agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Lonicera / Bahçe (avlu) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/40666.htm)

esemeral 01-05-2018 13:45

Sayın Lonicera Müsadenizle sizi emek ve başarılarını ayakta alkışladığım (kendimce)değerli üyeler arasına alıp tebrik ediyorum.

yer örtücülerden obrizyayı araştırmak için foruma uğradım yolum solanum rantonneti sayfasında en son 2016 yılında yaptığınız paylaşım sonrası bitkinizin durumunu merak edip sayfanız varmı bakayım dedim. 2,5 saattir 2017 nisan ayı sonuna ancak gelebildim. adını duymadığım bitkilerde başarılarınız emekleriniz ve bunları aktarma diliniz bir harika.
yarın kesin devam edeceğim kaldığım yerden ancak iş yerindeyim ve kendimi frenlemem gerek.

sizler gibi değerli bilgi ve tecrübelerini paylaşan çok değerli üyeler oldukça biz acemiler için öğretmen bulmuş gibi seviniyoruz.

Artık bende kendi evimdeyim çok şükür ve artık rahatlıkla bitkilere sevgimi verebileceğim ama önce bilgi birikimi şart.

bol çiçekli ve meyveli günler dilerim.

Lonicera 01-05-2018 17:26

Sn esemeral, güzel söz ve dilekleriniz için teşekkür ederim. Forumumuza aktif olarak katılıp, takip ettiğimiz sürece bir sürü şey öğreniyoruz hep beraber. Daha yolun o kadar başındayız ki. Düşe kalka yolumuza devam edeceğiz inşallah.

Umarım sizin de hayalleriniz gerçek olur, evinizde sevdiklerinizle beraber sağlık ve huzur dolu bir yaşam dilerim.

Lonicera 01-05-2018 17:45

3 Eklenti(ler)
Sarı melek borazanı üzerindeki tohum baklaları renk değiştirip olgunlaşmaya başlamış. Bir tanesini açtım, tohumlar kahverengi renk almış. Bir bu kadar bakla daha var bitki üzerinde.

Eklenti 672310
Aşk mercan sarmaşığının elde kalan rizomlarını saksıya koymuştum. Yavaş yavaş filizlenmeye başladılar. Bu yıl tahminim en az 50 rizom yapar saksıda. Bazı ülkelerde bu rizomları pişirip tüketiyorlarmış. Yenecek bir şey daha bulduk ya, ne gam:))):eek::eek::
Bir tanesine kıyıp tazeden yedim, fındık benzeri bir tadı var. Amman diyeyim siz bana bakıp da yemeye falan kalkmayın. Belki sizde allerjik veya toksik etki gösterir. Biz acı patlıcan olduğumuz için kırağı çalmaz.:dilli::

Eklenti 672311

Tül keselerden 3 tanesini açtım, yakalanan karakafes otu tohumları bunlar. 10 gün kadar gölge yerde kurutulacak ardından tazeliğini muhafaza için buzdolabunda yerini alacak. Bitki hala yeni çiçek oluşturmaya devam ediyor. Garibim bilmiyor ki kendi yapraklarının çayı ile besleniyor. ''Derenin kuşunu derenin taşı ile avlamak'' bu olsa gerek:))

Eklenti 672312

Lonicera 03-05-2018 14:00

3 Eklenti(ler)
Lantana camara her yıl olduğu gibi, çok kanaatkar bir bitki. Arı , kelebek eksik olmuyor üzerinden.

Eklenti 672585

Oruç başlamadan yenen ne varsa koyayım da sonra ağız sulandırmayalım:))
Tayberry ilk olgunlaşan olacak...


Eklenti 672586

Yeni dünya lezzetine doyum olmuyor. İyi ki aşılamışım.

