agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Zeki Yağlı / Bahçem (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/21267.htm)

nurcanaybay 03-07-2010 16:42

[QUOTE=Zeki Yağlı;667456]Bildiğiniz gibi bitkiler belli bir dönemde çiçek açıyorlar.

birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak.

Tabii çiçek açma veya ilgi çekici diğer dönemlerini, boylarını, renklerini, güneş, ışık, nem ihtiyaçalarını tutturmak bayağı zor.

Özellikle soğanlı bitkiler de, bu konu üzerin de çok kafa yoruyorum.
Her şeyi not alıyorum ( ilk yaprak ne zaman görüldü ,çiçeklenme ve süresi
vs. ) o kadar detaylı bir konu ki hata yapa yapa yıllar geçiyor , her şey şöyle yerli yerine oturuvermiyor :)

Suyunu ,güneşini ,yer kaplıyacağı alanı düşün yine yetmiyor ..bu sefer de
renk karmaşası olmasın diyorsun .Çok zor bir zevk bu çook zor Zeki bey ,bu öğrenime ilk öğretim dönemin de başlamak lazım ,hatta zorunlu dersler den biri
olmalı :)

Kiraz 03-07-2010 16:46

Zeki Bey, her eklenen fotoğrafta hayranlığım daha da artıyor.

"...Böyle olunca bitkinin çiçeğinin geçip arkasından görüntüsü her zaman güzel olmayan çiçeği geçmiş bitkiye bakmaktan kurtulmak için çözüm, yan yana veya üst üste, birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak..." demişsiniz ya, gayretim de bu ama biraz da olsa bunun sağlamanın bile yıllarımı alacağını biliyorum. Bu nedenle bahçenizi daha çok seviyorum, çok emek verilmiş, çok iyi izlenmiş- dinlenmiş, çok araştırma yapılmış ve en güzeli bunları bahçede yaşayan siz, bahçede yaşayan bitkilerle karşılıklı alış verişle yapmışsınız.

Bahçenizin kenarlarındaki hatlar (kıvrımlar) da beni etkileyen noktalardan.

Bitkilerden henüz söz edemiyorum, çoğunu daha önce hiç görmemiştim, tanımıyorum, izleme safhasındayım. Sollya heterophylla beğenilmeyecek gibi değil.

cemo 03-07-2010 16:58

Birgün, sizin kadar bu işin piri olurmuyuz acaba;)

Bu bahçe, insanı mest ediyor. Sevgiyle, sağlıkla yaşayın.

Zeki Yağlı 03-07-2010 22:48

[QUOTE=nurcanaybay;667551]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 667456)
Bildiğiniz gibi bitkiler belli bir dönemde çiçek açıyorlar.

birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak.

Tabii çiçek açma veya ilgi çekici diğer dönemlerini, boylarını, renklerini, güneş, ışık, nem ihtiyaçalarını tutturmak bayağı zor.

Özellikle soğanlı bitkiler de, bu konu üzerin de çok kafa yoruyorum.
Her şeyi not alıyorum ( ilk yaprak ne zaman görüldü ,çiçeklenme ve süresi
vs. ) o kadar detaylı bir konu ki hata yapa yapa yıllar geçiyor , her şey şöyle yerli yerine oturuvermiyor :)

Suyunu ,güneşini ,yer kaplıyacağı alanı düşün yine yetmiyor ..bu sefer de
renk karmaşası olmasın diyorsun .Çok zor bir zevk bu çook zor Zeki bey ,bu öğrenime ilk öğretim dönemin de başlamak lazım ,hatta zorunlu dersler den biri
olmalı :)

Nurcan hanım, bence başkalarının yaptıklarından, tecrübelerinden yararlanmak lazım.
Bunun bir yöntemi güzel kitaplar. Ben yararlanmaya çalışıyorum.

Çocuklara bunları öğretmeye başlatmak fikrine katılıyorum. Bence bu yavaş yavaş olacak. Onlar önlerinde güzel örnekleri gördükçe ölçütleri değişecek.
Şimdilerde belediyeler birşeyler yapıyor, kuruluşlar yapıyor, şahışlar yapıyor. Bakın ağaçlar.net gibi bir paylaşım ortamı var.

