agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   gilan / Balkon (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/27109.htm)

gilan 27-08-2012 22:21

1 Eklenti(ler)
Bu da bu haftasonu domates hasadı: ;)

Eklenti 327603

Adalet Yağcı 27-08-2012 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1012437)
Çok sağ olun Adalet Hanım.
Heucheranın kurumuş çiçeklerini topladım ama burada ekecek yerim yok. Türkiye'ye gelecekler muhtemelen. :)

Mavi hosta çiçeklerini açtı, geçti. Kokulu değildi ama mavi-eflatun uyumu çok hoştu.

Şu anda çiçek saplarına ışık vurunca çok hoşuma gidiyor, çiçek gibi duruyor. O yüzden geçmiş saplarını kesmiyorum. :)

Ben heucheraları küpe saksılarının toprağına serpiştirivermiiştim, bir yer bulursunuz siz onlara, yeter ki azıcık toprak görsünler, hemen çimleniyorlar taze tohum olduklarından sanırım.

Hostalar da tohum oluştururlar mı acep :)
Bu sene çiçek saplarını bekleteceğim, bir umut işe :)

füsunANK 31-08-2012 22:41

Tık tık tıkkkkk. Ben geldim. Yakında, balkona paraşütle inip su vereceksin. Biri seni durdursun :p Acer istiyorum ben.

Ayşe Derin 31-08-2012 22:49

Gılan çok teşekkür ederim sarıkızı bana öğrettiğin için, aslında birkaç gün önce gözatmıştım ama siteyi altüst ettim bulamadım.Sonuç sinir harbi ve foto yükle - sor oldu ki...Cevap yarına ancak derken sen yetiştin.
Bir de kırmızı yazabilseydim :)

gilan 01-09-2012 00:15

Sevgili Ayşe Derin,
Kırmızı yapmak istediğiniz kelimeleri mouse ile tıklayarak seçin. Daha sonra mesaj yazdığınız kutunun hemen üstündeki sırada altında siyah bir bant olan bir A harfi göreceksiniz, onun yanındaki minik ters üçgene tıklayın, renk seçenekleri çıkacak.

Bir rengi seçtiğinizde kelimelerinizin çevresine şu gibi bir şey gelecek.
(Ben komut olarak algılanmasın diye harflerin aralarına boşluk koydum):
[ C O L O R = "red"] [ / C O L O R]

Mesajınızı gönderdiğinizde bu bölgenin arasında kalan kelimeler renkli olacak.

Bir deneyin bakalım. :)

gilan 01-09-2012 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi füsunANK (Mesaj 1013966)
Biri seni durdursun :p

Sorma sevgili füsunAnk, biri beni fena halde durduracak sanırım yakında. :D
Yine bambaşka diyarlara taşınıyor gibiyiz, dur bakalım... Bir iki haftaya belli olunca söylerim. :)

Bu arada buradaki bütün çiçekçiler indirime girdi, çok yıllıklar hep yarı fiyatına indi. Aslında belki de Acer almanın tam zamanı. :cool:

jineop 01-09-2012 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1012444)
Ben heucheraları küpe saksılarının toprağına serpiştirivermiiştim, bir yer bulursunuz siz onlara, yeter ki azıcık toprak görsünler, hemen çimleniyorlar taze tohum olduklarından sanırım.

Hostalar da tohum oluştururlar mı acep :)
Bu sene çiçek saplarını bekleteceğim, bir umut işe :)

Tohum bol oluşturuyorlar. Bu sene kendiliğinden çimlenmiş hostalar gördüm ...:p

Gilancım haklısın, heucheralarda tohumdan kendiliğinden çimleniyor. Asıl heucheraları yan sürgünlerinden çoğaltmak lazım. Köksüz bile olsa direk toprağa ekince kısa sürede kökleniyor.
Akçaağaçlar çok güzeller. Alındıklarında inanılmaz güzel renk tonuna sahip oluyorlar. Sonrasında sanırım toprak ve otomatik sulama nedeniyle renklerini koruyamıyorlar. Ben acer konusunda hiç başarılı olamadım.
Acer palmatum dissectumun sitede çok güzel kullanıldığı bahçeler var. Ağaçın her mevsimi özel ve güzel. İyi gelişenlerin hepsi gölgeye yakın yarı gölgede ve rüzgar almayan yerlerde olanlar.
Acer palmatum dissectum atropurpureum lütfen al;) Eminim sen çok güzel bakarsın.

