agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   Tika / Balkon (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27308.htm)

Tika 08-12-2012 12:37

5 Eklenti(ler)
Eklenti 352354

Echeveria'nın formu bozuldu.Balkonda yatay bir gelişim gösteriyordu.İçeri alınca yaprakları toprağa doğru dönmeye başladı ve alt sıradaki yapraklarını kaybettim.

Eklenti 352355

Uzayan başka bir tür Echeveria

Eklenti 352356

Senecio Rowleyanus dışarıda daha mutlu olacak.

Eklenti 352357

Teyzemden aldığım yılbaşı kaktüsümün minik çelikleri tomurcuktalar.Yanına bir tane Sempervivum ektim,Sempervivumların dikili olduğu büyük saksıda yerinden pek de memnun olmadı.

Eklenti 352358

Bu Haworthia sanki artık başka bir tür oldu.Uzayanları cezalandırdım,yeniden balkona attım. ;)

Tika 08-12-2012 13:09

5 Eklenti(ler)
Eklenti 352361

Sedum rubrotinctum içeride en sağlıksız büyüyenlerden biri oldu.Yaprakları hep elimde kaldı,sanırım yeniden köklenir düşenler.
Üst sıra soldan sağa:
Haworthia
Sedum Treleasei
Aenium Decorum
Alt Sıra:
Sedum Rubrotinctum
Kalanchoe Tubiflora

Eklenti 352362

Diğerleri gibi Graptoveria'da uzadı.

Eklenti 352363

Echeveria Agavoides Crisdata

Eklenti 352364
Aenium Kiwi (En solda)
Echeveria Pulvinata (En sağda)

Eklenti 352365

Açelyam da tomurcukta,kırmızı mı yoksa beyaz mı açacak diye merakla bekliyorum.Nenemin yazın sulamayı unuttuğu bitkilerden biri,yalnızca bir kökünü kurtarabilmiştim,gerisi kurumuş.

Tika 08-12-2012 13:19

5 Eklenti(ler)
Gelin Teli hızla büyümeye başladı.

Eklenti 352374

Sarıkızımın uzaması

Eklenti 352375

Daldan köklendirdiğim hanımeli

Eklenti 352376

Annemin bahçesinden aldığım Sedum Sieboldi'nin miniminnacık yavruları ;)

Eklenti 352377
Sepetteki saksılar da kuzey rüzgarlarından korunmaları için yere indirildi.

Eklenti 352378

Tika 08-12-2012 13:28

5 Eklenti(ler)
Sardunyaların yerlerinde değişiklik yaptım.Çoğu serada.Seraya sığmayanlar açıkta.Hava sıcaklığı 1-2 derecelere düşerse onların da üzerine naylon poşet geçireceğim.

Eklenti 352379

Çalı türlerini yan yana aldım.
Lavanta-Pittosporum-Taflan

Eklenti 352380

Yasemin'im bu şekilde açıkta mı kalsın? Yoksa onun da üzerine uzun bir poşet geçirmeli miyim? Alt türünü bilmiyorum;ama Arap Yasemin'i değil.Çiçek de açmadığı için tanıyamadım.

Eklenti 352381

Kedi tırnakları havaların soğumasıyla birlikte saksı hakimiyetini sukulentlere bıraktı.

Eklenti 352382

Mavi Yasemin de açıkta,kış korumasını nasıl yapmalıyım,bilmiyorum.

Eklenti 352383

Tika 08-12-2012 13:42

5 Eklenti(ler)
Mutlu edemediğim ortancam.

Eklenti 352384

Budadığım ceylanlar,yapraklarının altlarında beyaz bitler vardı.İlaçladım,sonra da budadım.Budadıklarımı da apartman girişindeki boş saksıya ektim,şu an onlar nasıl oluyorsa benim balkondakilerden daha iyi durumdalar. :eek:

Eklenti 352385

Yolda yürürken görüp aldığım kaktüs çeşitlerinden aranjman yaptım.

Eklenti 352386

Austrocylindropuntia subulata
Astrophytum myriostigma
Tüylü olanın adını henüz bilmiyorum. :)

Kaktüslere de ilginç bir şekilde ilgi duymaya başladım. :p Benim için kendiliğinden gelişen bir süreç oldu.

