agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   İsmail Kuzucu / Bahçe, Sera (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/33546.htm)

İsmail Kuzucu 20-01-2016 22:18

Mesaj kutum dolu olduğu zaman e-posta gönder seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu aralar mesaj klasörü dolu oluyor.

İsmail Kuzucu 20-01-2016 22:21

5 Eklenti(ler)
Sonunda kar bizede geldi. :p

Eklenti 592917

Eklenti 592918

Eklenti 592919

Eklenti 592920

Eklenti 592921

İsmail Kuzucu 22-01-2016 20:57

1 Eklenti(ler)
Sera içine kar yağarsa.. :p

Eklenti 593111

İsmail Kuzucu 22-01-2016 21:39

5 Eklenti(ler)
Bizim kedi uykuya dalarsa. ;)

Eklenti 593112

Eklenti 593113

Eklenti 593114

Eklenti 593115

Eklenti 593116

sinbas 25-01-2016 17:17

İsmail bey merhaba; Sanırım çok yoğunsunuz zira vermiş olduğunuz telefona bakan yok, @posta gönderiyorum cevap alamıyorum.

Kargoyu teslim alıp almadığınızı bilmiyorum.

Sonu * *** *** 90 00 la biten telefon benim geri dönerseniz görüşürüz veya kargoyu alıp almadığınızı bildiriniz alamadınız ise buradan araştırayım.

Kolay gelsin.

Sevgiler...

İsmail Kuzucu 29-01-2016 19:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1435570)
İsmail bey merhaba; Sanırım çok yoğunsunuz zira vermiş olduğunuz telefona bakan yok, @posta gönderiyorum cevap alamıyorum.

Kargoyu teslim alıp almadığınızı bilmiyorum.

Sonu * *** *** 90 00 la biten telefon benim geri dönerseniz görüşürüz veya kargoyu alıp almadığınızı bildiriniz alamadınız ise buradan araştırayım.

Kolay gelsin.

Sevgiler...

Karlar eriyince yeni serayı yapmaya başladık. Tohum etkinliği derken yoğun bir hafta oldu. Kusura bakmayın arayan çok olunca geri dönüşlerde sorun oluyor.

Kargodan henüz haber yok, buraya gelse bilgilendirme olurdu.

İsmail Kuzucu 29-01-2016 19:59

1 Eklenti(ler)
2016 yılının tohumları geldi. Geçen seneye göre çeşit sayısı bu sene fazla olacak. Kısmet olursa şubat ayının ilk haftasında tohumları ekmeye başlayacağız.

Eklenti 593879

İsmail Kuzucu 29-01-2016 20:07

5 Eklenti(ler)
Bu sene tohumlar için küçük serayı kullanacağım. Bu sera daha sıcak oluyor. Bu seranın içine tekrar bir sera daha yapıp tohumları bu alana ekeceğim.

Eklenti 593880

Eklenti 593881

Eklenti 593882

Eklenti 593883

Eklenti 593884

İsmail Kuzucu 29-01-2016 20:12

1 Eklenti(ler)
800 lt perlit ve 1200 lt cocopeat ekim için hazırlanıyor.

Eklenti 593885

İsmail Kuzucu 29-01-2016 20:27

1 Eklenti(ler)
Yeni seranın boruları bugün kaynakla birleştirildi ve bitkileri asmak için kuşakları eklendi. Yarın bu parçaları ayaklara ekleyeceğiz. Sonunda sera ortaya çıkacak. :p

Nisan ayına 750 adet hıyar siparişi verdim. Bu zaman kadar rahatlıkla sera işleri biter gibime geliyor.

Eklenti 593886

dongyul 29-01-2016 21:24

Tohum ekim işine ne zaman başlamayı düşünüyorsunuz? domates biber için ?

sinbas 30-01-2016 10:56

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1436354)
Karlar eriyince yeni serayı yapmaya başladık. Tohum etkinliği derken yoğun bir hafta oldu. Kusura bakmayın arayan çok olunca geri dönüşlerde sorun oluyor.

Kargodan henüz haber yok, buraya gelse bilgilendirme olurdu.

