![]() |
Maşallah güle güle afiyetle yiyin inşallah.Bol bereketli olsun.Bildiğim o ki Tokat topraklarıda verimli oluyor.Herşey yetişiyor.Ne mutlu size
|
Alıntı:
Ziraat mühendisleri, ziraatçiler, seracılar, çiftçiler ve bir çok kişiyle bilgi alışverişi yaparak uygulama yapıyor, kendimi daha da geliştirmeye çalışıyorum. Hasat kadar daha çok şey öğreneceğiz inşallah .. ;) |
Patates Hasatı
5 Eklenti(ler)
Seramızın yanında ve arka kısmında bulunan patateslerden biraz topladık. Su ve gübre verilmeden yetiştirildi.
Domates ile yan yana gelen bir kaç kök patates yerinden söküldü. Eklenti 650396 Aynı gün içerisinde büyükleri akşam iftar için kuzine sobada tavuklu patates olarak Eklenti 650402 minikleri ise atıştırmalık olarak yine kuzinemizde tereyağ tuz ve toz biber ile pişirdik Eklenti 650398 mükemmel bir tat mutlaka deneyin. :D Eklenti 650399 Bir de yakından bakın. Eklenti 650400 |
Kuluçkadaki Yumurtaların Işıkla Kontrolü
5 Eklenti(ler)
14.05.2017 tarihinde kuluçkaya yatırdığımız tavuğumuz. Tavuğun altına 17 adet yumurta sürmüştük, sonra tavuk 3 tanesini dışarı atmış fazla geldi herhalde , biz de 15 yapalım dedik. !Tek rakamlar olması gerek
Eklenti 650404 Beyaz strafor Eklenti 650405 ve el feneri yardımıyla 12. günden sonra yapılabilen - biz 15. günde yaptık - kontrollerimizde boş yumurta 3 adet Eklenti 650407 kesin olmamakla beraber 12 dolu yumurtamız mevcut Eklenti 650406 ve doğru tahmin. ;) Eklenti 650408 |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Çok ilginç ve müthiş bir olay civcivler şimdi den analı babalı büyüsün uzun ömürlü olsun
|
Latin Çiçeği Hasatı
4 Eklenti(ler)
Yetiştirdiğimiz latinler çiçeklerini göstermeye başladı. Gördüğümüz kadarıyla Şu an için elimizde 3 renk latin çiçeği oldu ;)
Katmerli Eklenti 650763 Sarı Eklenti 650764 Turuncu , hasat edilen yaprak ve çiçeklerin tadına baktığımızda , tere roka arası bir aroması olduğunu gördük . Eklenti 650765 Bahçemizde sürekli karşılaştığımız uğur böcekleri , bu yılın uğurlu geçeceğine mi işaret ? ;) Eklenti 650766 |
Mizuna Hasatı
3 Eklenti(ler)
İftar için biraz yeşillik hasat ettik .
Bizim körpe mizunalar yetişmiş te tohuma gidiyor. Birazını hasat edip tadına bakalım dedik .. ;) Eklenti 651334 Pek bir aroması yok gibi , besin değeri olarak çok fazla miktarda vitamin yüklü olduğunu biliyoruz. Eklenti 651335 Kuzu kulağı da artık tohuma gidiyor derken biz yine payımıza düşeni aldık . :D Eklenti 651336 |
At Kuyruğu (Kırkkilit) Otu Özütü
5 Eklenti(ler)
At kuyruğu özütü, mildiyö, pas hastalığı, yaprak kıvırcıklığı, monilya ve kara leke hastalığı gibi kriptogamik hastalıklara karşı muhteşem doğal bir fungisittir.
