![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-10-2015
|
Aynen sevgihocam ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Yaklaşık bir haftadır hibiscuslardan fotoğraf yüklemiştim. Birazda bilgi paylaşmak lazım ![]() ![]() ![]() Hibiscusların doğada yaklaşık 300 türü mevcuttur. 18. Yüzyılda Avrupa'ya getirilmiştir. Anavatanı Japonya, Çin ve Doğu Hindistandır. Anavatanında 9 m'ye kadar boylanabilirler. Dayanık taçlı, çalı veya ağaçcık forumlu her dem yeşil tropik kökenli bir bitkidir. Üretimi en çok çelikle üretim ile yapılmaktadır. Şubat-mart aylarında yumuşak odun çeliği ile yapılır. Odunlaşmamış sürgünlerden yaklaşık 8-10 cm çelikler alınır. Amatörce suyun içerisine konularak rahatlıkla çoğaltılabilir. Humuslu ve geçirgen toprakları çok sever. Hafif gölgeli yerlerde çok iyi gelişir. Yüksek orantılı nemden hoşlanırlar. Bunun için yaz aylarında bol bol sulanmalıdır. Aşırı sıcaklarda yapraklarda yanmalar oluşabilir. Bunun için yapraklarına su püskürtülebilir. Gübreleme yapılacak ise gübrenin yüksek potasyumlu olmasına dikkat edilir. Bitkileri çoşturup çiçeklenmeyi arttıran fosforlu gübreler kesinlikle topraktan verilmemelidir. Verildiği taktirde çiçeğin topraktan diğer elementleri almasını engeller ve bitkinin strese girip tomurcuklarını dökmesine neden olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Fittonialarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğal olarak Peru'da yetişen 2-3 türü vardır. Alçak boylu sürünücü otsu ve küçük çalı şeklinde odunsu bitkilerdir. Gövde ve dallar tüylü, yapraklar büyük ve tüylüdür. Yaprak damarları belirgin ve renklidir. Çiçekleri solgun sarı renkli ve gösterişsizdir. Sıcaklık: Kışın sıcaklığı 16 derecenin üstünde olan yerlerde bulundurulması uygundur. Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem (% 75-) ister. Işık: Gölge yerlerde yetiştirilir. Bitki kesinlikle güneş gören yerlerde bulundurulmalıdır. Saksı Harcı: Hacim olarak eşit miktarlarda tınlı toprak, turba ve kumun karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir. Üretim Tekniği: Üretimi çelik ve ayırma ile yapılır. Genç sürgünlerden Nisan ayında alınan çelikler, hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımında ve 21 derecede köklendirilirler. Ayırma, yine Nisan ayında yaşlı bitkilerin parçalanarak herbirinin ayrı saksılara dikilmesi suretiyle olur. Bakım Önlemleri: Saksı Değiştirme: Her 2-3 yılda bir Nisan ayında yapılır. Gübreleme: Haziran - Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 1-2 g/l kompoze gübre verilir. Sulama: Haziran'dan Eylül'e değin sürgün verme esnasında ılık su ile bolca sulanmalı, sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülmelidir. Çiçeklenme süresince (Aralık- Ocak ayları) verilen su miktarı azaltılmalıdır. Çiçekli halde iken bitkiye çok su verilirse yapraklarının döküldüğü görülür. Dinlenme dönemi olan Ocak ortasında Nisan ortasına kadar ise ya çok az su verilmeli veya toprağı tümüyle tutulmalıdır. Budama: Yaşlı bitkiler çiçeklenmesi bittikten sonra Nisan ayında topraktan itibaren 10-15 cm. kalacak şekilde kesilmelidir. Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları Kloroz, Yaprak Dökülmesi, Kök Kanseri ve Kurşuni Küf; zararlıları ise Kırmızı Örümcek ve Unlu Bitleri'dir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Hibiscuslardan genel bir görüntü. Şu anlık elimde dört renk mevcut ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Hibiscuslar güzel birşekilde açmaya devam ediyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Açan hibiscuslar tohum yapmak için kapsüllerini oluşturmaya başladı. Ama fazla kapsül olunca yeni çiçekleri az olacağı için kapsüllerin birazı kesildi... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Sıklamen kırmızı kırmızı açmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Telgraf çiçeklerinden görüntüler. Sıcak havayı buldular hemen büyümeye başladılar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Çok harika gelişen salon çiçeğim ve sayın:milla'dan gelen güzeller ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2015
|
Şu yaz günü sıklameni açtırdın ya bravo sana Galip.Benimki uykuda.Ayrıca telgraf çiçekleri forma girmeye başlamış.Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Bende açacağını tahmin etmiyordum sevgihocam. Ama onuda başardım. Hergün az az su vererek toprağı hiç susuz bırakmayarak ![]() Telgraf çiçekleri çok harika oluyor hepsi birbirinden harika ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Sayın:SDurul'dan gelen hoyalar filizlenmeye başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Hibiscuslar çiçek açmaya devam ediyor. Sonunda pembe renk olanda açtı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Hoyaların bugünkü görüntüleri... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2016
|
elinize emeğnize sağlık |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkürler sayın:beşiktaşlı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Bu sabah pembe renkli güzel bir hibiscus açtı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Telgraf çiçekleri daha güzel gelişsin diye uç alma işlemi yapıldı. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Tradescantia sillamontana ve sayın:milla'dan gelen diğer güzeller. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Telgraf çiçeklerine gelen davetsiz misafirler. Bütün yaprakları yemişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Sıklamen tohumları oluştu ve toplandı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2015
|
Telgraflara nazar mı değdi Galip'ciğim.Nerden gelmiş onlar.Hemen ilaçla bari. ![]() Düzenleyen sevgihoca : 02-07-2016 saat 01:28 Neden: yANLIŞLIK |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-12-2015
|
Sevgili Galip, Ben de sevgihocamdan gelen telgraf çiçeklerini karışık renkli ekip dışarıya camın önüne ekmiştim, benimkiler de çok güzel oldu. O kadar büyüdüler ki budayıp iş arkadaşlarıma getirdim ![]() Hibiscusların da çok güzel görünüyor maşallah. Geçen gün kayınpederim bana küçük bir hibiscus fidesi getirdi. Ne renk bilmiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Telgraf çiçeklerinin uçları hep bir önceki yaprağın içinden çıktığı için son iki yaprağı hafifçençekince hemen kopuyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Arife günü açan fakat benim şimdi paylaşabildiğim hibiscusum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Ramazan bayramı tatilinin son gününü çiçeklerime bakarak geçirdim. Maşallahlları var çoğu güzel şekilde gelişmeye devam ediyor ![]() Daha çok dallanma olsun diye uçları alınan telgraf çiçekleri her yapraktan yeni dal göstermeye başladı bile ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Bir hibiscus çiçeği kapanır, diğer hibiscus çiçeği açar ve etrafa renk katar... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-03-2016
|
Çiçek ömürleri çok kısa oluyor maalesef. Bende istiyorum ki açan çiçek epey kalsın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Dediğiniz gibi çiçekleri 2-3 gün sürüyor sayın:Selma_321. Ama çiçeği iki haftada bir fosfor ve azotlu gübreler ile besleyince hep üzerinde çiçek oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
açelya, çiğdem, nergis, sümbül |
|
|