agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Ayazkentli / Bağ-Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/20881.htm)

ayazkentli 04-08-2010 18:12

2 Eklenti(ler)
Bahçe'de fotoğraf çekerken, baldızımın kızı bir an bile yanımdan ayrılmıyor. Zinyaları çekerken onun pembe şapkası ile pek uyumlu oldular.

ayazkentli 04-08-2010 18:24

1 Eklenti(ler)
Yerde görülen kavun ve kabakları bizzat yumurcak seçti (kabak yemeğine bayılıyor).

ayazkentli 04-08-2010 18:37

1 Eklenti(ler)
Salçalık iri biberler kızarmaya başladı. Bir yandan'da yeşil olanları, bakkaldan aldığım hazır olarak satılan -turşu yap- ile turşu yapmaya başladık. Nerdeyse hiç uğraşmadan, kolayca turşu yapıyoruz.

Gerçi bazı kişiler bu turşu yap'ları, hafif kaldıkları ve turşular çabucak bozulduğu gerekçesi ile pek beğenmiyor ve turşu yapma malzemelerini (tuz, sirke karışımı gibi) yine kendileri yapıyorlar. Aslında, sebzeler taze olduktan sonra çok uzun süre dayanıyor.

ayazkentli 04-08-2010 18:59

2 Eklenti(ler)
Dolmalık patlıcan (ben onlara obez patlıcan diyorum), ve buralar'da kır patlıcan denilen, alaca patlıcan. Bu yıl patlıcanlar'da, bazı sebzeler gibi normal değiller. Oldukça küçükler, yoksa buralarda yetişen patlıcanlar, nerede ise 50-60 cm olurlardı. Bunların ise en büyüğü ancak 15-18 cm arası.

Bu yıl gerçekten, yetişen ürünlerde bir tuhaflık var ve bu sadece bize özgü değil, bir çok bahçevan (sebze yetiştirip, pazarlarda satanlar) aynı şeyden şikayetçi (eşimin 2 eniştesi ve dayısı bahçevandır. Ayrıca müşterim olan bir çok bahçevan var, onlardan duyuyorum). Normal olması gereken sebzeler küçük ve az, küçük ve az olması gereken sebzeler ise büyük ve çok bol miktarda imiş.

Benzer olayları evde'ki bahçemde'de gözlemliyorum ve daha önce forumun bir kaç yerine yazmıştım, bu tuhaflığı. Bu yıl gerçekten ilginç geçiyor.

acemifüsun 04-08-2010 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 679929)
Yerde görülen kavun ve kabakları bizzat yumurcak seçti (kabak yemeğine bayılıyor).

Çok şeker, Allah bağışlasın:)

kalambaklı 05-08-2010 14:35

Ufaklığı benim için öpermisin sevgili arkadaşım, bu arada bahçen de muhteşem doğrusu.

ayazkentli 06-08-2010 10:51

Teşekür ederim füsun hanım. Bazen bilgiçlikleri ile insanı yıldırıyorlar (bitmek bilmez soruları ile) ama, günümüz çocukları, gerçekten çok şekerler.

Mustafa ağbiciğim sağolasın. Bu akşam ufaklığı sizin için öperim.

Ufaklık bahçenin demirbaşı vaziyetin'de. Annesi çalıştığı için (kuaför) kayınpeder ve valide bakıyorlar. Onlar'da tüm günlerini bu bahçe'de geçirdiklerinden, yumurcak'ta akşama kadar bahçe'de fink atıyor. Hep beraber, ufaklığa bitki-doğa sevdası aşılıyoruz.

ayazkentli 06-10-2010 14:55

1 Eklenti(ler)
Yoğunluk nedeni ile bahçeye bir süre gidememiştim, dün sabah ilk işim bahçe'ye gitmek oldu.

Ekim ayına geldiğimiz için, fidanlar yapraklarını dökmeye, en azından sararmaya başlamışlardır diye düşünüyordum ama, hala yemyeşiller. Sanırım bu hafta sonu hava 16-17 derece civarına düşünce biraz dumura uğrayacaklardır!

