![]() |
Fırtına
2 Eklenti(ler)
14.05.2017 günü Tokat ve bazı ilçelerde çok şiddetli bir fırtına koptu ardından fındık büyüklüğünde dolu yağdı çiçekler meyveler zarar gördü , fidelerimizin filizleri koptu fasulyeler kabaklar zarar gördüler.
Bizim sera da nasibini almış giriş kısmındaki örtü klipsi yerinden çıkmış yan taraf açılmış çok zarar yok , bugün tamir ettik çok şükür. ;) Eklenti 648280 Eklenti 648281 |
Kırkkilit otu
2 Eklenti(ler)
Fidelerimizi diktiğimiz başka bir bahçe de bu mucize şifalı bitki ile karşılaştık. Bahçe sahipleri sulama kanalı kenarına kabak tohumlarını ekmişler. Bu ot dikkatimi çekti daha önce de görmüştüm. Bakın nasıl bir bitkiymiş , elimizde bol miktarda mevcut .. ;)
Eklenti 648287 Eklenti 648288 KIRKKİLİT OTU FAYDALARI NELERDİR? Kırkkilit otu, adını belki de herkesin duymadığı bir bitkidir. Ülkemizin geniş bir coğrafyaya yayılması ve çeşitli bölgelerde bazı bitkilerin farklı isimlerle anılması; bitkilerin bir isimle tanınmamasına sebep oluyor. Kırkkilit otu da bu bitkilerden bir tanesidir. KIRKKİLİT OTUNUN DİĞER İSİMLERİ NELERDİR? Bu şifalı otun en çok bilinen diğer ismi at kuyruğu otudur. Bitkinin şeklinden dolayı bu isim verilmiştir. Ayrıca bitki kuyruk şekline benzetildiği için, kuş kuyruğu otu, katır kuyruğu **** tilki kuyruğu otu şeklinde de isimlendirilir. Kırkboğum, zemberek otu ve çamotu isimleriyle de adlandırılır. KIRKKİLİT OTUNUN FAYDALARI NELERDİR? Yurtdışındaki birçok ülkede de ülkemizde olduğu gibi popüler bir bitkidir. Gerek alternatif tıpta gerekse ilaç yapımında kullanılır. Özellikle bitkinin çayı Avrupa’da yaygın şekilde tüketilir. İşte kırkkilit otunun faydalarından bazıları: Böbrekler için oldukça faydalı bir bitkidir. İdrar yolu hastalıklarına fayda sağlar. İdrar yolu enfeksiyonu yani sistit rahatsızlığı için oldukça faydalıdır. Romatizma gibi kemik hastalıklarına karşı iyi gelir ve kemikleri onarır. Gut hastalığının tedavisinde kullanılabilir. İdrar söktürücü etkisi vardır. Ülser gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Artrit rahatsızlığına karşı faydalıdır.Kırkkilit Otu Eski çağlarda Romalı hekimlerin tüberküloz rahatsızlığı için bu bitkiyi kullanıldığı kayıtlarda belirtilmiştir. Aynı şekilde eski çağlarda Çinli doktorların yüksek ateşi düşürmek, dizanteri, grip, vücudun çeşitli yerlerindeki şişlikler ve hemoroid yani basur tedavisinde kullandığı bir bitkidir. Osteoporoz yani kemik erimesine iyi gelir. Anemi yani kansızlığa fayda sağlar. Vücuttaki halsizlik ve kırgınlığa iyi gelir. Amfizem ve akciğer hastalıkları tedavisinde de kullanıldığı belirtilir. Yaraların iyileşmesine yardım eder. Kanamalara iyi gelir. Menopoz dönemi için de fayda sağlar. Boğaz rahatsızlıkları, diş eti kanamaları, ağızlardaki yaralar için kırkkilit otu çayı gargara olarak kullanılabilir. Zorlu geçen, ağrılı adet dönemlerinde de ağrıları gidermeye yardım eder. Regl döneminde bayanlar bu bitkinin çayını içebilir. Bu şifalı ot; saç, cilt ve tırnak sağlığını da korur. Saç dökülmesine, saçların seyrelmesine karşı iyi gelir. Tırnakların çabuk kırılmasını engeller. Prostat iltihabına fayda sağlar. İdrar kaçırma, yatak ıslatma durumunu da önler. Burun kanamalarına iyi gelir. KIRKKİLİT OTUNUN ZARARLARI NELERDİR? Hamilelik döneminde **** emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza başvurarak kullanmanızı tavsiye ederiz. Her bitkinin fazlası zarardır, hangi bitki olursa olsun ölçülü kullanmaya dikkat edin. KAYNAKLAR: Wikipedia : Equisetum_arvense Herbwisdom : herb-horsetail Webmd : vitamins-supplements-horsetail Healthline : horsetail Anniesremedy : herb |