Gönderimiz PTT gönen şubesine 23 ocakta ulaşmış ve orada bekliyormuş . :(

Eklenti 593949
Eklenti 593947

pınar59 30-01-2016 12:53

Sn.Îsmail kardeşim 2016 yılının tohumlarının bol bereketli olmasını dilerim, hayırlı kazançlarınız olsun,Rabbim hayırlı yerlerde harcamayı nasip etsin kolay gelsin.

İsmail Kuzucu 31-01-2016 17:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1436366)
Tohum ekim işine ne zaman başlamayı düşünüyorsunuz? domates biber için ?

4 mesaj yukarıda yazmıştım aslında. :) Mesajları birden ekleyince takip etmeside karışıyor tabi.

Kısmet olursa salıdan sonra başlayacağım. Bu hafta biterse iyi olacak, havalarda güzelken çimlenmeleri çabuk gerçekleşir.

İsmail Kuzucu 31-01-2016 17:22

1 Eklenti(ler)
Cocopeat ve perlit karışımı karlar eriyince iyice şişmiş. Bu karışım içine 500 ml humik asit ve 500 gr 5-24-16 gübre ekledim.

Eklenti 594100

İsmail Kuzucu 31-01-2016 18:08

3 Eklenti(ler)
Armoni kıvırcık marul çeşidi. Renk, lezzet görünümçok güzel yapraklar diğer çeşitler gibi çıtır değil.

Eklenti 594106

Eklenti 594107

Eklenti 594108

YeniGine 01-02-2016 00:08

:) Oh oh maşallah maşallah sevgili İsmail, tohumlar, cocopeatlar, perlitler, sera içi seralar, marullar sanki hepsi benim, sanki ben yetiştiriyorum yani o kadar büyük bir zevk. Harika!.. Emeklerine sağlık, rastgelsin inşallah!..
:) Bu sene sayende bol bol marul yedik valla...

sinbas 01-02-2016 07:45

Günaydın İsmail Bey;
GÖNEN POSTANESİ - (0266) 762 10 00) Telefonu Aradım, gelen giden servisine bağlandım, bugün teslim edeceklerini söylediler.

Bir haftalık gecikmeye her hangi bir açıklama getiremediler neyse önemli değil.
Benim için önemli olan basit veya ufakta olsa verilmiş sözün yerine getirilmesidir.

Sevgiler..

İsmail Kuzucu 01-02-2016 11:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1436871)
Günaydın İsmail Bey;
GÖNEN POSTANESİ - (0266) 762 10 00) Telefonu Aradım, gelen giden servisine bağlandım, bugün teslim edeceklerini söylediler.

Bir haftalık gecikmeye her hangi bir açıklama getiremediler neyse önemli değil.
Benim için önemli olan basit veya ufakta olsa verilmiş sözün yerine getirilmesidir.

Sevgiler..

Pttye gittim isim söyledim bulamadılar. 23 ocakta gelmiş dedim yine yok dediler.

Gönderi kodu ile baktım bugün dağıtıma çıkmış. Ondan bile haberleri yok. :)

Neyse zorda olsa yola çıkarmışlar. Umarım uyum sağlarda tohum bol bol tohum alıp etkinliğe eklerim.

İsmail Kuzucu 02-02-2016 09:27

Bu sene gubre fıyatlarına cok ıyı ındırım gelmıs. Gecen sene 1 kg NPK damlama gubresı 15 lıraydı bu sene 10, tohum kaplama urunu 30 lıraydı 20 lıra olmus, yayıcı yapıstırıcı 10 lıradan 6 lıraya dusmus.

Umarım fırmalar tekrar zam yapmazda cıftcıye azda olsa destek saglanmıs olur.

dongyul 02-02-2016 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1437093)
Bu sene gubre fıyatlarına cok ıyı ındırım gelmıs. Gecen sene 1 kg NPK damlama gubresı 15 lıraydı bu sene 10, tohum kaplama urunu 30 lıraydı 20 lıra olmus, yayıcı yapıstırıcı 10 lıradan 6 lıraya dusmus.