Daha önce ilgili başlıkta bahsettiğim atlasımdaki havai kök gelişimleri.Neden olduğunu anlayamadım.Güler Hanım'ın atlas çeliklerinde de aynı gelişim mevcut.

Eklenti 352387

Kalanchoe rhombopilosa minicik yapraktan yavruladı.

Eklenti 352388

Tika 08-12-2012 13:48

5 Eklenti(ler)
Bu lithopslarım ne kadar sağlıklı;ama sanki yeşil olanda yolunda gitmeyen bazı şeyler var.Tecrübeli üyelerimizden yardım bekliyorum.

Eklenti 352389
Eklenti 352390
Eklenti 352391

Bu kaktüsü Migros'tan aldım.Türünü,adını hiç bilmiyorum;ama görüntüsü değişik geldi.

Eklenti 352392

Paşa Çadırım,başarılı olduğum nadir begonya türlerinden biri,yeni yaprak çıkarıyor.Begonyalarla aram pek iyi değil,dillerinden anlayamıyorum.

Eklenti 352393

Tika 08-12-2012 13:57

5 Eklenti(ler)
Telgraflar içeride büyümeye devam ediyorlar.Pothos gibi uzadıkça uzayacaklar sanırım.
Not:Dikey çektiğim tüm fotoğraflar yatay olarak yükleniyor.Sanırım forumda ayarlarda değişiklik yapıldı.

Eklenti 352402

Geçen yıl bu aralar minik bir çelik olan Mum çiçeğim,uzadıkça uzadı.Dalın uzunluğu 2 metreden fazla.Doğru düzgün bir şekilde duvara sardırmam gerek.

Eklenti 352403

Hoya Kerii'de yeni yaprağımız.

Eklenti 352404

Yeni açmaya başlayan menekşelerimden biri

Eklenti 352405

Toplu halde menekşelerim ve Crassula Moonglow (içeride duran az sayıda sukulentimden biri)

Eklenti 352406

alacakaranlik 08-12-2012 20:33

Sayın tika, görmeyeli çiçekler güzelleşmiş az bir kısmında form bozulması olmuş. Aşırı biçimsiz uzayanlar karanlıkta uzun sure kalmalarından ötürü bir bozulma olmuş. migrostan alınan kaktüste karanlıkta uzun süre kalmış.
Lithops susuzluk belirtisi gösteriyor
Atlaslar hava neminden ötürü kok veriyorlar surekli benim gözlemlediğim bu şekilde, lakin gövdede bozulma varsa ayrı bir durum
Ortancalar sogukta kalsın baharda dip budaması ile toparlarlar
Paşa çadırı genelde hava sirkulesi olan bir yerde direk güneş ile temas olmayan ama aydınlık ortamlarda çok güzel gelişir. Bahardan sonbaharın ortasına kadar yapraklarına fısfıs yapılmasına bayılır. Kışın çok az su verilir
Yasemin piyasadaki fazla olan çeşitten ise dışarıda bırakmanızda fayda var

Çok mu toplu cevap oldu :)

Tika 09-12-2012 06:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alacakaranlik (Mesaj 1063652)
Sayın tika, görmeyeli çiçekler güzelleşmiş az bir kısmında form bozulması olmuş. Aşırı biçimsiz uzayanlar karanlıkta uzun sure kalmalarından ötürü bir bozulma olmuş. migrostan alınan kaktüste karanlıkta uzun süre kalmış.
Lithops susuzluk belirtisi gösteriyor
Atlaslar hava neminden ötürü kok veriyorlar surekli benim gözlemlediğim bu şekilde, lakin gövdede bozulma varsa ayrı bir durum
Ortancalar sogukta kalsın baharda dip budaması ile toparlarlar
Paşa çadırı genelde hava sirkulesi olan bir yerde direk güneş ile temas olmayan ama aydınlık ortamlarda çok güzel gelişir. Bahardan sonbaharın ortasına kadar yapraklarına fısfıs yapılmasına bayılır. Kışın çok az su verilir
Yasemin piyasadaki fazla olan çeşitten ise dışarıda bırakmanızda fayda var

Çok mu toplu cevap oldu :)

Lithopsu dün biraz (spreyleyerek) sulamıştım.Hava da güneşliydi,güneş nereye vuruyorsa oraya koydum.
Atlasımın gövdesi sağlam.