limon 01-09-2012 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1013982)
Yine bambaşka diyarlara taşınıyor gibiyiz, dur bakalım... Bir iki haftaya belli olunca söylerim. :)

Bu arada buradaki bütün çiçekçiler indirime girdi, çok yıllıklar hep yarı fiyatına indi. Aslında belki de Acer almanın tam zamanı.

Bence bir şey alma, 1-2 hafta bekle. Sonra taşımak zor oluyor. Belki başka diyarlarda daha başka güzellikler olur. :) Çok severim değişikliği. :)

sibelim 02-09-2012 20:16

iyi akşamlar gilancığım balkon yine nefis. ama gözümü ebruli kat kat katmerli güzeller güzeli cam güzelinden alamadım. ne güzel bir şeydi o. hani yol kenarından geçiyor olsam seslenip bir dal kırarmısınız lütfen diyecek kadar işi çaresizce bir utanmazlığa vururdum. yüz bulduktan sonra düzenli aralıklarlada balkon önünden geçmeyide ihmal etmezdim.
:)

beka 02-09-2012 21:57

Sayın Gilan, balkonunuzu bugün keşfettim. İlk oluşumundan itibaren büyük bir zevkle, tüm aşamaları inceledim. Bayıldım!!
Ben de balkonumu düzenleme aşamasındayım. İlk olarak büyük bir açgözlülükle beğendiğim tüm çiçekleri alıp balkonumu doldurdum. Şimdi ise bazı kayıplardan sonra düzenleme kısmındayım. Sizin sayfanızdan sonra ilk işim 'acer' almak olacak:))
Sevgiler...

gilan 04-09-2012 22:18

Sevgili sibelim,
İmkan olsa memnuniyetle verirdim tabii ki cam güzelinden. Bir süredir annem yanımda, beni ziyarete geldi. O da ona bayıldı, dal kırıp götürmek istiyor bakalım. Eğer tutarsa belki oradan yayabiliriz. :)

Sevgili beka,
Şimdi zevkli bir süreç var önünüzde. Acer sevgisinin size de bulaşmasına sevindim. :D
Bence de acer ya da çalı türleri gibi birkaç büyük ölçekli bitki edinmenizde fayda var. Bu gibi bitkiler genel görüntüyü toparlıyor, karışık görünümü engelliyor. Küçük bitkileri de birbirlerine uydurarak aranjmanlarda değerlendirebilirsiniz. Yanyana 5 tane ufak saksıdansa bir tane büyük saksı hem daha şık oluyor, hem de baş etmesi daha kolay. Düzenlemenizi bizlerle de paylaşın lütfen. :)

gilan 04-09-2012 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 1014038)
Tohum bol oluşturuyorlar. Bu sene kendiliğinden çimlenmiş hostalar gördüm ...:p

Gilancım haklısın, heucheralarda tohumdan kendiliğinden çimleniyor. Asıl heucheraları yan sürgünlerinden çoğaltmak lazım. Köksüz bile olsa direk toprağa ekince kısa sürede kökleniyor.
Akçaağaçlar çok güzeller. Alındıklarında inanılmaz güzel renk tonuna sahip oluyorlar. Sonrasında sanırım toprak ve otomatik sulama nedeniyle renklerini koruyamıyorlar. Ben acer konusunda hiç başarılı olamadım.
Acer palmatum dissectumun sitede çok güzel kullanıldığı bahçeler var. Ağaçın her mevsimi özel ve güzel. İyi gelişenlerin hepsi gölgeye yakın yarı gölgede ve rüzgar almayan yerlerde olanlar.
Acer palmatum dissectum atropurpureum lütfen al;) Eminim sen çok güzel bakarsın.