Eklenti 672587

esemeral 07-05-2018 15:19

Sayın Lonicera emeğinize yüreğinize sevginize sağlık. Sonunda günümüze kadar gelebildim. Ama inanın hiç bitmesin istedim. Helal olsun size ve tabi ki değerli eşinize. sayfanızdaki emek ve çabanızı görüp saygı duymamak mümkün değil. En kısa sürede ilk hedefim karakafes otunu edinip (ön çalışma yapmak lazım diye düşündüğümden) Önce besin hazırlayıp büyük saksılar edinip sizlere öğrenci olarak ilerlemek istiyorum. Ardından 4 yıl da olsa 5 yılda olsa böğürtlen çeşidi çeliklerinizde sıraya girmek istiyorum.

Foruma sadece iş yerinden ve işlerden fırsat buldukça girebiliyorum(ayrıca yağmur suyunu boş çöp kovasına biriktirip evden getirdiğim pet şişelerle eve taşımaya başladım bile). Malum çalışan bayan olunca evde de işler bitmiyor. Fakat emekliliğe kadar mümkün olduğunca bilgi birikimi yapıp Allah Nasip ederse torunlarıma ve çevremdeki dostlarıma da (öncelikle eşime ki sizin sayfanızı öyle bir anlattım ki sizinle tanışmak bile istedi) bitkilerin değerini aşılamak istiyorum. Şimdilik içimde büyütüp bilgi birikimi yapmaya çalışıyorum siz değerli ustalardan.

Bol çiçekli ve meyveli günler dilerim.

its_just_a_ride 13-05-2018 16:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1537842)
Tek seferde 200 litre mi elde edeceksiniz yoksa sezon boyunca tahmini üretiminiz mi bu kadar? Sormamın nedeni tek seferde elde edip sezon boyunca kullanmayı düşünüyorsanız bozulmadan nasıl depolayacaksınız merak ettim.

Havalı ya da havasız, en geç 1 hafta içinde tüketmeniz gerek diye biliyorum. Aklımda yanlış da kalmış olabilir. Bunun konsantresini yapıp uzun süre kullanabiliyorlarmış.

1:10 seyreltirsek tek seferde 200 litre. Bugünlerde 12 lt'lik kovayı silme dolduran karakafes yapraklarından konsantre çamur(slurry) üretimine başlayacağım. Hazırlayan ve kimi kullananlar 2 haftaya kadar depolayabildiklerini ifade etti. Susuz hazırlanıyor. Koku problemi de çok az oluyormuş bu sayede. Suyla seyreltildiği esnada koku oluyormuş sadece bir miktar.

Lonicera 27-05-2018 14:01

4 Eklenti(ler)
3 hafta boyunca İzmir- Antalya arasında mekik dokuduk. Bu arada bitkileri de akraba ve dostlara emanet ettik. Bu sabah bitkilere kavuşunca evlada kavuşmuş kadar mutlu oldum. Uzun süre uzak kalınca tüm gelişimi daha net görebiliyorsunuz. Biraderin hakkını ödeyemem, dengeli sulama yapmış. Tüm bitkilerin sağlığı gayet yerinde.

Nerede kalmıştık:))

Gardenyamız açmış. En sevdiğim kokulu çiçeklerin başında geliyor kendileri.

Eklenti 674884
Eklenti 674885

Natal pulm, bendeki 7 veya 8.yılı herhalde. Meyve namına bir şey göremedik ama kokusu nefis bitkiler arasında.

Eklenti 674886

Zinnia mix olarak tohumdan ekmiştim, şimdilik bunlar açmış. Farklı renkleri de yolda.

Eklenti 674887

Lonicera 27-05-2018 14:06

4 Eklenti(ler)
Pandora yasemin de başlamış açmaya.

Eklenti 674888

Beyaz lilium tam bir görsel şölen sunuyor.

Eklenti 674889

Ateş çiçeği saksıda bile sorunsuzca gelişiyor.

Eklenti 674890

Aşk mercan sarmaşığını yakında ipe almazsak yanında ne varsa sarılacaktır.

Eklenti 674891

Lonicera 27-05-2018 14:13

3 Eklenti(ler)
Şevket-i bostan neredeyse çiçek açmak üzre. Tohum tazelemek lazım:))

Eklenti 674892

Yer bademi bu yıl kendinden geçti. Sihir karakafes çayında mıdır biraderin suyunda mıdır bilemiyorum artık.

