agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   Tika / Balkon (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27308.htm)

Tika 13-10-2012 13:47

5 Eklenti(ler)
Sedum Spectabile
Benimki henüz çok minik;ama arsız - 40 dereceye kadar dayanabiliyormuş.
Eklenti 338534

Tırtıklı atlasım yeni sürgünü verdi,hızla büyüyor.Düz olan uykuda.Diğerini görür kıskanır belki de,o da yavrular.Kızacağım ona yavru vermezse.:p
Eklenti 338535

Yaprakları çivi görünümlü olan Aşkın Gözyaşları bitkim ve Huernia'm.Sayın alacakaranlık'tan aldığımda üzerinde çiçek tomurcuğu vardı;ama yeni saksıya ekince açmadı.
Eklenti 338536

Öhöm,öhöm :) O kadar dedim,kaktüslerle aram pek iyi değil diye;ama birkaç tane bende de olsun istedim.Gözüme değişik gelen,ilgimi çeken birkaç tür kaktüs edindim.Tabii saksılarını değiştirirken elime batan dikenler canımı biraz acıttı.İlkbaharda çiçeklenip kendilerini affettirirler umarım.:D

Opuntia Crisdata
Eklenti 338537

Henüz isimlerini bilmediğimden,isim ekleyemedim.
Eklenti 338538

Tika 13-10-2012 14:00

5 Eklenti(ler)
Yeni eklediğim fotoğrafların bir kısmı 6.sayfada kaldı.Onlara da bakın lütfen.Ben ne zaman yeni fotoğraf eklesem,bir kısmı eski sayfada bir kısmı yeni sayfada oluyor.Gözden kaçmasın,üzülmesinler onlar da.Kendilerini size göstermeye geldiler.;)

Kaktüsler toplu halde.İçeriye,buzdolabının üzerine aldım.Buzdolabı zaten pencerenin hemen yanında duruyor,camı da çok sık açıp havalandırıyorum.Kışın balkonda seranın içinde kalsınlar istemedim,sonuçta sera nemli olacak ve kaktüsler nemden bozulabilirler.Buradaki kaloriferi de şimdiden kapattım.Kombiyi yakınca çalışmasın.Gerçi yemek pişecek mutfakta;ama pişirirken de artık cam açacağım.Her şeyi düşündüm sanırım.Kışın üşüsünler de ilkbaharda çiçeklensinler.;)
Sukulentlerimi de isim isim araştırıp soğuğa dayanıklılık derecelerini belirleyip,içeri almam gereken varsa onları da alacağım.Kışın seranın içinde durağan hava olduğundan 0 derecenin altı sıcaklıklarda bitkiler donabilirmiş.Esinti olması gerekiyormuş donmamaları için.

En solda yeşil minik saksıda olan "opuntia monacantha monstrosa"
Eklenti 338544

Dua çiçeğimin fotoğrafını daha önce yüklemiş miydim?
Eklenti 338545

Beyaz açan sardunyam,buz çiçekleriyle kardeş olacak.
Eklenti 338547

5 farklı türü yapraktan çoğaltmaya çalışıyorum.3'ünde başarılı oldum.;)
Eklenti 338546

Her zamanki gibi sardunyalarla kapanışı yapalım.
Eklenti 338548

Tika 13-10-2012 14:04

1 Eklenti(ler)
Menekşemi de yükleyeyim,bana küsmesin.
5 saksı menekşeden yalnızca biri yeniden çiçeklendi.Diğerlerinin de uykudan uyanmalarını bekliyorum,bakalım. :)

Eklenti 338549

Güzin Çakar 13-10-2012 15:31

Sevgili Tika bu hızla giderseniz, evinizde size yer kalmayacak:)

Bol çiçekli günler...Sevgilerimle...

Tika 13-10-2012 19:53

Sayın Güzin Çakar,
Sormayın...Bu bitki sevdası aldı başını gidiyor;ama böyle çok mutluyum.:rolleyes:
Yeni keşiflerle de çok mutlu oluyorum.Siz de bana çok güzel türler vermiştiniz.Hazine bulmuş gibi olmuştum o gün.;)

Ali_askn 13-10-2012 22:07

Maşallah sn tika her şey çok güzel özellikle deniz kabuğu görünümlü sukulent çok harika :) Güle Güle büyütün :)

YeniGine 14-10-2012 00:31

Sevgili Tika balkonunuzu daha önce de ara ara gezmişim. Bu gece daha bir vakıf olarak gezdim. Herşey mükemmel, özellikle sardunyalarınız harika... Maşallah diyorum. Emeklerinize sağlık.

