agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   abk / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/33503.htm)

abk 12-01-2016 16:37

Sayın sinbas;
Tohum satımı belki de en kolay kandırılacak konu. Sonuçta bugün eksek, bir şeylerin yanlış olduğunu en erken aylar sonra anlarız. Bugün için geç oldu ama yarın arayacağım verdiğiniz numarayı. Teşekkürler. :)

abk 19-01-2016 00:46

Disarida buz gibi bir hava, hatta kar atistirirken, ben tum tohum,fidan vs. satan firmalara kızgınlığımı unutup, yeni tohumlar, fidanlar almaya calisiyorum. Kısın arkasi her zaman bahardir, degil mı? :) bahara hazırlanmak lazim.

gilan 20-01-2016 07:11

Bahçenizi ancak gezebildim sevgili abk :)
Hayırlı olsun, güle güle ekin, dikin, oturup çayınızı yudumlayın.

Beton atma fotoğrafınızı görünce içim cız etmedi desem yalan olur. Bana çok fazla toprak kaybedilmiş gibi geldi, oralara neler dikilirdi diye düşündüm. Ama bir bildiğiniz vardır... Sonuçta devamlı oturmadığınız bir ev olduğunu düşünürsek belki de alanı azaltarak işleri de azaltmak mantıklı...

Ben de cemo gibi pervane yasemini öneririm. Hem dayanıklı, hem de mis kokulu.

Küvetin kenarlarına da kayrak taşları dizebilirsiniz. Yarısı toprağa, yarısı havuzun üstüne gelecek şekilde ve de ilerili gerili dizilirse çok doğal bir görüntü verebilir.

Hadi bakalım yeni sezonda bizi burada neler bekliyor. :)

abk 20-01-2016 22:08

Sevgili gilan, bahçemi gezdiğiniz icin tesekkurler. Beton atılırken benimde icim ciz etti. Bastan hic beton istemiyordum. Ama ayda bir kez o da iki gun icin giderek otlarla, hele ayrikla mücadele etmek mumkun degildi. Yapabilecegim diger dogal olabilecek tas uygulamaları maddi olarak bütçeme uygun degildi. Sadece ortada kucuk bir kısma beton atmayi dusundum. Ama babamin aklından gecen daha baska seyler varmis. Onu kırmak istemedim ama inanın hala betonun birazini kirabilir miyim, diye düşünmüyor degilim. Ya da betonun ortasına ciceklik yapsam olur mü, drenaji nasil yaparım diye dusunuyorum.

abk 20-01-2016 22:17

İnternette, yabanci sitelerde hypertufa saksılar goruyorum. Yaz sonu malzeme alıp tas yapmayı denedim. Tam istedigim gibi olmadi ama sonucta ilk denemeydi. Önümüzdeki yaz saksı yapmayı deneyeceğim. Bahçem genelde gölge. Yayvan, fazla derin olmayan saksılar yapsam ve dış kismini yosun ile kaplasam bahçenin beton kismini daha yesil daha dogal gösterebilirim diye umuyorum. Yosunu ince kiyip bira ya da yoğurt ile karıştırinca bir sure sonra yemyeşil oluyor. Denemedim ama yazilanlari okudum. :)
Bir de ben cok suslu saksılar falan istemiyorum bahcemde. Eski koy yalaklari cok hoşuma gidiyor mesela. Yaşadığım yerde pak tas yok. Olsaydi bahçenin bir cok yerine kocaman taslar koyardim.:) Hayaller cok. Gercekte bir cok seye ulasamiyorum maalesef.

gilan 20-01-2016 22:21

Çiçeklik ya da büyük saksılar olur olmasına da saksıdaki bitkiler susuzluğa o kadar dayanıklı olmaz. En iyisi siz bir kenarları doldurmaya bakın, yer biterse yavaş yavaş betonu tırtıklarsınız. :)

abk 20-01-2016 22:44

Bahçeme giremediğim zaman çiçeklerimi babam suluyor. Bahceye beton atma sebeplerimden biri de bu durumdu. Toprakta, otlar dikenler arasinda dusme tehlikesi yasiyordu. Dun aksam babam benim bahçemi gelen misafirlerimize anlatıyor. Benim kızımın çiçekleri ağaçları falan hep gezgindir, diyor. Sonra da şaşkınlıkla bakan misafirlere açıklıyor; bir sabah suladığım fidan iki gun sonra bahçenin diger köşesine gitmis oluyor. Hic biri yerinde kalmiyor, hep bahce icinde geziyorlar. :)
Bazen ektiğim bitkilerin uygun yerde olmadıklarını farkediyorum. Bazen de zamanım cok sınırlı oluyor ve minicik saksıda kalacağına gecici olarak topraga ekiyorum. E, haliyle benim çiçeklerim gezgin cicek oluyor. :)