Eklenti 651341 Tarla atkuyruğu özütü mükemmel bir fungisittir, yani kriptogamik hastalıkların çoğunda etkilidir. • Külleme hastalığı: domateste ve birçok sebzede, çilekte, meyve ağaçlarında ve gülde etkilidir • Mildiyö hastalığı: üzüm asması, domates ve patates gibi birçok sebzede etkilidir • Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı • Elma ve armut karalekesi hastalığı ve monilya hastalığı: büyük ve küçük çekirdekli ağaçlar üzerinde izlenir • Pas hastalığında: birçok çamgillerde, le groseillier, armut ağacında, fasulyede patates, gül, gülhatmi (alcea rosae)... • Septoria hastalığı: tahıl (arpa), sebze (domates, kereviz), meyve (çilek ağacı, armut, Frenk üzümü) ve çiçek (şakayık, glayöl, açelya) • Fide kök çürüklüğü Eklenti 651342 ________________________________________ Özellikleri : Canlandırıcı/ Fungisit At kuyruğu fermante özütü mantar (fungus) hastalıklarını önler ve de aynı zamanda zararlı böcek uzaklaştırıcısı/ kovucusudur. Mildiyö, pas hastalığı, yaprak kıvırcıklığı, monilya ve kara leke hastalığı gibi kriptogamik hastalıklara karşı muhteşem doğal bir fungisit olmanın yanı sıra da iyi bir gübreleyici/ gelişim aktivatörüdür. Bu yabani otun kaynatması ise bitkilerin direncini artırır. ________________________________________ At kuyruğu nerelerde bulunur ? Doğada hemen hemen her yerde ve arazilerle bahçe kenarlarındaki tümseklerde bulunur. O daha ziyade asit topraklardan hoşlanır. Sapları bıçakla kesilerek Haziran ayında toplanır. ________________________________________ Bahçede At kuyruğunun yetiştirilmesi Bahçenizde bulundurmak istiyorsanız, onu asla doğrudan toprağa ekmeyin ! Nitekim son derece istilacı bir bitkidir çünkü o bambu gibi, dayanıklı ve görülmeyen köksapları sayesinde yeraltından çoğalır. Doğada yetişen bir at kuyruğunun bir sapını toplayın ya da bir fide satın alıp, onu geniş bir saksıya dikin. Eklenti 651343 ________________________________________ Muhafaza edilmesi Topladıktan sonra, onu açık havada, gölgeli bir yerde kurutun. Ondan sonra, onu kuru bir yerde bir yıl saklayıp, ihtiyaç duyduğunuzda kullanin. ________________________________________ At kuyruğu fermante özütünün hazırlanması • 1 kg taze yaprak (veya 150 g kuru bitki) • 10 litre yağmur suyunda yaklaşık 2 hafta fermente olmasını bekleyin (yüzeydeki kabarcıkların yok olması sıvının hazır olduğunu gösterir) • Süzüp, bir kabın içine dökün. • 1 litre bitki özünü 9 litre suyla seyreltip, püskürterek kullanın. At kuyruğu fermante özütünün Kullanımı At kuyruğu, kriptogamik hastalıkların birçoğuna karşı etkilidir • külleme hastalığı, • mildiyö, • yaprak kıvırcıklığı hastalığı • kara leke hastalığı • pas hastalığı, • moniliya hastalığı (güllerdeki kara lekeler) • fide kök çürüklüğü... Bu hastalıkları tedavi etmek için, püskürtücü ile tatbik edilir. Bitkilerin ihtiyaçlarına göre, onu ısırgan otu, karakafes veya eğrelti otu özütleri ile karıştmak ta mümkün. Kullanımıyla