agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   dağçiçeği / balkon (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/31695.htm)

dağçiçeği 26-05-2013 20:00

Sayın Akşamsefası , balkonuma hoşgeldiniz.
Paskalya kaktüsünün bende birinci yılı. Geçen yıl çiçekli olarak almıştım. Bu yıl ilk kez açacak benim elimde.
Kışın serin bir yerde suyunu çok az vererek dinlenmesini sağladım. Baharda yavaş yavaş sulamaya başladım. Yeni bir saksıya aldım ve saksıya bahçe toprağı ve koyungübresi ekledim. Çok aşırı su seven bir bitki değil. Forumun paskalya kaktüsü için açılan sayfasında da bilgiler mevcut. Orayı okuyarak daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz. Benim yaptıklarım bunlar.

Cymbelina 26-05-2013 20:21

Hocam;) ben de şunu soracaktım:

Sizin bu şeker begonya dediğiniz begonya türü yapraktan çoğalıyor mu? Yaprağını suya koyunca köklenir mi? Yoksa dalı olan çelik mi almak gerekir? Dal alırsak suda mı köklendireceğiz? Ve her iki durumda da, suda köklendirme mi yoksa direkt saksıya dikmek mi gerekir? Bu yaz eğer şartlar uygun olursa bir yere sefere çıkabilirim gözümü karartıp:dilli::D

bay tömürcek 26-05-2013 20:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 1161049)
Hocam;) ben de şunu soracaktım:

Sizin bu şeker begonya dediğiniz begonya türü yapraktan çoğalıyor mu? Yaprağını suya koyunca köklenir mi? Yoksa dalı olan çelik mi almak gerekir? Dal alırsak suda mı köklendireceğiz? Ve her iki durumda da, suda köklendirme mi yoksa direkt saksıya dikmek mi gerekir? Bu yaz eğer şartlar uygun olursa bir yere sefere çıkabilirim gözümü karartıp:dilli::D

Şey ben cevap versem acaba lafa karışmış olur muyum? :) İlk olarak şunu söyleyeyim şeker begonyaları babannem yapraktan çoğaltırdı bunu iyi biliyorum ama nekadar denedimse olmadı riksli iş :D Kökünden çıkan filizler çimli oluyor onlardan ayırma en sağlıklı yöntem. Suda dalı rahatlıkla çimleniyor direk olarak toprağa dikilince de oluyor ama en güzel yöntem kökten çıkan yavruları çimli olarak ayırmak ;) Sen nerden alıcaksın bilmiyorum ablacım ama imkanın varsa kökünden ayır birkaç yavru :p

aksamsefasi 26-05-2013 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1161043)
Sayın Akşamsefası , balkonuma hoşgeldiniz.
Paskalya kaktüsünün bende birinci yılı. Geçen yıl çiçekli olarak almıştım. Bu yıl ilk kez açacak benim elimde.
Kışın serin bir yerde suyunu çok az vererek dinlenmesini sağladım. Baharda yavaş yavaş sulamaya başladım. Yeni bir saksıya aldım ve saksıya bahçe toprağı ve koyungübresi ekledim. Çok aşırı su seven bir bitki değil. Forumun paskalya kaktüsü için açılan sayfasında da bilgiler mevcut. Orayı okuyarak daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz. Benim yaptıklarım bunlar.

ilginize teşekkür ederim. çiçeğin ismini dahi bilmediğim için forumda arama yapamamıştım.şimdi incelerim
iyi paylaşımlar

dağçiçeği 26-05-2013 21:28

Cymbelina 'cım Tömürceğin verdiği cevaba katılıyorum. Yumru begonya yı dalından köklendirmeyi başaramadım şimdiye kadar. Ama senin sorduğun şeker begonya ona nazaran daha çok kolay çimlenen bir tür olarak biliyorum. Kendim denemedim onu da belirteyim. Ama farzetki eline köksüz bir şekerbegonya geçti. Ben olsam dalı suda köklendirmeyi denerdim.

dağçiçeği 26-05-2013 21:45

1 Eklenti(ler)
Şans bambusu
Bu bitkiyi herkes suda yetiştirir ama ben toprakta daha mutlu olacağını okuduktan sonra toprağa ekince bu bilgi bence de doğruluk kazandı.
İlk aldığım zaman suya koymuştum. Yapraklar sararmaya başladı. Hatta bir tanesinin üst kısmındaki filizi gövdeye yakın yerden sararıp bozuldu. Onu kesip attım. Mumla kestiğim yeri ( hava almaması için ) kapattım. Toprakta keyiflendiler. Sonra doğada bulduğum yosunları bu saksıdaki toprağın üzerine örtmek aklıma geldi. Hem dekoratif durdu. Hemde su tutucu oldu.
Bu bambulara saksı bulmak haliyle zor oluyor. Bende çok aradım. ;) bulamayınca aklıma evdeki boş yağ tenekesinden saksı yapmak geldi. Eşimin yardımı ile onu da hallettik. :D

