agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   Ykolko / balkon ve salon (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/22560.htm)

ykolko 16-12-2011 14:57

Teşekkürler Yener bey,bende sizin fanatik takipçilerinizdenim :)

fikreteren 17-12-2011 16:54

sayın ykolko. Çok uzun zamandır balkonları gezmemiştim.Çok güzel çiçekeriniz. var. Hoya dediğiniz mum çiçeği türlerimi? Birde annenizin çiçeği olan karides çiçeği tohumdan da türüyormu.

ykolko 18-12-2011 10:46

Sayın Fikreteren ilginize teşekkürler.Evet hoyalara mum çiçeği diyorlar.karides çiçeği her daim üzerinde çiçek olan (şuan bile) bir bitki,şanıyorum çelikle kolay çoğaltılabilecek bir bitki ama tohumdan yetiştiriyorlarmı incelemedim.

berçin 27-12-2011 09:06

Sn.ykolko,237.mesajınızda verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Eşimin hediye ettiği son orkide de bu yöntemi deneyeceğim.Diğerlerine kıyamam,yanlış anlamayın:))farkında olmadan hastalıklı bir orkide almış.Bu yöntemle iyileşir belki de, tecrübe etmiş olacağım. Saygılar,selamlar.

ykolko 27-12-2011 09:51

Sevgili Berçin ziyeretiniz için ben teşekkür ederim.
Orkideniz için üzüldüm,benim orkiden bu yönteme geçtikden sonra kendini,toparladı,yeni kökler ve çiçek sapları vermeye başladı,fakat yukarıda anlatımımda bir kaç eksik var sanırım,birincisi diatomiti bir kabın içinde iyice yıkamalısınız,suyunu süzdüğünüzde temiz su akana kadar,ikinciside iç saksının tabanına açacağınız büyük deliklerden,diatomit dışarı çıkmasın diye tabanına elyaf (akvaryuncularda satılan **** kadınların vatka yapımında kullandıkları) koymalısınız.Üçüncü hususda orkidenizin hastalıklı kısınmlarından arındırıp ekmeniz ve son olarakda orkiden'iz ilk gelişimini gösterene kadar yani kök,sürgün verene kadar sıvı gübre vermeyip sadece dış kabından su vermeniz(Dış kabın içindeki suyu bitmesede en fazla on günde bir değiştirmelisiniz)
Kolay gelsin.

ykolko 30-12-2011 11:08

Tüm doğa dostlarımın yeni yılını kutlar,umutlarınızın filizlendiği bir yıl olmasını dilerim...

ykolko 14-01-2012 21:53

Adeniumlarım

3 Eklenti(ler)
2011 temmuz ayında %30 toprak %70 kum ortamda büyütmeye çalıştığım adeniumlarım,2 ay önce 1.fotoğrafta göründüğü gibi büzüşüp,bir çok adenium yetiştiricisi arkadaş tarfından ümidi kesmem gerektiği söylenmişti,bende toprak ve kum ortamdan dikkatlice çıkarıp,köklerini ılık suda yıkadım ve diatomit'e (çift saksı yöntemi) aktardım ve şuan ki durumu 2.fotoğrafta göründüğü gibi.
Eklenti 264226

Eklenti 264227

Aşağıdaki fotoğrafta görünen adeniumlar 3 hafta önce diatomit içinde tohumdan çıkanlar,2011'de çıkan kardeşlerini solladı,(fotoğraf geçen hafta çekilmiştir) şuan 8. yapraklarını vermiş durumdalar.
Eklenti 264230

sevim.K 15-01-2012 09:06

Şu diatomiti bir ben alamadım. Yakın zamanda hiç büyük AVM lere gitmedim. Hava soğuk zorunlulukların dışında evden çıkmıyorum. Deniyecem diatomit alabilirsem, merak ediyorum.