Umarım en kısa zamanda mazot fiyatlarınada bir indirim gelir.. tüm dünyada indirim gelmesine rağmen bizde tık yok ^^

İsmail Kuzucu 02-02-2016 10:32

Mazot fıyatı hep konusuluyor ama yapılmıyor. Bence yapılmazda. Gubre fıyatları 1 ay konusuldu hemen uygulandı.

sinbas 02-02-2016 14:36

Alıntı:

%30-50 arasında fiyat düşüklüğü kesinlikle Türkiye şartlarında iyiye işaret değildir.

Gübrelerin ham maddesinde ve katkı maddelerinde bir oyun oynanmış olmalı.

Ham maddelerin den biri içinde yaklaşık %30-40 bulunan melas (organik madde adı altında katıyorlar) onuda bizim fabrikalardan alıyorlar ki! Satış fiyatlarımız da geçen yıldan bu güne bir düşme olmadı, o halde su oranını %100 den %200 e çıkarmış olabilirler. :)

Gübre ham maddesinde ki KDV oranının %1 e düşürülmesi bu kadar etkili olacağını hiç sanmıyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1437110)
Mazot fıyatı hep konusuluyor ama yapılmıyor. Bence yapılmazda.

Bu konuda hiç yorum yapmayacağım çünkü! bir başlarsam; Kurtuluş savaşında bu Ülke için canlarını feda etmiş şehitlerimizin zaten kemikleri sızlıyor,onları daha fazla rahatsız etmiş olurum. :(

İsmail bey; Bu arada! ne oldu? tohumu teslim ettiler mi?

Resulgur 02-02-2016 14:48

Alıntı:

Sn. İsmail Kuzucu gerçekten de çok iyi indirilmiş fiyatlar. yayıcı yapıştırıcıyı nasıl kullanıyorsunuz hangi dönemde hangi ürünler için hangi oranda tarif edebilir misiniz? Saygılar

İsmail Kuzucu 02-02-2016 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1437153)
%30-50 arasında fiyat düşüklüğü kesinlikle Türkiye şartlarında iyiye işaret değildir.

Gübrelerin ham maddesinde ve katkı maddelerinde bir oyun oynanmış olmalı.

Ham maddelerin den biri içinde yaklaşık %30-40 bulunan melas (organik madde adı altında katıyorlar) onuda bizim fabrikalardan alıyorlar ki! Satış fiyatlarımız da geçen yıldan bu güne bir düşme olmadı, o halde su oranını %100 den %200 e çıkarmış olabilirler. :)

Gübre ham maddesinde ki KDV oranının %1 düşürülmesi bu kadar etkili olacağını hiç sanmıyorum.

Bu konuda hiç yorum yapmayacağım çünkü! bir başlarsam; Kurtuluş savaşında bu Ülke için canlarını feda etmiş şehitlerimizin zaten kemikleri sızlıyor,onları daha fazla rahatsız etmiş olurum. :(

İsmail bey; Bu arada! ne oldu? tohumu teslim ettiler mi?

Kimyevi ürünlerdeki indirim daha az, 20 liradan 15-17 liraya kadar bir değişme var. İndirim oranları ham maddeye göre değişiklik gösteriyor sanırım.

Su oranı yükseltildiği zaman npk değerleri değişme göstermez mi? Sonuçta belirli seviyelerde satılıyorlar.

Şöyle bişey var aradaki farkı zaten devlet yine üreticiye geri ödeyecek. Yani üreticinin bir zararı olmayacak.

İnceden inceden forum kuralları çerçevesinde saymak sorun olmaz. Haklı bir konu hakkında kimsenin bir cevap verme hakkı olamaz.

Bu arada tohumlar gelmiş, çok sağolun.

h_dogan 03-02-2016 09:45

KDV %1 düşürülmedi %1'e düşürüldü. Önceden gübrede KDV %18 idi.

sinbas 03-02-2016 09:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1437259)
KDV %1 düşürülmedi %1'e düşürüldü. Önceden gübrede KDV %18 idi.

Evet haklısınız orada (e) koymayı unutmuşum o da anlam değişikliğine sebep olmuş. Şimdi düzelttim.

