agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   telato / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/36369.htm)

telato 21-05-2015 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B e t ü l (Mesaj 1380910)
Ne güzel olur tatlısı şu balkabağının. Bol cevizli...
Şimdiden afiyet olsun. Bebeklere de balkabağının çorbası çok faydalı.

Annemin kabaklı böreği meşhurdur:D annem bayramlarda bu börekten yapar:D ve annemle bayramlaşmaya gelen ablalarım ve abilerim hemen bu kabaklı böreği ararlar,
bizim evde kabaklı börek yapılması gelenektendir, balkabağının bizim ailede ayrı bir yeri vardır.

B e t ü l 21-05-2015 21:50

O zaman annenizin o güzel tarifini de bir ara öğrenelim. Yemek sitelerinde de okumuştum ama cesaret edip denemedim.

telato 21-05-2015 21:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1380915)
Süs patlıcanı, yani yumurta patlıcan çıkarsa da hiç üzülmeyin bence. Reçelini mutlaka denemelisiniz. Çok tohumlanmadan, körpecikken toplanacak. Kestane şekeri gibi, mis mis!

Ben süs patlıcanı yenmiyor olarak biliyordum, yenilmediği için biraz soğuk bakmıştım;) oysa kestane şekerinede bayılırım:D şimdi inadına süs patlıcanı çıkmaz:D:D

telato 22-05-2015 08:59

1 Eklenti(ler)
Bugün görmediğinizi düşündüğüm, çok farklı renklere sahip bir soğanlı çiçeğin fotoğrafını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ne yazık ki şu an için bende beyazı açmış durumda...

Eklenti 554435

Calochortus (Güzel Ot)

loveforlife 22-05-2015 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B e t ü l (Mesaj 1380925)
O zaman annenizin o güzel tarifini de bir ara öğrenelim. Yemek sitelerinde de okumuştum ama cesaret edip denemedim.

Sevgili Betül,
Ben daha önce paylaşmıştım böreğin tarifini, ilgini çekebilir. Telat Bey de bizim gibi muhacir sanırım. Bizim de bayramlarımızın olmazsa olmazlarındandır kabak böreği...
http://www.agaclar.net/forum/hamuris...zler/36504.htm

loveforlife 22-05-2015 09:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi telato (Mesaj 1380927)
Ben süs patlıcanı yenmiyor olarak biliyordum, yenilmediği için biraz soğuk bakmıştım;) oysa kestane şekerinede bayılırım:D şimdi inadına süs patlıcanı çıkmaz:D:D

Şöyle bir görüntü desem...:D
http://www.agaclar.net/forum/attachm...7-img_3672.jpg

Bunda biraz geç toplanmışlar olduğu için çekirdekler de görülüyor. Ne kadar erken toplanırsa o kadar çekirdeksiz oluyor. Çabuk tohuma kaçan bir tür...

telato 22-05-2015 10:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B e t ü l (Mesaj 1380925)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1381032)
Sevgili Betül,
Ben daha önce paylaşmıştım böreğin tarifini, ilgini çekebilir. Telat Bey de bizim gibi muhacir sanırım. Bizim de bayramlarımızın olmazsa olmazlarındandır kabak böreği...
http://www.agaclar.net/forum/hamuris...zler/36504.htm

Biz ser veririz ama sır vermeyiz:D :D :D
Bu şaka tabi ki, söylememek olur mu hiç.
Sayın Loveforlife şimdi annemle birlikte sizin tarifinize baktık, biz yufkaya kabak rendesini serptikten sonra kıvırıp kıvırıp tepsiye yerleştiriyoruz, bizimkisi biraz daha kıtır kıtır oluyor.
Sizinkisinden çok farklı değil, ama annem yaptığında fotoğraflarıyla birlikte tarifini vermem daha anlaşılır olur sanırım.

Patlıcan reçelide çok güzel gözüküyor doğrusu:D

celalim01 22-05-2015 10:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi telato (Mesaj 1381028)
Bugün görmediğinizi düşündüğüm, çok farklı renklere sahip bir soğanlı çiçeğin fotoğrafını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ne yazık ki şu an için bende beyazı açmış durumda...

Eklenti 554435

Calochortus (Güzel Ot)

Gerçekten görmediğim hoş bir çiçek.

B e t ü l 22-05-2015 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalim01 (Mesaj 1381070)
Gerçekten görmediğim hoş bir çiçek.

Telat Bey'in bahçesi sitenin soğan, yumru bölümü gibi. Yok yok. Yakında seri üretime de geçecekmiş. :))

celalim01 22-05-2015 20:59

Soğanlı bitkileri severim. Çok fazla türüm olmasa da elimde bir miktar soğanlı türüm var. Fırsat buldukça soğan çeşitlerini arttırmaya çalışıyorum.