Ayrıca bu gün gazetelerde -Avrupa son bin yılın en sert kışını geçirecek- haberlerini okuyunca, fidanlar için biraz tedirgin oldum açıkçası. Bilimadamlarının her mevsim için (Yaz ve Kış) yaptıkları bu öngörüler, son yıllar'da hep gerçekleşiyor. Umarım ülkemizi fazla etkilemez.

İlk fotoğraf'ta çelik'ten köklendirdiğim ve kayınpederime verdiğim siyah incirlerden biri var. Oldukça gelişti ve 5-6 tane meyve verdi.

Bir fidan'da bu nisan ayın'da bardacık inciri yapmıştım ama, kayınpeder onu çok kenara diktiğinden, büyüyen otları biçerken dalgınlıkla onu'da biçmiş. Umarım seneye tekrar filizlenir.

İncirin dibine ektiğim kadife çiçekleri'de bol bol çiçek veriyor.

ayazkentli 06-10-2010 14:59

1 Eklenti(ler)
Boy boy ve farklı bal kabakların'dan 3 tanesini eve getirdim.

ayazkentli 06-10-2010 15:17

2 Eklenti(ler)
En son gittiğim'de bu armutların boyu, arkalarında'ki patlıcanlar kadardı ama şimdi, birisinin bir sürgünü, diğerinin iki sürgünü çok uzamış.

ayazkentli 06-10-2010 15:28

1 Eklenti(ler)
Bergama civarında zeytinlerde'ki verimin ne kadar düşük olduğunu bu fotoğraf çok net gösteriyor. Bu zeytin bizim bahçenin hemen altında'ki akrabamızın zeytin'i. Geçen yıl ve bir önce'ki yıl, bu ağaç zeytinden yıkılıyordu, bu yıl ise çok az var (Zeytin bir yıl çok olur, ertesi yıl az olur denir ama, o farklı bir olay. Bu yıl'ki ise kurt zararlısı neden gösteriliyor).

ayazkentli 06-10-2010 15:31

1 Eklenti(ler)
Külubemizin yanında'ki büyük siyah incir ağacının meyveleri.

ayazkentli 06-10-2010 15:45

1 Eklenti(ler)
Bunlar'da -hırsız almaz- denilen kavunlar. Yalnız bu kavunların meyveleri bizim bahçe'de ama, kök'ü, yan tarafımızda'ki akrabamız olan (eşimin teyzesi) bahçedey'di.

Zaten alt taraf, her iki yan taraf ve üst tarafımızda'ki bahçelerin sahiplerinin hepsi birbirlerine akraba (Hala çocukları, kardeş ve yeğen'lik gibi aile bağları var).

Bu kavunlar görünüş olarak pek bir şeye benzemiyor ama, çok lezzetliler.

ayazkentli 06-10-2010 15:58

2 Eklenti(ler)
Burası'da bahçemizin 70-80 metre kadar alt tarafından geçen, meşhur Bakırçay nehri.

Maalesef nehir demeye bin şahit ister. Bergama, Kınık ve Soma gibi ilçelerin ve bunların köylerinin atıkları yıllardır bu nehrimize döküldüğünden ve ayrıca Soma'da çıkarılan kömürlerin yıkama su'yu bu nehire akıtıldığın'dan simsiyah, çamur halinde. Arıtma tesisleri birer birer yapılmaya başladı ama, kimbilir kaç yıl sonra düzelir. Temizlenmesi biraz zor. Tabii atıklar sadece bu nehir'de kalmıyor, nehir vasıtası ile doğru Çandarlı denizine gidiyor.

Fatoş 06-10-2010 16:13

Ne kadar üzücü bahçenin yanından Bakırçay nehri geçiyor ama faydalanınmıyor, inşallah bundan sonra arıtma tesislerini düzgün kullanırlar da zaman içerisinde nehir temizlenir.
Kışa girmeden fidanların dibine gübre koyulsa acaba bir faydası olur mu? Ben de meyva fidanlarının altına gübre koymayı düşünüyorum. Acaba ne yapsak?

ayazkentli 06-10-2010 16:25

Ben soğuk'tan korumak için, saman'dan malç yapmayı düşünüyorum fatoş abla. Bu günler'de bunu araştıracağım.