Teşekkür ederim Sayın alacakaranlık.

Tika 11-12-2012 08:31

1 Eklenti(ler)
Kaktusleri mutfak penceresinin yanina aldim.Burasi sabah gunesi aliyor.

GÜLSEN_ 11-12-2012 22:16

sevgili tika uzun zamandır balkonunu ziyaret edememiştim bugün baktım ama baya çeşitler edinmişsin hepsini güle güle büyüt ve alacakaranlık arkadaşımın dediklerine tamamen katılıyorum kaktüsün yeterli ışık almadığından dolayı değişik bir gelişme göstermiş,o kaktüsü saksıların arkasına değil önüne cam kenarına koyun.Lithopsun evet susuz kalmış gibi görünüyor.Atlasındaki kökler havai kök gelişimdir nemli ortmadan dolayı oluşur önemli değil bir sorun olmaz.Sizin balkonumu ziyaretinizi beğenilerinizden anlıyorum sessziz sedasız bakıp beğenip gidiyorsunuz ama ben size yorum yazmadan gitmek istemedim ellerinize emeğinize sağlık arkadaşım bol çiçekli günler hepimizin olsun :)

Sudenur 12-12-2012 00:20

Ahh, o balkon da ben de olsaydım. :)) Havalar gittikçe soğuyor ama olsun, çiçekleriniz ısıtırdı içimi. ;) Anneniz Ankara'da hangi semtte oturuyor? :o

kelebek çalısı 12-12-2012 00:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur (Mesaj 1066013)
Ahh, o balkon da ben de olsaydım. :)) Havalar gittikçe soğuyor ama olsun, çiçekleriniz ısıtırdı içimi. ;) Anneniz Ankara'da hangi semtte oturuyor? :o

Kendisinin de oldukça samimi, sıcak ve keyifli bir kardeşimiz olduğunu düşünüyorum. ;)

Tika 13-12-2012 05:37

Bende olan bazı türlerin kışın minimum dayanıklılık derecelerini araştırdım.Genelde yaygın olan türler olduğu için sizlerle de paylaşmak istedim.

Faucaria tuberculosa +5
Crassula ovata "Gollum" +5
Crassula licopodioides (muscosa) +5
Kakanchoe tubiflora +4
Kakanchoe daigremontiana +5
Sedum burrito +5
Senecio rowleyanus +2
Titanopsis calcarea +2
Aloe brevifolia -10
Aeonium arboreum var. atropurpureum +5
Graptopetalum amethystinum -10
Sempervivum tectorum -7
Sempervivum arachnoideum -8
Aloe juvenna +5
Ceropegia woodii +5
Echeveria agavoides -2
Echeveria elegans -2
Kalanchoe marmorata +5

Bu +5 olanları içeri mi almalıyım yine,karar veremedim.İçeride yeterli yer yok çünkü.Cam kenarları hep dolu ve yeteri kadar ışık alamıyorlar içeride.

Aşağıda paylaştığım türler de bendeki egzotik türler.Kalp kalbe karşı hariç içeri aldım.İtiraf etmek gerekirse,içeri almak istemedim;çünkü içeride yeterli yer yok ve bitki gelişimleri hoşuma gitmiyor iç mekanda.Bir hafta önce balkon almıştım,o bile biraz da olsa toparlanmalarına katkı sağladı,şimdi yeniden deformasyon başlayacak. :(
Aenium Decorum
Haworthia Reinwaldtii
Kalp kalbe karşı (teyzem sürekli açık balkonda tutuyor)-İçeri almadım,teyzem senelerdir İstanbul'da açık balkonda tutuyor.Bitki çok sağlıklı gelişiyor.
Echeveria Runyonii cv Topsy Turvy
Echeveria Setosa
Haworthia Aristata
Haworthia Cuspidata