Seri üretime geçsin bakalım da ,daha çok inceleriz.

telato 22-05-2015 23:11

Ah nerdee, keşke sizin dediğiniz gibi seri üretime geçsem, nadir türlerde hep -1' deyim:( Bilindik soğanlarda sadece üretim fazlalığım var, ondada stoğu eritmek zaten kolay, paylaşarak:D

aleydi 22-05-2015 23:27

Sn telato epeydir yazamıyorum :) Hep sorucam . Nasip bugüneymiş :) . Bu lupin ( acı baklayı ) tohumdan mı yetiştirdiniz . Benim 10 tane çıkmıştı tohumdan . Sonra bardağa şaşırttım . 3_4 tanesi kalmıştı . Şuan galiba 1 tane kalmış :).Öyle çok tohum ektim ki sulamaya yetişemedim . Bazılarını o yüzden kaybettim :( . Sorum bu değildi şimdi yazacağım :) .
Benim aldığım soğanlılar , pek çıkmadı . hemen hemen hiç çıkmadı gladyör ve lilium dışında . Bazılarını söküp baktım .Yanlarında yavru oluşmuş , yinede açmamışlar . Bazıları çürümüş .Onlarca soğan heba oldu galiba :( .Bu yavru olanlar gelecek yıl açarlar mı .Durumlarını merak ettim .Bazılarının kabukları soyulmuş bölünmüşler . Nerede hata yaptım acaba ben . Ektiğim toprak yapısı serttti o yüzden mi ,çok derine ekmedim ondan mı ,yoksa zamanı mı hatalıydı . D şıkkı hepsi mi :) .Teşekkür ederim

telato 23-05-2015 02:08

Sayın Aleydi; Soğanlı çiçekler hafif ve iyi drenajlı toprakları severler. Çiçek soğanları sert topraklarda iyi gelişim gösteremezler,
fazla derine ekilmeside yanlış uygulamalardan biridir, geç ekilmiş soğanlardanda gerekli verim alınamaz, yanlış hatırlamıyorsam
çok geç aldığınız soğanlar vardı onlara ne olduğunu öğrenmek isterim.
Bence çiçek soğanları için altın kural...
Eğer ne kadar sulayacağınızı bilmiyorsanız, fazla sulamaktansa az sulamaktır. Çiçek soğanları için en büyük problem fazla sulamadır.
Tekrar ediyorum, fazla sulayıp soğanları çürüteceğinize hafif geçirgen bir toprakta az sulayın, bırakın kurusun daha iyi..
Tabi ki kurutmayın:D önemi açısından böyle bir cümle kurdum.
Yavru soğanlar konusunda cevap veremiyorum, çünkü hangi çiçek soğanı ve hangi boyutta bilmem lazım, yarın bende bazı çiçek soğanlarımı
topraktan çıkartmayı düşünüyorum, bu size örnek teşkil edebilir.

telato 23-05-2015 21:18

3 Eklenti(ler)
Bugün yaprakları kurumuş çiçeklerimin, soğanlarını çıkartma günü...

Eklenti 554813

Çıkartılan soğanların büyüklükleri hiçte fena değil...

Eklenti 554814

Bunlarda üretim fazlası...

Eklenti 554815

Crocus-King of Striped (Çiğdem) açmış halleri sayfa 8 mesaj 240'ta...

celalim01 23-05-2015 22:42

Ben kumlu toprak kullanmıştım. Gördüğüm kadarıyla kumlu toprakta daha güzel çiçek aldım. Sonuç daha başarılı oldu.

Laleci_03 23-05-2015 22:45

Maşallah maşallah Telato ağabeyim :rolleyes:
Üretim fazlasına talip olabiliyor muyuz acaba? Sayın Moderatörlerimiz görmesinler de... :D

celalim01 23-05-2015 22:56

Çaktırmadan yazıyı hafif yazmışsın. Limonlu kalemle yazsaydın okunmazdı. ))

Laleci_03 23-05-2015 22:58

Ona imkanlar el vermiyor Celalim ağabeyim, bununla idare ediyorum :D
Sen de çaktırma, şşşşiişşt :p :D

celalim01 23-05-2015 23:05

Ben diğer soğanlar da kuruyana kadar bekleyeyim. Sonra sökerim topraktan. Nergis ,iris gibi soğanlıları sökmeyeye karar verdim.