dağçiçeği 26-05-2013 21:47

1 Eklenti(ler)
Bu da üst kısmın resmi. Uzun oldukları için boydan resim çekmek zor oldu şimdilik. İlerde daha düzgün çekmeye çalışacağım. :D

dağçiçeği 26-05-2013 22:10

1 Eklenti(ler)
Ceylanlar ...:D

dağçiçeği 26-05-2013 22:12

1 Eklenti(ler)
Sardunya

dağçiçeği 26-05-2013 22:14

1 Eklenti(ler)
Mor menekşe ;)

dağçiçeği 26-05-2013 22:15

1 Eklenti(ler)
Ceylan sardunya

dağçiçeği 26-05-2013 22:21

1 Eklenti(ler)
Bu ne çiçeği merak ettiniz mi ? :D
Bu kış pazardan aldığım beyaz ve kırmızı turplardan deneme yaptım. ;) saksıya ekiverdim. ;) onlarda çiçek açıp tohum yaptılar. :D
Yanındaki saksıda da kıskanç sardunya. :D hemen resme girmiş.

dağçiçeği 26-05-2013 22:31

1 Eklenti(ler)
Fittonia

dağçiçeği 26-05-2013 22:38

1 Eklenti(ler)
Itır

Cymbelina 27-05-2013 06:27

Artık riks;) alacağız, ne yapalım. Seferimin tarihi belli değil, o yüzden bu yaz dedim, yapabilir miyim yapamaz mıyım onu da bilemiyorum ama şu an 5 yıllık kalkınma planlarım içinde var bir takım seferler:dilli:;), anladınız siz onu:) Tömürcek, evladım her zamanki gibi esrarengiz bir biçimde anlatmışsın, zor anladım - ya da yarım anladım:) Kökten çıkan çimli yavrular - bunu tahayyül edemedim pek ama anladımsı:D Artık seferim esnasında - o da cesaret edebilirsem - artık yaprak mı yoksa dal mı denk gelecek bilemiyorum.

Dağçiçeğiciğim, her zamanki gibi muhteşem başarılı bir deneysel, sürrealist ve dadaistsin gördüğüm kadarıyla:) Turp hiç aklıma gelmezdi, direkt bütün olarak mı gömdün toprağa? Sadece o yeşil sap kısmını mı kesip koydun? Biz de bir ara havuçla öyle birşeyler yapmıştık.

Bambu konusunda da tebrik ediyorum. O da hiç saksıda aklıma gelmezdi, ne güzel yapmışsın. Bizim de vardı bir ara ama suda dura dura mı artık niye bilmiyorum "adios amigos" diyerek veda ettiler. O minik uğurböceklerine de bayıldım, çok tatlılar. Bu arada yosun bulduğun için şanslısın, onu minyatür bahçe ve kusamonoda kullanabilirsin. Sen yavaştan bonsaiye doğru geçiş yapıyorsun bence. Yakışır arkadaşıma. Koniçiva Miyazagi usta.

Fitonyanın kavanoz bahçede kullanıldığını görmüştüm, hemen onu da eklemiş olayım. Ceylanlar çok şeker. Itırın ne renk açıyor?

SUDEM 27-05-2013 08:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1160134)
Bu akşam bahçedeki Hanımeli den biraz topladım. Bütün evi sardı kokusu. Komşunun filbahri çiçeğinin (ağaç oldu ) mis kokusu ile bizim bahçedeki Hanımeli kokusu birleşince mahalleyi harika bir koku bürüdü. Kokusunu gönderemesemde resmini gönderiyorum.

misss misss.kokusu geldi taaa buralara..çok severim ben hanımeliyi.

SUDEM 27-05-2013 08:30

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1161245)
misss misss.kokusu geldi taaa buralara..çok severim ben hanımeliyi.