Yer elması
2 Eklenti(ler)
Bir mucizevi şifalı bitki daha , geçen sene tek sıra olarak dikilmiş, bu yıl kendiliğinden çoğalmış elimizde yeterince mevcut . içeriğinde potasyum olduğu söyleniyor. Hodan gibi çay yapımında, sulama suyunda kullanılabilir mi acaba merak ettim şimdi , bir araştırayım .. ;)
Eklenti 648289 Eklenti 648290 Yer Elmasının Faydaları Tansiyonu Düşürür: Yüksek inulin miktarı sayesinde sindirim fonksiyonuna uğramadan geçer. Ayrıca araştırmalar, kötü bakterileri uzaklaştırmasının yanı sıra lokal mikro florayı beslemesi yüksek tansiyonun tedavisi ve önlenmesinde önemlidir. Potasyum Bakımından Yüksektir: Yer elması muz ile karşılaştırıldığında daha fazla potasyum içerir. Potasyumiyi ibr sağlık iyidir ve sağlıklı bir kalp ve kasların düzgün çalışması için özellikle önemlidir. Dahası potasyum olarak zengin gıdalarla birlikte yer elması tüketimi kemik sağlığını geliştirir ve zayıf kemik oluşum şansını düşürür. Kolesterolü Düşürür: Yer elması, kandaki trigliserit seviyesini minimuma indirmeyle birlikte yüksek probiotik miktarı sayesinde vücudun yağları işlediği yolu modifiye eder. İyi Miktarda Demir Sağlar: Yer elmasında bulunan demir miktarını 3 ons (yaklaşık 87 gram) kırmızı et yiyerek elde edebilirsiniz. Yer elması yağ içermediği ve bir kasesinde yalnızca 109 kalori içermesinden dolayı demir tüketimini artırmak için muhteşem bir seçenektir. Demir, oksijenin bürün hücrelere iletilmesinde aktif olan önemli protein elementlerinden biridir. Demir yetersizliği, bağışıklığı azaltmanın yanında yorgunluğa neden olan hücrelere oksijen ulaşımını sınırlar. Protein Bakımından Zengindir: Yer elması, diğer kök sebzeleri ile karşılaştırıldığında daha fazla protein içermesinin yanı sıra sülfür içeren önemli amino asitler torin, metionin, homosistein ve sitein ile doludur. Sülfür içeren bu amino asit türleri bağ dokularının esnekliği için önemlidir. Saç Sağlığını Artırır: Yer elması, demir, bakır ve C vitamini gibi saçları beslemenin fantatik bir yöntemidir. Diyet demir saçlara oksijen ileterek sağlıklı saç kökü sağlar. Demir ve bakır saç büyümesini desteklemenin yanı sıra saç kaybını önlemede yardımcı olur. C vitamini ise kolajen sentezi için ihtiyaçtır. Kolajen daha sağlıklı bir saç için önemli rol oynar. Magneyzum Sağlar: Magnezyum vücut sıcaklığını ayarlamak, sinir sinyallerini iletmek, vücudu zehirden arındırmak ve enerji üretmek için iyi çalışır. Magnezyum kadınlarda menopoz işaretlerini ve ayrıca adet öncesi sendromu azaltır. Magnezyum ayrıca glukoz seviyesi düzenlemsinde önemli olan insülin direncini azaltır. Lif Bakımından Zengindir: Lif ile dolu yiyecekleri içeren bir beslenme düzeni kalın bağırsağın yanı sıra mide ve bağırsakları sağlıklı tutar. Yer elması günlük lif ihtiyacının %10’unu karşılar. Ayrıca lif tüketimi kalp hastalıkları şansını azaltır. Bunlara ek olarak yer elması metabolizma sürecini geliştirmeye yardımcı olur ve enerji sağlar. Kan Şekeri Gelişimi ve Sabitliği: Yer elmasında bulunan inülin, bir çeşit polisakkarittir. İnülini tükettiğinizde vücut onu enerji metabolizması için kullanır. Daha da doğrusu inülin, kan şekeri seviyesini yükseltmesinin yanısıra güçlendirmeye yardımcı olur. