![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Memet hocam, şu mame olayına kafayı taktım ![]() Elimde bir çam fidanı var, sevgili Tanuki bana hediye etti sagolsun. Aslında fidan da diyemiyorum çünkü bir kaya kovugunda uzunca bir süre yaşamaya çalışmış olduğu ve uzun süre ızdırap çektiği şeklinden ve toprak dışına çıkardığı köklerinden belli. Boyu (dışarıdaki kökler hariç) 5-6 parmak, kalınlığı ise 0,5 cm gibi. Şimdi ne denir buna veya mame yapılır mı? Mame için boy konusunu zaten biliyoruz da belirli bir kalınlık kıstası konmalı mı acaba? Birkaç araştırma yaptım ama bu konuda değişken olmayan net ve sabit bir kaide olduğunu göremedim. Genelde odunumsu gövde olması gereklilik, ancak oranlama olarak tartışmaya açsak bonsai başlığında iyi olur gibi!? Hatta bir açayım ben ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Genel olarak shohindeki boy ve gövde oranı mame için de geçerli olmalı. Altı parmak kabaca yedi santim gibi olsa, gövdenin de bir santimden biraz fazla gibi bir kalınlığı olmalı. Ya da, gövde kalınlığının altı katı boy. Benim anlayışıma göre. Boyut hangisi olursa olsun bitki saksıya konulmuş bir fidan gibi görünmemeli. Aslında mame ile uğraşmak diğer boyutta bonsailerden daha zor gibi. Benim sığla da benzer durumda , yaprak seyrelteceğim unutuyorum kaç gündür. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Bir tartışmaya açtım burada: http://www.agaclar.net/forum/bonsai-tarzlari/27445.htm Bakalım ortak bir kanaat olacak mı? ![]() Öyle "budayıp koydum saksıya, oldu mame sana" yok! ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2011
|
abi maşallah hepsi çok güzel nazar etmeyelim saygılar |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
http://www.agaclar.net/forum/882015-post532.htm Bu jadeyi bu sene fotoğraflamamış mıyım ne. pa222.jpg Şimdiki durumu daha iyi onu da fotoğraflayayım. Bu durumdaki dallanması, jaddee.jpg Bu duruma geldiğinde bonsai saksısına alırım. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Havaların serin gitmesiyle acerler keyifliydi. Sıcaklar geri dönünce hızlı büyümeleri durdu. İzmir sıcağında yaşadığı için mutlu oluyoruz. Haziran ortasından sonra yakıcı sıcaklarla İzmir'in acer keyfi de her seneki gibi kabusa dönecek. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Boyacı sumağının renklerine hayranım. Gövdesi gelişmiş uygun bir örnek bulsam alacağım. bycsumakk.jpg Keşke bunu aldığımda başkaca fidan daha alsaymışım. Dugz bonsainin yaptığı gibi yanaştırma yapardım. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
|
Memet hocam merak ediyorum, sende çiftlik falan mı var, nerede bakıyorsun bu kadar ağaca ? Seni imrenerek takip ediyorum. Mehmet |
|
|
|
|
|
#11 |
|
|
Jade'nin arkasında görülen ova arkadaki ağaçlığa kadar benim oluveriyor. ![]() Sumak fotoğrafının arkasından görülen yer benim çalıştığım yer. Saksının olduğu yerden arkamı dönünce iki metrelik bir alan var ağaçların durduğu. Boyuna da onbeş metre kadar, etrafını çitle çevirdim işyerinde. Ağaçlar orada. Jadenin arkasından görülen mal sahibinin arazisi. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2009
|
İlk başta arkadaki ova sizinse ooo dedim, ardından anlaşıldı gerçek.Ama olsun demekki patron seviyor sizi, yer bile vermiş ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Birkaç oyam var. Biri TRT belgesel çekimi için götürdüğüm serada duruyor. Kendi halinde gidiyordur. Bu elimde olanlardan gövdesi iyi durumda olanı. (Diğerleri ince fidanlar şimdilik.) oy11.jpg Geçen gün de fotoğraflamıştım bunu sanırım. Uzayan sürgünlerden kalın gövdeli olanları budadım. İnce dalları şimdilik bıraktım. oy22.jpg Oyada şekil vermeyi budamalarla yapıyorum. Bu ağaç için en uygun olan yol. Bir ara köklerinde de seyrekleştirme yaparım. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Kökleri neden bu kadar dışarıda bıraktınız Memet hocam? Yani exposed roots mu yapacaksınız (buna ne Türkçe isim vermiştik veya vermişmiydik hatırlamadığım için ingilizce yazdım) yoksa kendiliğinden böyle mi gelişti? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Benim mini mini shohin adayım. Aldığım lantana saksısındaydı. Sürekli budanmış. inncr112.jpg Budama yaralarının izlerine bakarak on yaşlarında olduğunu düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Tohumdan bonsai adaylarım ![]() ombu11.jpg Yüzlerce ombu tohumundan bir bunlar çıktı, bir de evde on kadar daha, ne mıymıntı bir şeymiş. Bir de nette kolay çimlenir deniliyor. Önümüzdeki on yıl içinde ombu bonsailerim olur artık. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Bunun tam olarak tür ismi nedir Memet hocam? Bir de fotoğrafta tam net seçemiyorum, gövde kısmında tanuki veya kaya mı var yoksa kalın bir gövdeye mi sahip? |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Gözlerimin ayrıntı algısına her zaman güvenmişimdir ![]() |
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
http://www.agaclar.net/forum/847801-post394.htm Geçen sene bu görünümdeydi. ssnar.jpg Geçen hafta çiçeklerini aldım ama o ısrarlı çıktı çiçeklenme konusunda. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-11-2011
|
Bana molibden sorunuda var gibi geldi. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Zaten o zeytin inek saldırısına uğramıştı itinayla aşımı kemirip almışlardı. Yanaştırma denediğim zeytin de deliceydi ama sonuç alamamış oldum. Sonra da olduğu biçimiyle korumaya karar verdim. Bu haliyle de kalın delice gövdesinde iki dal aşılı. Aldığımdaki gibi. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Umarım yer sorununu en kısa zamanda çözersin Memet hocam diyeceğim ama bahçeli ev olmadıktan sonra bu dert hiçbir şekilde bitmez. Deneyimle sabittir ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2011
|
İllaki Bahçeliev mesala 2000 metre kare falan :-11 Saygılar abi |
|