![]() |
Alıntı:
Patlıcana gelince ben bu türünü hiç yetiştirmediğim için pek bir bilgim yok ama Türkiş patlıcanı geçen sene ilk defa yetiştirdim bazılarını yeşil olarak tükettik, kırmızılarını ise tohumluk için bırakmıştım, tam kızarıp olgunlaştığında çok fazla yumuşama olmuyor bildiğimiz normal patlıcan gibi oluyor. Linkteki sayfayı incelediniz mi bilemeiyorum ama Sn. heyyamola'nın bir paylaşımını okudum isterseniz sizde bir göz atın. http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/27734.htm |
Turkish orange patlıcanla ilgili bu yazıyı görmemiştim, şimdi çok daha iyi oldu, bu yazıdan yola çıkarak hasat ediyorum o zaman;) teşekkürler...
|
3 Eklenti(ler)
Eklenti 573535
Geçen sene gölge çiçek bahçem diye isimlendirdiğim bahçemin bu bölümünü, bugün seraya dönüştürme anlamında küçük bir adım attım. Eklenti 573536 Bu kaldırım bördürünü koymamla birlikte seranın çevresi belirginleşti, ayrıyetten bu bölümdeki çiçekleri başka taraflara naklettim. Eklenti 573537 Şimdilik işim bitti, çünkü sebze bahçemden artan biber fidelerinide buraya ekmiştim. Artık sezon bitiminde buradaki biberleri söküp sera yapımına devam edeceğim. |
1 Eklenti(ler)
|
Evet son fotoğraf 'sırık domates nasıl yetiştirilir' e çok güzel bir örnek olmuş, elinize sağlık.
|
Sn telato , istanbulda bu güzellikleri yetiştirmek büyük bir başarı olsa gerek . Tebriklerrr Ebu rawan domatesin kökeni hakkında bilginiz var mı ?
|
Sayın TCM övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim. Örnek alınacak güzellikte bulmanız çok hoş;)
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Dongyul'dan gelen pazı fideleri ne yazıkki hayata tutunamadı:( hepsini kaybettik.
Eklenti 573757 Evdekiler, pazıdan ne kadar güzel pideler olurdu deyince;) pazı tohumu ekmek gözüktü bana... |
Abi ya tüh üzüldüm :( bunun nedeni çok sıcak olması benimde kıvırcıklarım hayata zar zor tutundular bir kısmını kaybettim... neyse ki brüksel lahanaları hayata tutunmayı başarmışlar kerevizler ne durumda?
|
yüzde olarak orantılarsam...
Brüksel lahanası % 95, Kereviz % 80, Brokoli % 45, Pazı % 0 şeklinde... Peki Dongyul kardeş, kışın bir sürü bunların yapraklarını yiyecek kurt ve benzeri böcekler çıkacak ortaya sen nasıl bunlardan kurtuluyorsun senin önerin nedir? |
Oranlar çok düşük üzüldüm yakın bahçelerimiz yakın olsaydı çok iyi olurdu.
Abi şuan ben bahçeye karnabahar, brokoli, kırmızı lahana, beyaz lahana ektim ve şuanda bile tırtıl, sümüklü böcek bir sürü canlı var yapraklarını yemekle meşgul. salyangoz, sümüklü böcekden kurtulmak için Tashira diye bir ilaç kullanıyorum mavi küçük parçalı.. tırtıl için ise kendi yaptığım bitkisel bir ilaç var onu kullanıyorum ayrıca o bitkisel ilaç biterse dentis denilen ilaç kullanıyorum. |
Kendi yaptığın bu bitkisel ilacın tarifini alabilirmiyim? Herkes faydalansın...
(Senden yeni tarifler duyabiliyoruz;) araştırmacı olman çok iyi bir özellik...) |
Bu ilaç kendim bulmadım japan bir amcam var ondan ögrendim.
Krizanten (kasım patı) veya pelin otu yaprak sap herşeyi toplanip 5 kilo onları ince ince doğruyorum onları bir kovaya sıkı bir şekilde yerleştiriyorum yaprakların üstünede ağır bir taş yerleştiriyorum ve kovaya 2 litre ılık su koyuyorum ve bir çay bardağında erittiğim kuru mayayı kovaya ilave ediyorum. Sonra kovanın ağızına bir bezle örtüp kapağını kapatıyorum. Duruma göre 15 20 gün bekletiyorum ara ara kontrol ediyorum simsiyah bir öz oluşuyor kovada. Sakın elinizi o sıvıya sokmayın çok pis kokuyor ve elinize siniyor koku kötü. Bu sıvıyı tülde süzüp sıvıyı başka şişeye alıyorum. Posayı atıyoruz. Bu sıvıdan 1 çay bardağına 1 litre su ilave edip pompayla bitkilere kullanıyorum. Bu tırtıl, sümüklü böcek, siyah bitlere kullandım işe yaradı. Ama 5 günde bir kullanmak şart bu sıvıyı elde etmek zor ve çok sık kullandığınız için çabuk bitiyor bende bu sıvıdan 1 yemek kaşığı 1 çay kaşığı dentis ilacından koyup 5 litre suya ilaç yapıyorum. En son yaptığım karışımdaki amacım sıvıyı uzun süre kullanmak ve kimyasal oranını minimuma çekmek açıkcası bu karışım daha uzun süre koruma sağlıyorum. |
Alıntı:
Bu verdiğiniz tarif İrfan çayı ile Enziym Arasında birşeye benziyor **** direk enzim de dene bilir başarılı sonuç alıyor ise elinizde fotoğraf varsa bizim le paylaşırmısınız ? |
Sn Dongyul; tarif için teşekkür ederim ama ben bu ilaç için:D bu kadar uğraşamam:D
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
malesef fotograflara sahip değilim ama bir daha yaparsa çekip koyarım... |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 574052
Patlıcan yetiştiriciliğinde, patlıcanın çok büyümesi istenilmez...Çok çabuk çatallaşması ve çiçeğe yatması istenilir. Bende yer kazanıp daha fazla ürün almak için mümkün olduğunca birini kısa birini uzun tutuyorum, bu gördüğünüz patlıcanlar 1,2 metrede büyümekteler. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 574076
Hiç boş durdukları yok sürekli oyun oynuyorlar;) Bahçede banada iş yaptırdıklarıda yok... İyiki her oyunun arkasından bir yorgun düştükleri an varda, bahçe bana kalıyor:D:D |
1 Eklenti(ler)
Bugün sebze bahçemin yarısını söktüm...