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Yer elmasında bulunan inülin ayrıca, savunma mekanizmasını güçlendirme kapasitesi sunar. Ayrıca virüs ve bakterileri öldürme fırsatı sağlar. Sindirim Yolları İçin Faydalıdır: Yer elması özellikle tiamin olmak üzere B vitaminleri ile doludur. Bu miktar günlük ihtiyacın %13’ünü karşılar. Tiamin, sinir sistemi ve kasların düzgün çalışması için hayatidir. Buna ek olarak, karbonhidrat metabolizması ve midede hidroklorik asit üretimi için gereklidir. Hidroklorik asit yokluğu muhtemel olarak protein sindirimini engeller ve mide ağrısına neden olur. Yer Elmasının Yan Etkileri Safra kanalında tıkanmalara neden olur. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Safra taşı üretimine neden olur. |
Fide Dikimi
5 Eklenti(ler)
16.05.2017 günü elimizde bulunan fidelerimizin çoğunu sonunda dışarı dikebildik.
Dikilen sebzelerden sonra elimizde bulunan karık başlarına aralara kadife çiçekleri latin çiçekleri kırmızı çiçekli adaçayı ve pamuk çiçeklerini serpiştirdik . ;) Fesleğenler de ileriki zamanlarda aralara dikilecek .. Eklenti 648479 Eklenti 648480 Eklenti 648481 Tavuklarla başımız bela da .. Latin çiçeklerinin yaprakları ve çiçeği yenilebiliyor. Ama siz ilk defa karşılaştınız bu bitkiyle ne ara keşfettiniz de yediniz o yaprakları :D Eklenti 648482 A117 patlıcanlarımız , sera içerisinde hazır alınan bu fideler haşlanmaktan son anda kurtulmuşlardı. Eklenti 648483 |
Alis' Pembe Kiraz Domates
1 Eklenti(ler)
İlk defa tanık olduğum bu olayı paylaşmak istedim.
Saksı içerisinde balkonda bulunan tek kök ali's pembe domates ilk koltukları temizlendi ve orta sürgünden çiçek açtı başka sürgün kalmadı nasıl büyüyecekse merak ediyorum. Sera içerisindeki Ali's Pembe domatesimizin ise ilk koltuklarını almıştım. Sonradan baktığımızda tüm koltuk tepeleri çiçeklerle dolmuş taşmış ;) Koltukları alınmadan büyütülmesi gerekiyormuş meğer :D Sn. Meyvelitepe'nin tavsiyesi ; Bitki diğer çeşitler gibi tohumdan fide yapılır. Fideler dikildikten sonra ilk çiçek salkımları görülünceye kadar kısa bir süre koltuk budaması yapılabilir. Ancak sonrasında yapılmamasını tavsiye ederim. Yaprak gövde birleşim yerlerinden çok sayıda sürgün verir ve her sürgün 15-20 santim uzadıktan sonra hepsi meyveye dönüşme yeteneğinde 15 ila 30 arasında çiçek salkımıyla son bulur. Bitkiler iyi yetiştirme koşullarında ve tam güneş altında 170 santime kadar boylanırlar fakat çok sürgün sebebiyle çok fazla dallı budaklı olurlar. Dalları yeterince askıya alacak düzeneklere önem verilmesini tavsiye ederim. Eklenti 648484 |
Boğa Kanı Kırmızı Pancar
3 Eklenti(ler)
Sera içerisinde marulların arasında yetiştirdiğimiz boğa kanı kırmızı pancarlar kök yapmışlar. Tadına bakmak için hasat ettik ..
