agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Lilium / Bahçe (Balıkesir-Gönen) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/20954.htm)

seymen66 14-01-2013 23:02

1200 rakımlı yerimde yaklaşık 8 yıllık tohumdan yetişme kaman cevizlerim var(iki senedir mirasdan dolayı bana geçti) yıllardır tohumdan dikilen ceviz kendi orjinini bulmaz bunların aşılanması gerekir dedimse de köydekilere bunu anlatamadım şimdi yer bana geçti ve bunları aşılamayı düşünüyorum. yeni kurduğum ceviz bahçem 500 rakımda ve chandler acaba bu cevizlerimi de chandler aşılayabilirmiyim yoksa yerli cinsmi önerirsiniz

seymen66 14-01-2013 23:04

Birde bu çevizlere yarma vb gibi aşılama yöntemleriylemi çevirmeliyim yoksa göz aşısıylamı tavsiye edersiniz

Lilium 15-01-2013 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seymen66 (Mesaj 1085940)
ceviz bahçem 500 rakımda ve chandler acaba bu cevizlerimi de chandler aşılayabilirmiyim yoksa yerli cinsmi önerirsiniz

Aşılamak istiyorsanız aşılayabilirsiniz, bu sizin tercihiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seymen66 (Mesaj 1085941)
Birde bu çevizlere yarma vb gibi aşılama yöntemleriylemi çevirmeliyim yoksa göz aşısıylamı tavsiye edersiniz

Büyük ağaçlar yarma aşı zor olur kabuk aşıyı öneririm, tutmazlarsa patlayan filizlere ağustosta göz aşısı yaparsın.

seymen66 15-01-2013 17:17

3 Eklenti(ler)
Eklenti 361923

Eklenti 361924

Eklenti 361925

sevgili lilium hazırlıklara başladım. tabana koyulan fırçayı resimdeki fırçalardan fırçaların uzunluğunu 0,5-1 cm bırakıp takmayı düşünüyorum. olabilirmi

seymen66 15-01-2013 17:20

Kazan olarak 2mm galvanizli sacdan büktürüp onu kullanmayı düşünüyorum.resimdeki kazan bana ince ve tabanın da çeşitli delikler olduğu için kullanmayı düşünmüyorum

Lilium 15-01-2013 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seymen66 (Mesaj 1086261)

sevgili lilium hazırlıklara başladım. tabana koyulan fırçayı resimdeki fırçalardan fırçaların uzunluğunu 0,5-1 cm bırakıp takmayı düşünüyorum. olabilirmi

O fırcanın biraz çalışmadan sonra iş görmeyeceğini söyleyebilirim.

Fırçaları tabanamı koyacaksınız, nasıl yapacaksınız sisteminiz nasıl çalışaçak.

seymen66 15-01-2013 21:43

İlham kaynağım sizsiniz. fırçaları bu şekliyle kullanmayı düşünmüyorum boylarını
5 mm kadar düşürüp 2. resimde kazanın yanındaki alt tablaya vidalamak niyetindeyim (sanayi de şöyle bir dolaşıp ne kullanırım diye bakmadım elimin altındaki ilk olabilecek alet olarak dikkatimi çekti) , tablaya kabuklar için kanal açmayı da düşünmüyorum tabla ile kazan arasında 1.5 cm boşluk olacak tablam aşağıya doğru meğilli de olunca kabukların oradan alt kısma geçeceğini düşünüyorum. ilk etap da bunu deneyeceğim. yapım aşamalarını burada paylaşır fikirlerinizi beklerim.

Lilium 18-01-2013 13:35

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eko_ (Mesaj 1085610)
Sayın Lilium cevizlerin budanmasını resim üzerinde işaretlerseniz sevinirim.Selamlar..

Sevgili eko geç cevabımdan dolayı özür dilerim,

Taçlandırmayı 130-150 cm den yapmayı düşünüyorum. demeniz iyi olmuş (tabi bu sizin terciğiniz) zira nasıl bir şekil nasıl bir taçlandırma yapmak istediğiniz sizin kararınızdır, karar vermek ve uygulamak ve bu uygulamaları diğer yıllar takiben uygulamak gerekir Yani bu yıl böyle diğer yıl başka türlü olmaz.