abk 24-01-2016 01:20

Bu mesajimin amacı ozur dilemek, hatta gunah çıkarmaktadır diyebiliriz. Zengarden firmasından aldigim oxalis soğanlarının yerine oxalis tohumu geldigi ile ilgili paylasimimi okumussunuzdur. Bu gece su tohumların nasil ekilecegini ogrenmek istedim. Ama zengarden sitesinde tohum bilgilerini bulamadım. Elimdeki kapali, ici görünmeyen tohum paketini actım. Tohumlar o minicik çiçeklere gore oldukca iriydiler. Dikkatle inceleyince mini minnacik soğanlara benzediğini farkettim.
Evet, onlar soganmis. Gördüğüm en minik soğanlar. Zengardenin günahını almisim. :(
Şikayetimi firmaya iletmeye firsat bulamamistim. Dolayısıyla ozur dilemek icinde firmayı aramayacağım. Ama sizlere yanlis bilgi aktardığım ve firma icin olumsuz konustugum icin ozur dilerim.

abk 24-01-2016 22:49

Yabanci bahce fotograflarında ciceklikler, çim alan veya yuruyus yolundan daha yüksekte oluyorlar. Benim bahcemde ciceklik daha asagida. Yuksek olan ciceklikler daha guzel duruyor ama yagmur yağdığı zaman sularla birlikte toprakta akmaz mı asagi dogru? Ağaç kabuklarıyla malclamak cozum olabilir mı?

gilan 25-01-2016 06:32

Kenarında hiçbir şey olmadan mı daha yüksek oluyor? Tuğla gibi malzemelerle çevrilmiş yüksek yataklar oluyor ama kenarı açık olarak yüksek çiçeklik dikkatimi çekmemişti.

Malçlama tekniğiyle çimden ayrılmış ama aynı yükseklikte olanları biliyorum:
http://www.agaclar.net/forum/attachm...053-04_med.jpg
Bunlarda zaman zaman aradaki boşluğu tekrar derinleştirmek gerekiyor.

abk 26-01-2016 15:54

1 Eklenti(ler)
Bu fotograftaki toprağım sulandığı zaman akması gerektiğini düşünüyorum.

abk 26-01-2016 16:05

2 Eklenti(ler)
Bunlarda da çiçeklik kısmı yuarıda kalıyor. Sadece yürüyüş yolundan değil kenar taşlarından da yukarıda bence.

Özellikle duvar kenarında yapılan uygulamalarda toprak duvara doğru daha yüksek olup hafif bir eğimle alçalıyor.

gilan 26-01-2016 20:31

Şimdi anladım. Bu durumda sorunuzun cevabı malç olsa gerek. Burada peyzaj uygulamalarında malçla örtülmemiş boş toprak neredeyse yok. Malçın kalınlığı da 10 cm'ye varıyor. Bir de iri parçalı bir malzeme kullanılırsa (sizin eklediğiniz ilk fotoğraftaki gibi) suyla çok akmayabilir...

Bir de duvarın arkasında yükselen toprak şeklindeki uygulamalarda, tam duvara dayanan kısım duvarın üstünden 5 cm kadar aşağıda tutulursa fayda sağlayabilir. Arka tarafı yüksekte olsa bile o 5 cm'lik çukur yardımcı olabilir.

Bir de belki de bölgenin yağmur özelliklerine bakmak lazım. Kimi bölgelerde sadece ince ince yağıyor olabilir mi ki? :rolleyes:

abk 26-01-2016 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1435794)

Bir de duvarın arkasında yükselen toprak şeklindeki uygulamalarda, tam duvara dayanan kısım duvarın üstünden 5 cm kadar aşağıda tutulursa fayda sağlayabilir. Arka tarafı yüksekte olsa bile o 5 cm'lik çukur yardımcı olabilir.
:rolleyes:

Yazdıklarının hepsi olabilir, hatta muhtemelen hepsi birlikte etkilidir. Ama yukarıda yazdigini hic dusunmemis, farketmemistim. Yeni bir fikir verdin, bir isik yaktın sanki. Tesekkurler. :) ileride kullanırım ben bunu. :)

abk 18-02-2016 11:40

1 Eklenti(ler)
Eklenti 596207
Bir kaç hafta önce, yerde kar varken, kapıda beni karşılayan tabii ki kargodan gelen bitkilerim oldu. ;)
Bahar hayali kurmadan kış geçer mi?;)

abk 20-02-2016 11:32

1 Eklenti(ler)
Bahçenin kış sonu hali...

abk 20-02-2016 11:35

1 Eklenti(ler)
Lavantalarım çok kötü olmuş. Budamakta çözüm olmayacak sanırım. Gençleştirmek için yenisini mi ekmeliyim?

sevgihoca 20-02-2016 11:58

Sn abk,lavanta dediklerinizi ben bahçe külüne benzettim.Yanılıyor muyum acaba?Bahçe külüyse çeliklerinden dikip çiçeğinizi yenileyebilirsiniz.Ben saksıya çeliklerden dikmiştim.