Olacak olacak biraz daha sabır ve gayret:)

Yılmaz Yalçın 03-07-2010 22:57

Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum.

nkoksal 03-07-2010 22:58

Zeki bey bende sizin gibi Penstemonları çok seviyorum. Bütün yaz çiçek açtıklarını söylemişsiniz bunu sağlamak için ne yapıyorsunuz? Benimkiler bir defa açıyor ve geçiyor.

Zeki Yağlı 03-07-2010 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 667553)

"...Böyle olunca bitkinin çiçeğinin geçip arkasından görüntüsü her zaman güzel olmayan çiçeği geçmiş bitkiye bakmaktan kurtulmak için çözüm, yan yana veya üst üste, birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak..." demişsiniz ya, gayretim de bu ama biraz da olsa bunun sağlamanın bile yıllarımı alacağını biliyorum. Bu nedenle bahçenizi daha çok seviyorum, çok emek verilmiş, çok iyi izlenmiş- dinlenmiş, çok araştırma yapılmış ve en güzeli bunları bahçede yaşayan siz, bahçede yaşayan bitkilerle karşılıklı alış verişle yapmışsınız.

Bahçenizin kenarlarındaki hatlar (kıvrımlar) da beni etkileyen noktalardan.

Bitkilerden henüz söz edemiyorum, çoğunu daha önce hiç görmemiştim, tanımıyorum, izleme safhasındayım. Sollya heterophylla beğenilmeyecek gibi değil.

Sevgili kiraz,

Benim bu konuda bir düşüncem var: çiçeklerin latince adını öğrenin!.

O zaman herşey çok değişiyor. Nasıl kalabalık bir caddede, örneğin İstanbulda İstiklal caddesinde yürürken tanıdık, bildik bir dosta rastlayıınca insan seviniyor, o kadar yabancı arasında kendini daha mutlu hissediyorsa, karışık, değişik bir bahçede, ormanda, adını bildiğiniz bir bitki, aynı duyguyu veriyor.

Aaa, bir dost diyorsun!

Ondan sonra latince adını bildiğin bu dostun yazılışını da biliyorsan internette sonsuz bilgilere, bahçelere ulaşabiliyorsun.

Artık bugün Google (Türkçeye) Çevir kolaylığı ile ben yabancı dil bilmiyorum bahanesi de kalmıyor.

Al sana ilerlemek için önemli bir tavsiye:)

Ondan sonra, dostlar çemberi genişliyor. İstiklal caddesinde tanıdıkların sayısı artıyor, özgüven geliyor insana.

Tanımadığına da çekinmeden "Hey sen kimsin?" diye sorabiliyorsun.

Durma çık yola, umduğundan daha kolay!

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı 03-07-2010 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 667559)
Birgün, sizin kadar bu işin piri olurmuyuz acaba;)

Bu bahçe, insanı mest ediyor. Sevgiyle, sağlıkla yaşayın.

Olursun cemo olursun.

Formülün bir kısmını kiraza yukarıda çıtlattım:)

Sen de uygula, farkını göreceksin:)

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı 03-07-2010 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 667689)
Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum.

Sağolasın Yılmaz Bey,

Rudbeckia'lar nasıl gidiyor?

Selamlar

Zeki Yağlı 03-07-2010 23:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkoksal (Mesaj 667692)
Zeki bey bende sizin gibi Penstemonları çok seviyorum. Bütün yaz çiçek açtıklarını söylemişsiniz bunu sağlamak için ne yapıyorsunuz? Benimkiler bir defa açıyor ve geçiyor.

Sayın nkoksal,

"Bütün yaz çiçek açıyor"u şöyle anlamak lazım.

Tabii hepsinin bir esas, yoğun çiçeklenme dönemi var.

Bunu dışında daha az miktarlarda ama uzun süre ile çiçek almak mümkün.

Bunun için şunları deneyin:

Bitki güneşte olmalı ama öğleden sonra güneşinden korumalı bir yerde olsun. Sabah, öğleye kadar güneşli bir yer gibi.

Bu dönemde ihtiyaca yetecek kadar çiçeği tohuma bırakıp, diğer geçmeye yüz tutan çiçekleri, hemen bir alt yaprak üstünden kopartıp, bitkinin enerjisini korumak yararlı.