Bakırçay'dan (en azından bizim olduğumuz bölgede'ki bahçelerin) su kullanmasına gerek kalmıyor. Çünki, barajın kaneletleri ve tarlalar'da artezyenlerin olması sayesin'de, pek Bakırçay'ın su'yu tercih edilmiyor.

ayazkentli 11-10-2010 17:04

1 Eklenti(ler)
Bu fotoğraf ise, ülkemizin bir çok yerinde yaşanan, ortak bir sorunu gösteriyor.

Sorun şu:

1). Tarım yönünden verimli ova'ların-arazilerin, şehirleşme ve sanayileşme yolu ile yok edilmesi.
2). Olası büyük bir deprem'de, bu yerleşim yerlerinin yıkılması sonucu oluşacak olan, can ve mal kaybı. Ekonomi'nin çökmesi (marmara depremin'de yaşadık).

Fotoğrafta'ki bu evler, Bergama'nın bu bölümde'ki son mahallesinden çıktıktan sonra başlayan, verimli tarlaların içine yapılan evler.Yani, tarım ve hayvancılık yapılmaya müsait yerler, yavaş yavaş şehirleşiyor.


Aslına bakarsanız şu anda benim oturduğum ev'de dahil olmak üzere (şehir merkezin'de sayılır) bir çok mahalle, eskiden (40-50- yıl öncesine kadar) çiftçilik yapılan tarım alanlarını işgal etmiş durum'da.

2 yıl kadar önce, Art televizyonuna konuk olan Prof. Dr. İlyas Yılmazer, yukarıda yazdığım 2 madde hakkında uzun uzun konuşmuş ve bu konular hakkında detaylı bilgiler vermişti.

Hoca özetle şunları söylemişti:

Küresel sermaye uzun yıllardır ülkemizde, sistematik olarak şehir merkezlerini ova'lara doğru genişletme, projesi yürütüyor. Gelen iktidarları bu yönde karar almaları yönünde zorluyor. Bunun neticesinde, ülkemizin bir çok verimli alanı şehirleşmiş ve sanayileşmiştir.

İzmir'de, Bornova, Balçova, Aydın'da incirliova, marmara'da'ki Yalova, Dilova'sı gibi, eskiden ova olan yerlerin nasıl birer ilçeye ve şehirciklere dönüştürüldüğünü, yine eskiden ova olan, Sakarya-Kocaeli ve daha bir çok ilde'ki tarım alanlarının, nasıl birer sanayileşme bölgeleri yapılarak, ovaların ve dolayısı ile tarım yapılan alanların azaltılması yüzünden, tarım ve hayvancılığın biteceğini ve küresel emperyallere bağımlı hale geldiğimizin ve geleceğimizin örneklerini vermişti.

Bunun ULUSAL GÜVENLİK SORUNU olduğunun altını çizmişti'ki (daha o zamanlar, ANGUS ineklerini ithal etmemiştik), İlyas hoca'nın ne kadar haklı olduğu, yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Uzaylı 02-12-2010 23:45

Sayın ayazkentli; Bahçenizi keyifle gezdim. İnşallah biz de, böyle güzel ürünler elde ederiz. Başarılarınızın devamını dilerim.

ayazkentli 13-12-2010 15:28

4 Eklenti(ler)
Sn. uzaylı, teşekür ederim. Hiç şüpheniz olmasın, sizin'de böyle verimli, bol ürünleriniz olacak. Birbirine yakın iklime sahip yerler'de yaşıyoruz. Su olduktan ve biraz'da çalıştıktan sonra, her şey olur.

EV BAHÇESİ:
------------
Bu fotoğraflar evde'ki bahçemden.

