agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   abk / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/33503.htm)

abk 23-02-2016 08:07

Ailem çiftçilik yapiyor. Yegenim koye gittiğinde fotograf çekip bana gonderdi. Ben de telefondan bilgisayara yukleyip, santim santim kontrol ediyorum bahceyi. :) Donanlar, kuruyanlar falan biraz kendini belli ediyor da, ektiğim tohumlardan çıkanları göremiyorum. Bir fotoğrafta saatlerce cimlenmis olmasi gereken lupinleri aradım ama bulamadım. :)

abk 17-03-2016 22:04

Kendimi zincirlere bağlanmış gibi hissediyorum. Bahçemden fotograflar geliyor. Her hafta daha da buyuyor otlar. Agaclarnetteki bahçeleri geziyorum. İnternet sitelerinden cali, cicek, sogan, tohum siparişleri veriyorum. Evde tohumlarımı ekiyorum. Balkon, kapali balkon, mutfak derken salonumda saksilarla dolmaya basladi. Tohumdan cikan filizler yeterli gunes alamayip boya gidiyorlar. Ve ben uygun bir hava bulup hala bahçeme gidemedim. Ne zaman gitmeye niyetlensem soguk ve yagmur oluyor. Subat ayinda hava cok daha güzeldi.

abk 17-03-2016 22:05

Zengardena cok guzel cicek soğanları gelmis. Bitmeden bir göz atin bence. Yoksa ben dayanamayip hepsini alacagim. :)

gilan 17-03-2016 23:16

Sevgili abk, umarım bir an önce bahçenize kavuşursunuz. :)

Otları temizledikten sonra toprağa birkaç kat gazete ya da mukavva serip, güzelce ıslatıp üstüne de malç olabilecek herhangi bir şey (ağaç kabukları, kompost, çam iğneleri, biçilmiş otlar...) sererseniz bir süre yabani ot çıkmaz. Hem de bu malzemeler yaklaşık bir yıl içinde çözündükçe toprağınız daha da güzelleşir. :)

abk 18-03-2016 00:51

Sevgili gilan, gecen yaz bahçenin kucuk bir kısmına karton kutuları açarak koymus ve uzerine malc malzemesi yaymıştım. O kısımlarda gercekten ot çıkmamış. Ama tamamına uygulayacak zamanım olmamisti. Bu yil topraga biraz kum ekleyip sonra tekrar malc ile kaplamayı dusunuyorum. Tek sorun soganli bitkilerim olacak. Soğanlar karton ve malcin uzerine cikmayi başarabilir mı acaba?

gilan 18-03-2016 01:01

İşe yaramasına sevindim! :)
Soğanlıların olduğu yere ben olsam yapmazdım. Çıkabileceklerini sanmıyorum.

Kum ekleme konusunda ise şurada çok faydalı bir tartışma dönüyor: ;)
http://www.agaclar.net/forum/1447706-post497.htm

abk 19-03-2016 17:34

Nihayet bahcemdeyim. Zaten genelde gölge bir bahce. Bir de hava kapali olunca usudum biraz. Ev daha da soguk. Kucuk bir elektrikli isiticilarindan vardi, onunla idare edecegim.
Bahçenin en sevmediğim ayi. En buyuk is her zaman ot yolmak oluyor bu mevsimde. Kolay kolay bitecek gibi de degil. Ben gayret ederlm de belim ne kadar dayanir bilmiyorum.

abk 21-03-2016 19:17

1 Eklenti(ler)
Çok çalıştım bu hafta sonu çok. ;)

abk 21-03-2016 20:45

1 Eklenti(ler)
Yaprak dökmeyen kartopu çok güzel açmış.

abk 21-03-2016 20:52

1 Eklenti(ler)
Zindandan kaçış.:(
Becerebilirler mi acaba?

abk 21-03-2016 21:25

3 Eklenti(ler)
Bahçemin güzelleri...

gilan 21-03-2016 22:20

Anemonlar harika. :)

