agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

TCM 13-11-2019 09:44

5 Eklenti(ler)
09.11.2019 tarihinde bahçedeki tüm sebzelerin artıkları çıkarıldı ve weima 1000N benzinli çapa makinesi ile iki tur çapalandı. İlk tur birinci viteste ikinci tur ise daha hızlı ikinci viteste. İçerisinde biraz benzin kaldı, o da hafta sonu kalan dalyalar çıkarıldıktan sonra ortaya çıkan alan için kullanılacak. Bu tip aletler uzun süre kullanılmayacak ise içerisinde benzin bırakılmaması gerektiği ve benzin bitinceye kadar çalıştırılması gerektiğini söylemişti bu işlerle uğraşan arkadaşım.

Tigernut - yer bademleri ile ilgili gözlemlerimiz sayfasında paylaştım.

Eklenti 700775

Bana göre ilginç gelen bir kaç gözlemimi paylaşayım.

Domatesin su bulmak için 1 m. uzayabildiği yazılır ve geçen sene 75 cm. lik kökün resmini paylaşmıştım. Bu yıl patlıcan ve bamya kökleri beni şaşırttı, özellikle patlıcanın kökü 50 cm. in üzerindeydi ve uç kısmını da asılırken kopartmıştım.

Eklenti 700774

Bamyaların kendi ve köklerinin boyları da takdir edilesi.

Eklenti 700772

Ayçiçeklerinin aralarını 30 ar cm. yapmıştık, gelişmede sorun olmadı ancak büyük çanak veren türlerde resimdeki köklere bakarsak biraz daha arayı açmak lazım anlaşılan. Herhalde çanağı çapı kadar düz hesapla ;)

Eklenti 700776

Eklenti 700773

Portakal Rengi 14-11-2019 05:33

[QUOTE=TCM;1577498]Sezon sonuna doğru hanımla yeni hobimiz, eski sevdamız alevlendi.. Beş altı yıl önce bırakmıştık..

Kimseler yok, sessizlik, huzur, bir de bir kaç sazan yakaladık mı müthiş, ne demişler 'oltanın bir ucunda balık diğer ucunda ...'


oltanın bir ucunda balık diğer ucunda ZİL !
Buldum mu ;)

TCM 14-11-2019 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1577643)
oltanın bir ucunda balık diğer ucunda ZİL !
Buldum mu ;)

Bingo...

baLık = ziL pek güzel uydu, sağolun. :D

TCM 27-11-2019 10:01

3 Eklenti(ler)
@ Lonicera nın fideleri..

Eklenti 701170

Eklenti 701171

Eklenti 701172

TCM 27-11-2019 12:43

3 Eklenti(ler)
Eklenti 701204

Eklenti 701205

Eklenti 701206

Yabani dikenli böğürtlenler de mevcut sınır telinin etrafında; baharda ilaç atmaya kıyamayınca kimisi çoğaldı, bir kaç fide öldü, sanırım önümüzdeki dönem baharda kim öldü kim kaldı belli olacak aşağıdaki çeşitlerden: (chester böğürtlen - aronia - Saskatoonberry - frenk üzümü - tayberry [bunun adı böyle değildi galiba ama :) ] - güz zeytini - heritage ahududu - Karakablack bogurtlen ve reuben böğürtleni)

Tabi @Lonicera gelip fırçalasa 'benim emanetleri ot bastırmışsın' diye, haklıdır diyecem de etrafındaki otlar biz aşağı göçünce olmuş benim pek kabahatim yok.

TCM 27-11-2019 13:24

4 Eklenti(ler)
Forumdan edindiğimiz dostlarımızın Bozdağ da yaptığı ev tamamlanmış, epeydir görüşememiştik kendileriyle, geçen hafta sonu uğradılar sağolsunlar ve bu üç tek şirinleri bıraktılar bize. Resimdeki ufaklıklar bamya tohumu, büyüklüklerini kıyaslayabilmeniz için koydum. İki tanesiyle bir yemek kaşığı dolacak. Bu devasa arkadaşların süs bitkisini andıran bir sürü pespembe çiçeği olacağına inanabilir misiniz, bakalım artık nasip olursa önümüzdeki sezon takipteyiz çiçekleri görebilir miyiz, bu üçün üçünü mü yoksa birini mi alırız...