Eklenti 674893

Samsun ormanlarından gelen yabani çilek tam bir yer örtücü. Meyvesinin kokusu baş döndürür ama çok küçük.

Eklenti 674894

Lonicera 27-05-2018 14:32

4 Eklenti(ler)
Quisqualis indica gardenyanın pabucunu dama atıp kokuda ilk sıraya yerleşecek gibi görünüyor. Budamamıza rağmen boyu 5 metreden fazladır herhalde. Balkonu kokuya ve renk cümbüşüne boğmuş durumda. Kokusu tarifsiz. Gel gör ki ne tohumu ne de fidesi yok piyasada. Her evde her bahçede olması gereken bir bitki bence. Çelikten köklendirme denemeleri hep boşa çıktı. Sadece air layering ile köklendiebildim ama bu yöntemle çok sınırlı üretim yapabiliyorsunuz.

Eklenti 674895

Katmerli zakkum da bu yıl çok güzel. 2. kat balkona kadar uzamış:))

Eklenti 674896

Petunyalar önümüzdeki kışı atlatabilirler mi bilemiyorum, geçen kış kışlığını yapmayınca her şey çok farklı oldu.

Eklenti 674897

Mavi yasemini derin budamak olumlu sonuç veriyor.

Eklenti 674898

Lonicera 27-05-2018 15:00

3 Eklenti(ler)
Bu canna avlumuzun baş tacı. Sezon sonuna kadar durmaksızın çiçekleniyor.

Eklenti 674900

Bu da yana yakıla arayıp bulduğum canna. Diğeri gibi tam açmasını bekleyemedim. Nasıl ama, aranacak kadar varmış değil mi:)))

Eklenti 674901

Belçika endivye çiçeğe durmuş bile.

Eklenti 674902

Lonicera 27-05-2018 15:25

4 Eklenti(ler)
Burada Balıkesir Gönen' den bir arkadaşımızın gönderdiği kuzu kulağı demişiz ama yanlış demişiz. Doğrusunu , bitki 3.yılında çiçeklenip tohum bağlayınca kuzu kulağına benzetemediğimiz için arkadaşı arayıp bizzat sorduk. Meğerse tohumları karıştırmış, gelen meşhur labada imiş. Bu bitkiyi ilk '' Elveda Rumeli '' dizisinde görüp işitmiştim. Sabah akşam labada pişiyordu ocakta.

Ne tohum yapmış ama, nasipse paylaşıma koyacağım bu yıl.

Eklenti 674903

Bilyeli kekik de çiçek açmış, yakında tohum bağlar. O kadar küçük ki tohumları, artık sürekli kontrol edeceğiz kaybetmemek için.

Eklenti 674904

Bunlar da bitkilerimizin mutfağından. Hala çiçek açmaya devam eden karakafes otumuz

Eklenti 674905

Yerken tadını haşlanmış balığa benzettiğimiz (bu yüzden hanımın onayını alamayan) hodan otumuz. Hodanı da bitkileriniz için karakafesle beraber çok güzel çay yapabilirsiniz gübre olarak.

Eklenti 674906

akçabardak 27-05-2018 18:37

Sevgili Lonicera maşallah hepsi de çok özel ve güzeller, sayfanızı imrenek okuyor adım adım takip ediyorum, verdiğiniz bilgiler keza ona göre. Gerçekten sihir sizin ellerinizde mi, karakafes otu çayında mi bilemiyorum :) Ellerinize emeklerinize sağlık.

Şevketi bostan bitkisini lezzet olarak çok sevdik, pazarlarda gördüğüm zaman hiç kaçırmam alırım , bahçelerimizde bu bitkiye benzer çok çıkıyor ama ş.bostan mı değil mi emin olamıyorum, çiçeğini çok merak ediyorum o yüzden sizin bitkinizi takipte olacağım.
Buradakiler yaklaşık 1 metre yükselip mavi çiçekler açıyor, çiçeğini hep merak etmiştim.

Labadayı (efelek, evelik) bizde çok tüketiriz, Balkanların meşhur yemeğidir, o yüzden Rumeli dizisinde çok pişerdi :) Ankara'daki bahçemde vardı ama burada nedense edinmemişim, Sevgiyle kalın.