telato 23-05-2015 23:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Laleci_03 (Mesaj 1381558)
Maşallah maşallah Telato ağabeyim :rolleyes:
Üretim fazlasına talip olabiliyor muyuz acaba? Sayın Moderatörlerimiz görmesinler de... :D

Eğer üretim fazlasına burdan talip olursanız, ''Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas'' sayfasında paylaşmamı bekleyin diyorum.
Ama eğer sitedeki aktif üyelerden biriyseniz ve özelden mesaj yazıp talip olursanız, size diyorum ki, elimde şundan ve şundan da var isterseniz
size onlardanda göndereyim mi diyorum:D (Eski ve Aktif üyelerin ayrıcalığı var.)

telato 24-05-2015 02:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalim01 (Mesaj 1381567)
Ben diğer soğanlar da kuruyana kadar bekleyeyim. Sonra sökerim topraktan. Nergis ,iris gibi soğanlıları sökmeyeye karar verdim.

Sayın Celalim01; küçük bir bahçem olduğu ve yerine başka şeyler ekilmesi için kuruyan soğanları çıkartmam gerekiyor, Nergis ile İris soğuktan zarar görmeyen çiçekler
bu yüzden doğru bir karar.

telato 24-05-2015 22:25

3 Eklenti(ler)
Bugün ise bitler ve böceklerle mücadele etme günü...

Eklenti 554968

Her yeri böcekler ve bitler sardı. Güller...

Eklenti 554969

Kurtulmanın çözümü burada... Tesbih Ağacı tohumu...

Eklenti 554970

Tesbih Ağacının çiçeklenme zamanı Mayıs ve Haziran ayları, yani bu aylarda etrafımıza dikkatli bakarsak bulabileceğimiz bir ağaç...
Ben sokaklarda ve parklarda görüyorum doğrusu. Tohumundan yapılan ilaç hem çok etkili hemde kolay...
1 kg tesbih ağacı tohumunu eziyorsunuz ve içine 2,5 litre su koyup 1-2 gün bekletiyorsunuz, 1-2 günün ardından süzüp kullanabilirsiniz.
Organik böcek ilacı varken neden kimyasalını kullanalım ki. Kolay gelsin.

celalim01 24-05-2015 22:32

Bak bu iyiymiş ,hem bol bulunabilen bir şey, benim bahçede arı var. Zaten kimyasala karşıyız, hazır gıda bile almamaya çalışıyorum.

Ben bahçede nergis ve irisler için sabit yer ayarladığımdan sorun yaşamıyorum. Tabi bahçe küçük olunca her alanı değerlendirmek durumunda kalmak gerekiyor.

aleydi 24-05-2015 22:50

Benim güllerimde hep böyle bitlendi . Geçen yıl daha küçüklerdi sanki bitler . Bu yıl mutasyona uğrayıp kocaman olmuşlar . Renkleri de yeşildi , bu yıl sizinkiler gibi kırmızımsı .Ben arap sabunu , sarımsak , yağ karışımı yapıyorum . Bu tespih ağacı tohumu daha mı etkil Sn Telato .Çok fazla salyangoz var . Salyangozlar bitleri taşıyormuş galiba . Ortak çalışıyorlarmış :) .Geçen yıl toplayıp boş arsalara atıyordum . Bu yıl çok fazlalar . Salyangozlar için de etkili olur mu bu tespih ağacı tohumu .Bitleri öldürüyoruz , salyangozları yok etmeden bitmiycekler .

telato 24-05-2015 23:34

Sayın Aleydi, ben bahçemde kimyasal hiç bir şey kullanmıyorum ama kurstaki eğitmenler bize eğer bu sene bir markanın kimyasal ilacını kullanıyorsanız
bir sonraki sene başka markanın kimyasal ilacını kullanın diyor yani dediğiniz doğru evrim geçirebiliyor ve ilaçlara uyum sağlıyabiliyorlar, bu sene dahada büyük olmuş bunlar.
Sayın Aleydi bu tesbih ağacından yapılan böcek ilacı benim favorimdir bulunduğunuz semtte bu ağacı arayın, pişman olmayacaksınız, tırtıllardada etkili ama salyangozlar için aynı şeyi söyliyemem, salyangozlar için yapılacak kültürel önlem bakır tel sermek, bakır telin üzerinden geçemiyorlar, içerdeki dışarı çıkamaz, dışarıdaki içeri giremez:D

Sûz-i Dilârâ 24-05-2015 23:56

Bitler nasıl sarmış öyle:mad:

Benim de kalanchoelerimi az kalsın öldüreceklerdi, bir de karınca geldi onlarla beraber. Hani yasemin saksımın dibinde toprak taşıttığım karıncalar var ya işte onlar.:(

Kalanchoeleri arka balkondan evin bir ucundaki diğer balkona aldığımda karıncalar da bir süre sonra bir göç katarı kurdular ki sormayın.