Tika 14-10-2012 07:49

Sardunya Bakımı

Yazdım yazdım,bir tuşa bastım hepsi silindi gitti. :(
Sevgili YeniGine,bana sardunyalarla ilgili bir soru sormuş,kendi başlığımda cevaplayayım dedim.Aslında hepimiz biraz bitkilerimizin bakımlarıyla ilgili bilgiler versek gerektikçe ya da tecrübelerimizi kendi başlıklarımıza yazsak,bu sayfalar fotoğraf paylaşmaktan çok daha işlevsel bir hale gelecek.

Şimdi yazdıklarımı yeni baştan yazmaya çalışacağım. :( Yazılanlar silinince kötü oluyor.

Ben kendi sardunyalarıma ilkbahardan itibaren iki haftada bir sulandırılmış sıvı besinlerden veriyorum.Çiçekleri için yetiştirilen ibaresi bulunan herhangi bir sıvı besin olabilir.Zaten bilindik markaların hepsi iyi.Sardunyalar sürekli çiçeklendikleri için takviye yapmanın gerekliliğini anladım.Hoş eskiden vermiyordum;ama vermek gerekiyor.Sonuç daha iyi oluyor.İlkbaharda yeni toprak eklerim.Sardunya hemen her türlü toprakta gelişir;benimkiler çoğunlukla torfa ekili;ama artık toprağa diatomit ve perlit de karıştırıyorum.Özel Sardunya toprağını da denk gelir de görürsem alıyorum.Sardunyaların açık havada olmaları ve bol güneş almaları şart.Güneş görmeyen sardunya cılız olur,çiçeklenmesi de az olur.Düzenli olarak kuruyan yapraklarını temizliyorum.Çiçekler geçince sapını kopartmadan sadece çiçek uçlarını alıyorum,çünkü bitki çiçek saplarından da kendine besin çekiyor.Ne zaman tamamen kurusa saplar,o zaman temizliyorum.Yazın her gün suluyorum,hatta bazen sabah-akşam bile istiyorlar;ama şimdi sulama sıklığını azalttım,neredeyse 3-4 günde bir suluyorum.Tabii toprak kontrolü yaparak sulamak da çok önemli.Sardunyalarımı budamıyorum.Gerekli olduğunu düşünmüyorum.Gerekli besin takviyesi yapılırsa budamaya gerek yok bence.
Ceylan sardunyalarımın bir kısmı bitlendi. :( Bir süredir çiçek açmıyorlardı.Meğerse koşnil biti varmış,bir de tırtıl!Tırtıllar nereden geliyorlar anlamıyorum?Yalnızca bu yıl ceylanların bir tanesini biraz budadım ve yoğun ilaçlama yaptım.Buna rağmen yaprak gelişimleri çok iyi.Çok fazla yaprak çıkarıp dallanıp budaklandılar. :)
Artık ayda bir bitkilerime kimyasal ilaç yapıyorum.Yoksa bit illaki geliyor. :(
Kışın da sardunyalarım balkonda duruyor.Geçen yıl üzerlerine naylon poşet geçiriyordum.Tabii bu İstanbul havası için yeterli oluyor,çünkü don olayı pek görülmüyor.Ama kışları sert geçen yerlerde yapılamaz.Eve almak gerek kışın oralarda,yoksa donarlar.Ya da kapalı balkona alınmalı,bu naylon seralarda koruyamaz diye düşünüyorum;ama sahil şeridinde ve ılıman iklimlerde gerek yok.Ben güneşli günlerde poşetleri çıkarıyordum,hava soğuyunca yeniden poşetle korumaya alıyordum.Çok nem sağlıyor poşetler.Kış olmasına rağmen çiçek bile açan vardı.Balkonun konumu da önemli,benimki güneybatı cephesi.Kışın kuzey rüzgarlarından mutlaka korunmalı İstanbul bile olsa...Balkonun konumuna dikkat edilmeli.