Eklenti 410300

oldu mu acaba bilmiyorum.bende çiçeklerimden bi foto ekledim.olmuş heralde :) o saksı süslerini ben yapıyorum.bunu beni seven bir bıdık eve geldiğinde çekmiş kaçmış.süsleride katmış karıştırmış birbirine.menekşelerim mutfak camımın önünde boylu boyunca...onlarda da rengarenk kalpler var...sevgili dağçiçeğinin yanında benim çiçeklerin adı bile olmaz ama neyseeee.....

dağçiçeği 27-05-2013 09:06

Bir bakayım ne var ne yok diye girdim nete. Hemen çıkmak zorundayım benim bıcırkların karnı acıktı masa hazır beni bekleyip duruyorlar. Sorulara daha sonra cevap vermek üzere kaçıyorum. :D

dağçiçeği 27-05-2013 09:56

Cymbelina 'cım güzel sözlerin için çok teşekkürler. Turpu bütün olarak ektim. Zaten minicik ti birtanesi. Birde kırmızı lahana (hani salatalara kattığımız ) var deney yaptığım. :D onunda kök kısmını aynen havuç ya da ananas ta olduğu gibi ekmiştim. Yaprak verdi. :D
Bakalım turp tohumlarını olgunlaştırabilecek mi ?
Fittonia yı kavanoz bahçelerinde kullandıklarını biliyorum. Ama sayın Ahmeter akvaryum içinde bile yaşatmış. Çok şaşırmıştım.
Itırın renginin pembe olduğunu tahmin edebiliyorum sadece. Çünkü ilk kez yetiştiriyorum. Sevdiğim bir arkadaşım daha yeni gönderdi. ;)

dağçiçeği 27-05-2013 10:00

Sevgili Sudem , güzel sözlerin için çok teşekkürler , süslerin çok güzel olmuş. Çok yeteneklisin. Kimbilir çiçeklerin ne güzeldir. Hem eminim ki benimkilerden de güzellerdir. . Süslerinin devamını çok merak ettim.

dağçiçeği 27-05-2013 10:12

1 Eklenti(ler)
Dün akşam üzeri arkadaşımla bahçelerine sebze toplamaya gittiğimizde bahçedeki gelincikleri gördüm. Sevincim görülmeye değerdi. Tömürceğin paylaştığı resimlerdeki gelincikleri gördükten sonra gelincik göremediğimi söyleyip sitem etmiştim. Bu yıl çok nadir görüyorum. Gelincikleri çok seviyorum.
Tabii bu kadar sevip bir kök almazsam olmazdı. Tarlanın tam da sebze olan kısımlarında çıktıkları için sebzelerin hasadı sırasında çoğu zaten yolunup atılacaktı. En azından ben bahçede yaşatabilirim diye düşünerek bir kök aldım. Arkadaşım bir komşudan bir dal Ceylan sardunya almış. Ondan da bir kök nasip olunca sevincim daha da arttı. Sardunyanın rengi meçhul. Sürpriz olacak.
İşte resimleri. Kocaman bir bahçe dolusu gelincik görmek niyetiyle yerine ekilecek.

dağçiçeği 27-05-2013 10:22

1 Eklenti(ler)
Palaenopsis
Orkidem iki yıldır benimle. Tek dal üzerinden yeni dallar sürerek çiçekler açmaya devam ediyor. Bu kışın açtığı çiçeklerin ebatı küçüldü. Zannedersem besin takviyesi lazım.
Şu aralar tekrar bir hareketlenme başladı orkidemde. Çok şirin ;)

bay tömürcek 27-05-2013 10:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 1161218)
Tömürcek, evladım her zamanki gibi esrarengiz bir biçimde anlatmışsın, zor anladım - ya da yarım anladım:) Kökten çıkan çimli yavrular - bunu tahayyül edemedim pek ama anladımsı:D


Itırın ne renk açıyor?

Ablacım tek kök değil de bir çok kök oluyor şeker begonyalar o köklerden birini toprağa yakın yerden tutup ayırırsan köklü olarak çıkarlar bıçakla ayırmak en sağlıklısı sen bir çanta yap ablacım deprem çantası gibi sefer çantası :D Gül makası, bıçak, kazma falan :D

Itır eflatun açıyor cymbelina ablacım leylak rengi ;)

dağçiçeği 27-05-2013 10:30

1 Eklenti(ler)
Sizlere tanıtmak istediğim ilginç bir bitkim var. Adı viriesea. (Umarım doğru yazmışımdır ) ;) bir diğer adıyla ateş kılıcı
Bu bitkimi kışın Migros'tan almıştım. İlk kez gördüğüm bir bitki olduğu için cesaret edip turuncu rengini almamıştım. Bu kadar dayanıklı ve uyumlu olacağını bilsem alırdım :(
Orkide ile aynı ortamları seven bir bitki. Yaprak aralarına su doldurmak istiyor. Bir kaç günde bir bu suları tazelemek gerekiyor. Kenarlarından yeni dallar çıkartıp yeni yavrular veriyormuş. Bu yavrulardan üretmek gerekiyormuş. Bu yavruları büyütünce ana bitki ölüyormuş.
En üstteki kırmızılı kısım aldığımda kıpkırmızı idi. Giderek rengi değişti. Şu anda iki tane yavrusu var.

dağçiçeği 27-05-2013 10:37

1 Eklenti(ler)
Bunlarda minişler ;)
Yaprak arasına doldurduğum su zamanla kireçlenme yapmış. Dağ suyu ile suluyorum aslında :(
Ama bu izler bitkinin ne kadar büyüdüğünü de göstermiş.