Bizim Sıvı Gübre ham maddesi olarak verdiğimiz Melasın, yıllardan beri KDV si Zaten %8 di şimdi % 1 e düşmüş ben onu vurgulamak istedim.

Her ne olursa olsun sadece KDV oranlarının Gübre fiyatlarında %30-50 arası fark yaratması bana biraz düşündürücü geldi.

sinbas 03-02-2016 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1437177)

Su oranı yükseltildiği zaman npk değerleri değişme göstermez mi? Sonuçta belirli seviyelerde satılıyorlar.

Doğru dürüst toprak analizi dahi yaptırılmayan ülkemizde, Kaç çiftçimiz satın aldığı gübreyi NPK değer tespiti için analize gönderiyor.

En basitinden siz bilinçli ve tecrübeli bir üretici olarak toprak analizi yaptırıyor musunuz kaç yılda bir tekrarlıyorsunuz.
Kaldı ki satın aldığınız gübrelere böyle bir uygulama düşündünüz mü?

Bırakalım gübreyi Marketler gıda yerine zehir satıyor, Ambalajları üzerinde her şey nizami olması gereken Tüm oranlar tamam, Bilmem ne bakanlığının şu tarihli izni ile üretilmiştir, A belgesi B belgesi vs vs. her şey tas tamam.

Zeytin yağı ile ünlü bir ilimize, Her gün Tankerler dolusu pamuk yağı taşınıyor. :) sizce ne yapıyorlar bu pamuk yağını, ilgili bakanlığın izni ile üretilen ambalajlanan zeytin yağlarının içine kim bilir kaç oranında katıyorlar, biz analiz yaptırıyor muyuz yok, peki devlet ne kadar takip ve kontrol ediyor hadi etti diyelim sonuç. :(

mustafa1453 03-02-2016 10:32

üyelerin bahçeleri

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1436355)
2016 yılının tohumları geldi. Geçen seneye göre çeşit sayısı bu sene fazla olacak. Kısmet olursa şubat ayının ilk haftasında tohumları ekmeye başlayacağız.

Eklenti 593879

merhaba ismail bey.candem tohum kaplama ürününü kullandınız heralde ne gibi faydaları bilgi verebilir misiniz.teşekkürler.

İsmail Kuzucu 03-02-2016 11:46

Benım analız acısından hıc sorunum yok. :) Her zaman zıraatcıler yanımda. Bu yuzden her urunde ayrı ayrı gubrelemem var. Gr olarak hepsı degısıyor.

Denetım konusunda gıdıp sıkayet etsek bıle kımse ugrasmaz para kımde cok ıse onun dudugu oter. Bu engelleyemeyızde sıyaset ıslerı hep boyle degıl mı?

Zeytın agacları kesıldı, dava acıldı ve kazanıldı. Kestırme ıznı veren kım devlet. Yasal olmadıgını soyleyen kım yıne devlet.

Cernobıl zamanı caylarda kalıntı var dendı, devletın bakanı cıktı cay ıcıp bana bısey oldu mu dedı. Sonra hayata yıne devam edıldı.

(Fıyat ındırımı hakkında bılgı ıstedım, gubrelerı satan yer dırek fırma degıl cunku, cevap gelsın ona gore bılgılendırme yapacagım.)

İsmail Kuzucu 03-02-2016 12:59

Dun 200 lıtre K TS 1 adlı torf soylemıs bugun geldı. Bıraz pahalı olsada gecen senekı torflar ıle karısınca super oldu.

Torfları balık kopuklerıne doldurup hazır hale getırıyorum. Kısmet olursa yarın ekım yapacagım.

Bu sene eskı torfları kullandıgım ıcın tohumları fungusıt ıle ılaclayacagım.

sinbas 03-02-2016 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1437287)

Bu sene eskı torfları kullandıgım ıcın tohumları fungusıt ıle ılaclayacagım.

Ayrıca 80° de sterilizasyon yapma imkanınız olsa daha isabetli olur du.