Eklenti 701207

Mısırları ekerken elime geçen cin mısırları da son sıraya dağıtıvermiştim. Kırmızı ve siyah olanlar önceki senelerden, krem olan ise yeni tohumdu. Böylece eskiler tazelenmiş oldu.

Eklenti 701208

Cin mısırları en güzeli kabuklarıyla alıp güzelce asarak kurutmak, yoksa patlamaları zor oluyor.

Eklenti 701209

Bahçenin tüm işleri geçen cumartesi tamamlandı. 23.11.2019

Eklenti 701210

Çapa makinesi ile son kalan yerleri de çapaladım ve içindeki benzini de bitirerek depoya kaldırdım. Tırpanı da öyle yapmıştım, özellikle yağlı benzin kullanan aletlerde karbüratörde kalan benzin uzun süre kaldığında sorun çıkarabiliyormuş. Çapa makinesinin seneye sezon başında yağını değiştirmek gerekecek sanırım.

Evin diğer yan tarafını da ortanca yaptık, malum bir kere dikiyorsun ve bir daha ellemiyorsun :) Büyüyor genişliyor üç dört senede bir metreye yakın çap oluşturuyor. Bu arada resimlerini çekmemişim ilk kez bu yıl ortancaları budadık komşuyla birlikte. Beş altı yıldır hiç budanmamış ve dallar yukarıda dediğim gibi bir metreye yaklaşmıştı. Yöremizden yetiştirici; eski kurumuş dalları dibe yakın, bu yılın yeşil dallarını ise biraz daha yukarıdan buda demişti, son aldığımız ortancaları satan ise hepsini aynı dipten budarsan daha iyi olur dedi, ben de aynı seviyeden budadım.

Çimleri sanırım son kez budadım, seviye olarak orta kademede bıraktım. İki hafta önce gübre atmıştım, bir daha da gübrelemedim.

Dahliya soğanlarını büyük kutulara yerleştirdik eşimle. Kutuların içlerine cocopeat-kavak talaşı döktüm ve üzerlerine kül serperek yumruları yerleştirdim, tekrar karışımla güzelce kapatarak evin içerisine koydum, havalar daha da soğuyunca kilim sereriz artık.

TCM 27-11-2019 13:31

2 Eklenti(ler)
Kaç yıldır maviş tohumu alıp evde yetiştireyim diyordum, sonunda başardım, hanımında ağzından girip burnundan çıktım ve oğlanın odasına attım viyolleri ;)

Viyollerde perlit-cocopeat-çok az torf ve solucan gübresi var. Viyolleri çok gözlü ve derince olanlardan aldım. Evde çimlenince (çimlenirse :) ) üzerine lamba düzeneği kurup biraz daha büyüyünce de çatıya seranın içine atarım diye düşünüyorum.

Eklenti 701211

Eklenti 701212

TCM 10-03-2020 12:15

1 Eklenti(ler)
Eklenti 703849

Sezon başlıyor. 09.02.2020 de bahçemiz yukarıdaki gibiydi, her taraf bir karış kar, Erzurum gibi olmasa da saçaklardan sarkan buzlar vs. Geçen hafta sonu bundan çok daha fazla yağdı/mış. Önceki gün ise kar göremedik tamamen erimişler.

Geçen seneden kalanlar; çimde sorun yok, yemyeşil duruyor. Çoğu yerde gördüklerim kış aylarında tamamen sararıp çok kötü hal almış. Sıcaklıkların artmasıyla tekrar yeşerecekler tabi. İlk ektiğim çimlerin uç kısmında fareler iki delik açmış, gezindikleri bir iki karış yeri de kurutmuşlar sanki. Bu alandaki yabancı otlarla başım hala dertte, çimlerden önce atağa kalmışlar, kimisi çiçeklenmiş bile. Forumda söylenen ince yapraklıları ilaçla kurutalım geniş yapraklıları elle toplayalım ama bitecek gibi durmuyor. Komşum ne zaman çimlerin içinde ot yolduğumu görse ‘yorulma hiç ot ilacı atıcaz, bizimkiler de öyleydi’ diyor. Bunu duyan hanım da gaza gelip ot toplamayı bırakıyor tabi. Diğer tarafta sonradan ektiğim kalfalık eseri çimlerim ise daha güzel, ot daha az..

