![]() |
Kamkat / Kamkuat
4 Eklenti(ler)
Pazardan bir tane Kamkat aldım
45 Tl.ye aldığım kamkat ağacımızda meyvelerimiz de var. Tadına henüz bakamadık, umarım yaşatabilirim. Eklenti 600494 Eklenti 600495 Eklenti 600496 Meyveleri çok şirin, 2 tanesi olgunlaşmış sanırım. Eklenti 600497 |
Sayın Akçabardak; kamkatınız çok sağlıklı görünüyor hayırlı olsun. Biraz pahalı gibi geldi bana ama güle güle büyütün, bol bol reçelini yapın şimdiden afiyet olsun ^^
|
Alıntı:
Teşekkür ederim Sn. dohgyul, evet biraz pahalı ama görünce de dayanamadım, hep istiyordum almayı, kısmet bu güneymiş. İki tanesi olgunlaşmak üzere tadına baktıktan sonra diğerlerinden reçelini denerim. |
Bayağıdır uğramıyorum ablacım bahçene :) neler olmuş çiçekler açmış yemekler yapılmış :D Şahaneler hepsi ellerine sağlık
-Kamkat-kumkuat fidanında hayırlı olsun ablacım bol meyvelerini göresin :)) |
Alıntı:
Yabancı kaynaklarda şifalı olarak kullanılan ve çuha çiçeği olarak Türkçeye çevrilen çiçeği ben nedense ezan çiçeği olarak görüyorum. Aralarında bağlantı veya hangisi şifalı olarak kullanılıyor. Yeri gelmişken bilen arkadaşlar her ikisi hakkında bilgi verebilirlerse iyi olur. |
1 Eklenti(ler)
Sayın Muda; benim çiçeklerin isimleriyle aram hiç iyi değildir ama Sayın akçabardağın yetiştirmiş olduğu çiçeklerin çuha çiçeği olduğunu ve onun ilaç olarak kullanıldığına şahit oldum.
Şimdi araştırma yaptığımda ezan çiçeğinin çuha çiçeği ile yakın olmadığını bariz farklı olduğunu gördüm... Ezan çiçeği odunsu gövdeye sahip ama çuhanın odunsu gövdesi yok... Aşağıdaki resimde ezan çiçeği görülüyor. Eklenti 601706 |
Sn. Akçabardak, bahçenizi ziyarette biraz geç kaldım. Fakat, kuzine üzerinde pişmiş, güveç kuru fasulye çok iştah açıcı da üzerine bir kaç parça pastırma ilave etseydiniz.. (Piştikten sonra). Ayvayı tekrar deneyin, pekmezi sonradan ilave edin.
Kumkuat tatlı ve hoş bir meyve. Hayırlı olsun, meyvesi bol olsun. |
Sn. Muda, çuha çiçeği aslında bataklık çiçeği. Sulak yerleri seviyor, sıcağı istemiyor. Renk renk çiçekleri oluyor. Ezan çiçeği ise akşam ezanı esnasında sarı sarı açan bir çiçek. Gerçi bendeki gündüz açıyor ama, sanki o daha güzel gibi.
|
Bende iki çeşit yabani çuha çiçeği ve pembe ve sarı ezan çiçeğinin ikisi de var. Ancak aşağıdaki linklere bakarsanız çuha çiçeği diye nitelendirdikleri farklı. Çuha çiçeği yağı olarak kullanıyorlar. Tohumları doğal olarak bazı kuşlara kırmızı renk veriyor.
Evening Primrose Oil Benefits & Information (Oenothera Biennis) Evening Primrose, Oenothera biennis - Flowers - NatureGate https://en.wikipedia.org/wiki/Oenothera |
İkiside kesinlikle birbirinden farklı...