Gönderdiğim salatalık tohumu ile ilgili düşünce ve deneyimlerim;
Fide yetiştirmeden direkt ekim yapacağınız yere ekerseniz daha çabuk uyum sağlıyor ve daha hızlı gelişiyorlar.(fide de başarılı olamadım, toprağa ve havaya uyum sağlamakta gelişmekte çok zorlandılar) sonradan tohumdan ektim onları geçtiler.

Çok güçlü gövde yapısına sahip ve bunu destelemek amaçlı tohumlukta bırakmayacağım için ilk 2-3 meyvesini çiçek aşamasında kopartıyordum.

Süper maraton F1 ve benzerlerine göre hastalıklara ve börtü böceğe daha dayanaklı bir yapıya sahip geldi bana.

Meyveleri çok büyük ve fazla olduğu için diğer türlere oranla çok zengin toprak ve gübre takviyesine ihtiyaç duyuyor.

Ziraatçı arkadaş "Meyve büyüklüğünden dolayı Lokantalar ve Kozmetik sanayinde çok tutulan bir tür" demişti.

Meyveleri büyük olmasına rağmen küçük badem salatalıklardan lezzet ve yeme kolaylığı olarak hiç farkı yok. Tam sofralık 1 tanesi 5-6 kişiye kahvaltıda bol bol yetiyor. :)

Geçtiğimiz sezon turşusunu da yaptık erime olmadığı gibi çokta güzel olmuşlardı.

Meyve büyüklüğünü 46 cm büyütmüştüm, siz tohumluk bırakacağınıza ve de bakım daha güzel olacağına göre bunun kat kat üstüne çıkacaksınız demektir. :)

Ortalama 20-30 cm arası üzerindeki dikenleri azalıyor veya kayboluyor, koparılabilir duruma geliyor en genç çıtır dönemi oluyor.

Yazacaklarım şimdilik bu kadar, sezon başlayınca fotoğraflarını bekleriz.

Kolay gelsin.

İsmail Kuzucu 03-02-2016 17:19

50 dereceye kadar ısıtma yapabildim ama daha yukarı çıkamadım. Aklıma sonradan yaş gübre kullanmak geldi. Yazın artan torfları poşetleyip üzerine yaş hayvan gübresi atacağım. Bol bol yanma olsun.

Acaba seraya eksem nasıl olur? Bizim burası geceleri nemli olduğu için çabuk hastalık kapıyorlar.

Rahmetli dedem her sene bunun gibi çeşitten ekerdi. 1 hıyardan dünya salata çıkıyordu.

İsmail Kuzucu 03-02-2016 17:41

5 Eklenti(ler)
Kullanılan içerik: klasman fide torfu, hindistan cevizi torfu ve perlit.. Ekime hazırlanan köpükler. 64 adet köpük yetmezse yandık. :)

Eklenti 594411

Eklenti 594412

Eklenti 594414

Eklenti 594415

Eklenti 594416

İsmail Kuzucu 03-02-2016 18:07

4 Eklenti(ler)
Bahçe biraz renklensin. :)

Eklenti 594424

Eklenti 594425

Eklenti 594426

Eklenti 594427

İsmail Kuzucu 03-02-2016 18:08

4 Eklenti(ler)
Eklenti 594428

Eklenti 594429

Eklenti 594430

Eklenti 594431

İsmail Kuzucu 03-02-2016 18:09

3 Eklenti(ler)
Eklenti 594432

Eklenti 594433

Eklenti 594434

sinbas 03-02-2016 18:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1437328)
50 dereceye kadar ısıtma yapabildim ama daha yukarı çıkamadım. Aklıma sonradan yaş gübre kullanmak geldi. Yazın artan torfları poşetleyip üzerine yaş hayvan gübresi atacağım. Bol bol yanma olsun.

Acaba seraya eksem nasıl olur? Bizim burası geceleri nemli olduğu için çabuk hastalık kapıyorlar.

Rahmetli dedem her sene bunun gibi çeşitten ekerdi. 1 hıyardan dünya salata çıkıyordu.

Isıtma amaçlı gübre kullanmak güzel fikir fakat Taze At gübresi bulursanız 70-80° gibi çok daha ciddi rakamlara ulaşabilirsiniz.