Çiçek gübresi, domates gübresi bir gübreler ile 15 günde bir beslemek.

Bir de bazı türler, daha uzun süre çiçek açabiliyor.

Tüm yaz açan çiçeği bu anlamda anlıyorum ben.

Umarım yukarıdaki bilgiler faydalı olur.

Selamlar

nkoksal 04-07-2010 21:42

Bilgiler için teşekkür ederim Zeki bey, birde sizin önerdiğiniz gibi deneyeyim. Teşekkürler

Satı Uğurtan 05-07-2010 00:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 667434)
Geçen hafta (27 Haziran) sizlere bahçenin durumu hakkında fotoğraflar sunamadım.

Önce bir kaç genel bahçe görüntüsü!

Ön bahçe balkondan:

Eklenti 157530

Ön bahçe iki derinlik:

Eklenti 157529

Eklenti 157531

Sevgili Zeki Yağlı, bahçenizi gezmek bana huzur ve mutluluk veriyor, beni resmen dinlendiriyor, elinize emeğinize sağlık sevgiler.

Orhan Özbilgiç 05-07-2010 03:08

[QUOTE=Kiraz;667553]Zeki Bey, her eklenen fotoğrafta hayranlığım daha da artıyor.

Bahçenizin kenarlarındaki hatlar (kıvrımlar) da beni etkileyen noktalardan...

Zeki Bey;
Bende o kıvrımlara meftun olanlardanım. Ama geç kalmış sayılmam! Kolaylıkla, üstelik hiçbir bitkiyi yerinden oynatmadan, yapabileceğimi sanıyorum.

Birde; henüz 2-2,5 metre boyundaki Himalya Sedirimin 10-15 yıl sonraki halini sizin bahçenizdekine bakarak tahayyül ediyorum.:rolleyes:

Selamlar.

Yılmaz Yalçın 05-07-2010 09:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 667699)
Sağolasın Yılmaz Bey,

Rudbeckia'lar nasıl gidiyor?

Selamlar

Sevgili Zeki Bey,

Rudbeckia'ları bol güneş alan bir yere dikmiştim bahçede ancak bir kısmı geçen haftaki aşırı yağışlardan sonra çürüdü ve kayboldu..Sanırım fazla suyu sevmiyorlar.Kalanların dibini çapaladım biraz keyifsizler.

Zeki Yağlı 05-07-2010 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Satı Uğurtan (Mesaj 668018)
Sevgili Zeki Yağlı, bahçenizi gezmek bana huzur ve mutluluk veriyor, beni resmen dinlendiriyor, elinize emeğinize sağlık sevgiler.

Satı hanım,

Böyle bir his edindiğiniz için çok memnun oldum.

Her zaman yeni fotoğraflar koyacağım.

Yine beklerim.

Selamlar

Zeki Yağlı 05-07-2010 14:57

[QUOTE=Orhan Özbilgiç;668033]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 667553)

Bahçenizin kenarlarındaki hatlar (kıvrımlar) da beni etkileyen noktalardan...

Zeki Bey;
Bende o kıvrımlara meftun olanlardanım. Ama geç kalmış sayılmam! Kolaylıkla, üstelik hiçbir bitkiyi yerinden oynatmadan, yapabileceğimi sanıyorum.

Birde; henüz 2-2,5 metre boyundaki Himalya Sedirimin 10-15 yıl sonraki halini sizin bahçenizdekine bakarak tahayyül ediyorum.:rolleyes:

Selamlar.

Orhan Bey merhaba,

Tarh bodürlerinin yapılması bahçenin çehresini bayağı değiştiriyor.
Toprağı biraz yükseltmiş oluyorsunz. Bu vesile ile biraz daha iyi toprak ve/veya organik madde ekliyorsunuz. İnanın çiçekler de çok mutlu oluyor buna ve kat kat geri ödüyorlar.

Evet sedirim 15 sene de bu duruma geldi. Sizin de o günlere sağlıkla ulaşmanızı dilerim.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı 05-07-2010 15:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 668056)
Sevgili Zeki Bey,

Rudbeckia'ları bol güneş alan bir yere dikmiştim bahçede ancak bir kısmı geçen haftaki aşırı yağışlardan sonra çürüdü ve kayboldu..Sanırım fazla suyu sevmiyorlar.Kalanların dibini çapaladım biraz keyifsizler.

