agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   Feriha / Teras (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/10217.htm)

feriha 27-08-2011 15:30

Sevgili Günüm, su sümbülünden koku alamıyorum. Akşam üzeri tekrar bakarım. Ama benim teras bol kokuludur. Kapıdan adım atınca gardenya ve ful kokularını hisseder pek mutlu olurum. En sevdiğim bu ilk adım attığımda aldığım hoş kokulardır. Acaba çok az kokuyor da ben mi alamıyorum bilmiyorum..

Sevgili Sevim4, çok güzel açan leş kaktüsünü biraz inceledikten sonra baktım ki sinekler bayram ediyor ve burnuma gelen o güzel kokuları bastırmaya çalışan bir garip koku yayılıyor.. en uzak köşeye acilen yerleştirmeye karar verdim. Acaba hep bu şiddette kokacak mı?? Galiba ben bu kadar güzel açmasa da, hatta çok çirkin açsa da güzel kokan bitkileri tercih edeceğim..

Sn. sarıefe, su sümbülünü genişçe altı kapalı büyükçe bir saksıda (377 nolu mesaj 2. resim) altına toprak, torf koyup bitkiyi yerleştirdikten sonra bolca klorsuz su koyarak yetiştirmeye çalıştım. Su eksiğini klorsuz devam ettiremeyip hortumla çeşme suyu vererek devam ettim. Sıvı çiçekli bitkiler için gübreli su hazırladığımda ara ara su sümbülüne de verdim. Teras uzun süre güneş alıyor. 5-6 saat tam güneşte.. Çok yayıldı, saksıyı rahatlatmak için köklenen yeni bitkileri kesip küçük altı kapalı seramik saksılara aldım. Aynı şekilde altta toprak, torf var. Üzerine dört parmak aşana kadar su ekliyorum. Açan sümbül ayırdıklarımdan bir karış yükseklik ve genişliğinde bir saksıda.. Ana bitkide görünürde çiçek yok. Ama açan güneşi daha çok görüyor. Koku alamıyorum. Çiçek çok narin, hemen bozulacakmış gibi.. Umarım yakın zamanda sizin sümbülünüz de açar.

feriha 27-08-2011 18:40

1 Eklenti(ler)
Akşama doğru yeni bir çiçek dalının yükseldiğini farkettim. İlki farketmeden açmıştı, bunu takip edebileceğim.. Koku bu saatlerde de yok.

Eklenti 242848

Oğuzhan 27-08-2011 20:45

Leş kaktüs çok güzel açmış .Süper görsel :) EEE abla her güzelde bir kusur olur.Kötü mü kokuyor.Benimkide tomurcuk yaptı daha açmadı.Eğer açarsa desene yandık.Dışarı atmam gerekecek.
Bende merak ettim su sümmülünün kokusunu.Kokulu diyorlar ama hiç kokusunu duyan yok:)

feriha 27-08-2011 22:53

Sevgili Oğuzhan, bu koku sinekleri çekip çiçeğinin döllenmesini sağlıyormuş.

Acaba birkaç sinek çiçeğin döllenmesini sağlayınca aniden koku kesilir mi?

Bazı arkadaşlar bu kaktüsten koku almadıklarını yazmışlar, umarım senin de öyle olur.

Mesajı göndermeden bir koku testi daha yaptım.

Su sümbülü kokusuz ama leş kaktüsüde kokmuyor! Güneşle birlikte tekrar kokar mı yoksa ilk açtığı gün

koku yayıp bitiyor mu yarın anlayacağız..

nevsune 28-08-2011 09:27

Feriha hanım, leş kaktüsünüzün çiçeği çok güzel maşallah. Rica etsem bir dal bana ayırır mısınız lütfen, aman ben o kokudan mahrum kalmayayım:dilli: Yalnız boşver kokuyu neyim, görüntü bir harika. Yok atma onu oraya buraya. Her güzelin bir kusuru varmış, bu da o kadarcık oluversin.

Canım, su sümbülünün çiçeğini de gördük ya Ankara'da, ellerine sağlık. Bekleyen derviş hesabı, bak gösterdi o güzelim yüzünü sana. Şimdi pişman mı olsam ne, yavruyu geri çevirdiğime:rolleyes:

Biraz da yeni cicilerini göstersen diyorum:)

sariefe 28-08-2011 10:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 853194)
... Sn. sarıefe, su sümbülünü genişçe altı kapalı büyükçe bir saksıda (377 nolu mesaj 2. resim) altına toprak, torf koyup bitkiyi yerleştirdikten sonra bolca klorsuz su koyarak yetiştirmeye çalıştım. Su eksiğini klorsuz devam ettiremeyip hortumla çeşme suyu vererek devam ettim. Sıvı çiçekli bitkiler için gübreli su hazırladığımda ara ara su sümbülüne de verdim. Teras uzun süre güneş alıyor. 5-6 saat tam güneşte.. Çok yayıldı, saksıyı rahatlatmak için köklenen yeni bitkileri kesip küçük altı kapalı seramik saksılara aldım. Aynı şekilde altta toprak, torf var. Üzerine dört parmak aşana kadar su ekliyorum. Açan sümbül ayırdıklarımdan bir karış yükseklik ve genişliğinde bir saksıda.. Ana bitkide görünürde çiçek yok. Ama açan güneşi daha çok görüyor. Koku alamıyorum. Çiçek çok narin, hemen bozulacakmış gibi.. Umarım yakın zamanda sizin sümbülünüz de açar.

