agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Balkon ve Terasları
(https)

Beğeni Düzeni4813Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 29-04-2017, 10:57   #11
Ağaç Dostu

Resulgur's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca Mesajı Göster
Sayın Resulgur, cevabınız beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim. Hataylı öğretmen arkadaşlardan ve biraz da tv kanallarından o yörenin dillere destan kahvaltılıklarını az biraz biliyorum.

Benim de böyle baharatlı, keskin aromalı ot türlerine özel ilgim var. Biberiye gibi, kekik-nane vb. gibi.. Zeytinyağı dolu küçük bir kaseye bunların tamamından ve bolca da acı pul biber koyup sabah-öğle-akşam 3 öğün yiyorum.

Sizin kekiğin yine o yörelerde çok meşhur olan "ZAHTER" le bir ilgisi var mı, bilmiyorum. Mesajınızın bir yerinde "sater otu" ifadesi var.

Şimdiden göndereceğiniz tohumları merakla bekliyorum.Onları balkonlarda kullandığımız 15cm civarında yüksekliği olan diktörtgen saksıya ekmeyi düşünüyorum

İlginize çok teşekkürler, saygılar.

Rica ederim Hocam. Bu tür keskin aromalı bitkiler zeytin yağ tuz ve limon ile çok uyumlu oluyor. Bende bu yıl değişik bir nane türü yetiştiriyorum http://www.agaclar.net/forum/1504615-post553.htm burada paylaştım. Damak tadına ve lezzete önem veren biriyim.

Bahsettiğim yörelerde ZAHTER , ZAHTER HALİL yöresel halk dilinde söylenen kekik türleri evet var fakat bizim bu tür etkinlikte olan türden çıbrıka diye temin ettik öyle biliyoruz. Aroması daha keskin geldi bana biraz acımtrak ..

Araştırmalarımda ;

-Zahter ülkemizde özellikle doğal ortamı olan dağlardan toplanan ve dağ kekiği olarakta anılan fakat kekik ailesinden olmayan şifalı yeşillik türüdür. Zahter çok eski tarihlerden bu yana ülkemizde yetiştirip tüketilmektedir. Tadı kekiği andırır ve aromatiktir, ayrıca kokusuda çok güzeldir. Kolayca yetiştireceğiniz zahterin yapraklarını kurutarak çay yapabilir, içinde bekleterek aromasının zeytinyağına geçmesini sağlayarak kullanabilir ve sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.

Zahter mide ve kalp için çok faydalıdır, idrar söktürücüdür, vücuttaki kan akışını hızlandırır, kan şekerini düzenler, cinsel gücü arttırır ve daha bir çok faydaya sahiptir. Denmiş .. Satın aldığımız bitki buydu diye düşünüyorum. Merak edenler için tarif de paylaşalım.

Zahter Salatası
250 gr. zahter
1 çay kaşığı nar ekşisi
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça veya toz biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz

Zahterin taze yaprakları alınır, yıkanır. Doğranıp acı suyu çıksın diye tuzla ovulur. Tekrar yıkanır. Soğan ince doğranıp zaterle ovulur. Biber, nar ekşisi, maydanoz ve zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır.

Name:  zahter.jpg
Views: 459
Size:  57.6 KB
Resim Alıntıdır.

Bahsettiğiniz saksılarda yetiştirebilirsiniz. Kolay gelsin.

Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
soğuk

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025