Tavanlarda akan kokan yer yok, bu kışı da hasarsız atlattık gibi. Sadece kuzeye bakan dış duvarlar her geçen yıl biraz daha dökülüyor, sanırım birkaç seneye ‘siding panel’ kaplamak gerekecek. Minik bir hatırlatma; evlerinize sigorta yaptırın bence, yıllık 300 tl. gibi maliyet ile hırsızlık, yangın, komşuya zarar verme-alma, elektronik eşya kırılması-cam kırılması, deprem için ilave teminat, yılda iki kez çilingir hizmeti, yılda bir kez kombi veya klima temizliği ilk aklıma gelen faydaları.

Bu arada bir üst resimdeki zengarden den alınma maviş – kampanula tohumlarının hiç biri çimlenmedi. Bir aya yakın evde bekledi, yüzlerce tohumdan biri olsun yeşermez mi.

TCM 10-03-2020 14:00

Geçen yıl mayısın 12 sinde fideleri dikmişiz. Bu yıl mayısın sonlarını görelim diyorum, güneş olsa da toprak ısınmadan ekip dikmenin artısı olmadığı gibi yağmurlu da geçerse daha zararı oluyor; hastalıklara davetiye çıkarması ve bakliyatların ekim sonrası topraktan çıkışını engellemesi gibi.

Geçmiş notlara baktım, arada hepsini okumak gerek çünkü bu yıla dair kendime önerilerimi bile unutmuşum. Solucan gübresi kullanımı, damlama sistemi kullanımı, ekim-dikim aralıkları, çapa makinesi, malçlama vs. vs. pek çok notlar almışız bahçeyi ziyaret eden sizlerle birlikte.

Öncelikle patlıcan tohumlarını 1-1,5 gün suda bekletiyorum, bir hafta sonra biber ve biberden bir hafta sonra da domates tohumlarını çünkü en geç patlıcan çimleniyor. Biber tohumunu bir gün domatesi yarım gün suda bekletmek yeterli.

2018 de 20 şubatta, 2019 da ise 28 şubatta ekime başlamışım. Geçen yıl fideleri toprağa diktiğimde fazla gelişmişlerdi dolayısıyla bu yıl bir hafta bu sebeple geç başlamam gerek, iki hafta da dikimi geciktireceğim için üç hafta ilave ettiğimde 10 gün sonra maç başlayacak.

Bu yıl dahliya soğanlarını yukarıda bıraktım, kalın mukavva kutuların içerisine bolca perlit-talaş-gübre döktüm, ortasına soğanlar yine karışım ve kağıtla örterek kutuları kapadım, üzerini de halı-battaniye ile kapadım. Bakalım açtığımızda nasıl manzara ile karşılaşacağız.

TCM 21-03-2020 11:24

19.03.2020 gecesi patlıcanları suya koyarak ekim-dikim sezonunu açtık..Bu akşam tohumları sudan çıkararak tuvalet kağıtlarının arasına koyayım. Beyaz plastik bardaklarımı da aldım, onların da diplerini drenaj için deleyim, içine koyacağım karışımı hazırlayayım, çatıdaki seramın da naylonunu yenilemem gerek...

Bu arada iki gündür gece saat dokuzda herkes çılgınlar gibi alkış yapıyor ama sayfama gelip te iki el çırpan yok.. Yaş 49,5 daha 60-65 in altındayım ama biliyorsunuz en riskli meslek grubundayım şu an, 'hık' diye gidersem üzülürsünüz.. Akşam dokuzda burada yoklama yapcam, gelmeyenlerin yüzüne öksürürüm ona göre..

AkisSoftware 21-03-2020 11:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1584028)
19.03.2020 gecesi patlıcanları suya koyarak ekim-dikim sezonunu açtık..Bu akşam tohumları sudan çıkararak tuvalet kağıtlarının arasına koyayım. Beyaz plastik bardaklarımı da aldım, onların da diplerini drenaj için deleyim, içine koyacağım karışımı hazırlayayım, çatıdaki seramın da naylonunu yenilemem gerek...