Sevgili feriha ayrıntılı açıklamanız için çok teşekkür ederim. Sorucak soru bırakmamışsınız ;) Benimkilerde terastaki bir akvaryumdalar. Yalnız sizinkinden farklı olarak benim akvaryumda torf ya da toprak yok. Bir de teras hep aydınlık olmasına rağmen direk güneş görmüyorlar. Gübre olarakta akvaryumun içindeki balıklardan çıkan hayvansal gübreyi kullanıyorlar. Bir öbeğini sizin gibi altı topraklı, sıvı gübreli bir kaba alıp güneşe koyayım bakalım nasıl olacak. Tekrar teşekkürler. Bol çiçekli günler...

zenfree 28-08-2011 16:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 853120)
Her gün kontrol ediyordum, ne açacağını bilmeden..

Eklenti 242815

Bugün sabah güneşle birlikte güzel kadife çiçeğini gösterdi..:p
Sevgili zenfree kokusunu da:dilli:
Allahtan gardenyadan gelen esintiler biraz bastırıyor.. Yerini sevdi, tomurcuklar var diye değiştiremiyorum ama daha sonra gözün göreceği burundan uzak bir köşeyee..

Eklenti 242816

Bugün tek çiçeklenen Stapelia değildi.. İlk su sümbülü çiçeğimi de gördüm. Tam da acaba Ankara da hava sıcaklığında gece gündüz 15 dereceyi bulan fark mı su sümbüllerinin açmasını engelliyor diye düşünüyordum ki..

Eklenti 242817

Feriha Hanım, çok güzel görünüyor. Yani kokunun önemi kalmıyor galiba bu güzelliği görünce.:)

Su sümbülü de çok hoş. Ben de hevesleniyorum.:)

Vildan Sönmez 28-08-2011 16:53

Ne güzel açmış Feriha Hanım. Ahmet Bey'in gönderdiği su sümbülüm çürüdü gitti.Daha sonra su marulu edindim o da önce yavruladı, sonra hepsi çürüdü.

Sevgili Zenfree sen başarırsın, ben ise sucullardan japon şemsiyesine devam..

zenfree 28-08-2011 17:17

Vildan Hanım ben en iyisi görmezlikten geleyim. Çünkü sonu yok bu için.:)

feriha 28-08-2011 20:33

1 Eklenti(ler)
Bugün sabah su sümbülünün ikincisi açmıştı. Gözüken ikinci sümbülün bu hızla çiçeğe geçeceğini sanmıyordum. Bu arada dün açan çiçek boynunu eğdi nerdeyse solmak üzere.. Açması da solması da hızlı.. Üçüncü bir çiçek oluşumu var, yarın sabah açarsa şaşırmamalı..:)

Eklenti 243082

Sevgili Zenfree, leş kaktüsünü ilk defa açmış olarak görüyorum. Çiçek kadife gibi harika.. Kokusu ilk günden sonra kesildi, ikinci bir çiçek geliyor en azından ne olacağını biliyorum şimdi..

Aslında ikinci leş çiçeğinin Nevsunenin balkonda açmasını istiyorum:p Ama kokuyu duyunca aşağı atmamaya söz verirse:rolleyes: Saksı senindir Nevsun al da gör, kokla canım mahrum kalma..

Vildan Hanım Su sümbülünü baharda Mutlu Beyden almıştım. Çok hızlı çoğaldı.. Birazını paylaştım, bazısını almak isteyenler vazgeçti:) Hatta gizlice bir havuza bırakmayı plandım bir ara.. Ben de su mercimeği istedim yanına sonra başedemem diye vazgeçtim. Çürüyenler oluyor, kesip alıyorum o dalları.. Çiçeğini görmek güzel oldu.

Oğuzhan 29-08-2011 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 853307)
Sevgili Oğuzhan, bu koku sinekleri çekip çiçeğinin döllenmesini sağlıyormuş.

Acaba birkaç sinek çiçeğin döllenmesini sağlayınca aniden koku kesilir mi?

Bazı arkadaşlar bu kaktüsten koku almadıklarını yazmışlar, umarım senin de öyle olur.