ilgili birkaç tavsiye Etkili olmaları için, bu doğal ilaçlar düzenli olarak tatbik edilmelidir. Eklenti 651344 ________________________________________ At kuyruğu kaynatmasının hazırlanması • 100 g taze yaprak toplayın (veya 20 g kuru kaprak). • 1 litre yağmur suyunda 24 saat bekletin. • 30 dakika kaynatın ve soğumasını bekleyin. • Kahve filtre kâğıdı ya da eski bir külotlu çorapla süzün. • 1 litre bitki özünü 9 litre suyla seyreltip, püskürterek kullanın. • Fidelerin toprağına ilave edebilirsiniz. • Dikim ve şaşırtma esnasında toprağı sulamak için kullanılabilir : böylece toprak hem dezenfekte olmuş hem de yeniden canlandırılmış olur. Daha sonra da , etkisini devam ettirebilmek için, hassas olan bitkiler düzenli bir şekilde (yaklaşık 15 günde bir) ilaçlanır. • Havalar sıcak ve nemli olduğunda ya da fırtınadan sonra daha sık bir şekilde püskürtülür. Eklenti 651345 ______________________________________ Saklama Fermante ya da kaynatma at kuyruğu özütü, hava geçirmez plastik veya tahta kap içinde, serin ve karanlık bir yerde birkaç hafta saklanılabilir. Metalden kaçınılmalıdır (bitki özütü oksitlenir). Kaynak : Bilgiler Organikoop sitesinden temin edilmiş olup, resimler şahsıma aittir. |
Oradan Buradan
5 Eklenti(ler)
Fidelerimizin bir kısmını bu bahçeye diktik . Deşti ve Pembe domates , mor soğan tohumları , fesleğenler scorpion pepper ve daha diğer çeşitlerim .. ;)
Nazım abinin bahçesine ortak olduk, birlikte bazı çalışmalar yapıyoruz. Daha sonra bahçe resimlerini detaylı paylaşmayı düşünüyorum. Eklenti 651347 Cenovalar hasata yaklaşıyor. 2 kök tohuma bırakılacak .. Eklenti 651348 Eklenti 651349 Latin çiçeklerinden bir miktar hasat edildikten sonra , artık kendi haline bıraktık tohumlarını sunmasını bekliyoruz. Eklenti 651350 Bizim çılgın ali'sler çiçekleriyle seramızın en dikkat çekeni :cool: Eklenti 651351 |
Sayın Resulgur tavuk konusu dikkatimi cekti ve yumurtalarin tek sayı olmasina takıldim;)Neden acaba?
|
Tavuklar ve Civcivler
4 Eklenti(ler)
Gurk yatırdığımız yumurtalardan 5 adet civciv çıkmıştı daha ilk günlerde kalan 4 civcivden 1 paçalı beyaz 3 adet siyah civciv çıktı daha sonra paçalı beyaz civcivide kaybettik :( Paçalı civcivim oldu diye sevinirken bu sevincimiz çok kısa sürdü.
Bu olaydan sonra gurk tavuğun altına 6 adet kepezli civciv satın alıp koyduk. Bu çılgın tavukların yumurtalarını almıştık. Anaçları RIR (Rhode Island Red) Horoz ve Atak-s tavuklar Eklenti 651541 Horoz diye tahmin ediyoruz. Eklenti 651542 Kepezliler Eklenti 651543 Eklenti 651544 |
Alıntı:
|
Gözdelerimiz
4 Eklenti(ler)
Yeni çeşidimiz , yeni gözdemiz. ;)
Yaprak Marul tohumluk bırakmayı düşünüyorum. Eklenti 651554 Merakla kızarmasını bekliyoruz. Eklenti 651555 Nazım abinin kivileride onun gözdesi , Niksar 'da başka bir yerde görmedim. Eklenti 651556 Eklenti 651557 |
Kabak Hasatı
3 Eklenti(ler)
Kabakları da toplanmaya başladık . Gün aşırı toplanmazsa çok büyüyorlar.