Lonicera 27-05-2018 21:18

Sevgili akçabardak, labadayı hiç pişirip yemedik. Taze olarak salatalara doğradık şimdiye dek. Pişirilerek yapılan lezzetli bir tarife hayır demem:))

Şevket-i bostanı biz de çok tüketiriz. Hatta kendi yetiştirdiğimizin bostanın körpe yapraklarını az miktarda olmak kaydıyla çiğden salataya da koyarız. Mavi renk açanı hiç bilmiyorum, hep sarı renklisini gördüm şimdiye kadar. Bendekiler de sarı çiçek açıyor. Sevgiyle kalın.

Lonicera 27-05-2018 21:23

3 Eklenti(ler)
Nasıl olsa top patladı çoktan. :))

Tokaloğlu....

Eklenti 674930

Siyah katonya....

Eklenti 674931

Çilli kırmızı....

Eklenti 674932

Lonicera 27-05-2018 21:27

4 Eklenti(ler)
Kırmızı Japon süs elması...

Eklenti 674933

Red currant ( kırmızı frenk üzümü)...

Eklenti 674934

Dikensiz logan....

Eklenti 674935

Star red gold nektarin...

Eklenti 674936

Lonicera 27-05-2018 21:29

2 Eklenti(ler)
Gövem eriği....

Eklenti 674937

Domat (deve bastı) şeftali...

Eklenti 674938

Şimdilik bu kadar boğazlık yeter sanırım:)))

Lonicera 27-05-2018 21:33

3 Eklenti(ler)
Ortancanın keyfi gayet yerinde....

Eklenti 674939

Tabak ortanca da keza öyle...

Eklenti 674940

Melissanın ilk çiçek salkımı görünmüş bile...

Eklenti 674941

Lonicera 27-05-2018 21:39

3 Eklenti(ler)
Fil sarmaşığı uyanmayacak diye endişe içindeydik. 2. yılında çiçeklendiği için bu yıl çok şey bekliyoruz kendisinden. Bir de tohum bağlarsa :)))

Eklenti 674942

Bir viyol komple selluka fidesi:)))

Eklenti 674943

Bardak menekşeler henüz tomurcuk göstermediler. Ne renkler çıkacak merak ediyoruz. Anaçlardan sadece 2 tanesi uyanamadı. Bir tanesi kurumuş, diğeri beklemede. Şimdilik toplam 14 saksı, bazı saksılarda 2-3 soğan var:))))

Eklenti 674944

Selma_321 27-05-2018 21:53

Sayın Lonicera, maşallah maşallah diyorum. Bahçenize, emeğinize hayranım... Güle güle büyütün, keyifle hem büyütün meyvelerinizi hemde afiyetle ve sağlıkla yiyin. Çiçekleriniz... Muhteşem. Bahçenize cidden hayranım. Çok çeşitli bitkileriniz var, çokta ilginç. Sayenizde bilmediğim, tanımadığım bir çok bitkiyi tanıdım... Gardenyanızı kıskandım;), benim gardenyam iki tane ikisinde de tek tomurcuk var, kaç ay oldu hala açmadı.
Meyveler muhteşem gözüüyor..Melisadan beş tohum ekmiştim çıktı. Saksıya geçirince dördü üldü. Şuan bir tanesi yaşıyor. Oda bilmiyorum yaşar mı? Eğer birgün fide yaparsanız talibim bende :p:p

Lonicera 27-05-2018 22:24

Sn Selma_321, güzel söz ve temennileriniz için çok teşekkür ederim.

Haklısınız, gerçekten de bitki çeşidimiz fazla. Kaybettiklerimiz hariç son saydığımızda 128 çeşit farklı bitki saydık:)))

Gardenya aslında sorunlu bir bitki değil. Bir kaç tane özel isteği var, karşılanmazsa küser. Bizdeki bitki üstünde saymadım ama tahminen 15-20 tomurcuk vardır herhalde:))))Tabii bu sonuca geçen sezon sonundan sonraki bakımla varabiliyoruz. Çiçeklenme sonrası budama, besleme vb.

