![]() |
5 Eklenti(ler)
Domatesler mildiyöden ( domates geç yanıklığı - p. infestans ) altı - yedi kök hariç kurtuldu. Toplamda dört kez sistemik ilaç ile (syngenta - quadris) ilaçladım. Bu yıl da istediğim domates düzenine kavuşamayacağım sanıyordum ama şimdilik fena değil.
100 den fazla kökte çoğunluk bulgar - Hafize Baliç pembesi ve blue beauty idi. Bulgar domates; hastalıklara, kalsiyum eksikliğine dayanıklı, oldukça irileşebilen, (son üç sezon rekoru 1 kg. ile kendisinde) düzgün hatlı, sulu, incecik kabuklu, omuzlarının üzeri açık-solgun renkte, kalanı kırmızı, dip kısımlarında sarımtırak beneklerin de olduğu tam yemeklik domates. Biraz da erginse kabuğunu bir taraftan hiç zorlanmadan sıyır, tencereye katmadan önce bıçakla dahi bölmeye gerek yok, parmaklarınla ayırabilirsiniz. Çiğ ağza attığınızda hemen dağılan, tatlı sayılabilecek lezzette müthiş bir tür. Ağızdaki o tat için tam karşılık bulamadım, lokum gibi desem... Tabi yaylada sepete, poşete doldurup eşe dosta dağıtayım olayı olmuyor bu domateste, arabada bir kaç sokak dönünce perte çıkabilir. Eeee her güzelin bir kusuru olacak. Bir kusuru da tohumu çok az ve içerilerde bir yerlerde saklanmış durumda. Yarım kiloluk domateste 10 tane çekirdek mi olur kardeşim... Eklenti 712581 Eklenti 712586 Hafize Baliç Pembesi - 250 - 300 gr. ağırlığında, ince kabuklu, pembe, sert, düzgün hatlı, ekşimtrak, salatalarla çiğ yenmeye daha müsait tür. 25 kök kadar vardı ekilen, bir iki kökü hafiften çerileşmiş gördüm bu arada.. :) Eklenti 712587 Eklenti 712582 Ve mavi güzelimiz, blue beauty... Çiğ tüketimde hanımın en sevdiği, sert, yamru yumru olmasa da ilk iki domates gibi düzgün hatlara sahip değil. Üç tür içinde en küçük olanı, en büyüğü 250 gr. kadar. Hafize Baliç gibi sert, ince kabuklu ancak oldukça tatlı. Her bahçede az çok olmalı, görüntüsü yeter zaten :D Sanırım bunun black beauty si de var, paylaşan olursa eşit oranda ikisini de ekebilirim. Eklenti 712584 |
5 Eklenti(ler)
Bu yıl etkinlikten gelen yeni türümüz Big Chef - büyük şef.
Eklenti 712588 Eklenti 712589 Mavi çeri domatesimiz, o da yenilerden, ancak adını unuttum. Bilinen çeriler gibi bu da kalın kabuklu ancak çerilerin tersine ermek bilmedi bu arkadaş, verim de çok az oldu. Seneye ekmeyiz herhalde. Eklenti 712592 Elimdeki eski tohumlardan bir kaçını bu yıl gençleştirmek için ekmiştim. Biri heybetliydi maalesef yine hastalıklardan başını kaldıramadı sanırım ektiğim iki üç kök te gitti. Diğeri maniye. Eski resimlerine baktığımda bu yıl ortaya çıkan arkadaş oldukça farklı geldi gözüme. Eski maniye daha kırmızı daha iri ve bol kıvrımlı. Ancak bu sene ortaya çıkan hafiften big chef renginde, daha küçük, düzgün hatlı ancak mükemmel lezzet ve kıvamda. Açıklama sonraki paragrafta... Eklenti 712590 Eklenti 712591 |
5 Eklenti(ler)
Resimdekiler soldan Hafize Baliç - Maniye ve Big Chef...