Onun dışında,babaannemden aldığım çelikler benim sardunya çeliklerimden daha sağlıklı.Babaanem katı gübre kullanıyor.Koyun,keçi,sığır gübresi...Artık o zaman elinde ne varsa.Bitkiye müthiş yarar sağlıyor.Ben de bulursam kullanacağım;çünkü katı gübre kullanılanların gövdesi gerçekten kalın ve yaprak renkleri de çok daha canlı,çiçeklenme oranı daha fazla.Benim verdiğim sıvı besin gübreye göre daha yetersiz.Satıldığını bildiğim bir yer bulursam,evime de yakın olmalı,alıp deneyeceğim.Yani bu ilkbaharda katı gübre kullanmaya başlayacağım.Sayın alacakaranlık'tan leonardit aldım;ama henüz sardunyalarda kullanmadım.
Her yıl mutlaka toprak yenilenmeli;aslında en sağlıklısı topraktan çıkarıp toprağa gübre karıştırıp yeniden dikmek,ama ben bunu yapmaya üşendiğimden biraz toprağı çapalayıp yeni toprak ekliyorum.Bu yıl dediğim gibi gübre de kullanacağım.En çok tavsiye edilen gübre solucan gübresi,aklımda ilk o var.Bulursam onu kullanacağım.Bulamazsam yanmış sığır gübresi sanırım.Gübreyi de uzun saksılara her saksıya bir avuç içi kadar verebiliriz.Babaannem hep bu şekilde yapıyor.
Bir de eski tip boylanan sardunyalar hepsi içinde en sağlıklısı,bende bodur türler de var,ceylan da var.Minyatür ceylan en nazlısı,sonra ceylanlar,sakızlar sonra bodur sardunyalar ve en son hakiki sardunya :) Dayanıksızdan ,dayanıklılığa soğru sıra bu.Yapı marketlerde satılan bodur sardunyalardan alırsanız,onlar fazla boylanmıyor bol çiçek açıyor.Hakiki sardnya dediğim boyuna uzuyor,ama bence en güzeli de bu.Ceylanlara çok takıldım bir ara;çünkü ne yalan söyleyeyim çiçek renkleri harika;ama dayanıklı olsun diyorsanız,eski tip sardunya almaya bakmalısınız.
Yani yazdığım gibi aslında çok da farklı bir bakım uygulamıyorum.Herkesin az çok yaptığı,bildiği şeyler. :)

YeniGine 14-10-2012 23:48

Sevgili Tika; başlangıç için üzüldüm... Silinince tekrar yazmak zorunda kalmışsınız. Evet ara sıra benim de başıma geliyor, hiç de hoş bir durum değil...
Evet sardunyalarınızın maşallahı var ve verdiğiniz bakım bilgileri için çok teşekkürler. Emeklerinize sağlık... Sağolun.

Tika 17-10-2012 11:51

Yardımcı olabildiysem ne mutlu Sayın YeniGine.

Kasımpatılarımın tamamını Ankara'ya anneme yollamıştım.Bahçesine ekti.Tomurcuklanmışlar.Bayramda bir terslik çıkmaz da Ankara'ya arabayla gidebilirsek iki büyük saksı ortancamı ve Yasemin'imi de anneme götüreceğim.Ankara şartlarında nasıl olurlar bilemiyorum;ama annemin bahçesinde benzer türler ekili.Elimdeki bahçeye ekilmesi gereken türleri yavaş yavaş elden çıkarıyorum. :) Saksıları oldukça büyük,ufak balkonumda çok fazla yer kaplıyorlar.Sanırım daha çok saksıda yetiştirmeye daha uygun bitkilere yönelme eğilimim başladı.Elimde lavanta ve taflan da var;ama onları henüz tutuyorum. :)

Ekleme:Yaseminin kış şartlarında hayatta kalması zormuş Ankara'da.Ben de götürmemeye karar verdim.Ortancalarımı da tutacağım. :) Yaz boyunca hep güneş altındalardı.Onları mutlu edemedim.İlkbaharda gölgelerin prenslerini balkonun en gölge yerine alıp çiçek açmalarını sağlamaya çalışacağım.