Lale sümbül gibi çiçekler tohumdan çok verimli olmaz ya, ben nedense hostaları da öyle düşünüyordum ama öyle değil demek ki. Öğrendiğim iyi oldu. :)

Acerlerin renk tonu bir daha düzelmemek üzere mi bozuluyor? Mesela benim acerin bahardaki rengiyle şu anki renginin alakası yok. Baharda cıvıl cıvıl bir kırmızıydı, şu an hafif soluk bir bordo. Sonbaharda yine kızarmasını bekliyorum. Senin acerlerin rengi ilkbahar ve sonbaharda da mı memnun etmiyor?
Acer'in genel olarak rüzgara dayanıksızlığını okudum. Ama aslında öyle çok türü var ki... Değişik türlerine ve bilgilerine ulaşabilsek de ortamımıza ve beklentimize en uygununu seçebilsek keşke.

gilan 04-09-2012 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 1014066)
Bence bir şey alma, 1-2 hafta bekle. Sonra taşımak zor oluyor. Belki başka diyarlarda daha başka güzellikler olur. :) Çok severim değişikliği. :)

Yok yok, ben onu sevgili füsunAnk için söylemiştim. :) Ben şu an değil yeni almak, halihazırdakileri götürebilecek miyim o bile belli değil maalesef. :rolleyes:

Benim için değişikliği sevmek göreceli. :)
Şu an seviyorum çünkü her yerden yeni bir şeyler, yeni deneyimler öğreniyorum. Ama bir noktada da kalıcı bir bahçe almak istiyorum. Diktiğim bitkilerin 5-10-20 sene sonraki hallerini görmek istiyorum. Fidanların ağaç olmasına, sarmaşıkların her yeri kaplamasına şahit olmak zevkli olur gibi geliyor. :)

sibelim 05-09-2012 13:11

sevgili gilan annenin ziyaretine çok sevindim.benim ailemde memlekette olduğu için ziyaretime geldiklerinde keyfim apayrı oluyor. değişiklik yeni yerler dediğin gibi hem zorlu bir süreç hemde adı üstende yenilik olduğu için keyiflidirde. adaptasyonu kısa sürede geçip umarım işlerini rayına oturtursun. ev iş hayatına yeni giren ne varsa umarım senin için çok daha iyi olur. sevgili balkonuna gelince umarım taşınma sürecinde seni yalnız bırakmaz ve emeklerin seninle taşınır. geride bırakacak olman üzücü olur. ki benim için yeni fikir anlamına gelen aranjmanların umarım yeni balkonunda eski keyfini sürer. sevgili annenin ellerinden öperim umarım cam güzelini çoğaltmayı başarır. :) sonbaharda türkiye ye gelirim demiştin sanırım bir yerde yanılmıyorsam teyzeni ilk ziyarette kahve içmeye beklerim.

limon 05-09-2012 14:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1015255)
Benim için değişikliği sevmek göreceli. :)
Şu an seviyorum çünkü her yerden yeni bir şeyler, yeni deneyimler öğreniyorum. Ama bir noktada da kalıcı bir bahçe almak istiyorum. Diktiğim bitkilerin 5-10-20 sene sonraki hallerini görmek istiyorum. Fidanların ağaç olmasına, sarmaşıkların her yeri kaplamasına şahit olmak zevkli olur gibi geliyor. :)