Mesajı göndermeden bir koku testi daha yaptım.

Su sümbülü kokusuz ama leş kaktüsüde kokmuyor! Güneşle birlikte tekrar kokar mı yoksa ilk açtığı gün

koku yayıp bitiyor mu yarın anlayacağız..

Olabilir.Sanırım ilk gün daha tesirli koku yayıyormuş.Bakalım benimkide tomurcuk yaptı.Nasıldır bilmiyorum.İlk kez çiçek açaçak

adneser 30-08-2011 19:40

1 Eklenti(ler)
Sayın Feriha

Resimdeki su sünbülünün rengi çekimden dolayımı yoksa gerçek rengimi anlıyamadım benim su sünbülünün rengi lila ile mavi arası bır renk

Eklenti 243325

feriha 30-08-2011 20:10

Sn. adneser, su sümbülünün rengi benim çekimlerimde biraz farklı çıkmış..

Terasta sarı renkli oldukça büyük bir şemsiye var, güneşten dolayı açıktı. Şemsiyenin altında böyle resim vermiş.

Rengi aynı sizinki gibi.. Sizin sümbül harika gelişmiş, açmış.. Güle güle büyütün.

Yeni bir resim mi yoksa daha erken mi açtı?
Siz nasıl bakıyorsunuz formu çok güzel gözüküyor..
Benimkinin çiçekleri bir gün dayanıyor ertesi gün yeni çiçek açıyor..
Bu şekilde üç çiçek yaptı, saksı sizinkine göre daha küçük.. belki her kök bir çiçek açıyor.. Sizin sümbülün çiçekleri daha sağlıklı gözüküyor.. Harikalar:)

adneser 31-08-2011 08:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 854090)
Sn. adneser, su sümbülünün rengi benim çekimlerimde biraz farklı çıkmış..

Terasta sarı renkli oldukça büyük bir şemsiye var, güneşten dolayı açıktı. Şemsiyenin altında böyle resim vermiş.

Rengi aynı sizinki gibi.. Sizin sümbül harika gelişmiş, açmış.. Güle güle büyütün.

Yeni bir resim mi yoksa daha erken mi açtı?
Siz nasıl bakıyorsunuz formu çok güzel gözüküyor..
Benimkinin çiçekleri bir gün dayanıyor ertesi gün yeni çiçek açıyor..
Bu şekilde üç çiçek yaptı, saksı sizinkine göre daha küçük.. belki her kök bir çiçek açıyor.. Sizin sümbülün çiçekleri daha sağlıklı gözüküyor.. Harikalar:)

Bende üç saksı su sümbülü var ve haziran ortalarından beri çiçek açıyor hala çiçeklenme seyrekte olsa var.
Her kök söylediğiniz gibi bir defa çiçek veriyor,yalaşık 36 saat ömrü var çiçeğin tomurcuktan açılmış hale gelmesi ise 45 dakikada gerçekleşiyor.

Video çekimi yaptım fakat dosya cok büyük olduğundan yükliyemiyorum bir prgram bulursam yüklerim

Douglas Fir 31-08-2011 19:10

Su sümbülleriniz tek kelime ile harika. Gözlerin pasını alıyor. Tebrikler

adneser 31-08-2011 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Douglas Fir (Mesaj 854301)
Su sümbülleriniz tek kelime ile harika. Gözlerin pasını alıyor. Tebrikler

Teşekür ederim sayın Douglas Fir sizinde olur inşallah

feriha 02-09-2011 22:15

1 Eklenti(ler)
Yaz başından beri merdiven boşluğunda yukardan gelen ışığı sevip hiç durmadan açan Hoya Carnosa nın tadına bakmaya arı gelmiş.. :)

Eklenti 243608

feriha 02-09-2011 22:23

1 Eklenti(ler)
Cemo dan gelen çeliğin büyümesini bekleyemeyip edinilen minik bir saksı gaura çalısı bu günlerde çiçekte..

Eklenti 243609

Zühre Demir 03-09-2011 03:21

Kimilerinin ellerinde mutlaka bir ayrıcalık vardır. Sihir gibi. Mesela onların yemekleri aynı tekniği uygulayan ötekilerden daha lezzetli olur. Ne yaparsanız yapın bu böyledir. Sevgili feriha, sizin yetiştirdiğiniz çiçekler de tıpkı böyle bir nedenle çok ama çok güzeller. Belli ki toprağı, güneşi ve suyu sevdikleri kadar seviyorlar sizi. Maşaallah...

ykolko 05-09-2011 15:46

Sayın Feriha merhaba
Kaç dönüm :) terasınız var bilemiyorum,ama bitki koleksiyonunuza bayıldım desem yeridir, Cennetinizde mutlu, sağlıklı bir yaşam dilerim.

