![]() |
Sevgili Atilla allah nazardan saklasın, bağ da ne ektinizse tutmuş, organik olacağı için ürünleriniz çok lezzetli olacak. Hele kabak çiçeği ile dolma pek güzel olur.
Evvelki hafta cumartesi günü Kozak'tan çağırdılar,öğleye doğru apartopar yola çıktık. Bergama'ya 1,5 gibi vardık, canım çığırtma istedi, bir yerde yedik. İnanki çok özlemişim.Yaylaya vardığımızda yağmur yağıyordu,yağmur da ağaçların arasında dolaşırken bir güzel ıslandık ama çok güzeldi. Benim yeğen Mustafa ile tanışıyormuşunuz. |
Fatma ablacığım, yeğeniniz mustafa ile 4-5 yıldan beri tanışıyoruz. Geçenlerde iş yerime geldiğin'de, o'na kozak gezimizden bahsetmiştim, o sohbet'te akraba olduğunuzu öğrenmiştim. Muhtarlıkta görevli olduğu için, Mustafa ile ay'da en az bir kez muhakkak görüşüyoruz.
2 günden beri, bir işyerime, bir kermeste'ki panellere koşturup durduğumdan, fırsatını bulup çığırtma yemeğinin tarifini verememiştim. Aslında, forum'un -mutfak- bölümün'e ya'da -el ile yemekten vazgeçemediklerimiz- bölümüne'mi yazsam diye, biraz kararsız kalınca buraya yazmaya karar verdim. Bazı tv kanalları, Bergama-Çandarlı-Dikili-Ayvalık'a, tv programı yapmaya geldiklerin'de ve'ya gazetelerin'de -gezi- yazıları yazmak için gelen, özellikle gurme gazetecilerin ziyaretlerinden sonra, köşelerinde sıkça tanıttığı bu yemek için genellikle -görüntü olarak şakşuka'ya benziyor ama tadı çok farklı- diye bahsettiklerini, izlemiş ya'da okumuş olanlar vardır. Benim gibi, patlıcan ile yapılan hiç bir yemeği, böreği sevmeyen ve yemeğen birine dahi, patlıcanı sevdirmiş yegane yemek olan ve patlıcan-biber-domates-sarımsak dörtlüsü ile hazırlanan bir YAZ yemeğidir, çığırtma. |
4 Eklenti(ler)
Öncelikle, lezzetli olmasını sağlayan en temel aşamalarından biri, bazı yemekler'de olduğu gibi -odun ateşin'de- pişmesidir. Yaz aylarında kendi yetiştirdiğimiz sebzelerle dahi olsa, tüpgaz ve'ya fırında pişirince lezzetli olmuyor (bazı yemek türleri, ateş ile nasıl bir kimyasal ilişki içinde ise artık, bu'da o türlerden biri!!!).
Bir yandan ateşimiz yanarken, patlıcanları -alaca- kalacak şekilde, kabuklarının bazı yerlerini soyuyoruz. Biberleri uzunlamasına ikiye kesip, patlıcanlar ile beraber, biraz zeytinyağı ilave edip, hafif şekilde kızartıyoruz. not: Son fotoğraf'ı çekerken, makinayı biraz fazla yaklaştırmışım galiba, tavanın kapağını birden kaldırınca, objektifin önünü buhar kaplamış. Ben'de sonradan farkettim. |
4 Eklenti(ler)
Kızartma işlemi bitince, kabukları soyulup, küp küp doğranan domatesleri ve 4-5 diş sarımsağı ve tuzunu ilave edip, tavanın kapağını kapatıp, yavaş yavaş pişmeye bırakıyoruz.
Sarımsağın dişlerini doğramadan, bütün halinde tavanın değişik yerlerine koymak, çok daha güzel bir aroma katıyor. Bizim yanımızda kuru sarımsak olmadığı için, taze sarımsağı mecburen doğramak zorunda kaldık. Ayrıca bu çığırtma yemeğini eğer bulabilir ya'da yapabilirseniz, ekşi mayalı köy ekmeği ile yemek çok daha lezzetli olmasını sağlıyor. Özellikle köy fırını olan arkadaşlarımız, özellikle denesinler. Eklediğim ekmek fotoğrafı geçen yıldan kalma. Sadece örnek olarak ekledim. Hazır ocak yanmışken, yemeğin üzerine çay demleyip -ocak çayı- içmek, ayrı bir lezzet. |
4 Eklenti(ler)
Bu ağaç'ta yıllar önce dikilen siyah incir. Aslında çok büyük idi ama, kulübemizi bu incir ve sarı erik'in altına yaptığımız için (güneş'ten korumak amacı ile) kulübe tarafına doğru olan bölümünü budamak zorunda kaldık.