Boşuna sıkmayın canınızı, yavaş yavaş, hatalar da yaparak ulaşıyoruz doğrulara. Bir süre sonra bitkiyi görür görmez beklentilerini, ihtiyaçlarını anlayacaksınız, merak etmeyin.

Selma_321 28-05-2018 02:29

Maşallah çeşit çok.. Çokluğuda ayrı bir şeyde, yani değişik bir sürü bitkiniz olması da ayrı bir güzel. İnşallah yenilecek bitkileri afiyetle, sağlıkla yersiniz, seyirlik, kokulu bitkileride keyifle seyredip, kokusuyla mest olursunuz, umarım uzun yıllar.
Efendime söyleyimmm arada kaynamışta;):p, eğer hani birgün melisa fideniz olursa bende talip olayım(mı) dedim.. :p;)

Selma_321 28-05-2018 02:38

Sayın Lonicera, birde Belçika endivesi, yeniyor mu, bizim oralarda ot diye kimse yüzüne bakmaz. Çiçeğinden tanıdım, mümkünse yapraklarının resmini de koyar mısınız? Azıcıkta bu konuda bilgi rica etsem;)çok mu şey istemiş olurum ;)

Lonicera 28-05-2018 06:15

Melissa' yı şimdiye kadar pek üretime almadım, alırsam neden olmasın:))

Belçika beyaz endivye bildiğimiz hindiba' nın farklı bir varyetesi. Normal hindiba gibi acısına dayanabiliyorsanız çiğden veya haşlayarak zeytinyağlı, limonlu salatasını tüketebilirsiniz. Belçika endivyenin diğer varyetelerinden farkı kökünü hasat zamanı söküp uygun ortamda saklayıp, yine uygun ortamda yeniden filizlendirip tüketebiliyorsunuz. Fransız mutfağında çok yüksek fiyata kendine yer edinmiş.

Burada benim yetiştirdiklerim , burada forumdaşların yorumları ve burada da adım adım üretimi var.

Selma_321 28-05-2018 07:59

Çok şaşırdım, lila renkli olanı bizim oralarda bi dünyadır, kimsede bilmez. Yenilecek ne çok bitkimiz varmışta haberimiz yokmuş. Hindibanın çiçeği sarı oluyor, bildiğim. Öyle değil mi? Hodanda bizim oralarda oluyor, burdan öğrendim, yukarıda resmini gördüm. Sayenizde simaen tanıdığım bitkilerin ne olduğunu, ne işe yaradığını öğrendim. Teşekkürler üstat;)

g.c. 28-05-2018 08:01

Sevigli Lonicera, farkındasınızdır ara ara bahçe sayfanıza uğrayıp gözümü güzelliklerinize doyurup çıkıyorum. Adını ilk defa duyduğum bitki sayısı o kadar çok ki sayfanızda..

Bir şey farkettim; sanki her bir çeşit sizden ilgi bekleyen ilk okul talebesi ve sizde onların öğretmeni gibisiniz. İhtiyaçlarına, gelişimine, çoğaltılmasına o kadar hakimsiniz ki ileride bu yetkinliğe erişmeyi şahsım adına çok isterim.

akçabardak 28-05-2018 10:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1541539)
Sevgili akçabardak, labadayı hiç pişirip yemedik. Taze olarak salatalara doğradık şimdiye dek. Pişirilerek yapılan lezzetli bir tarife hayır demem:))

Şevket-i bostanı biz de çok tüketiriz. Hatta kendi yetiştirdiğimizin bostanın körpe yapraklarını az miktarda olmak kaydıyla çiğden salataya da koyarız. Mavi renk açanı hiç bilmiyorum, hep sarı renklisini gördüm şimdiye kadar. Bendekiler de sarı çiçek açıyor. Sevgiyle kalın.

