Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca
Sayın Resulgur, cevabınız beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim. Hataylı öğretmen arkadaşlardan ve biraz da tv kanallarından  o yörenin dillere destan kahvaltılıklarını az biraz biliyorum.
Benim de böyle baharatlı, keskin aromalı ot türlerine özel ilgim var. Biberiye gibi, kekik-nane vb. gibi.. Zeytinyağı dolu küçük bir kaseye bunların tamamından ve bolca da acı pul biber koyup sabah-öğle-akşam 3 öğün yiyorum.
Sizin kekiğin yine o yörelerde çok meşhur olan "ZAHTER" le bir ilgisi var mı, bilmiyorum. Mesajınızın bir yerinde "sater otu" ifadesi var.
Şimdiden göndereceğiniz tohumları merakla bekliyorum.Onları balkonlarda kullandığımız 15cm civarında yüksekliği olan diktörtgen saksıya ekmeyi düşünüyorum
İlginize çok teşekkürler, saygılar.
|
Rica ederim Hocam. Bu tür keskin aromalı bitkiler zeytin yağ tuz ve limon ile çok uyumlu oluyor. Bende bu yıl değişik bir nane türü yetiştiriyorum
http://www.agaclar.net/forum/1504615-post553.htm burada paylaştım. Damak tadına ve lezzete önem veren biriyim.
Bahsettiğim yörelerde ZAHTER , ZAHTER HALİL yöresel halk dilinde söylenen kekik türleri evet var fakat bizim bu tür etkinlikte olan türden
çıbrıka diye temin ettik öyle biliyoruz. Aroması daha keskin geldi bana biraz acımtrak ..
Araştırmalarımda ;
-
Zahter ülkemizde özellikle doğal ortamı olan dağlardan toplanan ve dağ kekiği olarakta anılan fakat kekik ailesinden olmayan şifalı yeşillik türüdür. Zahter çok eski tarihlerden bu yana ülkemizde yetiştirip tüketilmektedir. Tadı kekiği andırır ve aromatiktir, ayrıca kokusuda çok güzeldir. Kolayca yetiştireceğiniz zahterin yapraklarını kurutarak çay yapabilir, içinde bekleterek aromasının zeytinyağına geçmesini sağlayarak kullanabilir ve sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.
Zahter mide ve kalp için çok faydalıdır, idrar söktürücüdür, vücuttaki kan akışını hızlandırır, kan şekerini düzenler, cinsel gücü arttırır ve daha bir çok faydaya sahiptir. Denmiş .. Satın aldığımız bitki buydu diye düşünüyorum. Merak edenler için tarif de paylaşalım.
Zahter Salatası
250 gr. zahter
1 çay kaşığı nar ekşisi
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça veya toz biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Zahterin taze yaprakları alınır, yıkanır. Doğranıp acı suyu çıksın diye tuzla ovulur. Tekrar yıkanır. Soğan ince doğranıp zaterle ovulur. Biber, nar ekşisi, maydanoz ve zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır.

Resim Alıntıdır.
Bahsettiğiniz saksılarda yetiştirebilirsiniz. Kolay gelsin.