Kulübemizin içine, kilim, divanları, kap-kacak dolabı ve mini buzdolabını yerleştirince, kullanışlı bir kır kulübesine sahip olduk. |
1 Eklenti(ler)
Dün akşam üzeri bahçemize gittiğim'de ilk olarak, papaz eriklerine baktım. Biri artık tamamen kurumuş durumday'dı.
Bu fotoğrafta'ki ise, sanki kurtardı gibi. Yine'de her ihtimale karşı alt tarafında'ki filizleri kopartmıyoruz. Olur'da üst kısımdakiler kurursa, altta'ki sürgünlerin hemen üzerinden, gövdeyi kesip, alttan gelenler ile şansımızı deneyeceğiz. |
Atilla'cığım ellerinize sağlık, orada olmak vardı o güzel yemeğin tadına bakmak için.Sevgili ailenle o güzel bahçenizde mutlu sağlık içinde yaşayın.
|
4 Eklenti(ler)
Teşekür ederim fatoş ablacığım.
Dün akşam üzeri yine bahçemizdeydik. Gece 23.30 kadar, püfür püfür esen, serin bir hava'da bahçenin tadını çıkardık. Ağaçlarımızın biri hariç hepsi, gayet sağlıklı büyüyorlar. Diğerlerine göre, daha iyi gelişen ağaçlarımız şimdilik şeftali ve armut. Papaz eriğimizin biri kurumaktan tamamen kurtuldu. Sanayi camimizde'ki, sarı lop incir ağacından 8 adet sürgünü tüplere alıp, köklenmeye bıraktım. En azından 2-3 tanesi tutacaktır. Tutanları'da bahçeye ekeceğim. Sebzelerimiz'den patlıcan, acur, domates ve biberler olgunlaştı ve ilk hasadı yaptık. Bahçenin ilk hali ile şimdi'ki arasında çok belirgin bir fark oluştu. fotoğraflar: ---------- 1). şeftali. 2). kiraz. 3). ayva. 4). armut. |
5 Eklenti(ler)
Mısırlar, her zaman'ki gibi aldı başını gitti. 2 hafta sonra mısır közlemeye başlarız. Ayrıca karşıda'ki sindel bayırı'nın yüzeyi, bu yaz bol yağmurlu geçmesi nedeniyle, hala yemyeşil.
|
Sevgili ayazkentli sizin ve ailenizin ellerine sağlık:) Bol ,bereketli ürünler görün, sağlık ve huzurla yiyin:)
|
Sevgili Atilla'cığım, 1.5 ayda maşallah bahçeye ektiklerinizden ürün almaya başlamışsınız,oranın toprakları bereketli, birde sizin ve ailenizin emek ve sevgisiyle bereketli tadı nefis ürünler alacaksınız. Füsun arkadaşımızın dediği gibi sağlık ve huzurla yiyin.
|
Köz de pişmiş darıya da bayılırım ,afiyet olsun :)
|
1 Eklenti(ler)
Füsun hanım, iyi dilekleriniz için, çok teşekür ederim.
20 gün öncesine kadar özellikle sebzeler, beklediğimiz oran'da gelişmemişlerdi ama, havalar (özellikle gece) sıcak gitmeye başladığınca, birden bire gelişip, olgunlaşmaya başladılar. Tam zamanı'na yetiştiler. Nurcan hanım, közlenmiş darı'yı, hiç köz'de yapılıp demlenen, hafif is kokulu çay ile denediniz'mi bilmem ama, bu ikili müthiş bir lezzet oluşturuyor. Fatoş ablacığım, müsait olduğunuz bir pazar günü, bu güzelliklerin hep birlik'te tadına bakarız umarım. Planlayabilirseniz, Urla dolaylarına telefon etmeyi unutmayın. Mustafa ağbi olmadan, boğazımızdan geçmez. Kapımız dostlara her zaman açık. Bahçe'den ilk koparttığım domates. Domates'i böyle bütün halinde, yuvarlak olarak dilimleyip yemeği seviyorum. Neden'dir bilmem, bu şekilde dilimlemek sanki aromasını daha fazla hissetmemi sağlıyor ya'da bana öyle geliyor. Küp küp doğrayınca aynı aroma'yı bir türlü alamıyorum. |
Şimdi orada olacaksın, kuzina' yı yakacaksın ve üzerinde bir güzel güveç pişireceksin, bir de sirkeli marul salatası yapacaksın yanına da bir bardak su koyacaksın.:p
Eline sağlık Atilla kardeşim, beni imrendirdin doğrusu.:) |
Emek işte böyle birşey, her şey harika olmuş. Toprak ana o kadar cömert ki siz bir veriyorsunuz o bin. Keşke İnsanoğlu, bu çömertlik karşısında bu kadar müsrif olmasaydı.
