![]() |
131 ve 136. Mesajlardaki fotograftaki gri-yesil bitkiyi fare kulağı adıyla satın almistim. Gercektende hızlı yayıldı ve icinde pek ot çıkmamış. Ustelik soganli çiçeklerimin cikmasina da engel olmamis. Su andaki durumdan memnunum, daha geliştiğinde ise budayarak cozum bulabilirim diye umut ediyorum. Bahçenin bazi kısımlarına da kır menekşesi ekmiştim. O da hızlı gelişiyor, icinde cok ot cikmiyor ama bu konuda fare kulağı kadar basarili degil.
|
Sevgili Abk, bizim yaylada kış çok sert olmadığı için, kar yağsa bile fazla kalmadığı için, dahliaları topraktan hiç çıkartmamıştım. Sizin oralarda hava şartları eksileri görüyorsa topraktan çıkartmak gerekir. Çıkartmıyorsanız, üzerlerini malçlamanız gerekir. Büyükbaş hayvan gübresi ile kapatırsanız daha iyi olur.
|
Gecmis yılların en dusuk sıcaklıklarını kontrol ettim internetten. -12 yi görebiliyor kisa surelide olsa. Hissedilen sıcaklıkta onemli tabii ki. Bir de bahçenin konumu, bitkinin bahçede ekili oldugu yer. Yarim metre arayla ekili olan ayni cins ve buyuklukteki iki ortancadan birinin ust kısmı donmuş bu kış. Digeri saglam. Büyükbaş hayvan gübresi bitkinin dayanma sıcaklığını ne kadar arttırıyor acaba? Mesela -5 te donan bir bitki gübre ile malc yapılınca -8 e mı dayanabiliyor?
Komşumun bahçesinde uzeri naylon ile kapatılan yildiz yumruları onceki kısı sorunsuz gecirdi. Bu yil karton ile kapatarak denediler. Sonucu ne olacak bilmiyoruz. |
1 Eklenti(ler)
Pazara çiçek almak için gitmek... ;)
|
Alıntı:
|
Sayın dongyul, maalesef at gübresi bulma sansim yok. Ama koyun gübresi ya da büyükbaş hayvan gübresi bulabilirim. Yarin tum soganli bitkilerimi gercek yerlerine ekebilecegim artik. Yaz sonuda kışı gecirebilmeleri icin elimden geleni yapacagim.
|
3 Eklenti(ler)
Bahçeye bahar gelmiş. ;)
|
1 Eklenti(ler)
Hosta iki hafta içinde büyümüş bile....
|
1 Eklenti(ler)
Sarı yasemin boyuna bakmadan çiçek açmış.
|
1 Eklenti(ler)
Dondu mu, çürüdü mü diye endişelendiğim crocosmia hala canlı. Benim bahçemin kışına dayanmış, sadece yaprak vermesi geç kalmış.
|
1 Eklenti(ler)
Sararan, saman gibi olan yapraklarını kestiğim japon kan çimi yeniden yeşillenmeye başlamış.
|
2 Eklenti(ler)
Sayın dongyul'un tavsiyesi üzerine aceleyle aldığım çubuklar her yıldızın yanına yerleştirildi. Şimdi sıra yıldızların büyüyüp bu sırıklara bağlanmasında. ;)
|
1 Eklenti(ler)
Bahçeye biraz koyun gübresi attım. Kalıp olarak aldığım cocapeat el arabasında ıslatılınca güzel bir torf oluştu. Bir kısmını bahçede kullandım. Bir kısmını da hypertufa saksı yapımında kullanmayı düşünüyorum. Geçen yıl bir taş yapmayı denemiştim. Çok başarılı değildim ama ilk deneme için idare eder. Bu kez yalak şeklinde saksılar yapıp içine çiçek soğanlarımı, sukulentleri ve kenardan sarkması için de sarıkız çiçeği ekmeyi planlıyorum.
|
4 Eklenti(ler)
Hayal ettiğim saksılar böyle olmalı.