Bu ikinci parti topladığımız kabaklar. Daha önce toplamış yemeğini yapmıştık. O kadar lezzetli oldu ki hayatımda bu kadar lezzetli kabağı ne zaman yediğimi hatırlamıyorum. :cool: Eklenti 651897 Bir kaç meyve tohumluk bırakıldı. Eklenti 651898 Eklenti 651899 |
Kırmızı Pancar Marmelatı
4 Eklenti(ler)
Yetiştirdiğimiz ürünlerden farklı lezzetler deniyoruz. Bizimkiler çok beğendiler afiyetle yedik. Ekmek üstü lezzet şöleni ;)
Ortalama 300 gr gelen pancar hasatımızı yaptık. Eklenti 651900 Kırmızı Pancar yumuşayıncaya kadar haşlandı , kabukları soyuldu ve tencere içerisinde blenderden geçirildi. Eklenti 651901 Derin tencerede bulunan pancarlara yarım çay bardağı su ve bir çay bardağı toz şeker ekleyip, kısık ateşte yaklaşık yarım saat koyulaşana kadar kaynattık. Yarım limon suyu ve 1 paket vanilya ekleyip , bir kaç taşım daha kaynattık. Eklenti 651902 Afiyet olsun. :D Eklenti 651903 |
Bu tür bir tarif ilk defa duyuyorum, turşusunu ve salatasını yapıyorum ama içine şeker koyulduğuna göre bu reçel falan mı nedir anlayamadım... güzel bir şeye benziyor, görünümü çok güzel.
Sn. Resulgur umarım o pancarın yaprak ve saplarını atmamışsınızdır, ben onları soğanla kavurup yumurtalı yapıyorum, çok lezzetli oluyor. Ellerinize emeklerinize sağlık, kabaklar da çok güzel görünüyorlar afiyetler olsun. |
Eyvah deprem oluyor tam da şu an deprem oluyor tam da size ellerinize sağlık yazıyordum sallanmaya başladı bu verdiğiz tarif pancar marmelat mı
|
Alıntı:
Dediğiniz gibi pancar yapraklarını daha önce yumurtalı yapmıştık pazı ve kırmızı pancar yapraklarını kavurup üzerine 2 yumurta kırdık çok ta güzel oldu. Bu pancarın yaprağını da salataya doğradık , salata da pek beğenmedim. ;) Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Alıntı:
Kırmızı Pancarlar Marmelat oldular. Siz de deneyin mutlaka çok güzel oldu. ;) |
Sevgili Resulgur, bahçenizde dolaşmaktan anlatımınızı dinlemekten keyif alıyorum. Umarım tariflerinize ve paylaşımlarınıza devam edersiniz. Sizden öğrenecek pek çok şeyim olduğunu düşünüyorum.
|
Alıntı:
Dediğiniz gibi tatlı ve renkli paylaşımlar devam edecek .. Saygılar ;) |
Bezelye Hasatı
5 Eklenti(ler)
Sonunda bezelyelerimizi de hasat ettik ..
12.03.2017 tarihinde pamuk arasında 4 günde çimlenen bezelye tohumlarından 13 kök bezelye 18.06.2017 de hasat edildi. 2-3 kg civarında bir mahsul elde ettik. Eklenti 652121 Seranın bir kenarına ektiğimiz bezelyeler file sistemi ile desteklendiler. Eklenti 652122 Tatlı bezelyelerden kalan atıkları Eklenti 652123 bahçemizin diğer sakinleri -2 tanesi 2 gün önce buzağılayan- ineklerle paylaştık, çok ta sevdiler. :D Eklenti 652124 Eklenti 652125 |
Hasata Devam
5 Eklenti(ler)
Çalıştığımdan 3 4 gündür seraya gidemedim. Dursun abi aradı nerdesin merak ettik dedi, sağolsun. Yarın geleceğimi söylemiştim. Dursun abiler serasındaki mahsülleri - biber, patlıcan ve salatalıklar - peyderpey hasat edip pazara satışa götürüyorlar.