SUDEM 27-05-2013 10:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1161321)
Bunlarda minişler ;)
Yaprak arasına doldurduğum su zamanla kireçlenme yapmış. Dağ suyu ile suluyorum aslında :(
Ama bu izler bitkinin ne kadar büyüdüğünü de göstermiş.

ne değişik...

Cymbelina 27-05-2013 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bay tömürcek (Mesaj 1161306)
Ablacım tek kök değil de bir çok kök oluyor şeker begonyalar o köklerden birini toprağa yakın yerden tutup ayırırsan köklü olarak çıkarlar bıçakla ayırmak en sağlıklısı sen bir çanta yap ablacım deprem çantası gibi sefer çantası :D Gül makası, bıçak, kazma falan

Itır eflatun açıyor cymbelina ablacım leylak rengi

Olayı anladın, biliyorsun çocuğum, bir de bana bıçak, kazma kürek diyorsun. Halkın ortasında bıçak çıkarıp orada ameliyata girişemem:dilli::D Petrol arar gibi kazmayla sondaj yapamam:dilli:. Kibar olmak lazım, Arsen Lupen misali:dilli:. Artık bilemiyorum, henüz hayal aşamasında zaten.

Cymbelina 27-05-2013 11:11

Dağçiçeğiciğim, Phal'ini sakladın benden, ha?:dilli:;) Bir de siz konuşuyordunuz, aaa ben çekinirim, korkuyorum bu çiçekten diye, hatırladın mı? Ben de ben hiç korkmam, bir tokat atarım çiçeğe demiştim:dilli:. Bu o çiçekti galiba, yanılıyor da olabilirim ama. Sen sözde değil özde cesur çıktın;).

O diğer, Viriesea dediğin çiçeği ilk kez görüyorum, egzotik - tropik şeyler de var sende:) Aslında, eğer akvaryumunuz hala duruyorsa (ve boşsa) bu çiçeğini (veya yavrularından birini) ve orkideyi oraya yosun ve ağaç dalları gibi şeylerle güzelce yerleştirip çok farklı birşeyler de oluşturabilirsin. İçine gerekli nem için bir düzenek filan lazım gelir mi bilmem, sisleme falan filan türü. Forumda buna benzer bir şey görmüştüm gibi hatırlıyorum.

dağçiçeği 27-05-2013 11:24

Valla Cymbelina cım sende de ne fikirler var yahu. Harikasın.
Şimdi yana döne yumurta kolisi biriktiriyorum. Şirin köyü yapmak kolay değil haliyle. :)

Cymbelina 27-05-2013 11:24

Bu arada benim kafamda çılgın proceler halen uçuşmakta balkon için. Bulduğum bir videoyu paylaşayım:

How to decorate a small balcony - Ep 4 - YouTube

Teknik detaylar çok mühim değil, önemli olan fikir vermesi. Burada görünce hatırladığım bir şey oldu, daha önce bir ara aklıma gelen. Şimdik, küçük ve yer problemi olan bir balkona mesela belki ahşap bir paletle çözüm bulunabilir (mi?). Sn Ciroz'un ahşap paletle yaptığı başka birşeyler vardı hatta. Benim aklıma gelen şu olmuştu: Paleti alıyoruz, balkona duvara biraz eğimli olacak şekilde yaslıyoruz. Devrilmemesi için yere gelen kısımın önüne ağırlık olarak birşeyler konulabilir - eğimli dayamış olsak da. Bu palet denen arkadaşımızda zaten aralıklar var. İşte biz de bu aralıklara askı türü birşeylerle veya kendinden askılı saksılarla çiçeklerimizi asabiliriz.

Ayrıca, bu palete istediğimiz şekilde çivi de çakabiliriz. Çivi çakınca zaten istediğimiz saksıyı gene asabiliriz.

Dezavantajları:
- Paleti öyle rahat bulamayabiliriz. Bulsak da eve çıkarırken bize deli denebilir:dilli:

- Görüntü açısından hoş durmayabilir kimisi için. Boyanması da gerekebilir.

Çok mu uçtum sence?;)

Ayriyeten, bu videodaki hasırımsı/sazımsı malzemeyi görünce biraz pişman oldum. Çünkü 1,5 sene önce, yıllarca öylece duran plaj hasırlarını attığımı hatırladım. Atmasaydım, ondan belki birşeyler yapılırdı:(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025