Yapraklar ortalama 40 cm. Eklenti 648637 yumru oluşturmaya başlayanlar. Eklenti 648638 tadına bakalım dedik . :D Rendelenmiş pancarların üzerine Hataydan gelen doğal zeytinyağı, ekşi limon suyu ve tuz ekeleyip harmanladık. Eklenti 648639 |
Hasat Edilenler
4 Eklenti(ler)
Yeşilliklerimizi uzun zamandır hasat ediyoruz. Ek olarak kırmızı pancarlar , kekik, semizotu , salatalık ve biberler de bu listeye girdiler. :D
Eklenti 648640 Niksar'da hıyarda hasat birincisiyiz sanırım. ;) Eklenti 648641 Ormandan getirdiğimiz torf içerisine çimlendirdiğimiz fasulyeleri atmıştık. Eklenti 648642 Eklenti 648643 |
Çift Başlı Sebze
3 Eklenti(ler)
Sera içerisinde yetiştirilen aşılı patlıcanda bir gariplik oldu.
Domates üzerine aşılanan patlıcan; dip kısmından domates sürgünü yapmış , bir taraf patlıcan , bir taraf domates karışımı bir şey olmuş , her ikisi de kendi çiçeğini oluşturmuş .. ;) Domates olan dalı kokladığımızda domates gibi kokmuyordu , dalı fide den çıkardım. Eklenti 648644 Eklenti 648645 Eklenti 648646 Sonra düşündüm de o dal kalsa mıydı. Tek kök üzerinde hem patlıcan hem de domates hasat ederdik, düşünsenize :D |
Sayın Resulgur çalışmalarınızı takdirle takip ediyorum. Görünce sorayım istedim. Bahcemizde 2 senedir salataliklarda şöyle bir durum yaşıyoruz salataliklar verime geçiyor 2-3 hafta ürün alıyoruz sonra yapraklar gevreklesiyor , sarariyor ve bitki tamamıyla kuruyor. Siz salataliklar için herhangi birşey yaptınız mı? Seracilar herhangi bir şey yapıyorlar mı?
Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Yetiştirdiğimiz Ürünler
4 Eklenti(ler)
Sn. TCM nin kuru fasulyeleri ilk çapası yapıldı. Bu alana 10 ocak kuru fasulye ekmiştik .. Arada kalan patatesin bir tanesini söktüm. Taze patatesler çıkıverdi , onca yağan yağmurdan sonra toprak çok güzel olmuş mis gibi kokuyor. ;)
Eklenti 649097 Eklenti 649098 ilk biberlerden bir kare .. Tokat biberi diyorlar ( üç burunlu köy biberi ) Eklenti 649099 Sn. bahcedenn den gelen fesleğen ;) Eklenti 649100 |
Oradan , Buradan , Şuradan
5 Eklenti(ler)
Günlük hayattan kareler.
Melisa Oğul Otu Eklenti 649088 Dağ Çileği Eklenti 649089 Su Teresi ve Nanesi Eklenti 649090 Civcivlerimiz Eklenti 649091 Kurulu alarm sistemi köpek ve yavruları ;) Eklenti 649092 |
Alıntı:
Atkuyrugu Equisetum arvense At kuyruğu özütü (Equisetum arvense) • fungisit • bitkilerin dokusunu güçlendirir. 500 gr kuru tarla at kuyruğunu 5 litre suya karıştırıp, 1 saat boyunca kaynatınız. At kuyruğu kaynatmasını 1 gece boyunca demlenmesini bekleyip, %20 lik bir karışımla püskürtülür . (1 litre tarla at kuyruğu kaynatması + 4 litre su) Birçok kriptogamik hastalıklara karşı (mildyö, oïdium, kara leke hastalıgı, yaprak kıvırcıklığı...) önleyici ve bazen de sağaltıcıdır. Silis bakımından zengin olduğu için bitkinin dokusunu güçlendirir. |
Önce belirtmek isterim ki köpeğiniz ve yavruları tavuklarınız ve yavruları oldukça şirinler size sorum semizotunu biraz araştırdım ancak sizde oldukça tecrübelisiniz acaba mandalina ağacı gibi ağaç altlarında yetişir mi bizim topraklarımızda özel olrak semizotu yetiştirmediğimizden bu konuda yeterli tecrübem yok şimdiden teşekkürler
|
At Kuyrugu - Equisetum arvense - Kırkkillit otu
Alıntı:
Kırkkilit otu buralarda sulama kanalları ve dere kenarlarında yeterince var. Daha önce balkon sayfamda ısırgan özütünü yapmış ve başarılı sonuçlar elde etmiştik. Bu yıl da Hodan (kaldirik) ve Kırkkilit otu (At Kuyruğu) bitkilerinden çay ve özüt çalışmalarını yapmayı planlıyorum. Verdiğiniz bilgiler ışığında bu özütü de yapıp detayları sayfamızda paylaşırız. Saygılar ;) |
Semizotu
Alıntı:
Sera içerisinde dediğim gibi hayvan gübrelerinden gelen semizotu tohumları kendiliğinden çıkmışlar, güzel bir yetiştirme ortamı bulduğundan yaprakları dış ortamda yetişenlere göre daha iriler, tazecik ve narinler. Biraz sarımsak ezip cacık yaptık biz .. Çok ta güzel oldu ;) |
Herekler
5 Eklenti(ler)
Bahçemizin sakinleri tavukların keyfi yerinde kül,kum,güneş ve temiz hava, hanımların başında da nöbetçi horoz etrafı kolluyor , son durum normal . :p
Çilek toplayıcıları diyorum ben onlara ;) çok iyi çilek topluyorlar, bu konuda uzmanlar diyebilirim. Bu aralar pek çilek bulamıyorum alışmışlar demek ki , sağ baştan başlayıp bütün çilekleri seri bir şekilde topluyorlar , çok hızlılar. Eklenti 649661 Bahçemize sebzelerin arasına diktiğimiz ilk latin çiçeğimiz de açmış bahçemiz yavaştan renkleniyor sanki ;) Eklenti 649662 Burada sırığa alma işlemine herek diyorlar. Herekli (sırık) anlamına geliyor. Dilimizde kelime anlamı , Asma, fasulye vb. sarılgan bitkilerin tutunması için yanlarına dikilen sırık, ispalya Eklenti 649663 Manila demiri sayesinde çukurlar açıp kavak ağacının dallarından yaptığımız herekleri çukur içine yerleştirdik. Eklenti 649664 Eklenti 649666 |
Yeşil Çekirge
3 Eklenti(ler)
Bakın burada ne var.
Eklenti 649670 Bir çekirge bulduk , kadife çiçeğinin tam da tepesinde ;) Eklenti 649671 Dokunmadık kendi haline bıraktık . Yararlı mı zararlı mı bilmiyorum. Rabbim ne güzel yaratmış böyle .. Eklenti 649672 |
Büyük Hasat Başladı
4 Eklenti(ler)
Büyük seradan bir kaç kare atayım.
Domatesler orman gibi oldu, aralardan geçmek hiçte kolay değil , yaprak budaması yapılarak aralar açılıyor. Eklenti 649678 Büyük hasatın startını hıyarlarla veriyoruz. Bir kaç kasa hıyar topladık . Eklenti 649679 Eklenti 649680 Taptaze biberler, üç burun köy biberi olmuş sera biberi , tokat biberi diyorlar. Halk en çok bu bibere rağbet gösteriyor. Tokat kebabında yerini almış bile ;) Eklenti 649681 |
Küçük Seradan
5 Eklenti(ler)
En büyük yardımcım Davut efendi, birlikte bahçeyi gezer o bana ben ona bildiklerimizi anlatır sohbet ederiz. Çiçekleri ve tavukları hele de yavrularını çok seviyor. ;)
Eklenti 649682 Bizim utrillo bezelyeler meyve dökümüne başlayıp coştular. Yarım kilo kadar topladık Davut'la beraber. Eklenti 649683 Akşam iftardan sonra tadına baktık şeker gibi bir bezelye tatlı geldi bize .. Görüntüsüne aldanıp dayanamadık , biraz erken toplamışız :D Eklenti 649684 Domates çiçekleri Eklenti 649685 Eklenti 649686 |
Merhaba öncelikle kolay gelsin ve bereketli olsun mahsülleriniz yukarıda bir resim de domatese patlıcan aşılama yapmışsınız çok merak ettim bunu neden yaptınız sebebini açıkları sanız sevinirim ben daha önce patatese domates .biber.patlıcan aşı yapıldığını duydum iki mahsül almak için toprak altında patatesler üst dallarda domates vs.sizce olur mu
|
Sayın Resulgur, hasadınıza maşallah, bereketleri bol olsun inşallah; çok güzeller çok.