Bu arada bitki çeşitliliğiniz artmış sn ykolko. Emeklerinize sağlık:)

ykolko 15-01-2012 09:29

Sayın Sevim.K teşekkür ederim.
Diatomit olayından çok memnunum,şuana kadar,diatomit'den çok memnunum,neredeyse tüm bitkilerimi,diatomit'e transfer ettim,bu sistemi doğru uygulayınca,kök çürümesi gibi problemlerim ortadan kalktı,bakımıda çok rahat.
Diatomit'i genelde carli kedi kumu olarak kullanıyordum fakat,biraz pahallıya geliyordu,bir arkadaşımız kamyon bazında getirtip,Türkiye'nin her yerine kargo ile göndermesi ile (Kargo dahil fiyatı bile ucuz) bulma ve kullanma konusunda rahatladık.

mandalinci 15-01-2012 11:27

Sayın ykolko,

Tohumdan yetişen beyaz karanfilinize, sellukanıza, kardeşiniz Boncuk'a bayıldım.

Hoyalarınız harika. Seneler önce benim de çok güzel açan bir hoyam vardı. Taşınmalar esnasında yok oldu gitti.

Şimdi güç bela çimlenen, nazlı nazlı yaprak açan bir bitkim var. Gözünün içine bakıyorum, bakalım ne olacak.

İyi çalışmalar, kolay gelsin size:)

ykolko 15-01-2012 12:30

Sn. Mandalinci ziyaretiniz ve beğenileriniz için teşekkür ederim.
Umarım ilgi ile baktığınız bitkiniz çiçekleri ile sizinde yüzünüzü güldürür.
Saygı ve sevgilerimle...

gülenmelek 15-01-2012 14:05

Sayın ykolko diatomite aktardığınız adeniumlar biraz gelişince tekrar toprağa almayı düşünüyormusunuz yoksa yeni evleri orası mı olacak artık ;) Bu diatomit kurtarıcı gibi bir şey zaten. Benim de 1 adenium, 1 plumeria ve 1 kaktüsüm var diatomitte.

ykolko 15-01-2012 14:17

Sayın Gülenmelek diatomit'e transfer ettiğim hiç bir bitkimi,bir daha toprak ortama aktarmayı düşünmüyorum,diatomit içinde olan tüm bitkilerim toprak kültüründekilerden çok daha mutlular,umarım yakında buradan çiçeklenen,bitkilerimin fotoğraflarını koyacağım.
Diatomit'li çift saksı yöntemi ile adenium ve plumeria larınızın çiçeklerini göreceğinize eminim, kaktüs konusunda denemem olmadı, kaktüs ile gelişmeleri sayfanızdan paylaşırsanız sevinirim. ( Plumeria'yı çok istememe rağmen, ne tohumuna,nede çeliğine sahip olamadım,umarım en kısa zamanda kavuşurum :))
Sevgilerimle.

selenn 15-01-2012 14:34

Sayın ykolko, Adeniumlar nasıl canlanmış diatomitte, maşallah. Son zamanlarda ditomitten olumlu anlamda o kadar çok bahsedenleri duyuyorum ki benim de ilgimi çekmeye başladı.

Müsadenizle birkaç aklıma takılan konuyu sormak istiyorum size. Ben son zamanlarda burada sıklıkla olumlu gelişmeleri dile getirilen bir malzemeyi kullanıyorum, seramis diye.
Seramis içine suyu hapseden süngerimsi özelliği olan bir malzeme ve sulama yaparken her seferinde bitkinin topraktan alması gereken vitaminleri sulama suyuna katıyorum. Menekşelerde, hoyamda ve bazı diğer bitkilerde olumlu sonuç almama rağmen kaktüs ve sukulentlerde sonuç hüsran oldu.

Diatomitte de vitaminler sulama suyuna mı katılıyor? Bir diğer sıkıntım da uzun bir müddet evde bulunmadığınızda susuzluğa engel olmak için ne yapıyorsunuz acaba? Zira bendeki bitkilerde evde olmadığımz dönemde topraktakiler seramistekilere nazaran daha dayanıklı oluyor. Seramisi düzenli belli periyodlarda sulamam gerekiyor. Oysa topraktakiler suyu saksı tabağından çekiyor. Diatomiti daha evvel tecrübe etmediğim için aklıma takılan noktaları sormak istedim size, teşekkürler.