Bu ot yolma işi zor tabii ama bir de iyi yanından bakmak lazım. Toprak ve iklim müsait ki bu kadar ot çıkıyor. :D

Burada bahçe ile ilgili konuşmalarda hep bir yabani ot muhabbeti geçiyor. ”Öyle olursa aradan çok yabani ot çıkar”, ”Yabani otları engellemek için şöyle yaptım”, ”Şunu yapacaktım ama yabani ot çıkar diye vaz geçtim” vs vs... Ben tabii şu ana kadar hep Ankara ikliminde bahçe yapmış biri olarak anlamıyordum. Yabani ot olursa iki yolarsın olur biter, millet niye yabani otla kafayı bozmuş ki diyordum. Şimdi görüyorum ki bu iklimde bu toprakta her hafta çapalasan yine de önünü alamıyorsun, metrekarede on yüz bin milyon ot çıkıyor. İnsanlar demek ki haklı olarak her planlarını ot çıkışını önlemeye yönelik yapıyorlar. Ama işte ben de iyi tarafından bakıyorum. Demek ki şartlar bitki gelişimi için çok müsait. :p

YeniGine 21-03-2016 23:52

Sevgili abk; evin, bahçen, bahçe sayfan hayrlı olsun.
Ah keşke benim de kendime ait bir bahçem olsa da otlu olsa diye düşündüm sayfalarını gezerken. Fakat işte davulun sesi uzaktan hoş gelir derler ya, otlarla senin işin zor; bu hafta yolmuşsun, temizlemişsin bir yağmur haftaya yine aynı. Fotoğrafta gördüğüm kadarı ile dünyanın otunu temizlemiş, yorulmuşsun. Öncelikle otları tamamen nasıl yok edersin ona bak. Ondan sonra da bahçe, toprak senindir ne istersen ek dik inşallah.
Kolay ve rastgelsin inşallah...

abk 22-03-2016 08:39

Sevgili gilan, ot yolmak, İstanbul dan Ankara ya gitmek uzere yola cikip tam da Ankara ya yaklasmisken aksam olunca biraz dinlenmek uzere uyuyup, uyandığında kendini yine İstanbul a yakin bir yerde bulmak gibi bir sey. Sonu yok. Mart- Kasım ayları arasi surekli ot yoluyorum. :) Belki emekli olsam, köyümde yasasam bu kadar zor olmayacak. Her gun yeni çıkanları kendimi yormadan temizleyeceğim. Ama calisinca ve bazen haftada genelde iki haftada bir bahceye gidince, hele yağmurda yağmışsa, başladığın noktada buluyorsun kendini. Otu koparmak çözüm degil, köküyle cikarmak gerek. Su anda ellerim zimpara kagidi gibi. Belimi soylemiyoru, bile. :) Yine de bahceyle ilgilenmek cok keyifli.

abk 22-03-2016 08:45

Sevgili Yeni Gine,
Gercekten bahce olduktan sonra ot yolmak bile keyifli. Ama cok yorulunca ister istemez sikayet ediyoruz. Otların büyüme hızına yetisemedigim icin istemeyerekte olsa bahçenin bir kısmına beton doktürmek zorunda kaldım. O kısımda ayrık otları cok fazlaydı. Simdi ot çıkışını azaltacak bitkiler ekmeye calisiyorum. Mesela kır menekşeleri oyle sarıyor ki topragi, arasinda ot ciksa bile bu normalden daha az oluyor. Cokta severim menekse kokusunu. :)
İnsanin bahçesi olunca emek harciyor bir sekilde. Ama senin gibi site bahcesiyle uğraşmak her yiğidin harcı degil. Sitenizde yaşayanlar cok sansli bence. :)