Bu arada iki gündür gece saat dokuzda herkes çılgınlar gibi alkış yapıyor ama sayfama gelip te iki el çırpan yok.. Yaş 49,5 daha 60-65 in altındayım ama biliyorsunuz en riskli meslek grubundayım şu an, 'hık' diye gidersem üzülürsünüz.. Akşam dokuzda burada yoklama yapcam, gelmeyenlerin yüzüne öksürürüm ona göre..

Allah gecinden versin ustad. Hepimiz yolcuyuz ama zamansiz hepsinden aci olacaktir...

Alkis yapmasak bile takipteyiz.

Kozanli 21-03-2020 11:36

1 Eklenti(ler)
Değerli Hocam işiniz gerçekten zor.
Buradan sizi, sizleri alkışlıyorum...
Ben risk gurubundayim brav brav on gündür evde oturuyorum.
Arada bi polis araclarından hoparlörlerinden şarkilar dinliyoruz Viyana'da.
Endemik bitkilerden fide ve çelikler almakla vakit geçiriyorum.
Niğde'de ki bahçeme dikim için.
30 cm kar var maşallah.
Tekbir konusuna gelince yat komutunda ben burda!

Portakal Rengi 22-03-2020 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1584028)
19.03.2020 gecesi patlıcanları suya koyarak ekim-dikim sezonunu açtık..Bu akşam tohumları sudan çıkararak tuvalet kağıtlarının arasına koyayım. Beyaz plastik bardaklarımı da aldım, onların da diplerini drenaj için deleyim, içine koyacağım karışımı hazırlayayım, çatıdaki seramın da naylonunu yenilemem gerek...

Bu arada iki gündür gece saat dokuzda herkes çılgınlar gibi alkış yapıyor ama sayfama gelip te iki el çırpan yok.. Yaş 49,5 daha 60-65 in altındayım ama biliyorsunuz en riskli meslek grubundayım şu an, 'hık' diye gidersem üzülürsünüz.. Akşam dokuzda burada yoklama yapcam, gelmeyenlerin yüzüne öksürürüm ona göre..

Ben de riskli gurupta bulunuyorum ama gülümsemeye devam. Gideceksem de :)
Peki neden ?
Sizlere güveniyoruz. Bakmayın alkışlarımızı duymadığınıza. Gönüllü alkışcınızım.
Daha mısırlarınızı yemedim. Yerken fotoğraflayıp, göndereceğim. Hık lamaya kalkmayın.

TCM 22-03-2020 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1584066)
...Sizlere güveniyoruz. Bakmayın alkışlarımızı duymadığınıza. Gönüllü alkışcınızım. Daha mısırlarınızı yemedim. Yerken fotoğraflayıp, göndereceğim. Hık lamaya kalkmayın.

Sıkı sıkı ama sımsıkı sarıldım sayın lütfen..

Kahraman43 06-04-2020 19:21

Biraz nostalji....
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1286816)
@h_dogan, katkılarınız için çok teşekkür ederim. Bu sezon bahçeye gübre de dahil suni bir şey sokmak istemiyorum. Suni gübre geçen sene idi. Bu sene üstte yazdığım gibi hayvan gübrelerini arıklara yaysam diyorum, su arıktan geçerken faydası olmaz mı, veya arığın başına gübre dolu çuvalı koysam su hortumunu çuvalın içine koyup şerbet şeklinde versem.

Hümik asidi dediğiniz gibi her köke yarım cc gelecek şekilde enjektöre verip, toprağın içine köke doğru sıkabilirim.

Sayfanızı merakla inceliyorum sayin TCM, sizi 6 yıl öncesine ( benim suan ki halime ) götüreyim. Humik asidi enjektorle uyguladınız mı gercekten :))
Sizin o zamanki durumunuz bana hiç de garip gelmiyor, aynı tarz uygulamaları bende yapabilirim her an için...

TCM 06-04-2020 22:08

@ Kahraman43, ömürler görün e mi... :) Yapmadım, ama üşenmem yaparım. Granül leonardit atıyorum dört yıldır, Sanırım ondan.