Dün akşama kadar yemyeşil olan vapur dumanları, canna ve dahlia'lar, bu sabah feci halde idiydiler. Dün gece'ki soğuk fena hırpalamış.

Yalnız, soğuk'lar şebboy'a çok iyi geldi. Havalar biraz soğumaya başlayınca (son 2 haftadan beri) birden bire gürleşip, büyüdüler (soğukların şebboy'a iyi geldiği konusunda, arkadaşlarımız gece ve füsun hanım haklı imiş).

Zinya'lar şimdilik direniyor ama öğle saatlerin'de biraz kar yağdı, her halde onlara'da bu akşam itibarı ile, bahar'a kadar veda edeceğiz. Gerçi şu saatler'de hava yağmura döndü ama, yine'de soğuk bir hava var.

Her şey zamanın'da yerli yerine oturuyor.

ayazkentli 14-12-2010 15:32

4 Eklenti(ler)
Burada'ki fotoğraflar'da, evimin önünde'ki yaya kaldırımın'da bulunan 2 ağacın dip kısmı.

Kaldırımlar bu yaz yeni yapıldı. Bende bir önce'ki ay (ekim) ağaçların dibini, evde yetişen vapur dumanı, aynı sefa ve kadife çiçeği ile çiçeklendirdim (bağ ve evin bahçesi kesmez oldu, kaldırım peysajına başladım)!!

Öncelikle, ağacın dibinde'ki kum'u boşaltıp, yerine bağ'dan getirdiğim toprak ile doldurdum. Çiçekleri diktim ve sokak köpekleri eşelemesin diye, toprağın yüzeyini taş'lar ile kapladım.

Aynı sefa'lar ve vapur dumanları çok güzel açmaya başladılar. Ta'ki evvel'ki gün soğuklar gelene kadar. Gerçi bizim ilçe'de, aynı sefa'lar ve kadife çiçeği, bütün kış boyunca çiçekli duruyorlar. İzmirin en kuzeyin'de olmamıza rağmen, güneyde'ki Selçuk ile aynı sıcaklık değerlerini yaşıyoruz. İzmir'in merkez ilçelerinden bile, hep 2-3 derece yüksek ısı oluyor.

Çok soğuk günler'de, aynı sefa ve kadife'ler ölüyor gibi oluyorlar ama, hava biraz normal'e dönünce, hemen canlanıp, çiçekleniyorlar.

ayazkentli 14-12-2010 15:48

2 Eklenti(ler)
Aynı sefa'lar için esas tehdit, çiçeklendiklerin'de başlıyor!

Evin önünden geçen'ler (özellikle bayan'lar) çiçekleri hemen kopartıyorlar. Kendi evlerine tohumlarını ekmek için alıyorlar'mış (komşum söyledi). Bir kaç defa komşum'a söyleyip, çiçekleri almışlar. Ben'de bütün yaz boyunca bol miktar'da tohum aldığım için, bir kutu tohumu komşuma bıraktım. İsteyen olursa, çiçekler yerine tohumları verecek.

Fatoş 15-12-2010 13:09

Sevgili Atilla herkes senin gibi düşünse değil çiçek koparmak kendileri de oraya çiçek ekip katkıda bulunurdu. Yolda yürürken rengarenk çiçeklerin yanından geçmek çok güzel, önce bunu hissetmeleri lazım. Ellerine sağlık.

ayazkentli 18-12-2010 16:16

3 Eklenti(ler)
Çiçekleri alanlar, bu çiçeklerin tohumları henüz yaş olduğun'dan, çimlendirebiliyorlar'mı bilmem Fatoş abla. Umarım boşuna kopartmıyorlar'dır. Ben pek zannetmiyorum çimleneceklerini.


EV BAHÇESİ.
------------
Geçen hafta'ki soğuklar, yaz mevsimi boyunca yan yana duran pembe ve beyaz renkli zinyaların yaşamına nokta koydu.

