![]() |
|
![]() |
#721 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Valla ben oyama önceden tembihledim. Geçen ay dedim sen bonsai olacaksın çok dallanman lazım ona göre. Hemen dallandı bir ayda ![]() Bir ay önce: ![]() Şimdi: ![]() Neyse ben memet beyin canını fazla sıkmadan kaçayım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#722 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Bu gençler yok mu, oya SP ile cevap veriyorlar. Yaşlıdır, hem iyi görmüyordur, hem unutmuştur diyorlar. oyyya.jpg İşte baktım hatırladım o dal zaten kuruydu. Dursun belki jin yaparım, olmadı keserim demiştim. Başka bir oya ile cevap vereceksen bende daha fazla oya var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
|
Tohumdan yetiştirdiğim jakarandalarım var. Bunlardan hangilerini bonsai şekillendiririm diye düşünüyorum. Bu sene üç yaşındalar. bir1.jpg Bunu gövdesindeki kıvrımdan ötürü seçtim. Dalların durumu konusunda düşünüyorum. iki2.jpg Bunu ne yapayım bilmiyorum dedim kendi kendime dallar çok düzensiz. üç3.jpg Bu, belki çok uğraşırsam chokkan olur. Benim için bonsai, saksıya biran evvel konulmuş genç fidanlar değil. Fidanın yeterli bir gelişkinliğe ulaşması gerekli. Olgun bir ağaç görünümü almalı. Başkalarından önce, ben ağacıma baktığımda "kendimi" görmeliyim. Onda kendime ait bir haz bulmalıyım. Ben zaten bu yüzden yaptığım üç dört heykelden ancak birini sergilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Ağaç Dostu
|
Mehmet hocam, Tohumdan üretmenize rağmen 2-3 senede gayet güzel kalınlaşmışlar. Birinci fotoğraftaki bence de hoş. Yeri gelmişken bir konuyu da buradan paylaşmak istiyorum. Bu baharda ben jakarandamın boyunu hafif kısaltmıştım. Geçen ay da biraz daha kısaltmayı düşündüm ancak aklıma şu husus geldi, daha dogrusu bizim burada çiçeklenmiş jakaranda ağaçlarını görünce şimşek çaktı, şöyle ki: Ben jacaranda'yı açıkçası çiçeklerinin güzelliğinden ötürü bonsai yapmak istiyorum ki sanırım siz de aynı düşüncedesiniz!? Ancak bu ağacın çiçek salkımlarına baktığımızda gayet büyük çiçek salkımları var, neredeyse bir üzüm salkımı gibi. Dolayısıyla bu ağaçtan küçük boyda/kısa bir bonsai yapmaya çalışmak çiçeklenme zamanı geldiğinde görüntünün hoş olmamasına neden olabilir. Çiçek salkımının 40-50 cm'yi bulabildiği bu ağaçtan 40-50 cm boyunda bonsai bile yapsanız salkımlar saksıya temas edebilir. Bu yüzden ben boyunu mümkün olduğunca uzun tutmaya karar verdim. Hiç olmazsa salkım tarzı denerim, böylece çiçeklendiğinde güzel durur diye düşünüyorum. Bilmiyorum yanlış mıyım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
|
Her akşam sayfama gelip sorun çıkarmaya yemin mi ettin. Dün oyamı beğenmedin bugün şahane jakarandalarımı. ![]() Nette baktım biraz. Az örneği var jakaranda bonsainin, onlarda da çiçeklerde küçülmüş gibi duruyor.Çiçeklenirse bir gün anlarız durumu. İki kıştır, soğuktan sürgün uçları donuyor baharda çiçek görmek nasip olmuyor. İşyerineki mikro klima İzmir Şartlarına göre oldukça farklı. Kışın sabahları eksi dereceleri gördüğüm çok oldu. Gece eksi iki üç olmuştur. O da Jakaranda için biraz sert geliyor. Sonuncu örnekte budama yapmadım soğukla kuruyan dallar belli oluyor. Tereddüt ettiğimde yapacağım şeybellidir. " Bir sene daha bekleyelim bakalalım ne olacak." Çiçek deyince erguvanlarda açmıyor atmalı mı hepsini ne yapmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#726 |
Ağaç Dostu
|
Estagfurullah, sayfanızı birşeyler öğrenmek için ziyaret ediyoruz elbette. Ben sadece çiçek salkımıyla ilgili düşüncemi paylaşmak istedim ![]() Çiçek salkımı küçülürse zaten sorun yok ama ya küçülmezse? ![]() Ben bu yüzden mor salkım ile jacarandamı uzun tutmaya karar verdim ve mümkün olursa ikisini de shidare-zukuri yapmayı düşünüyorum. Kısmetse! NOT: Bu tarzda gövde kalınlıklarının genelde çok fazla kalın olmadığı dikkatimi çekti. Acaba Jacaranda kaç yaşında çiçek verir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
|
Çok fazla bonsai örneği bulamadım bugüne kadar. Olan örneklerin bana göre erken sığ saksıya alınmış fidanlar olması da ilginç.. Bence bu yanıltıcı bir durum oluşturuyor. Bendekiler üç yılda çiçeklenmedi ama, soğuktan etkilenmesiyle de ilgisi olmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
|
Hanımeli. Lonicera periclymenum.