TCM 09-04-2020 09:07

5 Eklenti(ler)
1 nisan gecesi domatesleri suya koydum, ertesi gün akşamüzeri tam da 24 saat dolmadan direk bardaklara ektim. Domatesi biber patlıcan gibi fazla suda bekletmiyorum, kimisi tahriş oluyor gibi geliyor süre uzayınca, zaten bir kaç günde kılıfı yırtıyorlar.

Kısa bir özet geçelim fikir vermesi açısından; kökler zarar görmesin diye plastik beyaz bardaklarımızı aldık, aslında kağıt aradım ancak çoklu satılan bulamadım, beyaz da olsa nispeten şeffaf oluyor plastik kağıt gibi değil. Diplerini drenaj için matkap ile deldim.

Eklenti 705654

Dibine köklerin sudan zarar görmemesi için hafif gözenekli yapıdaki cüruf ekledim biraz.

Eklenti 705655

Cocopeat ve perlit, orana bakmıyorum pek, perlitler belirgin görünecek şekilde ekliyorum.

Eklenti 705656

Geçen seneden kalma solucan gübresi vardı, kilosu 2.5 tu hala aynı fiyata veriyor bölgemizdeki eleman.

Eklenti 705657

Veee karışım, yeme de yanında yat..

Eklenti 705658

TCM 09-04-2020 09:35

2 Eklenti(ler)
30 kök kadar patlıcan (topan - Eğridere [ bunların hiç biri çıkmadı, köyden gelecek olan tohumu almayıp şehirliden alırsan böyle olur ;) ] - ve kalanlar karışık mor-kırçıllı-siyah vs.) - 50 ocak (ikişerli diktiğimden 100 kök) kadar biber (daha önce yazdım mı bilmiyorum ama kurutulmuş biberin kızartması süper oluyor, her tarafı dolduracam :p) ekmiştim. Bunlar domatesleri ektiğimde çıkmış olan öncü patlıcanlar..

Eklenti 705659

Emektar paletlerden yapılma seramız, tepesindeki naylon parçalanınca uv dayanıklı yine geçen yıldan kalma naylon ile tamir ettim.

Eklenti 705660

Biber çeşitlerimiz aklımda kaldığı kadarıyla; jalapeno - çarliston - tatlı kıl - acı kıl - buena mulata - dolma - Emcelli - stocky red star - geçen yıl muhtemel bende çaprazlaşan ve forumda da dağıtılan iki çeşit biber daha...

Domates çeşitlerimiz; yaklaşık 100 kök olacak. Bulgar kırmızı (25) - blue beauty (20) ve Hafize Baliç pembesi (25) er tane ile en fazla çeşitler. Tohumları gençleştirmek için üçer tane heybetli ile maniye, fahrenheit blue - Margaret curtain - Bayındır Bulgar Köyünün oturak çeşit mavi ve pembe domatesleri 5 er kök - big cheef 5 kök..

TCM 03-05-2020 16:37

4 Eklenti(ler)
14.04.2020 bahçenin hali; yabani otlar yeşermiş, çoğunun adını unuttum ama hatırladıklarım arasında papatya ve karahindibalar oldukça çok, tek tük tohumdan yayılmış menekşeler boy gösteriyor, yoğurt çiçekleri de menekşeler gibi tek tük topraktan çıkmış. Aslında o gün toprağın tavı daha iyiydi ve otlar fazla boylanmamıştı.

Eklenti 707244

Bir sonraki hafta benzinli çapa makinemiz ile (weima) sürdük, toprak yer yer nemini kaybetmiş, otlar da boylanmıştı. Dolayısıyla çapalamak daha zor oldu. Yeri gelmişken bir kaç bilgiyi sizinle paylaşayım, bir kaçını daha önce de yazmıştım. Toprağı sürekli dürtüp durmak pek istenen bir şey değil malumunuz. Yani aklımıza geldikçe makineyle çapalıyayım, traktörle süreyim diye toprağın yapısını bozmamak lazım. Ancak zamanında ve gereğince yapılan toprak işlemesi; misal bakterilerce alınan azotun bitkilerin kullanımına sunulmasını kolaylaştırır, köklere ve topraktaki bakterilere oksijen ulaşımını sağla, toprağı kabartarak tohum ekimine daha uygun hale getirir, zararlı larvaları dışarı çıkararak yok edilmelerini sağlar vs. Normalde toprak 15-25 cm. arası işleniyor. 4-5 yılda bir derin işleme yapmalıymışız, yoksa üst tabakada 'taban taşı' denen sert bir tabaka oluşarak köklerin derinlere gitmesini engellermiş. Bir sonraki sene bu işlemi yapsak iyi olacak demek ki.