Emeğinize, yüreğinize sağlık |
İnşallah,Atilla'cığım,o güzel bahçenizde bir gün geçirmeyi isteriz ,Mustafa beyin dediği gibi o kuzinede pişen her şey çok lezziz olur.Tamda öğlen vakti, aciktım mı ne?
|
Teşekür ederim asiye hanım.
Toprak ana ile içli dışlı olmak, ayrıca insana pozitiflik'te katıyor'ki, bu'da toprak ana'nın başka bir hediyesi. Bahçeleri olmayan dostlarımız, umarım en kısa zaman'da, birer bahçeye kavuşurlar. Gerçekten, insana iyi geliyor. Sn. kalambaklı, buralarda yetişen çok güzel, kara kavunlar var. Hele yanında bir'de, bir bardak buzlu su olursa, çok iyi gidiyor!!! |
1 Eklenti(ler)
Bu pazar yine bahçedeydim.
2 hafta'da yine büyük değişimler vardı. Özellikle Zinya çiçeklerimiz çok güzel bir yapıya bürünmüşler. Bu zinyalar ile aynı gün ev'e diktiklerim arasında uçurum var. Buraya diktiğimiz zinyalar, geçenlerde ev'e aldığım hazır zinyalardan ikisi. Bu ikisini kayınvalideme vermiştim, 1 gün sonra dikmiş. Evdekileri hiç sormayın. Ya toprak yapısından ya'da benim beceriksizliğimden, yaşasak'mı yoksa ölüp bir an önce kurtulsak'mı kıvamındalar! |
Bence toprak yapısından orada ki toprağın görüntüsü nasıl derler bilemedim helva gibi.
|
3 Eklenti(ler)
Ekilen domates fidesi sayısı çok olduğundan, bahçenin domates bölümü -domates ormanı- gibi oldu. Aslında araları çok sık değil, yeterli aralık var ama, oturak cinsi olduklarından geniş bir alana yayılıyorlar, ayrıca sayıları'da çok olduğu için böyle görünüyorlar. Bu iki sıra sofralık denilen, yarı iri domates cinsi. Bir sıra'da salçalık, küçük sert tip domates var.
Domatesler, derin çukurlara (30-40 cm kadar) dikilmedi. Normal derinliğe, karık yuvalarına dikel aleti ile dikildi (buralarda, baskı aletine -dikel- deniyor). Biraz uzayınca, gövde yan yatırılıp üzerine toprak dolduruluyor. Böylece, kuvvetli kök yapısı elde edilmiş oluyor. Son fotoğrafta dikel (baskı) aleti görülüyor. Bu benim evde kullandığım dikel aleti. Yenisini almaya gittiğimde fiyatını 5 tl demişler, ben'de almadan geldim ve hurdacıdan 1 tl'ye dikel ucu bulup, sanayide'ki demirci arkadaşa, demirden bir sap kaynattırdım. |
Haklısın Fatoş ablacığım. Bu ovanın toprağı çok güzel.
Zinyaların yanında'ki fesleğenlerin hemen arkasında, uzun bir çiçek gövdesi görülüyor. Bu çiçeğin adı -gelin çiçeği- imiş. Büyüdüklerinde oldukça uzun boylu ve beyaz beyaz açan çiçekleri oluyor. Bu çiçekler inanılmaz sayıda -arı- çekiyorlar. Kayınvalidemin evinde vardı bu çiçeklerden ve arılar diğer çiçekler yerine, bunların üzerine geliyordu. Pek koktuğuda söylenemez ama bu çiçeği çok seviyorlar. |
3 Eklenti(ler)
2 tür kavun ekmiştik.