Budamalarda ilk dikkat edeceğiniz şey ana yan dal tercihi Yani önce kalıcı ana yandallarınızı tesbit edip buna göre cıkaracağınız dalları seçmek ne kadar dal cıkaracağınızı tespit etmek, dalları ne kadar kısaltıcağınızı ağacın gelişimine göre karar vermek olacağı için tüm bunları ağaçın başında yapmak en doğrusu resimlerden görebildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım.

Ağaç taç yapılarını tahmini 130cm olarak siyah çizgiyle işaretledim ve buna göre kesilecek kalacak kısaltılacak dalları ve bir sonraki sene kesilecekleri işaretleme çalıştım.

İlk resimde 1 nolu dalı bu yıl hiç ellemiyoruz 2 nolu dalın uçundan az bir şey alıyoruz ve gelecek yıl bu 2 dalı da çıkarıyoruz..

Arka taraftaki ağaçın alt dalları düğme gözlerden oluştuğu için geniş açılı dallar ve çok alçak taç oluşturmuş bunları da kademeli olarak kesebilirsin yani bu yıl ikisini gelecek yıl ikisini şeklinde, seneye keseceklerini dik yarıdan zayıflat.

Eklenti 362480

Bu resimde de taç yapını yüksek istediğin için kalıcı ana yandallarını 1-2-3 şeklinde işaretledim. Birinci yıl ikinci yıl çıkacak dalları ve seneye kesileceklerinde kısaltılacakları da maviyle işaretledim.

Eklenti 362481

Buradada 1 nolu küçük dala hiç dokunmuyoruz, ikinci yıl alınır dediklerimin bir kısmını 3 cü yılda alabilirsin.

Eklenti 362482

Bu fidan yaralanmış bir fidana benziyor, fakat dikine gelişen güzel bir dal, bu dalı lider dal olarak tercih edebilirsiniz, gövdedeki yaraların çok bir zararı olmamış sanırım lider dal güzel gelişmiş, İşaretlediğim birini bu yıl çıkar diğerini zayıflat seneye de onu çıkarırsın.

Eklenti 362483

Not:Ağaç taç yapısı terciğiniz yüksek bir taç yapısı olsa dahi birden yüksek bir taç yapısı oluşturmayınız, kesilecek dalları tespit ediniz bunları zayıflatınız gelişimlerini durdurunuz diğer dallar geliştikten sonra yıllara yayarak daima kademeli olarak yapınız.
Unutmayınız, keseceğiniz dal bırakacağınız daldan daima ince olmalıdır

Üç nolu resimde arka taraftaki üç ayaklı şeyi merak ettim,:) merdiven desem değil nasıl bir icattır o :) yoksa merdivenmi ?

eko_ 18-01-2013 14:03

Sayın LİLİUM verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Ağaçları yüksekten taçlandırma nedenlerimden birisi arazim 20 dekar gibi bir geniş alan olduğu için traktörle daha rahat işlemem için. İkincisi dağlarla çevrili ve domuzlar sürü halinde geziyorlar ve ağaçtaki cevizleri yemek için dalları kırıyorlar.Şu anda tel ile çevirmek için maddi kaynak ayıramıyorum.Budama konusunda harika anlatımlarınızla, fidanlarımın yanına vardığımda ağaçları budarken kuşatmaya alabilirim ve daha güvenle budarım.Çok sağolun.
Resimdeki üç ayak komşumun merdiveni klasik kiraz ağaçları var ,onların budanması ve toplanmasında kullanıyor.Buralarda cambaz veya eşek diyorlar.Selvi ve kavaktan yapmış yani,kendi icadı.
Evimin arka tarafında iki adet 65 yaşlarında ceviz ağacım var araları 2m kadar onlarada baktığımda sanki taçlandırma yüksek yapılmalı gibi geliyor bana.İkisi bütünleşmiş bir ağaç konumunu almış dal yapısıyla,bunlarında resmini göndereceğim.

eko_ 18-01-2013 14:13

Yaşlı ceviz ağaçları

1 Eklenti(ler)
Önde olana yıldırım düşmüş yıllar önce.

eko_ 18-01-2013 14:37

ceviz

1 Eklenti(ler)
Burada yapraklı halleri ile

Lilium 18-01-2013 14:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eko_ (Mesaj 1087478)
Evimin arka tarafında iki adet 65 yaşlarında ceviz ağacım var araları 2m kadar onlarada baktığımda sanki taçlandırma yüksek yapılmalı gibi geliyor bana.