Her gittiğimde biber topla götür, patlıcan topluyoruz sende al biraz diyorlar. Bende var ihtiyaç olursa alırım dediğimde , "kendisi organik yetiştiriyor bak bak bizim yetiştirdiklerimizi yemiyor " diyorlar. Eve giderken baktım poşetle elime biber patlıcan tutuşturdular. Diğer ürünler kendi seramdan .. Bir kaç gün gecikince salatalıklar büyümüş uzamış .. Eklenti 652126 Domates salkımlarımız kendini göstermeye başladı da kızarmalarını bekliyoruz. Eklenti 652127 Red Romaine marul da ilk defa yetiştirdiklerimiz arasında .. Tadı daha iyi sanki biraz da yağlı .. ;) Eklenti 652130 Eklenti 652128 Eklenti 652129 |
Sizin nasıl böyle erken oluyor herkes hasat ediyor biz daha çiçekiz
|
Alıntı:
|
Reyhan Şerbeti
4 Eklenti(ler)
Sera içerisine 5 kök reyhan fidesi dikmiştim. Çok kısa sürede hasata gelen mor reyhanlardan ilk olarak salatalarda kullandık. Daha sonra Reyhan Şerbeti yapmaya karar verdik. ;) Tarifi mutlaka deneyin.
Bir demet reyhan Eklenti 652461 tencerede yerini aldı - içerisine 1 adet çubuk tarçın , 2 3 adet karanfil ve bir kaç tane limon tuzunu ilave edip Eklenti 652462 içerisine 1 litre kaynar su döküp ağzı kapalı şekilde 1 gün dinlenmeye bıraktığımız şerbetimiz Eklenti 652463 servise hazır hale geldi :D Eklenti 652464 |
Havuç Hasatı
4 Eklenti(ler)
21.06.2017 tarihinde yeşil aksamının yeterince geliştiğini gördüğümüz havuçlarımızı hasat ettik. İlk tecrübem :p
Sera da baya bir yer kaplayan havuçlar bir taraftan da geçiş yolumuzu kapatmaya yönelmişti ki hasat etmeye karar verdim. Eklenti 652466 dipten hafif açtığımızda siyah şekerler ortaya çıkmaya başladı ;) Eklenti 652467 sökümü de çok hoşuma gitti çektikçe geliyor maşallah :D Eklenti 652468 bu şekerleri turşu yapımında kullandım. :cool: Eklenti 652469 |
Hodan (Ispıt, Kaldirik, Zılbırık, Zembil çiçeği) Özütü
4 Eklenti(ler)
Yaprakları kalın, sert, tüylü ve çiçekleri mor açan mucize bitki bünyesinde potasyum barındıran lezzet deposu Hodan.
Daha önce hodan özütü yapmayı düşündüğümü söylemiştim. Karadeniz de bol miktarda bulunan kavrulup üzerine yumurta kırılıp yenebilen ve sarması yapılan bu lezzet deposu hodanı araştımaya başladım. Fide dikimi yaptığım bahçede bir kaç kök buldum, tohuma kalmasını beklerken malesef bahçe sakinleri otlarla birlikte hodanları da biçmişler. Burada yöresel adında kaldırık diyorlar. Sonra bir yerde daha olduğunu öğrendim , geçen yıl pazarda da satışını yaparlarmış fakat bu yıl dokunmamışlar. Çok makbule geçti sağ olsunlar :D Hodan tarlasını keşfettik ;) Eklenti 652470 2 poşeti doldurduk Eklenti 652471 yaprak ve sapları bir güzel doğrayıp Eklenti 652472 25 lt lik bir fıçıya doldurduk yarıdan biraz az koyduğumuz hodanların üzerini suyla doldurup 1 hafta kadar demlenmeye bıraktık Eklenti 652473 |
Bamyalar da dikildi
4 Eklenti(ler)
23.06.2017 tarihinde bahçemize toplamda 24 adet 2 çeşit bamya fidesi dikip 50 kök mısır ekimi yaptık.
Çeşitler ; Sultan bamya -cetincerezci den- köy bamyası ve közlemelik şeker mısır -ticari tohum- Eklenti 652486 Eklenti 652487 Eklenti 652488 Eklenti 652489 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025