Sera içerisine ekme konusunu siz daha iyi bilirsiniz.
Biliyorsunuz ki salatalık uygun toprak ve hava ısısında 3-5 gün arasında çıkmaya başlıyor.
Anlamak için iki aşamalı yapabilirsiniz.
örnek:
1. gurup 15 mart
2. gurup 1 nisan gibi tabi ki! ekim tarihleri sizin bölgenin ve seranın ısı durumuna göre değişir.

Ekeceğin serada malçlama naylonu kullanırsanız topraktaki suyun buharlaşmasını ciddi ölçüde azaltmış dolayısıyla da havada ki nemi de azaltmış olursunuz.

Aynı zamanda daha az su ile üretim yaparsınız.

Yabani ot olayını söylememe zaten gerek yok onlara yaşama şansı dahi vermemiş olursunuz.

Bu videoda malçlamayı sadece ürünün ekili olduğu bölüme yapmışlar, benim bahsettiğim sera tabanını tamamen kaplamak veya yürüme yolları açık kalabilir. Malçlama naylonu sayesinde biraz daha erken ekmiş olursunuz yani zamandan da tasarruf edebilirsiniz, Bu konuyu nem olayına çözüm olarak enine boyuna araştırın isterseniz.

[youtube]TIbkSiiTuU0[/youtube]

dongyul 03-02-2016 20:49

Sayın İsmailkuzucu; ve Sinbas kafa kafa vermişiniz vallahi dünyaları kurtarıyorsunuz sizi böyle görünce mutlu oldum güzel işler çıkıyor belli ^^

Bende sizlerle malçlama hakkında bildiğim kadarıyla bilgi vermek istedim... amaç bu videoda patates ekilmiş suyu buharlaşmasını engellemek değil sıcak ortam oluşturmak sizinde dediğiniz gibi... zaten bu malçları tamamnını bitki kendine gelince havalar iyice ısınınca kaldırıyorlar... İlk malçlama uzakdoğuda yapılmaya başlandı amaç aşırı yağmur aldığı için gübre ve mineraller yağmurda yıkanıp gidiyordu ve bahçeler kısa sürede verimsizleşiyordu. Sonuç bu plastik malçlama naylonları çıktı oraya.. Bende iki üç yıl malçlama yaptım serada salatalıklarda ama yararı kadar zararınıda gördüm gövde çürüklüğü mantar nematodan göz açamadım hep kök hastalıklarıyla uğraştım. en sonunda yanlardan açtım sadece damlamanın geçtiği hat üzerinde bıraktım... Suyun buharlaşmasını engelledim ve serayı 3 günde bir sulama yapmaya başladım.. Eğer yaparsanız sizinde deneyimlerinizi gözlemleriz.^^

Kuhan 05-02-2016 14:22

İsmail bey,
2 senedir yazdığınız paylaşımları sayfanızı görünce bir çırpıda okudum. Yaklaşık 1 günde son sayfaya kadar ulaştım :) Verdiğiniz bilgiler için bu vesile ile teşekkür ederim. Öğrendiklerinizi aktarmanız ve üslubunuz takdire şayan.
Paylaşımlarınıza devam etmenizi ve bu işle hobi ya da ticari olarak uğraşan bizlere yol göstermeye devam ediniz. Forumdaki ilk mesajımda size nasip oldu:)

Sakarya, pamukova civarlarında ufak bir tarla aldım (2 ha)ve hafta sonları işten kalan zamanlarımda vakit geçireceğim. Bu işlere yeni başlayan birisi olarak sizin tavsiyelerinizle bazı denemeler yapmaya başlayacağım. İlk olarak toprak analizi ile başlayacağım. Numune aldığım toprak aşırı nemli bu yüzden kil oranı çok yüksek diye düşünüyorum. Tarla göl kenarında ve rakımı 1000 m de. Nereden başlanmalı? Bu konuda sizin tavsiyelerinizi almak isterim.
Selamlar,
Sevgiler,

Sent from my iPhone using Tapatalk

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025