Ne kadar eski, o kadar güzel. ;) |
Dahlialari nasil ekmem gerektiği konusunda cok dusunmustum hatırlarsanız ve sevgili gilan in önerisiyle kivrimli olarak ekmeye karar vermistim. Daha sonra iki dahlia arasinda 60 cm ara vermek gerektiğini öğrenince, eh benim bahçede de 60 cm lik boşluk bile zor bulununca... Sonuc olarak dahlia ve liliumlar bulunan her boşluğa ekildi. :) bahceye bitki alırken kendimi kaybediyorum. Allahtan tohum konusunda beceriksizim. Bir de ektiğim her tohum ciksa, bahçede adım atacak yer kalmayacak.
|
Alıntı:
Sizinkileri merakla bekliyorum. Sağlıkla kalın... |
Sevgili tarla kuşu, oran olarak nasil yaptınız? İnternette farkli tarifler var. Ben 1 olcu çimento,1,5 olcu perlit ve 1,5 olcu torf olarak dusunuyorum. Hem hafif hem dayanıklı olsun isterim. Sizin yaptıklarınızın fotografını görmeyi de cok isterim.
|
Ooo görüntüler şenlenmiş, harika. :)
Hostaya bayıldım. Ne güzel gelişmiş. Çok sevdiğim bir çiçek. Bahçenin geneli gölge dediğinize göre oraları çok sevecektir. Renk renk dizersiniz umarım. ;) Dahliaları heyecanla bekliyorum. Duruma göre belki ben de özenirim. :) Bu arada dahlialara çubuk önerisi sn cengizildas'tan gelmişti. Fark ettim ya, söylemesem çatlarım. :D |
Alıntı:
|
Sevgili abk, bahçenize bahar gelmiş. Bu mesajınızdaki güzel bitkilerin adlarını öğrenmek istesem.:confused:
Bir de linkini verdiğim sayfada dağ çiği arkadaşımızın yaptığı saksılar var. Fikir vermesi açısından ekliyorum. dağ çiği / sukulentlerim Bu mesajında ölçüleri vermiş. Detaylı olarak, bu ve devam eden mesajlarda saksı yapımı anlatılmış.:) Araya araya linkteki saksı yapımını sizin için buldum, işinize yarar umarım. Kolay gelsin. Sevgiler... |
Alıntı:
Hostalari ben de seviyorum. En son zengardendan karisik cesit olarak uc paket almistim. Ama sanırım hepsi ayni cins cikti. Komsulardan aldıklarım falan yine de uc cesit hostam var. Gelecek yıllarda gelisinde daha da guzel olacaklardır. Yildizlar ve liliumlar yeterli gunes alamayabilirdi benim bahcemde. Bir de cana ve susen ektim. Susenler hep bana annemi hatırlatır. Çocukluğumun bahçesinde olurdu. Zaten bahçemdeki ilk süseni de annem verdi. ;) Simdi bir suru ektim, rengarenk acacaklar. Keske ciceklenme sureleri daha uzun olsaydi. |
Alıntı:
İsmini ogrenmek istediginiz bitkiler sırasıyla obrizya, saxifraga ve phlox subulata olmali. Verdiginiz linkler icin ve arayıp benim hazıra konmamı sağladığınız icin tesekkurler. ;) Linkleri daha sonra normal bilgisayarda inceleyeceğim. Cep telefonuyla keyif almıyorum, minicik ekranda okumak,yazmak hele fotograf incelemek yerine soyle buyuk ekran bir bilgisayarı tercih ediyorum. ;) ( Gözlük reçetem hazir, bir gozlukcuye gidip gözlükleri de alsam iyi olacak artik.) |
1 Eklenti(ler)
Bu çiçeğin adını bilmiyorum. Heuchera bulamayınca geçen yıl gölge alana bunu ekmiştim. Yaprakları güzeldi, tüm kış yeşil kaldı. Eh çiçeği de fena değil.