Bakırçay deresinin sağ ve sol tarafların'da kalan yakın bölümünde bulunan toprak yapısına, buralarda -kara toprak- deniliyor. Özellikle 1. fotoğraf'ta görülen -kara kavun- adı verilen cinsi, başka bir toprak'ta yetiştirmek çok zor. Ülkemizin bir çok yerinde yetişiyordur ama, mutlaka toprak yapısı, burada'ki ile benzer yapıda olan yerlerde yetiştiriliyordur (Ben geçen yıl evde'ki bahçemde bir tane yetiştirdim, tabi'ki bu bahçeden bir teneke aldığım toprakta'ki oldu, evde'ki bahçenin toprağına ektiklerim olmadı). Diğeri ise, bildiğimiz -sarı kırkağaç- cinsi. Olgunlaşmaları için daha 1-2 hafta var. Son fotoğraf'ta ise karpuzlar var. |
3 Eklenti(ler)
Mısırların koçanları'da oldukça büyümüşler. Ama henüz taneleri istediğim irilik'te değillerdi, ama 1 hafta içinde onlarda yeterli kıvama gelirler.
Geçtiğimiz yıllar'da, bu zamanlar bütün sebze ve meyveler olgunlaşıyordu. Bu yıl, ortalama olarak 2 hafta geriden geliyoruz. Olsun, nasıl'sa acelemiz yok. |
3 Eklenti(ler)
Bunlarda biberlerimiz.
Minik acı biber (süs biberi), sarı biber, acı kıl biber ve salçalık iri biber olmak üzere 4 çeşit biber var. Benim favorim salçalık iri biber. Çünki bu biberlerden, henüz kırmızı'ya dönmediği, yeşil iken dönemlerinde kurulan turşular, çok uzun bir dönem dayanabiliyor. Diğer türleri 3-4 ay gibi bir zamanda tüketmek gerekirken, bu cins ile kurulanlar, nerede ise 1 yıl gibi dayanıyorlar ve açtığınızda, sanki taze imiş gibi diri kalıyorlar. İlk fotoğraf, salçalık iri biber (henüz küçük'ler, daha büyüyecekler). 2. ve 3. fotoğraflar'da sarı biberler görülüyor. |
3 Eklenti(ler)
Bal kabakları her geçen gün yayılıyorlar.
Bahçesi orta-küçük büyüklük'te olan arkadaşlarımıza kabak, kavun, karpuz gibi yayılan cinsleri, ekmemelerini öneririm. Çünki çok yer kapladıklarından, geniş bir alanı onlara bırakmak zorunda kalırsınız. Yanlışlık ile yakınlarına diktiğiniz her bitki'yi, kapatıp gelişmelerine engel olurlar. Son fotoğraf'ta acur (beyaz salatalık) görülüyor. O'da yukarıda'ki katagoriye giriyor. Küçük bahçelerde bu türleri yetiştirmek, pek mantıklı değil. |
2 Eklenti(ler)
Fasulyeler, börülce'ler ve bamya'lar küçük bir ağaç boyuna geldiler. Çok çabuk büyüyen bitkilerden. Yalnız ben taze fasulye yemeğini hiç sevmediğimden ilgi alanıma girmiyor. Bamya'ya ise, bir çok kişinin aksine bayılıyorum.
|
3 Eklenti(ler)
Armut, elma, ve kaysı.
|
2 Eklenti(ler)
Bu manzara eşliğinde, tulumba suyu ile yapılan çay keyfi. Şehir şebekelerinde'ki klor yüzünden, çayın tadı bozuluyor ama tulumba ve akar çeşme suları gibi klorsuz su ile yapılan çaylar çok lezzetli oluyor.
2. fotoğraf ise, hemen yan bahçede'ki (teyzemizin bahçesi) 2 yıl önce ki kurak mevsimde sular derine indiği için ve su motorlarının su'ya ulaşmalarını kolaylaştırma amacı ile yaptıkları, adına -yarma- denilen çukur. 2-3-4 ya'da 5 metre derinlik'te (su'ya en yakın nokta) çukur kazılıp, su motoru aşağıya indirilip, su çekmeyi kolaylaştırmak için yapılır (böyle yapmak ile motorun gücünden daha çok faydalanılıyormuş). |
Atilla'cığım bahçeniz kısa zamanda oldukça gelişmiş, toprak verimli, su bol, ailecek verdiğiniz emek ve sevginizin karşılığını almışsınız.
|
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar sakın ola'ki benim yaptığım hatayı yapıp, bamya toplarken kısa kollu giysi ve çıplak el ile toplamaya çalışmayın .Yoksa benim gibi akşama kadar, kabarmış kollarınızı ve parmaklarınızı kaşıyıp durursunuz, ayrıca feci şekilde'de yakıyor (Belki biliyorsunuzdur. Ben bilmiyordum ve dün öğrendim!!).
Ama akşam yemeğinde, bamyalardan intikamımı aldım:D:D:dilli: |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025