Tika 13-12-2012 05:45

Sayın GÜLSEN ,
Türleri çoğalttım;ama artıkkoyacak yer bulamıyorum,bu yüzden kendime sınırlama getirdim.Alacağım çok az çeşit kaldı.Özellikle kış gelince yer sorunu kendisini daha da belirgin etti.Sukulentlerin bir kısmını dışarı-içeri taşıyayım derken,yer bulmakta zorlandığımı fark ettim.Hatta üstte,mesajımda paylaştım.Bir kısım sukulent çeşitinin minimm dayanma sıcaklığı +5. Şimdi bunlarıda mı içeri taşımalıyım acaba diye düşünüyorum,bir yandan da yer düşünüyorum;ama bulamıyorum.
Sayfa ziyaretinize geldiğimde bu sefer ilk işim yorum yazmak olacak. :)

Sayın Sudenur,
Balkonda yer sıkıntısı büyük,özellikle sardunyaları da yere indirmemle yerler de doldu. :) İlkbahara kadar böyleduracaklar gibi görünüyor.Annem İncek'teo oturuyor bu arada.

Sayın kelebek çalısı,
Çok teşekkür ederim.

Tika 13-12-2012 15:43

Bugün eve gelince ne yaptım?
Sukulentlerin çoğunu yeniden evin içine taşıdım.
Kontrol deyim,dedim.Çoğunda yumuşama vardı.Bir içeri,bir dışarı.Onlar da şaşırdı,ben de...
Bunlarsa dışarıda,sera naylonu içinde duruyor.Örtmesem mi naylonu?
Echeveria Glaucia
Sedum Rubrotinctum
Sedum Vodoo
Graptosedum Bronze
Graptopetalum Paraguayence
Opuntia Kaktüsü
Kalp kabe karşı
Yılbaşı Kaktüsü
Paskalya Kaktüsü ( Çok iyi durumda değil)
Sieboldinin düz yeşil rengi
Crassula Rupestris
Crassula Perforate Variegata

Evde de yer kalmadı,sıkış tıkış duruyorlar.Pencere kenarlarına da alamadım çoğunu çünkü kaloriferi çalıştırıyoruz ara sıra.

Bu arada balkondaki Sedum Palmeri'nin ve Sempervivum'ların dikili olduğu saksı bir türlü kurumadı.Yağmur sularıyla ıslanmıştı.Bir haftadır ıslak ve kurumuyor.Ne yapabilirim?Çürüyecekler diye endişe ediyorum.

ipektuğçe 13-12-2012 19:59

Sevgili Tika,liste yaptığın bitkilerinden isimlerini yazdıklarımı seraya koymana gerek yok.
Echeveria Glaucia
Sedum Rubrotinctum
Sedum Vodoo
Graptopetalum Paraguayence
Sedum Sieboldi
Crassula perforata 'Variegata'

Graptosedum Bronze,serada dursun.
İstersen birde buraya bak,Sedum sieboldinin kar altında görüntüleri bile var;)
http://www.agaclar.net/forum/922769-post4.htm
Kolay gelsin,yer sıkıntısı olunca insan ne yapacağını bilemiyor :( Umarım zararsız kışı atlatırız.;)

Tika 13-12-2012 20:06

Evet,şu kışı kayıpsız atlatıp ilkbaharı görebilsek ne mutlu bize. :)

Crassula'ları da içeri aldım,dayanamadım.
Diğerleri dışarıda Graptosedum Bronze zarar görecekse onu da alayım içeri.Ona yer var.Yarın gece hava sıcaklığı 1 dereceye düşecekmiş.

Fotoğraf çok güzelmiş.Benim düz renkli olan dışarıda,acalı olansa içeride duruyor.Echeveria Glaucia'ların dayanıklı olmasına sevindim.Benim şikayetçi olduğum,çok uzayan sağdan soldan bir sürü yavrulamış,bu havada gelişirler mi bilemiyorum;ama hepsi büyüse bayağı yeni bitki çıkacak. :)

ipektuğçe 13-12-2012 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tika (Mesaj 1067272)
Bu arada balkondaki Sedum Palmeri'nin ve Sempervivum'ların dikili olduğu saksı bir türlü kurumadı.Yağmur sularıyla ıslanmıştı.Bir haftadır ıslak ve kurumuyor.Ne yapabilirim?Çürüyecekler diye endişe ediyorum.