Daha çok gençsin, yeni deneyimler ilerisi için çok şey katacağına göre, diktiğin bitkilerin 20 yıl sonraki hallerini görünce, " Keşke bunu buraya dikmeseydim..." veya "şurayı keşke şöyle yapsaydım..." demek yerine "20 yıl önce bu ağacı iyi ki buraya dikmişim..." veya "Bu döşediğim taşlar yıllar geçtikçe daha bir güzelleşiyor... " diyerek keyifle seyreylersin. :)

gilan 18-09-2012 00:51

Bu balkonu düzenlerken ben çok şey öğrendim. :)
Neler yetiştirebilirim diye araştırma yaparken, bitkileri almak için seraları gezerken, çeşitli çiçeklerin isteklerini aratırken hep kapı kapıyı açtı, yepyeni şeyler öğrendim. Elimden geldiğince sizlerle de paylaştım. :)

Sanırım tecrübe ettiğimiz en önemli şey ise, balkonları küçümsememek oldu! :)

Sadece 4,5 m2'lik alanı olan ve sadece öğlen 12'ye kadar güneş alan (ama gün boyu aydınlık) bir balkonda neler yaptık?

gilan 18-09-2012 00:56

2 Eklenti(ler)
  • Domates yetiştirdik. Hatta her haftasonu kahvaltılık domatesi çıkaracak kadar da hasat elde ettik.

Eklenti 332282

Biri kırmızı, biri sarı 2 kök domatesten haftalık hasat:

Eklenti 332283

gilan 18-09-2012 00:59

3 Eklenti(ler)
  • Limon servi ve oldukça gelişmiş hosta gibi küçük bir balkon için normalde düşünülmeyecek bitkiler yetiştirdik.
Düz yeşil tonların kalabalık içinde gözü dinlendirdiğini, düzenli bir görünüm sağlamaya yardımcı olduğunu fark ettik.

Eklenti 332284

Eklenti 332285

Canım mavi hostam:

Eklenti 332286

gilan 18-09-2012 01:03

3 Eklenti(ler)
  • Bu da yetmedi, yerimiz küçük demedik, balkona köşeye bir tane de ağaç sığdırdık. :p
Hepbirlikte Acer türlerine bayıldık. :)

Eklenti 332287

Eklenti 332288

Eklenti 332289

gilan 18-09-2012 01:09

2 Eklenti(ler)
  • Rengarenk aranjmanlar hazırladık.
Uyumlu bitkiler ve saksı düzeni konusunda ufkumuzu genişlettik. Çok sayıda küçük saksı yerine az sayıda büyük saksı kullanarak hem daha kolay idare edilebilen hem de daha düzenli görünen bir balkon oluşturduk.

Eklenti 332290 Eklenti 332291

gilan 18-09-2012 01:12

1 Eklenti(ler)
  • Askılı saksılarımız da eksikolmadı. :)

Duvara çivi çakma yasağı bizi çok zorlasa da tek şansımız olan ahşap banttan faydalanarak tek bir saksı da olsa asabildik. :)

Eklenti 332294

gilan 18-09-2012 01:22

2 Eklenti(ler)
  • Klasik dostlara da yer ayırmayı başardık.
Ortancamız ve petunyalarımız da balkonda yer buldurlar.

Eklenti 332295

Değişik sukulentler de alttan selam vermiş. :)

Eklenti 332296

gilan 18-09-2012 01:25

2 Eklenti(ler)
  • Sarmaşıkları da unutmadık.
Bir adet fazla boylanmayan türünden bir clematise de yer ayırdık.

Eklenti 332297

Eklenti 332298

gilan 18-09-2012 01:29

2 Eklenti(ler)
  • Balkonun ve bitkilerin tadını da çıkarmak lazım değil mi? Oturma köşemizi de unutmadık.

Eklenti 332299

Genel olarak vaktimiz az olsa da çiçeklerle iç içe Türk kahvemizi yudumlamak için fırsat yarattık. :)

Eklenti 332300

YeniGine 18-09-2012 01:31

Tamam inşallaah; kahvemizi bahçende içeriz GİLAAN.

gilan 18-09-2012 01:33

2 Eklenti(ler)
Son olarak da genel olarak bakarsak...

...gecesi böyle...
(Clematis ne güzel kenardan dahil olmuş. ;))

Eklenti 332301

...gündüzü orman gibi :D ...