Geçen seneden bir farkı yok diyecektim. http://www.agaclar.net/forum/815071-post313.htm Eski fotoğrafına bir baktım. Varmış. Hanımeli (Lonicera periclymenum).jpg Bir iki sene daha düzenlersem, tanuki yaptığım kuru gövdeyi bir ara işlersem kışın, kıvamına gelir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
|
Rabbim bana akıl fikir ihsan eylesin. yamadori.jpg Bu delice zeytin yamadori. Yükseklik on santim. Mame yapacağım. Evde akşamları oyalanacak bir kaç ağaç ayarladım, biri bu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#730 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2011
|
Geçen yaz İzmirden 5 Jacaranda getirmiştim, kış sert geçince 4ü dondu, 1 tanesi hala yoğun bakımda. Ege ve Akdenizdeki arkadaşlardan açmış jacaranda bonsaileri bekliyoruz. Mehmet Bey, Donan Jacarandalarımdan biri sizin kıvrımlı olana benziyordu, ona çiçeksizde olsa bir örnek ilave ediyorum. İyi çalışmalar.. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#731 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir mamedir gidiyor, sonumuz hayrola ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2011
|
abi şu jacaranda resimlerini bi görsek saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
|
http://www.agaclar.net/forum/964336-post723.htm Bunlar var işte elde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#736 |
Ağaç Dostu
|
Memet hocam, şu mame olayına kafayı taktım ![]() Elimde bir çam fidanı var, sevgili Tanuki bana hediye etti sagolsun. Aslında fidan da diyemiyorum çünkü bir kaya kovugunda uzunca bir süre yaşamaya çalışmış olduğu ve uzun süre ızdırap çektiği şeklinden ve toprak dışına çıkardığı köklerinden belli. Boyu (dışarıdaki kökler hariç) 5-6 parmak, kalınlığı ise 0,5 cm gibi. Şimdi ne denir buna veya mame yapılır mı? Mame için boy konusunu zaten biliyoruz da belirli bir kalınlık kıstası konmalı mı acaba? Birkaç araştırma yaptım ama bu konuda değişken olmayan net ve sabit bir kaide olduğunu göremedim. Genelde odunumsu gövde olması gereklilik, ancak oranlama olarak tartışmaya açsak bonsai başlığında iyi olur gibi!? Hatta bir açayım ben ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
|
Genel olarak shohindeki boy ve gövde oranı mame için de geçerli olmalı. Altı parmak kabaca yedi santim gibi olsa, gövdenin de bir santimden biraz fazla gibi bir kalınlığı olmalı. Ya da, gövde kalınlığının altı katı boy. Benim anlayışıma göre. Boyut hangisi olursa olsun bitki saksıya konulmuş bir fidan gibi görünmemeli. Aslında mame ile uğraşmak diğer boyutta bonsailerden daha zor gibi. Benim sığla da benzer durumda , yaprak seyrelteceğim unutuyorum kaç gündür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#738 |
Ağaç Dostu
|
Bir tartışmaya açtım burada: http://www.agaclar.net/forum/bonsai-tarzlari/27445.htm Bakalım ortak bir kanaat olacak mı? ![]() Öyle "budayıp koydum saksıya, oldu mame sana" yok! ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#740 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
|
http://www.agaclar.net/forum/904874-post613.htm Kış çıkarken fotoğrafladığım lantana. Bu da şimdiki durumu. lantana.jpg Toprak karışımında küçük bir hata yapmış olabilirim. Telafi etmeye çalışacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#742 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2011
|
abi maşallah hepsi çok güzel nazar etmeyelim saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#743 |
|
http://www.agaclar.net/forum/882015-post532.htm Bu jadeyi bu sene fotoğraflamamış mıyım ne. pa222.jpg Şimdiki durumu daha iyi onu da fotoğraflayayım. Bu durumdaki dallanması, jaddee.jpg Bu duruma geldiğinde bonsai saksısına alırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
|
Havaların serin gitmesiyle acerler keyifliydi. Sıcaklar geri dönünce hızlı büyümeleri durdu. İzmir sıcağında yaşadığı için mutlu oluyoruz. Haziran ortasından sonra yakıcı sıcaklarla İzmir'in acer keyfi de her seneki gibi kabusa dönecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
|
Boyacı sumağının renklerine hayranım. Gövdesi gelişmiş uygun bir örnek bulsam alacağım. bycsumakk.jpg Keşke bunu aldığımda başkaca fidan daha alsaymışım. Dugz bonsainin yaptığı gibi yanaştırma yapardım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
Ağaç Dostu
|
Memet hocam merak ediyorum, sende çiftlik falan mı var, nerede bakıyorsun bu kadar ağaca ? Seni imrenerek takip ediyorum. Mehmet |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
|
Jade'nin arkasında görülen ova arkadaki ağaçlığa kadar benim oluveriyor. ![]() Sumak fotoğrafının arkasından görülen yer benim çalıştığım yer. Saksının olduğu yerden arkamı dönünce iki metrelik bir alan var ağaçların durduğu. Boyuna da onbeş metre kadar, etrafını çitle çevirdim işyerinde. Ağaçlar orada. Jadenin arkasından görülen mal sahibinin arazisi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Ağaç Dostu
|
İlk başta arkadaki ova sizinse ooo dedim, ardından anlaşıldı gerçek.Ama olsun demekki patron seviyor sizi, yer bile vermiş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|