-çuha çiçekleri Primulaceae ailesinden -ezan çiçeği Onagraceae ailesinden. Açıklaması var ayrıca; Common names include evening primrose, suncups, and sundrops. They are not closely related to the true primroses (genus Primula). ezan çiçeği diğer adı akşam çuha çiçeğide denilebiliyormuş ama yakından ilişkileri yok... |
Sayın Muda, sizin bahsettiğiniz konu, sn dongyul çuha çayından ilk bahsettiğinde benim de aklımı karıştırmıştı.
Çuha çiçeğinin İngilizce adı ”primrose”. Çay yapıldığı bilgisini ilk duyduğumda ben de hemen yabancı kaynaklardan teyit etmek adına ”primrose tea” (çuha çayı) diye arattım. Yalnız bu sorguya gelen neredeyse tüm cevaplar ”evening primrose tea” (akşam çuhası çayı) şeklinde oluyor. Akşam çuhası dedikleri de ezan çiçeği. Böyle olunca ben de dedim acaba asıl çayı yapılan bitki ezan çiçeği mi? Biz çeviri hatası nedeniyle mi çuha çiçeği sandık? Ama değil. Bizim çuha çiçeğinin wikipedia sayfasına baktığımızda hem yapraklarının hem de çiçeklerinin yenilebildiği yazıyor. Aynı zamanda yapraklarından çay demlenir diye de yazıyor. (Çayı için yapraklardan demlenir demiş, o ilginç.) Yani anlaşılan dünyada ezan çiçeği çayı kadar yaygın değil ama çuha çayı da var. Sn dongyul da bizzat şahit olmuş zaten. |
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar hazır Çuha çiçeğinden bahsetmişken bahçemde ki doğal yetişen (yabani) çuhalarımı görüntülemek istedim,
yağmurdan biraz hırpalanmış durumdalar. Şimdi benim kafam biraz karıştı ama ben de biraz anlayabildiğim kadarıyla araştırdım, ezan çiçeği çayına hiç rastlamadım, duymadım da. Ezan çiçeği ve çuha çiçeği bence de hiç alakası olmayan ikisi de biribirinden farklı. Çuha çiçeğini daha önce duymuştum fakat hiç denemedim ta ki Sn. dongyul yazana kadar. Eklenti 602065 Eklenti 602066 Eklenti 602067 Eklenti 602068 |
Sayın Akçabardak;
Olay sayın gilan'ın açıklamaları ile biraz daha netleşti. Yabancı kaynaklarda her ikisi ile ilgili bilgiler bulunmakta. En çok bilineni akşam çuhası çayı veya yağı şeklinde bizim bildiğimiz ezan çiçeğini tarif etmekteler. Bizim asıl bildiğimiz çuha çiçeğinin de tıbbi olarak kullanılabileceğini de bu arada öğrenmiş olduk. Sizdeki yabani çuhaların yaprakları muhtemel biraz gölge yerde olmalarından kaynaklanır şekilde sanırım daha büyükler. Benim yabani çuhalar da içlerinde en dayanıklı olanlar. Daha büyük ve gösterişli çiçekleri olan diğer çuhalardan sadece biri hayattalar. |
Alıntı:
Evet dediğiniz gibi bizim bildiğimiz ezan çiçeğine gece çuha çiçeği de dendiğini ben de yeni öğrenmiş oldum. Benim yabani çuhalarım öğleden sonra akşama kadar güneş alıyor ve dediğiniz gibi en dayanıklı olanlar, satın aldıklarımız en fazla 2 sene dayanıyorlar ve bir şekilde kuruyorlar Sn. Muda. |
5 Eklenti(ler)
Erlickeer Nergis
Sonunda açabildik :cool: Sn. pria'dan almış olduğum 5 adet Erlickeer Nergislerim geç te olsa açtılar. Herkesin Erlickeer'leri açtı soldu benim kiler daha yeni yeni açıyorlar. Sanırım ben soğanları biraz derine dikmişim, geç çıktılar gelişmeleri de geç oldu, bir ara çiçeklerini sanki hiç göremeyecekmişim gibi geldi bana ama sonunda mutlu son, görebildim ;) Sabreden Eklenti 602303 derviş Eklenti 602304 muradına Eklenti 602305 ermiş Eklenti 602306 sonunda Eklenti 602307 |