Eklenti 332302

bir balkon çıktı ortaya! :)

gilan 18-09-2012 01:52

Şimdi bu balkona veda zamanı geldi. :)
Kaliforniya'da (Silikon vadisinde) farklı bir şirkete geçmeye karar verdim. Bu aslında bir sene kadar sonra düşündüğüm bir şeydi ama böyle bir fırsat çıkmışken kaçırmayayım dedim. Aynı ülke içinde olsa da mesafeye bakınca Ankara'dan İtalya'ya taşınmak kadar var. :p

Bitkilere gelince... Maalesef Kaliforniya'nın sınırdan bitki girişiyle ilgili çok katı kuralları varmış. Çok sınırlı durumlar dışında eyalete dışarıdan canlı bitki girişi yasakmış. Ciddi ölçekli tarım yapılan bir bölge olduğu için hastalık ve zararlı girişini önlemeye çalışıyorlar ama bu kadar katı kurallar koymaları şart mı bilmiyorum. Netice itibariyle canlı bitki taşımacılığı yapan hiçbir taşıma şirketi de yok. Arabanın arkasına sığabilen kadarını koyup götürme fikrini de düşündüm ama söylediklerine göre arada aynen iki ülke arasında olduğu gibi sınır varmış ve konrol ediyorlarmış. Böylece bitkilerimle yollarımın ayrılacağını kabul etmek zorunda kaldım.

Acer, altındaki 4 çeşit heuchera ile birlikte iş yerinden hintli bir arkadaşın bahçesine transfer oldu. Geri kalan balkon bitkilerinin çoğu 10 senedir burada yaşayan ve bahçeli bir evi olan bir Türk arkadaşın bahçesine yollandı. Evdeki içinde yucca ve dracena marginata olan 2 büyük saksı, bahçesi olmayan başka bir arkadaşa, orkidelerim ve anthurium da başka bir arkadaşa hediye oldu. Bir tek benim evden 4 ayrı eve çiçek dağıldı. :)
Umarım iyi bakabilirler. Hiçbiri bitkiler konusunda çok bilgili değil ama hepsi de istekli ve hevesli...

Balkondaki saksılarımı ise boşaltıp eşyalarla bir yolladım. Umarım yeni evimde de güzel bir balkon, veranda, artık ne olursa düzenlemek istediğim için saksılar bana lazım, yenisini almak bu memleketin uçuk saksı fiyatlarıyla çok masraflı olurdu. Hem de bu saksıları aynı desende ama farklı şekillerde bir seri oluşturacak şekilde bulmak için vaktinde çok aramıştım.

İşte hikaye böyle :)
Hepberaber yeni bir dünyanın bahçecilik hayatını tanımaya gidiyoruz. ;)

nılgun_dogan 18-09-2012 01:59

Sevgili gilan çiçeklerden ayrılmak çok zor olmuştur benim annem bazen evim çok sıcak olduğundan dolayı bu burda olmaz yaşamaz diyor kendi evine götürüyor yok diyemem anneme canım feda ama kızmıyorumda değil.

gilan 18-09-2012 02:06

Öyle tabii sevgili nilgun doğan.

En çok mavi hostamı bırakmak istemezdim. Nasıl da kök yapmış saksıda. Yarım saatte çıkarabildim.
Sardunyalardan birkaç dal aldım. Oxalisten, cam güzelinden, sempervivumlardan ayırdım. Heucheralardan da bölme planım vardı ama onca koşuşturma arasında unutmuşum. Hedefim valize tıkıştırıp Türkiye'ye getirmek ama yolda bir şey derler mi, demeseler bile bitkiler dayanır mı göreceğiz...

Ama işin iyi tarafından bakıp, yeni göreceklerimize sevinelim diyorum. :)

gokcegokce 18-09-2012 02:53

Yeni deneyimlerinizi ve maceralarınızı heyecanla bekliyorum sevgili gilan, eminim yeni yerinizde de güzelliklerile karşılayacaksınız bizi.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025