Tika 20-10-2012 17:59

5 Eklenti(ler)
Balkondan genel görünümle başlayalım.Havalar serinliyor;ama ben bugün ortancaların saksılarını birleştirdim.İki büyük saksıda duruyorlardı.Zaten balkonda pek yer yok.Buna rağmen kocaman saksılara ekmişim. :p Ben de ikisini bir araya ektim. :rolleyes: Yazın ben onları memnun edemedim,onlar da çiçek açmadılar;nedenini de biliyorum. :( Balkonumda uygun gölge bir yere yerleştirmedim onları;ama seneye çiçek açtırmak için uğraşacağım. ;) Bugün Yasemin'in saksısını da değiştirdim.Tüm dalları yeniden sardım.Toprağını hiç ellememiştim;bahçe toprağı ama çamur gibiydi ve çok da sertti.Saksıdan çıkaramadığım için saksıyı kesmek zorunda kaldım.
Eklenti 339937
Eklenti 339938

Bu sardunyalarda tırtıl vardı.İlaçlama sonrası sanırım öldüler.O yüzden üzerinde hiç çiçek tomurcuğu yok;ama yaprak gelişimleri iyi.
Eklenti 339939

Ceylanlarımda da çiçek yok. :( Çünkü onlarda da koşnil vardı.Üstelik en solda görüneni de budamak zorunda kaldım. :mad: İki hafta önce balkondaki tüm bitkilerimi ilaçladım.(Kimyasal ilaç) O yüzden şimdi toparlanıyorlar.
Eklenti 339940

Her şeye rağmen yüzümü güldürenler de var.
Eklenti 339941

Tika 20-10-2012 18:10

5 Eklenti(ler)
Eklenti 339942

Bakın burada ne var? :) Güler Hanım'ın atlası.Umarım emanetine iyi bakabilirim.Gerçekten de çok güzelmiş,çelikleri bile harika görünüyor.Güler Hanım'la yakın oturduğumuz için,kendisiyle dün buluştuk.Oturup bir kahve eşliğinde sohbet ettik.Şanslıyım,değil mi? ;)
Eklenti 339943

Yine Güler Hanım'ın Aloe Vera'sı. :rolleyes: Ayrıca bir bitki delisinin çiçekleri için kullandığı yerler.Örneğin,buzdolabının üzeri.Sulamak için merdivene çıkmam gerekiyor. ;)
Eklenti 339948

Buzdolabının üzerindeki Pothos'un büyüme hızına yetişemiyorum.Fotoğrafta görünmeyen arka tarafta da uzamış dalları var.Buzdolabının üzerinde de dalları var.Yakında onlar da fırına doğru uzamaya başlayacak.Buzdolabının üzerinde Pothos hakimiyeti var yani. ;)
Eklenti 339944

Kombinin üzerinde duran Kurdele hem sürekli yavruluyor.Hem de ben yavrularını kopartmadığım için anaç bitkiyle yarışacaklar yakında boyut olarak.
Eklenti 339945

Tika 20-10-2012 18:14

1 Eklenti(ler)
Yaprak güzellerini de havaların soğumasıyla birlikte içeri aldım.Bir tanesi yerde duruyor.Taburenin üzerinde üç tanesi dengeli olmadı.Minik bir tane de salon pencere camı içinde büyüyor.Gördüğünüz gibi olur olmaz,her yere çiçek koyabilirim. ;) Cam kenarı olması yeterli.İşleve takılmıyorum ve cam kenarında duran her şeyi çiçeklik olarak kullanıyorum.:D
Bu arada buradaki kaloriferi şimdiden kapattım.Buzdolabının üzerinde duran kaktüsler için en azından mutfak biraz serin olsun istiyorum.

Eklenti 339949

kelebek çalısı 20-10-2012 18:15

Sn. Tika bitkilerinize çok iyi baktığınız ve onları mutlu ettiğiniz tartışmasız çok belli.

Kombi ve buzdolabı üzerinde gayet mutlu mesut yaşayan bitkilerinizi gördüğümde buna bir kere daha inandım ;)

Sevgiler.

Tika 20-10-2012 18:54

Çok teşekkür ederim Sevgili kelebek çalısı,

Herkesin yaptığı şeyleri yapıyorum aslında,bazen koşullar denk geliyor,bitki güzel gelişiyor :) Sadece,ev içindekilerde en dikkat ettiğim şey,cereyan.Cereyan bitkilere iyi gelmez derler;ama benimkiler hep cereyanda kalıyor.Evde sürekli rüzgar esiyor gibi. :) Özellikle pencereleri açıyorum sürekli.Artık evin içindeki havanın havadarlığına çok alıştım.Dışarıdaki hava gibi olmalı,havasızlık olursa çok rahatsız oluyorum.Bitkiler de bu durumdan memnunlar sanırım.
Bir ara da oturma odasını detaylı bir şekilde fotoğraflayacağım.Botanik bahçesine döndü.

alacakaranlik 25-10-2012 10:10

Sayın Tika, evinizde bir yürüme yerleri boş kalmış :) :)

hayırlı bayramlar ...