Ama bunların 65 yıllık olduğunu unutmayalım 65 yıllık bir süreç içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı taç yapıları bu kadar yukarılara çekilmiş.
Daha kısa sürelerde de taç yapıları bu seviyelere çekilebilir (10 yıllık olduktan sonra gibi) Ama daha bir kaç yıllık fidanı birden yükseltmemiz doğru değil.

Gördüm sordum bende bir şey öğrendim ve daha soracağım. :)

Ben böyle merdiven hiç görmemiştim :( Sanırım sabit ve katlanmıyor,Kullanışlığı hoşuma gitti de, peki taşıması zor olmuyor mu? Kavaktan yapılması hafif olur ama bu şekilde taşımak sorun olur gibime geldi.

rise_com 18-01-2013 14:52

Kesinlikle katlanır haline göre bu hali ile taşımak zor olacaktır. Ağaçların dallarına takılacak, zor hareket ettirilecek gibi görünüyor

Lilium 18-01-2013 16:05

2 Eklenti(ler)
Bir şeye biraz daha değineyim, hani bazı söylemlerimizde geniş açılı dal deriz, işte bu resimdeki alt dallar geniş açılı dallar, boyunlu gözlerden değilde düğme gözlerden uyanan gelişen dallar, buradaki resimde bu dallar alçaktan taçlanmış.
Daha yukarılarda böyle geniş açılı dallar oluşturmak istiyorsanız dal oluşturmak istediğiniz yerdeki boyunlu gözleri koparınız ya da kesiniz, düğme gözler uyanıp geniş açılı dallarınız oluşacak.

Eklenti 362505

Örneğin şu fidanda geniş açılı dal uygulaması yapılabilir buradaki gözlerin boyunlu gözleri kesilerek düğme gözler uyandırılarak kalıcı geniş açılı yan dal oluşturabilirsiniz..

Eklenti 362510

eko_ 19-01-2013 12:43

Sayın Lilium yazdıklarınıza ve budama resimlerine tamamen katılıyorum.Anlatımlarınız çok harika.350 adet ağacın budaması sadece hafta sonuna kalınca biraz zorlanıyorum.Budama konusunda yardım edecek kimse olmayınca ağır aksak gidiyoruz.Alınmaması gereken bir dalı bilmeyen alınca telafisi mümkün olmayan durumlar ortaya çıkıyor.
Üç ayak merdivenin taşınması ve ağaca yanaştırılması zor oluyor fakat, komşu pek masraf etmek istemeyince öyle idare ediyor.
Hoşça kalın..

mitat10 21-01-2013 20:02

hasat merdiveni

2 Eklenti(ler)
Bu da benim geliştirdiğim merdiven.Hasat zamanı elimiz,ayağımız.Dalların arasına rahatca girebiliyor ve taşıması çok kolay.Eklenti 363338Eklenti 363339

Safranlı 22-01-2013 08:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 1088993)
Bu da benim geliştirdiğim merdiven.Hasat zamanı elimiz,ayağımız.Dalların arasına rahatca girebiliyor ve taşıması çok kolay.Eklenti 363338Eklenti 363339

bahçeniz çok güzel görünüyor
cevizlerin çeşidi nedir acaba

Lilium 22-01-2013 11:54

Sayın mitat10, bahçeniz güzel, epey budanması gereken dallar var gibi, sizde benim gibi bazılarını kıyamayıp kesememişsiniz, alçaktan taçlandırma yapmışsınız.

Alçaktan taçlandırmanın faydaları olduğu gibi zararları da var, hasatta rahat edersin kültürel mücadelede zahmet çekersin.

Merdiveniniz güzel fakat tekerlek takınca dört ayak gibi olmuş taşıma zahmeti yok çekerek taşıyorsunuz herhalde, peki dört ayak olunca denge kurmada dengesizlik olmuyor mu?

Budamada merdiven kullanmak baya bir zor oluyor ben geçen yıl arkadaşımdan aldığım yüksek dal budama makasıyla çok rahat ettim en kısa zamanda bende almayı düşünüyorum çok rahat.