Birinci viteste ve ikinci viteste birer tur ile iyi yapmışım canım. 20.04.2020

Eklenti 707245

Her yıl az çok yapıp bir türlü kullanmayı beceremiyorduk ama geçen yıl etrafını falan düzgünce çevirerek yerini de kaybetmeden iyi kötü kompost oluşturmayı becerebildim. Toprağı biraz kazdım altına dal parçaları koydum, marangozdan aldığım talaş + çim (ekerken kullandığım perlit te karışmış biçim esnasında) + biraz yolduğumuz otlar + toprak + mutfak atıkları + hayvan gübresi, sulayıp karıştırarak üzerini çuvallarla kapadım. Geçen yıl sıcaklığını kontrol ettiğimde 60 derecelere ulaşmıştı.

Eklenti 707247

Pek çok işin olduğu gibi kompostun da uzmanı @ Meyvelitepe gibi uğraşıp inceleyemesem de yakından bakınca fena olmamış gibi duruyor. Bu yıl domates ve biber fidelerini dikerken yatağa bundan koyayım diyorum. Biraz solucan gübresi, bulursam leonardit (bu yıl ilk turda bulamadım, umarım bir kaç hafta sonra fideleri dikmeden önce bulabilirim) üzerine de fideler..

Eklenti 707246

TCM 03-05-2020 17:02

2 Eklenti(ler)
Bu arada 20-23 nisan haftasında dalyalarımızı ekmiştik. Bu yıl tüm soğanları korka korka yaylada bıraktık. Büyük kutuların içerisine cocopeat-talaş doldurup soğanları da içerisine bırakıp kapaklarına kutudaki yerlerini çizerek işaretledik. Üzerini battaniye ve kilim ile örttük, anlayacağınız kış uykusuna girerlerken bir ninnileri eksik kalmıştı. Korktuğumuz gibi olmadı, bir soğan çürümüştü sadece, bir kısmını süğmüş halde (yeşermiş-çimlenmiş-uyanmış) bulduuk ve önce onları ektik. Ancak işaretlediğimiz halde soğanların cinslerini çözemedik, çoğu birbirine karıştı, seneye file gibi bir şeyler bulmalı kış uykusuna yatırırken. Şunu da hatırlatayım; dalyaları sökünce değil ekerken bölüyoruz soğanların zarar görmemesi için, ilk ektiğimizde bolca sulayıp topraktan dallar görünüp bir karış oluncaya kadar da bir daha su vermiyoruz. Bu yıl da ekerken ocaklara 20-20 gübreden birer tutam, ikişer avuç yanmış hayvan gübresi, biraz talaş koydum. Geçen sene koyduğum perliti bu yıl uğraşmak istemediğim, leonarditi de bulamadığım için eklemedim. Dört gün önce gittiğimizde tek tük topraktan yeşilliklerin çıktığını gördük.

Kekikleri ön taraftan kaldırıyoruz bu yıl, kaç yıldır dengini tutturamadım, biçeyim, keseyim derken bir bakıyorum büyümüşler, çiçeklenmişler yine. Dolayısıyla üst taraflar kuruyor ve hoş bir görüntü ortaya çıkmıyor. Kekikleri küreklerle toprağıyla birlikte alabildiğim kadar aldım ve yan taraftaki yola döşedim. Zaten yolda, önceden aktardıklarım ile tohumdan kendiliğinden yayılmış kekikler mevcuttu.

Eklenti 707248

Ben de boşlukları doldurdum. Bir önceki hafta fazla görülmeyen yoğurt çiçeklerini görüyorsunuz her tarafta. Bir haftada aceleniz neydi böyle.