abk 20-02-2016 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgihoca (Mesaj 1441357)
Sn abk,lavanta dediklerinizi ben bahçe külüne benzettim.Yanılıyor muyum acaba?Bahçe külüyse çeliklerinden dikip çiçeğinizi yenileyebilirsiniz.Ben saksıya çeliklerden dikmiştim.

Bahçekülü değil, lavanta. Öyle kendilerinden geçmiş haldeler ki, tanınmıyorlar artık. Geçen yaz çokta güzel çiçeklenmişti oysa.

sevgihoca 20-02-2016 13:12

Sahibinden iyi bilecek değilim,Sevgili abk.Affola,sevgiler.:(:p

abk 20-02-2016 14:32

Sayın sevgihoca; affedilecek bir sey yok ki, :) aksine, ilgilendiğiniz icin cok tesekkur ederim. Sizin mesajınızdan sonra forumdaki lavanta sayfasını tekrar kontrol ettim. Farkli bölgelerde ayni bitkiye farkli isimler verebiliyor, ben yanlis biliyor olabilir miyim, diye dusundum. Ama yaprak yapısı falan lavanta. Sonra aldigim yeri dusundum. Orada uc kök var ve ben hepsini ayri satıcıdan lavanta diye almistim. Sanırım pek değerli bir lavanta turü degil benimkiler. :)

sevgihoca 20-02-2016 17:40

Sevgili abk,lavanta türünü çok bilmem,sadece resimlerden.Kış dolayısıyla yapısı ****** değişiyor çiçeklerin.Bana bu haliyle bahçe külünü hatırlattı.Ben lavantanın küçük çeliklerden tuttuğunu okumuştum.İsterseniz çeliklerle gençleştirebilirsiniz lavantanızı.

abk 20-02-2016 18:00

Zaten budamak istiyor, bu halde kalmamalı. Cikan çelikleri ekip bir deneyeyim. Belki de bir suru lavantam olur. :)

sevgihoca 20-02-2016 19:30

Kolay tutuyormuş.Bence deneyin.

gilan 21-02-2016 04:56

Bahçelerde iş zamanı başlıyor. :)

Bence lavanta budamayla toparlanır...

abk 21-02-2016 08:37

Umarım toparlanır gilan. Ortadaki dallar odunlasmis gibiydi daha yaz sonunda. Bahar bir gelse artik, boyle fotoğraftan tahmin yürütmek yerine bahcemde dokunarak baksam ciceklerime. :)

abk 22-02-2016 09:48

1 Eklenti(ler)
Şu yemyeşil görünenler var ya, bunlar hep ot. Temizlemek içi beni bekliyorlar.:(

Mücevher Çalısı 22-02-2016 15:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 1441566)
Umarım toparlanır gilan. Ortadaki dallar odunlasmis gibiydi daha yaz sonunda. Bahar bir gelse artik, boyle fotoğraftan tahmin yürütmek yerine bahcemde dokunarak baksam ciceklerime. :)

Lavantanız Sn gilan'ın dediği gibi budamayla toparlanır Sn abk. yerden 20 cm yukarısını hemen budarsanız bahar uyanma zamanını iyi değerlendirmiş olursunuz. Lavantaların budanma zamanı sonbahardır aslında ve her sene budanarak tazelenmek iyi gelir bitkiye. Budadığınız dalları 10 cm civarında parçalara ayırarak toprağa dikerseniz 1 ay kadar sonra pek çok lavanta sahibi olursunuz. Çelikleriniz gölgede dursun... Kolay gelsin...

abk 22-02-2016 18:35

Sayın Mucevher çalısı,
İyi ki yazmışsınız. Ben sonbaharda budamistim aslinda. Ama bu kadar derin budama yapılabileceğini bilmiyordum o yuzden sadece ustten biraz kesmisim. Benimki solan ciceklerini kesmek gibi bir sey olmus. Mart ortasi civari koye gidecegim. O zaman derin bir budama yapayım.

gilan 22-02-2016 19:35

Bu fotoğraflar aileden mi geliyor? :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025