Hani ben de domatesleri sık diktim ya, bugün baktım fazlasıyla boya gidiyorlar; güneş ihtiyacı!.. Yaprak budamasını nasıl yaptınız? |
Sayın Resulgur, uzun zamandır sayfalara girmeye zamanım olmadı.Yoğundum, hastam vardı koşuşturma içerisinde arada girip bir selam verip çıkıyordum.
Şimdi kısa süreliğine girince gördüm. Sayfanı hayırlamak istedim. Yakında görüşmek dileğiyle. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Patlıcan fideleri aşılı olarak hazır temin edildi, dipten domates anacı sürgün vermiş ve o dal üzerinde çiçek saplarını oluşturmuştu .. Dediğiniz gibi farklı türlerde domates e patlıcan ; kabak anacına karpuz v.b aşılama türleri yapılmaktadır. Hastalık töleransları (Fusarium;Nematod v.s ) iyi olan güçlü anaçlar üzerinde fideler daha fazla ürün ve sağlıklı meyve vermekteler. Sizin bahsettiğiniz altta patates üstte domates aşılama resimlerini bende gördüm , denemesini bir arkadaş yapmakta yetiştirebilirse bu sene göreceğiz. Örnek verecek olursak Adana Mersin yöresinde kabak aşısına karpuz yapılmakta ve çok iyi de verim alınıyor. Fakat lezzet ve meyve iç yapısı olarak süngerimsi az sulu bir meyve ortaya çıkıyor , kabak tadı veriyor yani ;) Alıntı:
Ben yaprak budamasını en dip yapraklardan başlayarak fideler arasında hava akımı rahat oluşmasını, birbiri üzerine çöken ve hasta dalları göz önünde bulundurarak budama işlemi yapıyorum ;) Alıntı:
|
Sayın Resulgür seranız çok bakımlı belli ki usta eli değmiş ticari amaçlamı ekiyorsunuz size bol hasatlar diliyorum Saygılarımla .
|
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler bereketli bol hasatlarınız olsun iyi çalışmalar hayırlı ramazanlar diliyorum
|
Ayrıca arkadaş ınızın deneme olarak yaptığı aşılamadan nasıl sonuç aldığını bizlerle paylaşabilirseniz sevinirim
|
Alıntı:
Benim seram 33 metrekare olan yer ve yanındaki Ortalama 200 metrekarelik alan bana aittir , birlikte elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Alıntı:
|
Çeşitlerimiz
5 Eklenti(ler)
Ramazan Yeşilliklerimiz hasata geldiler.
Kuzukulağı Eklenti 650082 Mizuna Eklenti 650083 Cenova Fesleğeni Eklenti 650084 Kırmızı Düz Marul Eklenti 650085 Karalahana Eklenti 650086 |
5 Eklenti(ler)
Maydanoz tohumlarını bol kermeli yere ektik . Yabancı ot istilasından kurtulduk hasata başladık derken tad ve aromada bir keskinlik ve değişiklik olduğunu fark ettik. Maydanozun tadına bakanlar bu nasıl maydanoz kocaman yaprakları var tadı nasıl böyle dediler. Kimisi kereviz gibi dediler , sonra düşündük :rolleyes:
Eklenti 650202 jeton düştü ;) Elimizde bulunan o minik kereviz tohumlarını serpmiştik bu alana, maydanozlarla birlikte büyümüşler ne bilelim biz böyle olacağını :D Eklenti 650203 Havuç ta denemelik ekildi - siyah havuç bunlar büyür mü kökler dersiniz ? :rolleyes: Bir umut bekleyelim bakalım olursa Adana Şalgam yaparık ;) Eklenti 650204 Marullarımız tohuma kalktılar sonlara yaklaşıyoruz. Eklenti 650205 Part part toplayıp salatalarda kullanıyor ve tavuklara ek besin olarak veriyoruz. Eklenti 650206 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:46. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025