feriha 05-09-2011 19:03

Sn. Zühre Demir, Sn. ykolko iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Sizin güzel gözleriniz öyle görüyor, sağolun.. Küçük bir teras, mecburen sığmaya çalışıyorlar.. Ben de sizler ve diğer arkadaşlarım gibi bitkilerim için elimden geldiğince emek veriyorum, sırayla birçok bitkiye meraklanıp onlara kavuşup birlikte zaman geçirmeye istiyorum.
Hepimizin sevgileri karşılıklı olur inşallah:)

feriha 13-09-2011 22:51

2 Eklenti(ler)
Eklenti 245566

Bu güzel kokulu muhteşem çiçekli kaktüs, çiçeğini tam bir bohça gibi kapatıyor. Halk arasında damat bohçası denilen bu olmalı gibi geliyor. Diğerlerinin kapanışını görmedim ama bohçaya da benzemiyorlar fotoğraflarda.

Eklenti 245567

Şöyle içi kadife dışı taftadan yapılmış bir damat bohçası hiç de fena olmaz diye düşündüm.. Tabi damat kaktüssever olmalı..:p Sonra da örtü olarak kullanılabilir ama görünce kokusu hatırlanmamalı:rolleyes:

sevim4 13-09-2011 23:08

Sevgili ferihan hanım,çok güzel.

Oğuzhan 15-09-2011 21:05

:)) gÜZELMİŞ...

neşride 18-09-2011 01:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feriha (Mesaj 853578)
.... Su sümbülünü baharda Mutlu Beyden almıştım. Çok hızlı çoğaldı.. Birazını paylaştım, bazısını almak isteyenler vazgeçti:) Hatta gizlice bir havuza bırakmayı plandım bir ara.

Su sümbülünüz çok güzel açmış. Bu kadar güzel olabileceğini tahmin etmemiştim. Havuza bırakmaya niyetlenirseniz gene, haberimiz olsun. :)

feriha 18-09-2011 14:36

Sevgili Neşride, su sümbüllerinden bazıları sana gelmek için hazırlanmaya başladılar.. Haberin olsun.;)

Havuza bıracaktım da kışı geçiremeyecekler nasıl kıyayım.. Sadece düşündüm.

Hızla çoğaldılar bir ara, kap yetiştiremedim. İklim olarak kışı havuzda geçirebilecekleri bir bölgede olsak, yayılsınlar, rahat etsinler diye yapardım ama Ankara da mümkün değil..

Evde birkaç kök bahara kadar koruyacağız başarabilirsek..

neşride 18-09-2011 14:59

Çok teşekkür ederim Feriha hanım, ben de size Afrika Süt Ağacı (Synadenium grantii
( Euphorbia )) hazırladım.

ykolko 19-09-2011 13:13

Sevgili Feriha dönüp dolaşıp su sümbüllerinizi seyrediyorum,tabii peşinden sorularda beliriyor,su sümbülleri, direk gün ışığı mı seviyor, yoksa aydınlık bir ortamımı tercih ediyorlar,bir diğer soruda kullandığınız sıvı besinin özellikleri.

feriha 19-09-2011 13:41

Sn. ykolko, su sümbülüne çok uygun bir ortam yaratabildiğim söylenemez çünkü onların güzelce gelişebilecekleri bir havuzum yok..

Altı kapalı saksılarda sıkıştıkları zaman köklenenleri başka saksılara alarak yetiştirmeye çalıştım.

Saksının altına bir miktar toprak-torf-kum karışımı koydum üzerine bolca su.. Sık sık su ilave etme gerekti..

Diğer çiçeklerim için hazırladığım çiçekçoşturan çiçekli bitkiler için sıvı besin ilave edilmiş sudan arada verdim. İhtiyacı varmıydı bilmiyorum.

Sümbüller sabahtan öğlen 14.00 e kadar direk güneş alan bölümde duruyorlar.

Her kök bir çiçek veriyor ve yaklaşık bir gün ömrü var.. Çok kısa ömürlü..Bu kadar uğraş sonucu 4. çiçeği izlemekteyim.:)

Çürüyen dallar oldu onları budadım. Güvercinler tombul dalları perişan ettiler, su içmek için sanırım başından ayrılmadılar. Bir mücadeleyle sağlam kalanlar açabildiler..

Havalar soğuyunca gelecek yıla sağlam çıkabilecekler mi merak ediyorum.

ykolko 19-09-2011 16:10

Sayın Feriha bilgilendirme için teşekkür ederim.Eğer dondan koruyabilirseniz kışı belki atlatabilirler,su sümbülü dal ve yapraklarında çok fazla su taşıyan bir bitki olduğu için dona pek dayanabilceğini zannetmiyorum.Umarım gerekli yedeklerini kapalı ortama alırsınz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025