklarda sarkan dallardan oluşuyor. Çiçekleri iri, kokusuz ve yoğun beyaz. Fotoğrafı Paul' ün serasında çektim. Bitkinin formunu gördükten sonra ve carnosa gibi kolay yetiştirilebilen bir tür olduğunu öğrendikten sonra yetiştirmeye karar verdim.

Eklenen Resimler

Eski 22-06-2011, 23:25   #418
Ağaç Dostu

kartol's Avatar

Giriş Tarihi: 29-07-2008
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dkp Mesajı Göster
Hoya Linearis
Yaprakları ince ve küçük, boyları 1-1,5 metreye varan uzunluklarda sarkan dallardan oluşuyor. Çiçekleri iri, kokusuz ve yoğun beyaz. Fotoğrafı Paul' ün serasında çektim. Bitkinin formunu gördükten sonra ve carnosa gibi kolay yetiştirilebilen bir tür olduğunu öğrendikten sonra yetiştirmeye karar verdim.
Çok güzel. Bizimkiler ne zamana bu şekli alır acaba
Sizin yetiştirdiğinizin fotoğrafı var mı sayın dkp?

kartol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2011, 06:54   #419
Ağaç Dostu

yeşillim's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2008
Galeri: 14
Sayın dkp, benim Davidcummungii neredeyse bir yıl olacak şimdiye kadar yedi yaprak verdi,
bir yaprağını kuruttu kaldı altı yaprak. Gerçekten çok çaba harcadım, son anda ölmekten
diatomite geçirmekle kurtarmış olduk.

Sizde durum nasıl? yanılmıyorsam 2011 yılında edindiğiniz davidcummungii' de çiçek sapı vardı ve açtı.
Sizin bitkiniz toprakta mı? Gelişimi nasıl gidiyor?

Kısmet olursa yakında Bella'larla başlığınıza ziyarete geleceğiz. Bakalım çiçek açacaklar mı!!

yeşillim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2011, 20:52   #420
Ağaç Dostu

kartol's Avatar

Giriş Tarihi: 29-07-2008
Galeri: 5
Bu bir çiçek oluşumu mudur acaba?
Uğraşmasam oluşacaktır belki de

Eklenen Resimler

kartol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025