Eklenti 712593 Eklenti 712594 Hafize iç ; bol çekirdekli, sert, ekşimtırak.. Eklenti 712595 Maniye iç ; bu arkadaş sanırım bizim eski maniye ile big chefin karışımı olmuş ve ortaya bana göre mükemmel bir tür çıkmış. Bulgar gibi çok tatlı lokum gibi ama çok ta yumuşak değil ve ince kabuklu. Seneye mutlaka fazla miktarda ekmeyi düşünüyorum, inşallah yeni çıkanlar da aynı bu özelliklere sahip olur. Eklenti 712596 Big chef iç ; yumuşak, tatlı diğerlerinden farklı kabuğu biraz daha kalın, seneye ekmem herhalde. Eklenti 712597 |
Arkadaşlar, öyle beğenip gitmeyin, lezzet, biçim, ekim-dikim-bakım vs. konuda bilgisi-tecrübesi-fikri olanların özellikle olumsuz olanların görüşlerini almak isterim. Amacımız her yıl bir tık ileriye gitmek, herkes beğenirse yerimizde sayarız. Yoksa sayfaya giriş bedava ama çıkış parayla uygulamasına geçecem.
Bu arada adını unuttuğum çeri @bahcedenn in Fahrenheit Blues uymuş... |
Güzel bahçe olmuş emeğine sağlık
|
Benim beğenme tuşum çalışmıyor zaten ne diyeceksem yazarak derim evvelden beri.
Bahçe on numara ama neden yoldunuz domatların yapraklarını. Bendekilerde kırmızı olmayan domatesi görmek mümkün değil. Domates güneş sever ama günün en sıcak zamanında o yapraklar şapka gibi onlara... |
Eski resimlerine bakınca maniye evrim geçirmiş gibi duruyor sayın TCM, ben de bu sene bahçede oluşan yanıklardan sonra domates tohumu almayı bile başarabileceğimden emin değilken sizlerdeki ürünleri hayranlıkla izliyorum.
Köy domatesleri zaten daimi çeşidimiz, diğer çeşitlerden bazıları hiç olmadı. Kara domat ancak tohumluk biraz alabildik, annem bizim köy domateslerine göre çok da albenisi yok dedi ama bence çeşit olarak bulunmalı. Çeri değişik çeşitler denemiştik ve bardak çeride karar kıldık ailecek. Lezzetini diğer çerilere göre açık ara önde buluyoruz, daha verimli ve daha dayanıklı, sulamaya bağlı olarak bazıları biraz daha irileşiyor onların lezzeti daha da güzel oluyor. Diğerlerini eledik bardak çeriden devam. (sizdeki çeriler üzerine yazma gereği duydum) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sizin bardak çeriyi de merak ettim. Çeriyi çok sever değiliz, erken oldukları için diğerleri gelinceye kadar işimizi görüyordu. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Kıvrımlı domatesleri biz de çok sevmiyoruz soyması ve kullanımı dert oluyor. Ama sizin bu son hali çok başarılı görünüyor açıkçası. |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 712608 Eklenti 712609 |
Alıntı:
(Magnesia'dan Tralleis'e görevde yükselme sınavı sebebi ile taşındık hocam. Artık Aydın'lı(hanımköy) olduk anlayacağınız.) |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Domatesin toprak altı kökü ne kadar uzayabilir... Kitabi bilgi iki metreye kadar, geçen sene 75 cm. görmüştüm. Bu yıl kökleri çıkarırken üşenmeden küçük çapayla takip ettim nereye kadar gideceğini, ancak sonunda pes ettim ve bir karış toprak altından giden kök sonlara doğru koptu. Bu haliyle 165 cm. idi.
Eklenti 714099 Bu yıl tek çeşit balkabağı ektik, yuvarlak patlıcan gibi olanlardan, ama iki tanesi böyle çıktı :) İki taneyi kompostun yanına ekmiştik dalları kompostun ve arkasındaki çalıların üzerine gitsin yer kaplamasın diye. Bir dal da komşu bahçeye gitmiş ve ondan aldığımız kabak ektiğimiz kabaktan. Bu iki tane farklı ama pek sevdiğimiz (komşumuz Sinderella nın kabağı mı bu dedi) kabak ise tek kökten mi çıktı yoksa yuvarlak kabaklar belli bir büyüklükten sonra bu şekle mi geliyor (yazarken bile pek mantıklı gelmedi) çözemedik. Büyük olan 26.1 kg. Tadı da iyiyse sadece bundan ekelim ve sizlere de dağıtayım. Eklenti 714098 Bu hafta sonu yeşil domatesleri topladık, önceki gün kırağı yağmış zaten. Minikleri bir kaz kavanoz turşu yapalım, büyükleri de kendi halinde kızarmaya bırakalım diye düşünüyorum. Kızarırken üzerine su değmemesi gerekiyormuş bizim çiftçilerin dediğine göre. Blue beauty - bulgar - hafize baliç vs. Eklenti 714097 Bu da bahçenin son hali, geriye diri patlıcanlar kaldı, sanırım onlar da kırağıya yenilmiştir. Geri kalan kısma @Meyvelitepe nin önerisiyle bakla ektim. Kilosu 10 liradan üç kilo aldım, kalan yarısına da ekerim ama ne zaman, soğuğa ne kadar dayanır ne zaman çimlenir bekleyip görelim. Niyetimiz büyüdükten sonra çiçeklenince üst kısmı biçip kompostta kullanmak ve ekim dikim zamanına kadar bakla köklerinin toprağa azot geçirmesini sağlamak. Eklenti 714096 |
Bir sezon sonu fotoğrafı daha.. Nedense hüzünleniyorum ben bu fotoğraflarda. Bahçeler hep yeşil kalsın istiyor sanırım beynim. Koca bir sezonu iyisiyle kötüsüyle ardımızda bıraktığımızı ve bir sonra ki sezon için şimdiden hayaller/planlar kurduğumuzu hatırlatıyor.