Tika 27-10-2012 15:39

Teşekkürler.
Ankara'dayım.Pazartesi dönüyorum.Umarım balkondaki sukulentlerime bir şey olmamıştır. :( Sayın iris41,başka bir başlıkta bu havada naylon seraya koymaya gerek yok,demiş.Şimdi içime kurt düştü.Umarım bir şeycikleri yoktur.Naylon kaplı serada duruyor.İstanbul'da hava biraz kapalıdır umarım.Salı akşamı sulamıştım.5 gün susuz kalacaklar.Dayanırlar herhalde.Pazartesi gider gitmez hemen bakacağım.

Denizardacan 27-10-2012 20:32

Sevgili Tika,
Balkonunuz, tikanız, başta sardunya olmak üzere tüm balkon ve salon bitkilerinize hayran kaldım. İyi günlerde sağlıkla büyütün.

Biliyor musunuz:confused: Ben bir gün çok değerli Erdal Beyin sitesinde, mum çiçeği arıyorum bir çelik yok mu:confused: diye isyan ederken bana bu sitedeki ücretsiz paylaşımı haber vermiştiniz, gerçi ben notunuzu görmeden de olsa eşzamanlı olarak buradaki paylaşıma yetişmiştim.Ne kadar tatlı ve içten bir hareket. İşte ancak o bitkini kıymetini bilen, o özlemi tanıyan böylesine heyecanlanıp ilgilenir. Sizi taaaaaaaaaaa o gün çok sevmiştim. Bir de Ankaralıymışsınız üstüne üstlük. Gelirseniz muhakkak görüşmek isterim.

Bu bayram gezmesinden bir kucak bitkiyle döndüm. İçlerinde 1 m civarında bir de hoya var. Bakalım kısmetse açtığını bir kez daha görürüz.

Yine algıda seçicilik mi acaba bilemiyorum, ama ben çok fena bir şekilde sukulent ve kaktüslere sardım. Hem de hiç kaktüs sevmezken. Çoğu insanda da şu an böyle bir dert var gibi:D .Allah daha çok versin isteyene Sukulentleriniz de bir harika darısı başıma. Galiba bana da bayram sonu bayram hediyesi gibi sukulent gelecek yine değerli bir büyüğümüzden ücretsiz paylaşım olarak. Nasıl heyecanlıyım bilemezsiniz.

Yalnız lafı ne kadar uzatmışım. Sayfanızı meşgul etmeyim artık bana müsade. Sağlıcakla kalın, kendinize iyi bakın , iyi bayramlar.;)

Tika 27-10-2012 21:04

Teşekkür ederim Sayın Denizardacan,
Ne kadar içten yazmışsınız,sağolun.Mum çiçeğinizi ve diğer tüm türlerinizi güle güle büyütün.Bitkilerimiz bizim çocuklarımız gibi oluyor sanırım.İnsan hepsine sevgiyle bağlanıyor.Güzel paylaşımlarda bulunabilmek dileğiyle,bol çiçekli günler :)

Bu arada ne meşgul etmesi,her zaman beklerim.

züleyha 27-10-2012 22:09

Sayın Tika,

Sayfanızı gezerken, ortancalarla ilgili açtıramadıgınıza dair bir cümle gördüm sanki. Naçizane ufak bir bilgi paylaşmak istedim sizinle. Benimde bir saksı ortancam var. Balıkesir'de yaşıyor olmam itibariyle ve tabi birde yer darlığından kışın içeri almıyorum. Ama tabi iklim o kadar sert olmadığı için kışın donmuyorlar. Kışa girerken saksı dibine yanmış hayvan gübresi koyuyorum. Baharda havalar ısınmaya başlamadan önce dipten buduyorum. Ve bir su bardağı suyun içinde ufak bir parçalimon tuzunu eritip 15 gün arayla bu karışımdan iki veya 3 defa veriyorum. Bol çiçekleniyor. Şunu unutmadan benim ortancamın susuzluğa hiç tahammulu yok :) Umarım işinize yarar....