abk 22-03-2016 12:00

1 Eklenti(ler)
Havuzun yanındaki bitkiler daha büyümüşler.

abk 22-03-2016 12:02

1 Eklenti(ler)
Obrizya açmaya başlamış. Yeri yanlış, burada fazla güneş alıyor. Çiçekler geçince yerini değiştireceğim.

abk 22-03-2016 19:38

Bahçem icin dahlia, süsen ve lilium gibi soganli ve yumrulu bitkiler sipariş etmistim. Bugun kargodan kocaman bir paket geldi. Süsen ve liliumlarin yerini kafamda planladım. Bunlar zaten surekli bahçede kalacak olan soğanlar. Ancak dahlia bahcemde kışı geçiremez, donar. Bu nedenle dahlialari mandal sepetlerine ekip topraga o sekilde gömmeyi ve kisa dogru topraktan almayi planlıyorum. Aldigim dahlialar genelde uzun cinsler, 1.20-1.50m civari. Bahçenin gunes gören arka kısımlarına ekeceğim onlari. Genelde bordo,kirmizi, kirmizi-beyaz gibi birlikte uyumlu gözükecek renkteler. Ancak birkaç tane de sari- kirmizi ve mor renk var. Sorunum su ki; dahlialari dikim sıklığı ne olmalıdır? Ve dikim sekli ne olmali? İnternetten arastirdim ama icime yatan bir fotograf bulamadım. Önlerine daha kisa çiçekler de ekeceğim. Bu durumda dahlialari askeri disiplinle yetistirip duvar boyunca tek sira halinde mı ekmeliyim? Çiçekler genelde grup olarak ekildiginde daha hos görünüyorlar. Bu kural dahlialar icin gecerli degil mı?

gilan 22-03-2016 22:49

1 Eklenti(ler)
Şöyle bir fotoğraf buldum. Belki yardımcı olur...

Önlerine kısa boylu çiçekler geleceğini düşünürsek bence tek sıra olabilir. Zaten kendisi dolgun bir yapıda bir bitki olduğu için incecik bir sıra olmayacak. Sırayı dümdüz değil de böyle hafif kıvrımlı yapmak daha da dolgun bir görüntü verebilir.

Eklenti 601457

abk 22-03-2016 22:58

Kıvrımlı olarak dikmek daha dogru gercekten. Dümdüz ekilen çiçekleri sevmiyorum. İnternette dahlia olarak arattigimda genelde yakin cekim fotograflar oluyor. Yildiz çiçekleri yakından daha guzel fotograf veriyorlar sanırım. :)
Bendekilerin boyları da birbirine yakin oldugu icin grup halinde dikmek olmaz, birbirini engeller. Bu kadar dolgun yaprak yapısı olacaksa daha yeterince büyümemiş olan çalıların aralarına ikiser-ucerli sıralar halinde de dikebilirim.
tesekkuler gilan. :) yine yetiştin Hızır gibi.

gilan 22-03-2016 23:21

İnternette çiçek isimlerini aratınca hep yakın çekim fotoğrafların gelmesinden ben de şikayetçiyim. (Aslında kime şikayet ediyorsam... Tam olarak bu konuda çalışıyorum, şuna bir el atsam ya! :p)

Bir miktar çare olarak, ”Dahlia” yerine ”Dahlia in landscape” (Peyzajda Dahlia) ya da ”Dahlia in garden” (Bahçede Dahlia) diye aratınca biraz daha faydalı görseller gelebiliyor.

abk 23-03-2016 16:57

1 Eklenti(ler)
Bu hanımelinin kırmızı-sarı-beyaz çiçek açması gerekiyor ama daha çiçeğini göremedim.

Lonicera periclymenum serotina - early dutch honeysuckle olduğunu sanıyorum.