Yalnız, bu iki çeşit zinya'nın melezlemesi olduğunu düşündüğüm, son dönemler'de filizlenen ve rengi pembe-beyaz olan genç zinya, soğuklara karşı koymayı başardı. (şebboy'un arkasında, duvar dibinde olan küçük zinya).

Bu genç zinya'yı, bu sabah yerinden söküp saksıya diktim.

Nasılsa bir daha ki soğuklarda, büyük ihtimal o'da ölecek. Bu nedenle kış'ı kuytuda geçirmesini deneyeceğim. Gerçi pek ümidim yok.

epsody 19-12-2010 21:26

Kompost severlere paylaşımlarım.
 
Sevgili ayazkentli, size toprak yapınızda organik zenginlikler sağlıyacak bilgiler sağlamak için buradan takip edebilirsiniz.

Ayrıca bahçemi dolaşarak beni onurlandırdınız, ilettiğiniz surularınzın cevabı burda.

ayazkentli 21-12-2010 12:08

1 Eklenti(ler)
Bu sabah, dahlia yumrularını çıkardım.

Bu sezon başı ektiğim toplam 8 yumru'dan, 4 tanesi filizlenip çiçeklenmişti. Yumruları söktüğüm'de, açıkçası çok şaşırdım. Toplam 82 tane olmuşlar.

ayazkentli 21-12-2010 12:16

1 Eklenti(ler)
Hulusi bey ve hocam100, dahlia bölümün'de bunların yavruladıklarını yazmışlardı ama, bu kadar çok olabileceklerini tahmin etmemiştim.

Çıkarttıktan sonra, süzgülü leğende güzelce yıkayıp, topraklarını temizledim. Akşam koli içinde kum'un içine koyup, mart ayına kadar saklayacağım. Yavruların bazıları çok küçük ama, en az 40 tane kadarı sezon başında ektiğim yumruların boyunda.

Yücel Canpolat 21-12-2010 12:19

Sayın Ayazkentli ellerinize sağlık seneye bizlere daha güzel renkler vereceklerinden hiç kuşkum yok nasıl olsa yerleri sıcak olacak bahara kadar:)

ayazkentli 21-12-2010 14:51

3 Eklenti(ler)
Teşekür ederim yücel bey.

Benim dahlia'ların hepsi, beyaz renkli ve küçük çiçeği olan tür'den. Yumruların hepsini boydan boya duvar diplerine ekmeği planlıyorum. Bu nedenle, 1 saat önce eve gidip (ev ile işyerim arası 1 dakika'lık mesafe'de) 3 yıl önce duvar diplerine çelik'ten üretip, diktiğim gül'leri söküp dahlia'lara yer açtım.

Bu gülleri annemin bahçesin'den çelik alarak üretmiştim. Burada'ki üyelerden öğrendiğim -tutan gülleri ilk 2 yıl yerinden sökmeyin, daha sonra yer değiştirin- şeklinde'ki bilgilere göre hareket ediyorum. Artık yer değiştirmelerinin zamanı geldi.

İlk önce sarı gül'ü söküp, pembe gül'ün yan tarafına diktim. Bu yıl 3.cü yılları ama, çok fazla büyümediler. Genellikle hemen hepsi bu boyda'lar ve hepsi bu yıl çiçek verdiler.

ayazkentli 21-12-2010 14:54

Bahçede'ki otları kompost yapacağım için çapalayıp, temizlemiyorum. Biraz daha büyümeleri bekleyip sonra kompost variline atacağım.

ayazkentli 21-12-2010 15:09

2 Eklenti(ler)
Dahlia'ları sökünce, az ilerisinde'ki canna'yı da söküp, 2 değişik yere ekip, kaya bahçemsi bir yer yapmayı planlıyorum.

Canna'yı da yumurta büyüklüğün'de bir tane olarak, 3 yıl önce gül'ler ile aynı günler'de ekmiştim. 3 yıldan beri kimbilir canna'nın yumruları ne kadar çoğalmıştır.

(onları hiç sökmedim, en az 2 kış'ı hep aynı yerlerin'de geçirdiler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025