Hasat merdivensiz olmuyor, işin kolayını aylaza sor demişler, o nedenle şöyle gezer bir merdiven olsa iyi olur derim, merdiven in çık merdiven taşı baya bir zor oluyor bahçem büyük olsa şöyle hidrolikli gezer bir şey düşüneceğim.

mitat10 22-01-2013 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1089279)
Sayın mitat10, bahçeniz güzel, epey budanması gereken dallar var gibi, sizde benim gibi bazılarını kıyamayıp kesememişsiniz, alçaktan taçlandırma yapmışsınız.

Alçaktan taçlandırmanın faydaları olduğu gibi zararları da var, hasatta rahat edersin kültürel mücadelede zahmet çekersin.

.

Evet abi bundan on sene öncesi ceviz hakkında,ne bu kadar bilgi vardı ne de merak.Dediğin gibi bizde kıyamamaktan çok bilgisizlikten bu şekli aldılar.Bu şekil taçlandırmanın her yönden çok zararı oluyor.Arkadaşlarada bu şekil taçlandırma yapmalarını hiç tavsiye etmem.Bizim cevizler yerli çeşit ama bizde her sene 15-20 ağaç aşılayarak hem yeniden doruk dallı lider sistem şekil veriyoruz hemde yavaş yavaş yabancı çeşite dönüyoruz.

Merdivene gelince ,imkanlar dahilinde ancak bu kadar oluyor.Denge sorunu yok.Tekerlek olmayan iki ayağın ucunda ince,ucu sivri 15cm çubuk demir kaynaklı siz yukarı çıkarken onlar toprağa saplanıyor ve hiç kımıldamıyor.

Çamtepe 22-01-2013 13:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 1089303)
Evet abi bundan on sene öncesi ceviz hakkında,ne bu kadar bilgi vardı ne de merak.Dediğin gibi bizde kıyamamaktan çok bilgisizlikten bu şekli aldılar.Bu şekil taçlandırmanın her yönden çok zararı oluyor.Arkadaşlarada bu şekil taçlandırma yapmalarını hiç tavsiye etmem.Bizim cevizler yerli çeşit ama bizde her sene 15-20 ağaç aşılayarak hem yeniden doruk dallı lider sistem şekil veriyoruz hemde yavaş yavaş yabancı çeşite dönüyoruz.

Ayrıca, eğer bahçeniz yabani hayvanlara karşı korumasızsa ceviz olsun, başka meyve ağacı olsun, alçaktan taçlandırdığınızda domuz gibi hayvanların saldırısına zemin hazırlamış oluyorsunuz. Sn. Lilium'un dediği gibi bir tercih meselesi, ama yeni bahçe kuran arkadaşların kendi koşullarına göre göze almaları gereken bir konu.

Saygılar.

Ç.

Lilium 22-01-2013 13:45

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 1089303)
Evet abi bundan on sene öncesi ceviz hakkında,ne bu kadar bilgi vardı ne de merak.Dediğin gibi bizde kıyamamaktan çok bilgisizlikten bu şekli aldılar..

Ama yinede yavaş yavaş taç yapılarını düzeltebilirsin,

Görebildiğim kadarıyla işaretlemeye çalıştım, bu gibi dalları yıllara yayarak birer birer alabilir biraz daha düzgün ve yüksek taç yapısı oluşturabilirsin

Eklenti 363458

Eklenti 363459

İçleri de çok sık gibi, içlerinden de üst üste gelen güneş almasına engel olan ince dallar çıkarılması gerekir, uzayıp giden dalları da kısaltırsan iyi olur.

Safranlı 22-01-2013 16:39

[QUOTE=mitat10;1089303]Evet abi bundan on sene öncesi ceviz hakkında,ne bu kadar bilgi vardı ne de merak. yavaş yavaş yabancı çeşite dönüyoruz.