abk 24-03-2016 13:00

1 Eklenti(ler)
Hosta bu yıl daha gelişmiş olarak geliyor.

abk 24-03-2016 13:02

1 Eklenti(ler)
Bu yıl zengardendan alıp ektiklerimden. Bu yılı böyle cılız yapraklarla geçireceğini düşünüyorum.

abk 24-03-2016 13:14

1 Eklenti(ler)
İlk heucheram. (Sanırım yazılışı okunuşundan daha kolay.;) ) Güler Hanıma teşekkürler.

abk 25-03-2016 19:39

Son bir aydır bir suru cicek sogani, yumrusu aldım farkli farkli yerlerden. En cokta zengardendan. Bazen sipariş ettigim soğanlar daha dağıtıma çıkmamış olabiliyor ve daha sonra kargolanabiliyor. Zengardendan 4 kez alışveriş yapmisim bir ay icinde. Tum soganlarim gelmis. Ama subat ayında sipariş ettigim ağaç zambak soğanları hala gelmedi. Bugun firmaya telefon ettim. Soğanlar kargoya verilip bana teslim edilmiş gozukuyor. Bana teslim etmeleri zaten imkansiz. Çalıştığım icin kapıda güvenliğe teslim edebilirler sadece. Yanlislikla bizim sitenin ikinci etabına mı gitti diye kontrol ettim, orada da yoktu. Yarin kargoya telefon edecegim. Ama hic umudum yok acikcasi. Ayni kargo şirketi yillar once onemli bir evragimi kaybetmisti. Gunlerce telefon görüşmesi yapmis ama evragimi bulamamistim. Ta ki bir ay sonra hic alakası olmayan bir adresten telefon gelinceye dek. Tecrübelerime dayanarak yine sorumluluk kabul etmeyeceklerine eminim. Gecen sefer de teslim ettiklerini iddia ettikleri kisinin o gun işyerinde olmadigini, resmi raporlu oldugu icin izinli oldugunu belgelemis oldugum halde sorumluluk almamislardi.

abk 26-03-2016 14:01

Yine kapali, puslu, az biraz yagisli bir hava. Gecen haftanın acısı simdi cikiyor sanırım. Yarin hava acarsa, yazliga gidip sardunyalarimi disari cikarmayi planlıyorum. Bahar gelsin artik. :)

cengizildas 26-03-2016 20:44

Sevgili Abk, hemen hemen 5-6 yıldır yayladaki bahçemde dahlıa (Bizim burada Adalya da deniyor) yetiştirdim. Bence soğanları ekerken hemen yanı başlarına uzun çubuklar dikin.
Çünkü, dahlia büyüdükçe genişleyen bir çiçek. Büyüdükten sonra çubukla bağlamaya kalkışırsanız, soğanına zarar verme olasılığı var. Ayrıca, dahlia genişleyene bir çiçek olduğu için, aralarında en az 50cm. mesafe olmalıdır ki birbirlerine karışmasınlar. Sonbaharda susuz bırakıp kuruttuktan sonra dipten kesersiniz. Soğanları çıkarıp gazeteye sardıktan sonra bir kutu içerisinde ve ışıksız bir yerde dinlendirebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

cengizildas 26-03-2016 21:25

Sevgili Abk, biraz önce yazmayı unutmuşum. Bahçedeki otlarla mücadele için ''Fare kulağı'' yayılıcı bitkisini öneriyorlar. Kökleri çok sıkı olduğu için başka bir otun çıkmasını engellediği söyleniyor. Ben yaylamı satmasa idim, bu sene onu deneyecektim. Zengarden'de tohumu var. Yalnız çok saldırgan olduğu için başka bir bitkiye hayat hakkı tanımıyormuş. Bilginize.

abk 26-03-2016 22:53

Sevgili cengizildas, bahçemi ziyaret ettiginiz ve isime cok yarayacak bilgiler verdiginiz icin tesekkurler. Dahlia ekmeden once saglam sopalar bulmam gerekecek. Bambu çubuklar yeterli gelmez diye dusunuyorum.
Cicek soğanlarını kis mevsiminde sökerek muhafaza etme fikri beni korkutuyor. Kaloriferli bir evde sıcaklığı ayarlamak zor olur diye dusunuyorum. Komşum gecen yil dahlia yumrularini topraktan çıkarmadı. Üstlerini örterek birakti. Bu yil onun dahlialarin durumuna gore toprakta birakmaya da karar verebilirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025