Eklenti 707249

TCM 03-05-2020 17:09

5 Eklenti(ler)
Geçen yıla göre tohum ekim ve dolayısıyla fide dikimlerini ikişer hafta sarkıtarak mayıs sonunu bulmayı amaçlamıştım.

Domatesler 1 nisanda suya konmuştu. İki hafta sonra aşağıdaki gibi oldular.

Eklenti 707250

Eklenti 707251

Eklenti 707252

Yaklaşık bir ay sonra da böyle. Demek ki domates için şartlar iyi olduğunda bir ay patlıcan ve biberde bir buçuk ay sonra dikim yapılabilecek rahatlıkla.

Eklenti 707253

Eklenti 707254

TCM 03-05-2020 17:29

2 Eklenti(ler)
Tohumlar toprak yüzeyinden çıkınca bir gün evin içerisinde tek led lambanın altında tuttum kendine gelsin, atamadıysa tohum kılıfından yardımımla kurtulsun diye. Sorunu olmayanları ertesi gün çatıdaki minik seraya koydum. 10 gün kadar sürekli serada kaldılar, sıcaklık öğleye doğru 25 dereceleri geçince kapıyı açtım, geçen hafta da artan sıcaklıklar ve büyüyen fideleri göz önüne alarak gündüzleri dışarıya çıkardım. İki gün de gölgede beklettim, bir haftadır da resimdeki gibi ince gölgeliğin altında duruyorlar.

Eklenti 707255

Resimde kırmızı yerlere geçen sene de olduğu gibi dahliyalar ekildi. Bu yıl pembe kısma da çim ekilecek (önümüzdeki haftalar da bu işe de başlamalı yavaştan) Pembenin sağ tarafında geçen yıl mısır ekiliydi, bu yıl oraya da dalya ektik. Ön tarafta elma ağacının yanında mavi renkli yerde dört adet ekinezya var, geçen sene tohumdan ekmiştik ancak çiçeklenmemişti. En üstte ve bahçenin dibinde (resimde daha yakında çıkmış) mor renkli yerde dalgıç var. Damlamaları dolayısıyla ekim-dikim sıralarını, çim sulamasın için ana boruyu nereden nasıl geçireceğimi bulamadım daha.

Eklenti 707256

TCM 14-05-2020 17:55

3 Eklenti(ler)
Fideleri bu ayın sonuna doğru aktaracaktım toprağa ama domatesler hızlı büyüdü, kimisi iki karışa yaklaştı. Oysa geçen seneye göre daha geç ekmiştim bu sene, demek ki daha iyi bakmışım :) Seneye 7-10 nisan gibi domates tohumlarını suya koymalı, aynı şekilde biber ve patlıcanları da birer hafta daha sarkıtmalı.

Bu yıl ilginç bir şey yaşadım, forumdan bir arkadaş daha benzer şeyden bahsetmişti. Ektiğim 30 kadar patlıcan tohumundan sadece beş tanesi düzgün büyüdü, geriye kalanlar 'doğdu büyümez' şeklinde birer gerçek ama güdük yapraklarıyla öylece duruyorlar. İki üç tane de emcelli biber bunlara dahil. Tohumdan desem farklı kişilerden gelen farklı tür patlıcanlar bunlar. İlk aşamada suyunu az vermişim sandım, su verince kısa süreli bir büyüme olsa da devamı gelmedi maalesef. Etrafımızdan patlıcan desteği aldım artık.

Ekim yaptığım kimi bardakları büyüklerden seçtim, buradaki fideler daha kalın gövdeli, daha bodur ve canlı oldu diyebilirim. Kısa zamanda aktarım yapılacaksa küçük hacimli kap seçilebilir ancak hacim büyüdükçe burada yetişen bitki daha sağlıklı oluyor. Tabi zamanı geçirip bitkiyi gereksiz yaşlandırmamak gerek.

Neyseee önceki gün 12 mayıs ta sadece domatesleri toprakla buluşturduk. Biber ve patlıcanlar önümüzdeki günlerde..

Eklenti 708173

Eklenti 708174

Aktar dönder yaparken bu arkadaşın kafasını uçurmuşum... O da koltuk çıkarmış, sonra yapacağı işi önceye almış.