ykolko 15-01-2012 15:00

Sayın selenn merhaba...
Bildiklerimi sizlerle paylaşmakdan zevk duyarım sonuçda bende forumlar sayesinde bir şeyler öğrenme çabası içindeyim.
Sırası ile ve bildiğim kadarı ile size aktarayım.
Seramis dediğiniz madde hakkında bilgim yok,diatomit bildiğiniz gibi doğadan çıkan doğal bir madde,anlattığınız gibi diatomit'de suyu ve besini emiyor,su emme oranı sanıyorum %35 (Yanılıyor olabilirim) bitkiler ihtiyacı olan nemi,diatomitden emerek alıyor,kök yapısı seramisde zayıf demişsiniz,benim denemelerimdede,toprağa nazaran,diatomitde kökler adeta misina gibi güçlü oluyor,( kışın hiç su verilmemesi tavsiye edilen adeniumların uzayan kökleri devamlı suyun içinde olmasına rağmen,hiç kök çürümesine rastlamadım) Benim hoyalarımın çoğu Diatomit içinde,çelikden köklendirdim ve gayet güzel gelişiyorlar.
Sıvı besin olayını kullanmış olduğum çift kap yönteminde dış kabın içine,(1,5 cm yükseklikte) tavsiye edilen oranın 1/4 kadar suyla inceltilmiş sıvı besin koyuyorum,dış kabın genişliği fazla olduğu zaman,suyu ve besini tüketmeside gecikiyor (bende bu aylarda 10 gün sürüyor)
Anlamadığınız,**** benim bilebildiğim kadarı ile sormak istediğiniz soru olursa çekinmeden sorabilirsiniz,elimden gelediğince yardımcı olmaya çalışırım.

gülenmelek 15-01-2012 15:26

Sayın ykolko Plumeria fazlasıyla büyüyen bir bitki. Aslında ben biraz geliştikten sonra onu toprağa almayı düşünüyorum. Diatomit, Adenium ve Kaktüste belki sorun olmaz ama Plumeria için alan olarak yetersiz kalacağını düşünüyorum. Şu an çimlenmiş 5 adet Plumeriam var ama zannedersem dinlenme dönemleri olduğu için çok gelişme yok. Hepsi ya 2, ya 3 yaprak daha.
Kendi sayfam henüz olmadığı için buradan yazayım dedim ;) Kaktüsü ise genel sayfada paylaşabilirim.
En kısa zamanda Plumeria' ya kavuşmanız dileğiyle.

Adalet Yağcı 15-01-2012 15:32

Sayın ykolko;
Mümkün olduğunca bahçeleri ziyaret etmeye çalışıyorum ama bazan arada kaçırdıklarım oluyor, sizin başlığınız gibi.
Oysa başlığınızı 2010 sonlarında açmışsınız ve ben mesaj yazmamışım :(

Tüm başlığa ilk sayfadan itibaren baktım, öncelikle çok temiz fotoğraflar yüklemişsiniz, ellerinize sağlık.
Sevimli kaplumbağanız, annenizin evlat edindiği yavru kirpi :), hoya koleksiyonunuz, küçük dedektifiniz ve tüm bitkilerinizi çok beğendim.

Adeniumdaki başarınızı takdir ediyorum, onları yetiştirmek, diğer pek çok bitkiye nazaran çok kolay, aynı yılda çiçeklerini görebiliyorsunuz, suyunu verirken biraz dikkat etmeniz yeterli.

Her şey çok güzel, komşu bahçelerindeki güller de, budama zamanı Mersin'de olabilirsem sizin için gül çelikleri alacağım.
Kolaylıklar diliyorum size.

ykolko 15-01-2012 15:35

Dilekleriniz için teşekkür ederim...
Bu arada Adenium doğada dev bir ağaç gibi olabiliyor,ben adenium ve plumeria'yı küçük hacimde bonzai gibi yetiştirmek istiyorum.
Biran önce diğer bitkilerinizin olduğu (örn:hoyalarınız)sayfanız olmasını bekliyoruz :)

ykolko 15-01-2012 15:43

Sayın Adalet Yağcı, sayfamı onurlandırdığınız için çok teşekkür ederim,sizlerden almaya çalıştığım bilgilerle, bir şeyler yapmaya çalışıyorum,çelik konusunda düşünmeniz bile yeter,önemli olan, sağlık ve mutluluk, gerisi nasıl olsa bir şekilde oluyor.
Sağlıklı,huzur dolu günler dilerim.