Tika 28-10-2012 11:30

Teşekkürler Sayın züleyha,
Verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak.Şimdi öncelikle yanmış gübre bulmalıyım o halde.
İlkbahara ben de çiçekli fotoğraflarını paylaşırım umarım.

Tika 03-11-2012 15:01

Deniz yıldızı görünümlü olan sukulentimi kaybettim. :( Çarşamba günü biraz sulamıştım,hafta sonuna kadar da kontrol etmemiştim.Anlaşılan yağmur suyu da sürekli gelince toprak uzun süre ıslak kalmış ve çürüme başlamış.Üstteki birkaç yaprağını kopardım;ama kurtulacağını pek sanmıyorum.Aynı durum Haworthia'ların birinde de var.Hemen çürüyen yaprakları temizledim.Kökleri topraktan çıkarttım ve bitkiyi kurumaya bıraktım.Sanırım onu kurtarabilirim;ama diğerini kaybettim. :( Bu çürüme moralimi bozdu.Seranınn naylonunu biraz kapattım.Yağmur suyu gelmesin diye.

Yavaş yavaş diğer serayı da kurup sakızları içine almam gerek,sakızlar da sürekli yağmur suyuyla ıslanıyorlar.Hava da kapalı olduğu için,saksıdaki toprak kurumuyor.

Bu arada Lithops'larımdan biri çiçek açacak,çiçek tomurcuğunu çıkartmış.Sanırım sonrasında da bölünme aşamasına geçecek.Fotorafını çektim,çiçeğini de açsın,ekleyeceğim. :)

Tika 07-11-2012 11:11

Balkonumdan Genel Görünüm

5 Eklenti(ler)
Bugün balkonuma diğer serayı da kurdum.Havalar iyi gidiyor aslında;ama tedbiri elden bırakmamak lazım.Sera naylonları henüz örtülü değil.(Aslında sukulentlerin olduğu seranın naylonunu örtmüştüm;ama sonra havalar iyi gidince çıkarttım.) Hava sıcaklıkları 4-5 derece civarına düştüğünde tüm seralarımın naylonlarını örtmeyi planlıyorum.
Eklenti 344321
Eklenti 344322
Eklenti 344323
Eklenti 344324
Eklenti 344325

Bir sorum olacak,seraları balkon demirlerine yaklaştırım ki,yağmur suyundan faydalansınlar.Gördüğünüz gibi bir tane serada sukulentler var.Yağmur suyu bunlara zarar verir mi :confused: Daha doğrusu yağmurla ıslanacaklar,toprak ıslak kalırsa çürüme olabilir mi? Gece hava sıcaklığı 11-12 derecelere düşüyor.Bu sukulentler benim için çok önemli,yanlış bir şey yapmak ve bunun sonucunda kaybetmek istemiyorum. :( Ne yazık ki,çok az sulamama rağmen (en azından ben öyle düşünüyorum ) deniz kabuğu görünümlü sukulentimi ve Haworthia'larımdan birini çürüterek kaybettim.Aynı durum,bunların da başına gelsin istemiyorum.O yüzden yağmur suyu sakıncalı olabilir mi :confused: Sera naylonunu örtmeli miyim :confused:

Tika 07-11-2012 11:27

5 Eklenti(ler)
Bu arada lithopsum çiçek açacak,umarım. :rolleyes:

Eklenti 344326

Sürgün sanıyordum;ama sanırım çiçek tomurcuğu:confused:

Eklenti 344327

Minik atlasım iki tane yeni sürgün verdi,bunlar ilk sürgünleri olduğu için benim için ayrı bir önem taşıyor. :)

Eklenti 344330

Tradescantia Spathacea,yanlarından minik cepler çıkarıyor ve her cepte güzel beyaz çiçekler açıyor.

Eklenti 344331

Parlak Mustafa'da çiçek açıyor.Yakından bakınca mor beneklerini görebilirsiniz.