Şimdiden önümüzde ki sezon için temennide bulunalım; "Bereketli Olsun" |
Alıntı:
Elinize sağlık, süper olmuş. Bu arada böyle bahçeleri görünce forum üyeliğini iptal edip alıp başımı bu diyarlardan gidesim geliyor. Kıskandım. :o |
Alıntı:
Sevgili g.c. hep birlikte olsun mümkün olduğunca... |
Alıntı:
|
Alıntı:
SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
2 Eklenti(ler)
Yukarıda gübre amaçlı bakla ektiğimden bahsetmiştim, çıkmaya başlamışlar toprak altından, pek şirinler. Kimisini hafiften soğuk vurmuş, kimisini fareler kemirmiş...
Eklenti 716803 Eklenti 716804 |
4 Eklenti(ler)
Bu yıl ekimleri bir kaç hafta daha öteledik. Patlıcanları 31 mart gecesi suya koydum, biberleri yaklaşık 10 gün önce, domatesleri de geçen hafta. Patlıcanlar ile biberlerin çoğunu seraya koydum. Bir de bu yıl ilke kez dahliya - yıldız çiçeklerini tohumdan yetiştirmeye çalıştım. Resimde iri gözükenler onlar. Sol arkada viyolde olanlar da ekinezyalar. Ekinezyalar için tohumdan zor çıkıyor diyordum yıllardır, meğer sorun tohumdaymış. Bu yıl kendi tohumlarımı bolca küçük viyollere ektim ve yüzlerce fide oldu.
Eklenti 718314 Forumun diğer çimlenmesi zor dediğimiz sorunlu tohumları ise tigernut - yer bademleri. Bu kez resimdeki gibi dondurma kabında çimlendirmeyi deneyelim bakalım. Altına perliti bol cocopeat karışımından bir cm. kadar yatak yaptım, üzerine yer bademlerini yerleştirdim ve tekrar ince bir tabaka karışımdan serptim. Şimdi filizleneni alıp viyole veya bardağa ekeyim diyorum. Eklenti 718315 Eklenti 718316 Eklenti 718317 |
Sn. TCM yazınızı okuduktan sonra size bir sorum olacak. Dahlia çiçeğini bende tohumdan yetiştirmek istedim ve 27 Mart' ta ektim fakat çimlenen olmadı, sorun tohumda mı yoksa zamana mı ihtiyacımı var?
|
Bereketli olsun.
Tesadüf bu ya az önce balkondaki bitkilerime baktım ve Ekinezyaların çıkmadığını gördüm.Ekinezya konusunda ben de sorun yaşıyorum. Belki benimki de tohum kaynaklıdır. SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ekinezya sorunlu, tohum da ektim, canlı da getirdim, pembe ve beyaz. Kesinlikle mutlu olmayıp öldü. Zengarden sitesinde paylaştı, satışta var gibi oldu, bana araçla 5 dk mesafedeler, öğlen yemek yemeyip onlara gittim. "Çok küçükler, satamıyoruz, büyümüyorlar" dediler. Aynısı bizim iklimde "Unutmabeni" çiçeği için de söylenebilir, bir kök yaşatamadım :( Eklenti 718366 Bazı belediyeler parklarına dikiyor, yaşıyor, ben saksıda bile yaşatamıyorum. Kusura bakmayın sayfanızda çok ağladım Sn.TCM. Havalar da çok serin gitti, tam tatlı patates dikecekken 10 C :( Kolay gelsin size. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025