canannuman 15-01-2012 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykolko (Mesaj 805797)
Bu gösterdığınız babamın çınar begonyası:) en azından ben öyle biliyorum,ama paskalya kesin değil :)

Hepsi güzel ama bu resimdeki bir harika elinize sağlık. Birde ufacıkken açan yılbaşıları Maaşallah

Manolya_ 16-01-2012 12:34

Sayın ykolko,
Sessiz ve derinden daima sayfanızın takibindeyim.Bitkilerinize ilginiz ve onların saglıklı/çiçekli durumları mutluluk verici.
Ellerinize sağlık.
Sizden bir konu hakkında yardım rica ediyorum.
Mesajlarınızda gördüm ki ölmek üzere olan bir hastanızı (adeneium) diatomite alarak iyileştirmişsiniz. Çok sevindim bu duruma.
Ricam şu ki;
aynı durumda bir mum çiçeğim var (resimlerde gördüğünüz gibi)
Her ikisinide agustosta suda köklendirerek toprakla buluşturmuştum.
saglıklı görünen, benim denetimimde büyüdü.
Diğerini bir arkadaşıma hediye etmiştim(hostes ve zaman zaman yurtdışında 4-5 gün kalabiliyor)
sürekli ona verdiğim bitkiyide izliyordum ve gelişmiyordu.
Bir ay evvel yine kendisi yurtdışına çıktı ve bitkiyi ben kendi evime aldım.
Maalesef gün geçtikçe iyileşmesini beklerken durum kötüye gitti.
Diatomite alma konusunda ne dersiniz. Bu durumda onu topraktan arındırıp diatomite alsam iyileşebilirmi:confused:
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler
Saygılarımla
Asu

ykolko 16-01-2012 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi canannuman (Mesaj 899960)
Hepsi güzel ama bu resimdeki bir harika elinize sağlık. Birde ufacıkken açan yılbaşıları Maaşallah

Sayın Canannuman teşekkür ederim..
Bazen bitkiler böyle sürprizler yapabiliyor,geçen sene o boyda açtılar ama bu sene,şimdilik gonca yok :mad:

ykolko 16-01-2012 13:21

Sayın Manolya_ ( Asu ) ilginize teşekkür ederim.
Aslında bu konularda,çok uzman arkadaşlar var, onlar sizi daha doğru bilgilendirir,acizane, ben ancak fikrimi söyleyebilirim.
Görüşümü söylemeden önce,sararmış yaprağı olan hoyanızın köküne ve gövdesine(dal)bakmak lazım,çürüme onlardada varmı?eğer varsa benim tavsiye edebileceğim bir şey neyazıkki yok,eğer gövde ve kök sağlıklı ise kuru yaprağı koparıp,sağlam yapraklı gövdeyi,ılık su içince kökleri zedelemeden,iyice topraktan arındırıp,diatomite çift kap yöntemi ile(çift kap yöntemini daha önceki sayfalarda anlattığımı sanıyorum) dikerseniz,diatomite uyum sağlayabilirse düzelebilir.(bende uyum sağladı)
Ayrıca fazla sulamadan bu bitkinin toprağında küf oluşumuda var gibi geldi.
çift kapta diatomit içindeki bitkilerim şuanki şartlarda 8-10 gün dış kabın içindeki su ile idare ediyor.
Umarım hoya'nızı kurtarabilirsiniz,oldu ya kurtaramadınız üzülmeyin, sizdeki Hoya carnosa sanıyorum,bol buluna bir tür,zaman zaman arkadaşlar çelik paylaşımı yapıyorlar, onlardan tedarik edebilirsiniz,diğer seçenekte benim hoya carnosam daha çok küçük,çelik alabilecek boy'a gelirse ben size gönderirim.
saygılarımla.