Yılmaz bey sağlık olsun.

Çok yıllık olan Rudbeckia h. sullvantii 'Goldsturm' biraz arsızdır.
Kendisini kurtaracağını sanıyorum.

Yoksa telafi ederiz.

Selamlar

Satı Uğurtan 05-07-2010 15:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 668178)
Satı hanım,

Böyle bir his edindiğiniz için çok memnun oldum.

Her zaman yeni fotoğraflar koyacağım.

Yine beklerim.

Selamlar

Sevgili Zeki Yağlı, davetinize teşekkürler ben zaten hep geziyorum:)
Çünki gerçekten beni dinlendiriyor, çok zevkli yerleştirilmiş çok uyumlu dizayn edilmiş, oldukça dinlendirici, elerinize sağlık.

Yılmaz Yalçın 05-07-2010 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 668181)
Yılmaz bey sağlık olsun.

Çok yıllık olan Rudbeckia h. sullvantii 'Goldsturm' biraz arsızdır.
Kendisini kurtaracağını sanıyorum.

Yoksa telafi ederiz.

Selamlar

Çok teşekkür ediyorum Zeki Bey umarım kurtarırım da çiçeklerini görürüm:)Elimden geleni yapacağım..Suyu çok sevmiyor sanırım.Ya da sizin bahçenin bol vitaminli toprağından benim sıkı,killi bahçe toprağına geçince uyum sağlamakta sorun yaşamış olabilirler.

oceanheart 05-07-2010 16:54

Merhaba Zeki Bey,

Bahçenizi hayranlıkla izlemeye devam ediyorum.Açıkçası Sollya heterophylla yı tohumdan mı yetiştirdiniz bilemiyorum ben defalarca internetten tohum alıp denedim ama başaramadım acaba tohumlar henüz çok tazeyken mi ekilmesi gerekiyor bilemiyorum.Bu sene sonu tohum dağıtımınız olursa sollya ve salvia patens tohumlarınıza talibim ben de bahçenize yakışacağını düşündüğüm bazı eğreltilerden **** havuzunuz varsa tropikal nilüfer verebilirim size.Tabi sizin gibi bir üstada birşey teklif ederken sizin zaten sahip olduğunuz **** bahçenizdeki elemeye girememiş bitki olmasından da çekinmiyor değilim.

saygılar,

ciceksever70 05-07-2010 17:09

Zeki bey, nefesim kesilerek gezdim bahcenizi. Yesilin tonlari ve bollugu, clematisler... Hangi birinden bahsetmeli bahcenizin peyzaji mükemmel. Lütfen bol bol resim ekleyin. Bizim gibi bu ise birkac yil önce baslayan bahcivanlarin sizden ögrenecegi cok sey var. Saygilar.

Zeki Yağlı 05-07-2010 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oceanheart (Mesaj 668212)
Merhaba Zeki Bey,

Bahçenizi hayranlıkla izlemeye devam ediyorum.Açıkçası Sollya heterophylla yı tohumdan mı yetiştirdiniz bilemiyorum ben defalarca internetten tohum alıp denedim ama başaramadım acaba tohumlar henüz çok tazeyken mi ekilmesi gerekiyor bilemiyorum.Bu sene sonu tohum dağıtımınız olursa sollya ve salvia patens tohumlarınıza talibim ben de bahçenize yakışacağını düşündüğüm bazı eğreltilerden **** havuzunuz varsa tropikal nilüfer verebilirim size.Tabi sizin gibi bir üstada birşey teklif ederken sizin zaten sahip olduğunuz **** bahçenizdeki elemeye girememiş bitki olmasından da çekinmiyor değilim.

saygılar,

Hamit Bey merhaba,

Sollya yı tohumdan yetiştirdim. Bitkiyi RHS'ın aylık dergisi the Garden'da tanımıştım. Tohumlarını da RHS'ın yıllık tohum dağıtımından temin ettim.
Bazen bazı şeyler denk de geliyor demek ki.

Size bu seneki sollya ve salvia patens tohumlarından mutlaka göndereceğim.