Labadayı biz bulgurla ıspanak yemeği gibi pişirir üzerine sarımsaklı yoğurtla tüketirdik, birde sarmasını yapardık yine bulgur ağırlıklı. Labadanın yaprakları pişince ıspanağa göre daha yumuşak olduğu için biraz cıvık oluyor :) sevip sevmeyeceğiniz den emin değilim açıkçası :)

Şevketi bostanın çiçeğini ilk defa sizin paylaşımlarınızda gördüm bu gün, demek ki benim gördüklerim bam başka bir bitkiymiş, ben mavi diye yazdım ama aslında koyu pembe mor arası bir renk. Büyüklrimiz o bitkiye eşek dikeni derlerdi :D

Yine maşallah döktürmüşsünüz boğazlıkları, huzurla sağlıkla tüketin hepsini, çiçeklerinize de kocaman maşallah, hepside çok harika görünüyorlar, emeklerinize sağlık, sevgiler.

Lonicera 28-05-2018 12:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi g.c. (Mesaj 1541588)
Sevigli Lonicera, farkındasınızdır ara ara bahçe sayfanıza uğrayıp gözümü güzelliklerinize doyurup çıkıyorum. Adını ilk defa duyduğum bitki sayısı o kadar çok ki sayfanızda..

Bir şey farkettim; sanki her bir çeşit sizden ilgi bekleyen ilk okul talebesi ve sizde onların öğretmeni gibisiniz. İhtiyaçlarına, gelişimine, çoğaltılmasına o kadar hakimsiniz ki ileride bu yetkinliğe erişmeyi şahsım adına çok isterim.

Arada sırada bahçemize kaçamak yapıp uğradığınızın farkındayız elbette:)))
Haklısınız, her birinin ihtiyacı farklı farklı bitkiler bunlar. Öğrenene kadar neler çektik neler. Hala öğrenmeye devam ediyoruz. Her biri evladımız gibi, en çok da tohumdan yetiştirdiklerimiz. Doğumundan büyümesine kadar aşama aşama her anlarına tanık olmak çok keyif verici. Allah kalbinize göre versin, yeter ki canımız sağ olsun. Sağlıcakla kalın.

Lonicera 28-05-2018 12:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1541604)
Labadayı biz bulgurla ıspanak yemeği gibi pişirir üzerine sarımsaklı yoğurtla tüketirdik, birde sarmasını yapardık yine bulgur ağırlıklı. Labadanın yaprakları pişince ıspanağa göre daha yumuşak olduğu için biraz cıvık oluyor :) sevip sevmeyeceğiniz den emin değilim açıkçası :)

Şevketi bostanın çiçeğini ilk defa sizin paylaşımlarınızda gördüm bu gün, demek ki benim gördüklerim bam başka bir bitkiymiş, ben mavi diye yazdım ama aslında koyu pembe mor arası bir renk. Büyüklrimiz o bitkiye eşek dikeni derlerdi :D

Yine maşallah döktürmüşsünüz boğazlıkları, huzurla sağlıkla tüketin hepsini, çiçeklerinize de kocaman maşallah, hepside çok harika görünüyorlar, emeklerinize sağlık, sevgiler.

Dışı cıvık sarmayı hayal ettim bir an..:dilli::dilli::dilli: Bol yoğurtlu ıspanağa da hem oğlan hem ben bayılırız. Denersek bu şeklini deneyeceğiz. Çok teşekkür ederim.

Taze yaprak vermesini bekleyeceğiz artık, tohuma kalkınca yaprak üretimi durdu.

Güzel söz ve temennileriniz için ayrıca teşekkür ederim, sevgiler.

Selma_321 28-05-2018 12:31

Sayın Lonicera, ben şiddetle tavsiye ederim labada sarmasını... Muhteşem oluyor. Onunda üzerine yoğurt dökebilirsiniz,öyle de çok güzel oluyor.
Bir kerecik labadanın sarmasını deneyin, ne çıkar ki, bir lezzet daha öğrenmiş olursunuz. Bizim oralarda ıspanak gibi yemeği değil hep sarması yapılır, belki de ondan çok seviyorumdur:rolleyes:
Kısa zamanda bende ıspanak gibi yemeğini deneyim. Ele verir talkımı, kendi yutar salkımı olmasın, ya da enuygun atasözü neyse o


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025