Toprağınız oldukça verimli görünüyor
ağaçlar gayet güçlü
yaklaşık bir ağaçtan ne kadar kazanç sağlayabildiniz
birde fidan aralarınız ne kadar acaba...

seymen66 23-01-2013 21:36

Sayın Lilium takip edebildiğim kadarıyla bunlar yaptığınız 3 ve 4. ceviz soyma makineleriniz . bu konuda bayağı tecrübe sahibi de oldunuz. benim öğrenmek istediğim elektrik motorunun güç ve devir sayısı, birde kazandaki devir sayısını kaç hedeflemeliyiz.(Kasnakları ona göre ayarlamaya çalışıcam) yapmaya çalıştığım makinanın kazan çapı 50 cm kazan yüksekliğini de 50 cm düşünüyorum (1 tabaka sacdan bütün malzemeleri çıkartabilmek için)

Lilium 24-01-2013 00:36

50 cm cap ve 50 cm yükseklik net bir kullanım alanıysa kazan yaklaşık olarak 40 kg soyulmamış ceviz alır, bir beygir motor işinizi rahatlıkla görür, devir sayısı ceviz cinslerine göre değişir, bu bilecik şebin gibi cinslerde daha düşük devirli olması gerektiriyor, bu soyma süresinin uzamasına da neden oluyor.
Devir ölçümü deneysel olarak denenmiş en iyi radıman en kısa sürede soyma hızı ve (Zahiyat vermeden) ceşitli denemelerden sonra deneysel olarak en uygun devir tesbit edildikten sonra devir hasapları yapma gereği görmedim, en kısa sürede soyma ve kırmadan soyacağı deviri bulabilmek en doğru devir.

Lilium 06-02-2013 23:13

Şubatta böyle havalar hayra elamet değil, iklimlerde büyük değişiklikler var, bugün samsundan bir arkadaş aradı abi havalar 20 derecelerde ne olacak böyle diye, hani derler ya kelin merhemi olsa başına sürer bizimkide o hesap.

Havaların bir hafta daha böyle gitmesi halinde ağaçları uyandırır bir don her şeyi bitirir.

Bordo bulamacını genelde martta atarım, henüz erken fakat havaların nasıl olacağını bilemediğim için bir şey diyemiyorum, Ama her ihtimale karşı atılabilir zararı olmaz.

Güler 07-02-2013 12:06

Sevgili Lilium, pazar günü Manyas'a gelirken Yalova civarında ısı 19, Bursa Karacabey arasında 24° yi gösteriyordu. Manyas'a akşam 18.00 de geldiğimizde de ısı 17 di.

Biz de şaşırdık ne yapacağız, budamaya erken girişeceğiz gibi görünüyor.

Lilium 07-02-2013 16:34

Alıntı:

Sevgili Lilium, pazar günü Manyas'a gelirken
Manyasa gelirsin de gönene gelmezsin sana küstüm :mad: Şaka şaka :D

(Eteğinde sigara dumanından nasibini alıyor bilesin)

Güler abla mart onbeşten önce elime makas almamaya yeminliyim fakat havaların böyle gitmesi durumunda tarih değişecek gibi,

Nasıl haraket edeceğimi hava koşulları tayin edecek, biraz daha bekleyip göreceğiz, yarım saat önce hava soğudu yağış başladı arkadan kar gelirmi gelir bilemiyorum, daha önce dediğim gibi merhemim olsa başıma süreceğim,( Kelde değilim ama)
:)
Ama ben yinede acele etmemeyi düşünüyorum.

bademceviz 07-02-2013 17:04

Sn.Lilium,
e-postanız için teşekkürler..Yanıt gönderdim ama sizi çevrimiçi görünce buradanda temas kurmak istedim.Gerçekten çok kıymetli bir yanıttı yalnız kokunun kimyası ve uygulaması ile ilgili bilgide alabilirsem minnettar kalırım.Saygılarımla

Halil Önen 08-02-2013 00:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musculus (Mesaj 1097961)
Abi bordo bulamacı zamanı geliyormu. 6.2.2013 de Balıkesirde hava sıcaklığı 24 dereceydi. Erken açacak sanırsam ağaçlar bu sene. Hadi hayırlısı.

Bence bu sıralar bordo bulamacı atarsanız iyi olur. Bordo bulamacı bitkiyi biraz yavaşlatır ve gözlerin uyanmasını biraz geciktirir...

bozy 23-02-2013 01:48

Sayın Lillium elinizde fernor varmı biraz bu sene dikmek istiyorum ... 5-10 tane yeter..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025