Eklenti 708172

alperfect 14-05-2020 18:37

Sn TCM siz bu yıl mısır ekiyor musunuz, sizin gönderdiğiniz soltero morado mısırları ekmeden önce suda bekletmek gerekiyor mu?
Ben de domates ve biberleri 29 martta ekmiştim ama tek gerçek yaprak çıkarttılar o kadar sizin fideler maşallah coşmuş. Kırşehirdeyiz hava İzmire göre daha kapalı o yüzden mi acaba yoksa ben mi yetiştiremedim bilmiyorum suyunu da eksik etmedim ama.

alperfect 14-05-2020 18:39

Panda benekli barbunyayı kısmetse bu hafta sonu ekeceğim

TCM 15-05-2020 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 1588225)
Sn TCM siz bu yıl mısır ekiyor musunuz, sizin gönderdiğiniz soltero morado mısırları ekmeden önce suda bekletmek gerekiyor mu?
Ben de domates ve biberleri 29 martta ekmiştim ama tek gerçek yaprak çıkarttılar o kadar sizin fideler maşallah coşmuş. Kırşehirdeyiz hava İzmire göre daha kapalı o yüzden mi acaba yoksa ben mi yetiştiremedim bilmiyorum suyunu da eksik etmedim ama.

Nasip olursa ekerim, bir gün suda bekletiyorum mısırları. Domatesler genelde en sorunsuz olanlar, patlıcan yukarıda yazmıştım ve biberde sorun olabiliyor ama bir buçuk ay olmuş, şimdiye kadar epey büyümüş olmaları gerekirdi, varsa resim atın bakalım.

abk 15-05-2020 11:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1578374)
Kaç yıldır maviş tohumu alıp evde yetiştireyim diyordum, sonunda başardım, hanımında ağzından girip burnundan çıktım ve oğlanın odasına attım viyolleri ;)

Viyollerde perlit-cocopeat-çok az torf ve solucan gübresi var. Viyolleri çok gözlü ve derince olanlardan aldım. Evde çimlenince (çimlenirse :) ) üzerine lamba düzeneği kurup biraz daha büyüyünce de çatıya seranın içine atarım diye düşünüyorum.

Eklenti 701211

Eklenti 701212

Ben bu mavişlerin hikayesini merak ettim. Büyüdüler mi? Ben tohumdan beceremediğim için hatta aldığım ilk fideleri de yaşatamadığım umudu kesmiştim. Sizin tohumlar çimlenip büyüdüyse yeniden denemem için bir bahane olacak bana. :)

TCM 15-05-2020 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 1588279)
Ben bu mavişlerin hikayesini merak ettim. Büyüdüler mi? Ben tohumdan beceremediğim için hatta aldığım ilk fideleri de yaşatamadığım umudu kesmiştim. Sizin tohumlar çimlenip büyüdüyse yeniden denemem için bir bahane olacak bana. :)

Bir altındaki paragrafın sonunda yazmıştım, yüzlerce tohumun bir tanesi bile çimlenmedi. İlginç...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1583413)
...
Bu arada bir üst resimdeki zengarden den alınma maviş – kampanula tohumlarının hiç biri çimlenmedi. Bir aya yakın evde bekledi, yüzlerce tohumdan biri olsun yeşermez mi.


abk 15-05-2020 19:01

Satır satır okuduğumu sanıyordum. Tekrar geri dönüp baktım, evet, ben atlamışım mavişlerin çimlenmediğini. Gözlerimle ilgili ciddi sorunlar yaşıyorum son aylarda. Telefondan bakınca atlamışım demek ki. Oysa bugün maviş tohumu atmıştım sepetime zengarden sitesinden. Siparişi tamamlamak için sizin yazmanızı bekliyordum.

alperfect 16-05-2020 15:06

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1588275)
Nasip olursa ekerim, bir gün suda bekletiyorum mısırları. Domatesler genelde en sorunsuz olanlar, patlıcan yukarıda yazmıştım ve biberde sorun olabiliyor ama bir buçuk ay olmuş, şimdiye kadar epey büyümüş olmaları gerekirdi, varsa resim atın bakalım.

Fotoğraf yüklemeyle ile ilgili bir problem vardı.
Boyları bu kadar görünüş fena değil gibi ama daha küçükler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025