Bazı bitkilerden bıkıp vazgeçtiğim oldu ama sizde olan, bahçemde olmayan bitkilerden mutlaka isterim. Havuzum yok onun için çok sevmeme rağmen nilüfer istemeyeceğim ama hiç eğreltim yok.

Bahçenizi bir de o gözle gezeceğim.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı 05-07-2010 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 668218)
Zeki bey, nefesim kesilerek gezdim bahcenizi. Yesilin tonlari ve bollugu, clematisler... Hangi birinden bahsetmeli bahcenizin peyzaji mükemmel. Lütfen bol bol resim ekleyin. Bizim gibi bu ise birkac yil önce baslayan bahcivanlarin sizden ögrenecegi cok sey var. Saygilar.

Sevgili ciceksever70,

Teşekkür ederim.
Anladığım kadarı ile siz Graz'da oturuyorsunuz. Oralarda daha neler vardır kimbilir?
Yine de arasıra uğrayın, her zaman değişik brişeyler bulabilrisiniz.

Selamlar, sevgiler

cetasule 05-07-2010 18:04

Sayın Zeki Bey

Bahçeniz Çok ama çok güzel

Sevdiklerinizle birlikte sağlık ve mutluluklar dilerim

ciceksever70 05-07-2010 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 668227)
Sevgili ciceksever70,

Teşekkür ederim.
Anladığım kadarı ile siz Graz'da oturuyorsunuz. Oralarda daha neler vardır kimbilir?
Yine de arasıra uğrayın, her zaman değişik brişeyler bulabilrisiniz.

Selamlar, sevgiler

Haklisiniz Zeki bey buralarda bahcivanlik insanlarin baslica hobisi, halk sporumuz diyorlar. Daginik, bakimsiz bahce göremezsiniz. Oldukca yüksek oranda yagan yagmurlar da dogayi yemyesil tutuyor. Daglik bir ülke olmasindan dolayi bahceler hep yamaclarda bicmek cok zor oluyor ama ugrasiyoruz sevdigimiz icin.
Cennet kösesi bahcenize ugrayacagimdan emin olabilirsiniz. Baktigim resimlerin tadini cikarmak icin tekrar tekrar gezmem gerekecek.

oceanheart 06-07-2010 07:58

Anlayışınıza çok teşekkür ederim Zeki Bey,

Bende sanırım 15 çeşitin üzerinde eğrelti mevcut bu çeşitlerin çoğu İzmirde, İstanbulda 5-6 çeeşit mevcut ama şu anda İzmirdeyim ve İstanbula dönerken saksıda fazla olanlardan size getireceğim.Özelden adres ve tel numarası verebilirseniz hiç arabadan indirip hırpalamadan direk size de getirebilirim.

saygılar

oceanheart 06-07-2010 07:58

Zeki Bey bahçenizde monarda da göremedim dilerseniz ondan da getirebilirim.

Zeki Yağlı 06-07-2010 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oceanheart (Mesaj 668469)
Anlayışınıza çok teşekkür ederim Zeki Bey,

Bende sanırım 15 çeşitin üzerinde eğrelti mevcut bu çeşitlerin çoğu İzmirde, İstanbulda 5-6 çeeşit mevcut ama şu anda İzmirdeyim ve İstanbula dönerken saksıda fazla olanlardan size getireceğim.Özelden adres ve tel numarası verebilirseniz hiç arabadan indirip hırpalamadan direk size de getirebilirim.

saygılar

Çok teşekkür ederim. Telefonumu özel mesajla gönderdim.

Selamlar

Zeki Yağlı 06-07-2010 10:34

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oceanheart (Mesaj 668470)
Zeki Bey bahçenizde monarda da göremedim dilerseniz ondan da getirebilirim.

Monarda Didyma 'Cambridge Scarlet' im var. Onlar bu haftaki fotoğraflar arasına girecekti:)

Eklenti 158128

Çok teşekkür ederim.

Selamlar

oceanheart 09-07-2010 09:22

Söyledim ya zaten Zeki Bey sizin yanınızda bitkilerden bahsederken ihtiyatlı olmak lazım diye.Eğer beyaz **** koyu mor-bordo arası arkadaşları yoksa monardalarınızın yardımcı olabilirim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025