Arka balkon-balkonun açıldığı oda-hol- mutfak-ön balkon ve hedef kalanchoeler.:( Simsiyah bir şerit evin ortasından bir gün boyunca geçti belki iki milyon karınca vardı:eek:
Oğuz Kağan'la Ece yere uzanıp "anneee boce, boce" diye diye karıncaları seyrettiler;) Ben de ne olacak bu işin sonu diye bir şey yapmadan bekledim, ertesi sabah uyandığımızda yoklardı, tek tük kalanlar da sonra kayboldu. Balkondaki bir deliğe yuvalandılar ve kalanchoelerdeki yaprak bitleriyle yarenlik ederek az kalsın çiçeklerimi öldüreceklerdi.

Balkonda yeni yuvalarındaki yollarına arap sabunlu su sıktım, kalanchoelerin de hem yapraklarına hem de topraklarına. Öyle hemen sonuç vermiyor, birkaç gün devam edeceksiniz, sonra da bitkilerimi başka bir balkona yalnız başlarına aldım, böyle böyle karıncalardan da bitlerden de kurtuldum.

telato 25-05-2015 00:45

Yanlış anlamadım değil mi:o Karıncalar oysa bitlerden kurtulmanız için size yardım ediyordu? Tuhaf olan karıncaların apartmanın 3-4 katında işi ne:D

Sûz-i Dilârâ 25-05-2015 08:16

Karıncaları yasemin saksısının toprağını gevşetmek için kullanıyordum. Muz kabuklarıyla besleyerek:mad:

Karıncalar, yaprak bitlerinin yapraklar üzerine salgıladığı sıvıyı yiyerek beslenirmiş, bu yüzden de onları diğer böceklere -özellikle yaprak bitlerini yiyen uğur böceklerine- karşı korurlarmış. Kalanchoelerim de bu karşılıklı menfaat işbirliğiyle az kalsın öleceklerdi.

Yine bu forumdan öğrendiğim kadarıyla -yanlış hatırlamıyorsam- karıncalar, kırmızı örümcekleri yiyorlar. :rolleyes: Van'dayken de sellukamda karıncaların gezmesine izin veriyordum, yaprak biti yoktu rahattım. Ancak selluka yapraklarının arka tarafında tozlu gibi bir görüntü oluşmuştu. Forumu okuduktan sonra saksıyı karıncaların olduğu yere koydum, bir süre sonra da karıncalar selluka dalları üzerinde turlara çıktılar, yeni çıkan sürgünlerde de böyle bir sorun gözlemedim.

Van serin bir yer olduğu için zararlılar çok güçlü tutunamazlardı, bir kere püskürtülen arap sabunlu su hepsinin icabına bakardı. Unlu biti hiç görmemiştim mesela, bir kere de şu tükrüğün içinde yaşayan böcek var ya onu görmüştüm. Bitler de uzun ömürlü duramazlardı:D Gece hava iyiden iyiye soğuk olurdu yaşayamazlardı. Genelde ev içi bitkilerde siyah sinekler olurdu, pencereyi açınca onlar da kaybolurlardı.

Bir de burada -Tarsus- etraftaki bahçelerde bulunan ağaçları geçerken inceliyorum bütün bütün böcekler istilâ etmiş durumda, yapraklar yapış yapış, yağlı gibi. Kimse de ilgilenip mücadele etmiyor. :( Ortam da rüzgârlı olunca bir şekilde benim balkonuma kadar geliyorlar.

Karıncalar için bence 3. 4. kat sorun olmaz, istedikleri her yerde ortaya çıkıp koloni kurabiliyorlar.

telato 25-05-2015 21:40

3 Eklenti(ler)
Bahçenize ne kadar özenirseniz özenin, bitler ve böcekler bir şekilde sizi buluyor.

Eklenti 555102

Bitlerin yaprak özsuyunu içmesi nedeniyle oluşan lekeler...

Eklenti 555103

Üstteki taze yapraklarda kıvrılmalar...

Eklenti 555104

Elimde tesbih ağacı tohumu kalmadığı için onunla eşdeğer hazır organik böcek ilacı kullandım. NeemAzal'da neem ağacının tohumundan yapılıyor,
1 litre suyu 3 ml neemazal karıştırın, yaprakların altına ve üstüne püskürtün.
Ben bugün sebzeleri koruma altına aldım...

Sûz-i Dilârâ 25-05-2015 22:05

Neemazal'ı daha önce kullanmış mıydınız?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025