1 Eklenti(ler)
Bu gün hava pek güzeldi çıkıp ön bahçede biraz ot yoldum
o kadar çok ot olmuş ki yağmurlardan bir türlü fırsat bulup temizleyemedik. Üst üste yağan yağmurlar bahçeyi yine sular altında kaldığından haseki küpelerimin bir kısmı fazla sudan kökleri çürümüş. Otları temizledikten sonra Penstemonlar ortaya çıktı. 2013 yılında 2-3 kök fide olarak dikmiştim, şimdi her sene dökülen tohumlardan çoğalarak çıkıyorlar. Eklenti 602763 |
2 Eklenti(ler)
Geçen sene pazardan almış olduğum 3 adet katmerli şepboylardan
2.si öldü bir tanesi hayatta kalabildi ve çok güzel çiçeklendi. Çok güzel parfüm gibi de kokusu var, bayıldım kokusuna. Eklenti 602765 Eklenti 602764 |
1 Eklenti(ler)
''Yerim dar oynayamam'' diyen belli ki yalan söylemiş :D
Ben yine kendimi tutamadım, Kamelya vadisinden kamelya fidanı aldım hem de 4 tane ;) söz konusu çiçek böcek olunca kendime söz geçiremiyorum huyum kurusun :D :D :D biraz büyütüp bahçeye dikmeyi düşünüyorum. Umarım başarabilirim. Kamelyalarım bu gün geldiler, siyah saksıda olan farklı bir türmüş o da hediye olarak geldi. Teşekkürler Kamelyavadisi. Eklenti 603526 |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Teşekkür ederim sevgili Jakin, renklerini çok severek seçtim umarım fotoğrafta kiler gibidir. Seçtiğim renkler bunlar. Eklenti 603584 Eklenti 603585 Eklenti 603586 Eklenti 603587 |
Alıntı:
Kamelya olduklarını yazmasanız, ben bunlara (özellikle de birinci ve sonuncuya) "gül" der çıkardım.. Kısa zamanda açmaları dileğiyle.. Teşekkür ederim.. :) |
3 Eklenti(ler)
Kalalar ilk çiçeklerini açtılar
Eklenti 603928 Eklenti 603926 Salyangozlar hostanın yapraklarını delik deşik etmişler :mad: Eklenti 603927 |
2 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
|
Sayın akcabardak, kalalar ne kadar çiçekli kaliyor?
|
5 Eklenti(ler)
Klematislerim açmaya başladılar.
Solda ki Multi Blue, sağda kinin türünü bilemiyorum. Eklenti 603932 Eklenti 603933 Eklenti 603934 Eklenti 603935 Türünü bilmediğim Eklenti 603936 |
Alıntı:
Sayın abk Nisan-Mayıs ayında hep çiçekliler ama çiçeğinin ömrü ne kadar sürüyor hiç dikkat etmemişim. Bu ilk açanları bir takip edeyim, bu gün 2. günündeler, tekrar buradan yazarım. |
2 Eklenti(ler)
Eşimin üçgen tarlalarında ki gülleri.
Bu üçgende yetiştirdiği güller hepsi de yaşıyor, ilk açan bu renk oldu. Eklenti 604090 Eklenti 604091 |
3 Eklenti(ler)
Yine eşimin 2. üçgeninden, bu üçgende yetiştirdiği güller
sarı gül dışında kiler hepsi de kurudu, sarı çok dayanıklıymış en sevdiğim renk. Eklenti 604092 Eklenti 604093 Eklenti 604094 |
4 Eklenti(ler)
Haseki küpesi
Kışın bol yağmurlarından bahçeler sık sık sular altında kaldığı için Hasekilerin kökleri hep çürümüş, tek tük bir kaç kök kalmış. Yeni yeni açmaya başlayanlardan Eklenti 604095 Eklenti 604096 Saksıda olan haseki. Eklenti 604097 Eklenti 604098 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025