Eklenti 344332

selenn 07-11-2012 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tika (Mesaj 1043937)
Bugün balkonuma diğer serayı da kurdum.Havalar iyi gidiyor aslında;ama tedbiri elden bırakmamak lazım.Sera naylonları henüz örtülü değil.(Aslında sukulentlerin olduğu seranın naylonunu örtmüştüm;ama sonra havalar iyi gidince çıkarttım.) Hava sıcaklıkları 4-5 derece civarına düştüğünde tüm seralarımın naylonlarını örtmeyi planlıyorum.
Eklenti 344321
Eklenti 344322
Eklenti 344323
Eklenti 344324
Eklenti 344325

Bir sorum olacak,seraları balkon demirlerine yaklaştırım ki,yağmur suyundan faydalansınlar.Gördüğünüz gibi bir tane serada sukulentler var.Yağmur suyu bunlara zarar verir mi :confused: Daha doğrusu yağmurla ıslanacaklar,toprak ıslak kalırsa çürüme olabilir mi? Gece hava sıcaklığı 11-12 derecelere düşüyor.Bu sukulentler benim için çok önemli,yanlış bir şey yapmak ve bunun sonucunda kaybetmek istemiyorum. :( Ne yazık ki,çok az sulamama rağmen (en azından ben öyle düşünüyorum ) deniz kabuğu görünümlü sukulentimi ve Haworthia'larımdan birini çürüterek kaybettim.Aynı durum,bunların da başına gelsin istemiyorum.O yüzden yağmur suyu sakıncalı olabilir mi :confused: Sera naylonunu örtmeli miyim :confused:

Bence gece ısı 11-12 derece ise gündüz daha sıcak olduğunu hesaba katarsak bu sıcaklıkta çürümezler. Kış aylarında gece ısının daha düşük olduğu zamanlarda ve gündüz de toprağı kurutacak kadar güneşli günlerin olmadığı aylarda toprağın sürekli ıslak kalması bitkiye zarar verir.

Fotoğraflarınızdan gördüğüm kadarıyla balkon demirlerine en yakın olan sera içinde Haworthia cymbiformis ve ona yakın bir Aloe duruyor. Haworthialar ve Aloeler suyu çok sevmezler. Bu iki türü daha iç tarafa, az yağış alan yere kaydırabilirsiniz. Bunun dışında topraklarını parmağınızla kontrol edin. Sürekli yağış altında kalmadıkları taktirde toprak köklerine yetecek kadar yağmur suyunu alacaktır. Siz sadece tamamen kuru topraklı olan saksıları sulayın.

Endişe etmeyin, sukulentler dayanıklı türler. Hava sıfırın altına düşmedikten sonra topraktaki su bitkiye büyük bir zarar vermez. Dediğiniz gibi ser naylonlarını henüz kapatmayın, bırakın güneşten faydalansınlar. Naylonladıktan sonra sadece güneşli günlerde açıp havalandırırsınız:) Kolay gelsin.

Tika 07-11-2012 11:53

4 Eklenti(ler)
Bu telgraf çiçeği harika mavi çiçekler açıyor.
Eklenti 344333
Eklenti 344334

Fotoğraflarımın mankeni Tika'm ;) Ankara'da annemin bahçesinde özgürlüğünün tadını çıkarıyor.

Eklenti 344335
Eklenti 344336

Ali_askn 07-11-2012 13:58

Maşallah çok şirin yeşiller içinde :) ya kaçmıyormu sağa sola ben böyle bırakamıyorum dolaşmaktan bıkana kadar gelmiyor korkuyorum bende :)

Tika 07-11-2012 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali_askn (Mesaj 1044023)
Maşallah çok şirin yeşiller içinde :) ya kaçmıyormu sağa sola ben böyle bırakamıyorum dolaşmaktan bıkana kadar gelmiyor korkuyorum bende :)

Sayın Ali_askn,
Ben de bırakmıyorum.Annem Ankara'da yaşıyor.Ailemi ziyarete gittiğimde Tika yanımdaysa bahçede dolaşmasına izin veriyorum;ama gözüm hep üzerinde oluyor.Her yere gidebiliyorlar çünkü,dikkat etmek lazım.Benim kedim de sokakta yaşayan kediler gibi dışarı çıkınca bahçede dolaşıp sonra da arabanın altına girip yatıyor. :) Tek başına ben de bırakmam.İstanbul'da çıkarmıyorum örneğin,zaten evde yaşıyor. :) Benimle balkona çıkıyor en fazla,bazen de apartmanın içine kaçıyor. ;)

Sayın selenn,
Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Bayçalı 07-11-2012 15:44

sn.Tika çiçekleriniz çok güzel özelliklede sardunyalar harika bol çiçeklerini görmeniz dileğiyle :)

demircool 08-11-2012 00:16

İnanmıyorumm telgrafın mavi açtığını görünce şok oldum harika bu yaaaa

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025