Bunun içinde yapabileceğin,bitkilerin köklerine zarar vermeden ya yeni kuru toprağa geçirmek,ya da saksıdan ıslak toprağı alıp, kuru toprakla değiştirmek olurdu.Bu nemli havalarda başka bir çare varmıdır bilemiyorum:(;)

Graptosedum Bronze da al içeri istersen,-1 kadar dayanıyormuş ;)
Echeveria Glaucia'lar zamanla kendini toplar merak etme;):)

iris41 13-12-2012 21:12

Sayın tika Crassula Perforate Variegatayı uzun zamandır arıyorum nereden temin ettiniz ;) soguga dayanıklı demiş ipektuğçe bu cok güzel bir haber

ipektuğçe 13-12-2012 22:54

Sn.iris41, Crassula perforata 'Variegata' soğuğa dayanıklılığını bu siteden bugün öğrendim, tabii bilmediğimden ve bitki küçük olduğu için bende tika gibi içerde bakıyorum. PlantFiles: Detailed information on Variegated String of Buttons Crassula perforata 'Variegata'
Ben Alacakaranlık arkadaşımızdan almıştım,tika da ordan almıştır sanırım.;)

Tika 14-12-2012 05:42

Sayın iris41,
alacakaranlık'tan almıştım.İçeri aldım,içeride dursun artık.Yeniden çıkarmayacağım,şimdilik.

Sayın ipektuğçe,
Graptosedum Bronze'u da içeriye taşıyayım o zaman,ne olur ne olmaz.Sempervivum saksısının toprağını değiştirmeye üşeniyorum,içinde birçok tür var.Olmazsa içeri alayım,kuruyunca yeniden çıkarırım sera içine.Aklıma gelen tek çözüm bu.Ev içinde herhalde çabuk kurur.

iris41 14-12-2012 06:39

Graptosedum Bronze bendede varmış yazışmalarınızdan ögrendim ;)
Sogugu seven sukulentlere agırlık vermekte fayda var .
Crassula perforata 'Variegatayı beşiktaştan ısamarlıcam istedigin ceşit olursa getirtirim demişti .

Tika 14-12-2012 17:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 1067889)
Sogugu seven sukulentlere agırlık vermekte fayda var .

Kesinlikle katılıyorum,hiç uğraştırmayan türler olsa çok iyi olur.
Graptopetalum Paraguayence gibi. :)

Bu arada ben bazı sardunya saksılarını seradan çıkarttım.Yeniden balkon kenarına aldım.Ne yaptığım belli değil.:rolleyes:
Balkonda sardunyaları olanların tümü açıkta duruyor,bir tek ben seraya koymuşum.(Balkondan bakınca sardunya yetiştiren 4 balkonun da sardunyaları açıkta. :) Hala da çiçek açıyor,top sardunyalar.

iris41 14-12-2012 20:18

Graptopetalum Paraguayence bende var pembeli gri tonları harika cok sevdigim sukulentlerden sizde varmı ;)
Crasula sipringtimenin degerleri nedir evde bile üşüyor anlamadım .

Tika 14-12-2012 22:42

İstanbul'un denize yakın kısımları 9b sıcaklık kuşağında diye biliyorum.

Bu linkte bu bitki için -3.8 dereceye kadar dayandığı yazıyor?
Benim balkonum güneybatıya bakıyormuş,şanslı bitkilerim.İki farklı pusula uygulaması yükledim,kontrol ettim,sonuç tutuyor.Ben bu zamana kadar kuzey diyordum.Belki de sardunyaların bir kısmı o yüzden hala çiçekli.Baktığı cephe dolayısıyla.

Bu arada Graptopetalum Paraguayence bende de var.Böyle dayanıklı türleri birbirlerimizle ilk sıralarda paylaşmalıyız. :)

Tika 15-12-2012 19:15

5 Eklenti(ler)
Havanin gunesli ve sicak olmasini firsat bilip kizimla tadini cikarttik.

Tika 15-12-2012 19:22

5 Eklenti(ler)
Sardunyalarin bircogunu seradan cikardim.
Ceylanlar surekli yaprak cikariyorlar.Iki saksiyi da budamistim,onlarin gelisimleri daha yavas.

Tika 15-12-2012 19:28

5 Eklenti(ler)
Bu ceylanin yapraklari devlesiyor.

Tika 15-12-2012 19:33

2 Eklenti(ler)
Sukulentlerin cogunu yeniden iceri tasidim.
Soguga dayanikli olanlarin bir kismini balkonda biraktim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025