Manolya_ 16-01-2012 13:38

Sayın ykolko,
Alakanız ve yanıtınız için öncelikle çok teşekkür ediyorum.
Evet diatomit konusunu sindire sindire inceledim
Gidişata bakılırsa, diğer saglıklı yaprakta çürüyecek.
Ben hemen topraktan çıkartıp dikkatlice yıkıyayım.( yıkama sonrası resimleri yine sizinle paylaşacağım)
Umarım durumu lehimize çevirebilip sağlığına kavuşturabilirim.
Şayet herşeye rağmen kaybedersem, öneriniz ve düşünceniz ve sunduğunuz için teşekkür ederim. Güzel gönlünüz cok sağolsun.
Bir şekilde yenisini elde edebiliriz. Haklısınız
Benim minikimde büyür belki sanırım o zamana kadar :))
Ben hemen şimdi topraktan arındırmak üzere(sayfayı açık bırakıp) PC den kalkıyorum.( birazdan gelirim)
Saygılar

selenn 16-01-2012 14:12

Sayın ykolko verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Seramiste bahsettiğim gibi sukulent ve kaktüs kaybını kök çürümesi sebebiyle yaşıyordum. Diatomitte köklerin sağlıkla gelişmesinden bahsetmişsiniz ki Adenium fotoğrafınızdan da bitkinin sağlıklı görüntüsü buna kanıt sanırım.

Şimdilik sormak istediğim birşey yok ama tecrübe etmeye başlayınca sizi rahatsız edeceğim sanırım:)

Manolya_ 16-01-2012 14:14

Yıkadım, resimledim ve geldim

Fazla detay yapmadan resimleri gönderiyorum.
Kararan yaprakta küf yoktu ancak iyice yumuşamıştı, hemen koptu:(
(kopan bölge kırmızı daire içinde)
Resimleri inceleyip yorumlarınızı yazabilirseniz çok sevinirim.
Verdiğim zahmet için ayrıca özür dilerim.
Saygılarla. . .

Manolya_ 16-01-2012 14:16

Sevgili selen'cim

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 900179)
Sayın ykolko verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Seramiste bahsettiğim gibi sukulent ve kaktüs kaybını kök çürümesi sebebiyle yaşıyordum. Diatomitte köklerin sağlıkla gelişmesinden bahsetmişsiniz ki Adenium fotoğrafınızdan da bitkinin sağlıklı görüntüsü buna kanıt sanırım.

Şimdilik sormak istediğim birşey yok ama tecrübe etmeye başlayınca sizi rahatsız edeceğim sanırım:)

Benim yaşadıklarımda sanırım sana iyi bir örnek olabilir.

ykolko 16-01-2012 14:30

Sayın Manolya_ kök yapısı iyi gibi görünüyor,benim önerim,diatomitin içine,kopan yaprağın dip kısmı dışarıda kalacak gibi dikmeniz,bir problem olmazsa sanki çabuk surgün verecekmiş gibi görünüyor.
Zahmeti söz konsu bile etmeyin,önemli olan sizin sağlıklı sonuçlara ulaşmanız.
kolay gelsin.

Manolya_ 16-01-2012 14:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykolko (Mesaj 900189)
Sayın Manolya_ kök yapısı iyi gibi görünüyor,benim önerim,diatomitin içine,kopan yaprağın dip kısmı dışarıda kalacak gibi dikmeniz,bir problem olmazsa sanki çabuk surgün verecekmiş gibi görünüyor.
Zahmeti söz konsu bile etmeyin,önemli olan sizin sağlıklı sonuçlara ulaşmanız.
kolay gelsin.

Sayın ykolko,
Çok çok teşekkürler.
Hemen dediğiniz gibi uygulamaya geçiyorum.Gelişmeleri sizinle paylaşacagım.
Herşey gönlünüzce olsun
Saygılar

Manolya_ 16-01-2012 14:59

Sayın ykolko

Hasta hoya diatomite alınmıştır.
Umarım iyileşir.
Resmini ekte size sunuyorum (dış kap yanındaki minik beyaz saksı)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025