Eklenti 574449 Çünkü; hem sırada bekleyen kışlık sebzelerim var hemde sebze bahçemin toprağının bir tarafını kumlu-tınlı diğer tarafını ise humuslu toprak yapma planım var, bazı kışlık sebzelerimi farklı topraklara ekerek gelişimlerinide gözlemleyeceğim... |
Neleri söktünüz Sn telato. Biz de domatesler yeni kızarıyor. Hoş ben domatesten başka sebze de ekmedim:). Biraz salatayla biber var. Yerine neler ekeceksiniz.
Benim internetten gelen , havuç tohumunu saksıya ekmişim:). Bu çiçekler yeşerdi niye açmıyorlar diyordum:). Bir gün dikkatlice bir baktım meğer havuçmuş. Saksıda ne kadar büyüyebilirler bilmiyorum. Şimdi söküp başka yere alsam ölürler mi. Kışlık sebze pek yetiştirmedim.Bir ıspanak ekiyorum birde pırasa.Biraz bilgi verirseniz sevinirim. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 574571
Sayın Aleydi bahçemdeki domates ve biberlerin bir kısmını söktüm, kışlık sebzeler konusunda size şimdi hangileri ekilebilinir, yukardaki fotoğrafta hangi sebzeler var, onu söyliyerek yardımcı olayım isterseniz. Pırasa, Kereviz, Karnıbahar, Brokoli, Pazı, Turp, Marul, Lahana(Brüksel, Çin, Beyaz, Mor, Kara) |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 574572
Sökülen yerdeki olgunlaşmamış biber ve domateslerden ise turşu yapıldı, ziyan olmadı yani;) |
Bunları tohumdan mı yetiştirdiniz, fide olarak mı aldınız Sn Telato. Eskişehir de kışın fide satışı görmedim. İklim çok sert, o yüzden galiba. Kereviz, karnıbahar, lahana ne kadar sürede olgunlaşıyor?
|
Maşallah maşallah ne güzel çeşit çeşit domates patlıcan. Vallahi bana o afrika patlıcanını gösterseler domates derdim. Turşular da yapılmış. Afiyet olsun. Galiba bu sene biz turşusuz kalacağız. Neredeyse hiç yerli ürün yok bu sene buralarda.
Kedilerin göbişlerini benim yerime şöyle bir mıncıklayın. Çok tatlılar, kocaman olmuşlar. |
Alıntı:
önceki senelerden Brüksel Lahanası, Kara Lahana, Havuç, Turp ve Marul çeşitleri yetiştirmişliğim var ama diğerleri benim içinde ilk.. Kereviz ve Karnıbahar hakkında kapsamlı bir araştırma henüz yapmadım buyüzden ne kadar zamanda olgunlaştığını bilmiyorum ama Kara Lahana 80 günde oluyordu sanırım. |
Alıntı:
|
Sayın telato kışlık tohumlar ekilmiş, maşallah rastgelsin inşallah.
Ben de tabi yine sizlerden özene özene 10 gün kadar önce komşumun bahçesinden domates ve biberlerini söktüm. :D Şimdi mutfaktan ne kadar çöp çıkıyorsa hepsini bahçesine atıyorum. (Yakında beni bahçeye almayacaklar bu gidişle.) Marul ve ıspanak tohumu alıp ekmeyi düşünüyorum. İnşallah geç kalmıyorumdur... Zira toprak çok sert ben belleyemedim eşinin bahçeyi bellemesini bekliyorum. |
Aralıkta -15-20 oluyor hava durumu , sanırım bu soğuğa dayanmazlar. Serada fayda etmez ,toprak donuyor. Bizim evin aşağısında bahçeler var. Ben oradan da sebze alıyorum. Bahçem büyük , sebze bölümü için az yer bırakmışız. Bazen kenarlardaki çimi kaldırıp o bölgelere de ekim yapsam diyorum. Evde kendi yetiştirdiğim lezzeti, sebze bahçelerinden ,aldığım ürünlerde bulamıyorum. Özellikle ıspanak ve kabak inanılmaz lezzet farkı oluyor. Ben hiçbir zirai ilaç vs kullanmıyorum. Çiftlik gübresi dışında hiçbir şey kullanmıyorum aslında. Onun mu etkisi bilemiyorum.
Ispanak tohumunu hep pazardan aynı kişiden alıyordum. Değiştirmiş. Adını söyledi unuttum. Hatta ektikten sonra ( bana bilgi verirmisiniz ) dedi. Daha önce ektiğim çok lezzetli bir türdü. İsimlerini öğrenirsem paylaşırım isterseniz.Kolay gelsin. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025