|
1 Eklenti(ler)
İlk kez müge çiçeğim oldu. Hatta yapraklı olarak ilk kez gördüm. Mügenin pek çok farklı türü olsa gerek. Yıllar önce Malezya da bir hindu tapınağına ziyarete gelen bayanların saçlarına taktığı müge çiçeklerini görmüştüm. O çiçekler bundan çok daha uzundu. Benim çiçeğimin boyu kısa, ama kokusu güzel, böyle narin oluşu da hoş.
|
1 Eklenti(ler)
Nandinanın böyle küçük göründüğüne bakmayın. Eğer bodur, orta ve büyük cinslerini yanlışlıkla karıştırmamışsam bu nandina çok büyüyecek. Hatta harika görünüşlü meyveler verecek. Sadece biraz sabır gerekli. Bahçe, bitki merakı olan her insan sabır sahibi olmayı mecburen öğrenmek zorunda kalıyor.
|
Nandinanın yaprak yapısı bendeki büyükle aynı. 2 metreye yaklaşacaktır. :)
Süsenleri ben de çok seviyorum. Gerçi biz onu hep zambak diye bilirdik eskiden. Mor olanı orjinal ve güzel, rengarenk olanları da bir başka güzel. Hep bir süsen köşesi yapmak istemişimdir. :) Aslında sonbaharda tekrar çiçeklenen cinsleri var ama bahardaki coşkuyla olmuyor. Neyse ki yaprakları da çok dekoratif. Heuchera yerine dikilen çiçek bir çeşit sardunya gibi sanki. ”Hardy geranium” diye aratınca türü bulunabilir. Çok güzelmiş aslında. ”Fena değil” dediğinize göre siz de benim gibi dolu dolu çiçeklenen çiçekleri daha çok seviyorsunuz sanırım. :) |
2 Eklenti(ler)
|
Evet, bizde susene zambak deriz. Ve yine evet, susen deyince aklıma mavi renk geliyor. Yeni aldigim susenleri de genelde mavi tonlarından sectim. Baska renklerde var ama susen ille de mavi olur ya da orjinali oyledir gibi bir sartlanma var bende sanırım. Benimkiler sizin fotograflardaki gibi grup halinde olmayacak, en azından bu yil icin. Cunku sira halinde ektim. Bahçenin gunes alan yerleri sınırlı. O bölgeye ileride büyüyüp yayılacaklarını da düşünerek boy sırasına gore Ekim yapmaya calisiyorum. Yildizlar arkada, araya cosmos, kral kizi falan ekerim diye dusundum. Onlarin onunde susen, daha onde ise daha kisa boylu bitkiler. Bahce icin bir cizim programi falan kullanmadigim icin her sey hayal gücüme kaliyor. Hataları fark etmekte zaman aliyor bu durumda. Ektiğim her sey daha topragın altindayken bahçenin bir kac yil sonrasını hayal etmek cok zor. :)
Nasilsa benim bitkiler gezmeyi cok seviyor. Beğenmediğim olursa ya da yerini sevmeyen falan yer değiştiririm ben de. :) |
Damla sulama icin malzeme aldım, otomobilde duruyor simdilik. Aksam eve gelince kapının onunde bir çuval torf ve bir çuval perlit beni bekliyordu. Mecburen iceri aldım. Mutfak ve salon tohum ekilmiş saksilarla dolu. Kapali ve acik balkonlarda saksilarla canlı bitkiler. İyi ki calisiyorum, sabah evden cikip aksam geliyorum. Yoksa bu halde surekli evde yaşanmazdi.
|
1 Eklenti(ler)
Bu iki sıklameni aynı zamanda satın almıştım. Soldakini iki hafta önce toprağa geçirdim. Toğrağa erken geçenin yaprakla daha büyük ya da saksıdaki yeni yaprak çıkarmış gibi görünüyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025