agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Orhan Özbilgiç / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17292.htm)

Cymbelina 03-05-2013 02:06

Buraya kadar herşey süper ama...

"kerrake" ne şimdi???;)

3046'yı gördüm, platonik aşkım depreşti:)

Orhan Özbilgiç 03-05-2013 05:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1148443)
Turkiyem, Turkiyem Cennetim...:)

Doğru söze ne denir?
Gerçekten ülkemiz, dünyanın en yaşanılası iklim kuşağında yer alıyor.
Biraz güneyimizde çöl iklimine rastlayabiliyoruz.
Yine biraz kuzeyimizde, ki; Orta ve Kuzey Avrupa yazı bize göre çok kısa yaşıyor.

Gerçi bu sene yurdumuz genelinde, çok erken bir yaz yaşıyoruz ama yinede bu ''Cennet'' olmamız fikrini değiştirmiyor.

Orhan Özbilgiç 03-05-2013 05:59

Sevgili Cymbelina;

O deyim genelde ''şimdi işin sırrı ortaya çıktı.'' anlamında kullanılır. Bende o anlamda kullandım. Ama biraz önce, yanlış anlamalara neden olmamak için silip, düzelttim.

Leptospermum'u Dr Gürkan Ceylan'ın, ''Dış Mekan Süs Bitkileri ve Peyzajda Kullanımları'' adlı kitabında gördüm. Karadeniz Sahili'nde kuzey rüzgarlarına kapalı bir yerde yetişebileceğini yazıyordu.

Tesadüf bu ya! Her ikisinide Eminönü'nde görüp aldım.
Önce yalınkat çiçeklisini, geçen kışta sizinde farkettiğiniz, koyu kırmızı katmerli çiçekli ''Red Pamast'' cinsini buldum.
Bir-iki ay kadar öncede, Bauhaus'ta top şimşir gibi budanmışlarını gördüm.
Birde internette, bir yerli sitede satışta görünüyordu.
Dilerim bir gün, ılıman bir bölgede bahçeniz olurda, orası için el birliğiyle araştırırız.;)
Herşey gönlünüzce olsun.

Sevgi Durul 03-05-2013 10:47

Özbilgiç Öğretmenim, baharla birlikte bahçenizdeki bitkiler çiçekleriyle kendilerini göstermeye başlamışlar. Hepsi çok güzel.

İklim farkından olsa gerek, bizim buralarda güller bile açmadı, bazı bitkiler tomurcukta, gelin tacında tomurcuk bile yok henüz.

Gelin tacı ile ilgili bir sorum olacaktı. Ben geçen sene budama yapmadım. Bu tomurcuklanmamasına sebep olabilir mi? Açıkçası filbahri gibi budama istemeyecek diye düşündüm. Bundan sonra tomurcuklanmasını beklemekten başka yapacak bir şey yok. Budanması gerekiyorsa öğrendiğim bilgi önümüzdeki sene için yararlı olacak.:)

Bu arada euonymus europaeus için, tekrar teşekkür ediyorum. Özenli paketlemesi ve bitkiyi sayfama ekledim. Emeklerinize sağlık. Saygılar...

Cymbelina 03-05-2013 20:53

Orhan hocam, niçin sildiniz? Yanlış anlaşılacak bir şey yok ki??? O ifadenin deyim olduğu zaten aşikar ancak ben anlamını bilmiyordum, merak ettim, hem anlamını öğrenmek hem de takılmak için sordum;) Belli edememiş olabilirim ancak siz benim için burada son derece değer verdiğim tecrübeli isimlerden birisiniz, asıl ben yanlış anlaşıldıysam siz affedin:)

Leptospermumun hem yalınkat hem de katmerli türü olabileceği hiç aklıma gelmezdi gerçekten, bir şey daha öğrendim, teşekkür ederim:) Güzel dilekleriniz için de teşekkür ederim, ben (nasibimde varsa ileride bahçem olursa) sizdeki leptoların aynısından edinirsem kafi benim için;)

Orhan Özbilgiç 03-05-2013 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1148538)
Özbilgiç Öğretmenim, baharla birlikte bahçenizdeki bitkiler çiçekleriyle kendilerini göstermeye başlamışlar. Hepsi çok güzel.

İklim farkından olsa gerek, bizim buralarda güller bile açmadı, bazı bitkiler tomurcukta, gelin tacında tomurcuk bile yok henüz.

Gelin tacı ile ilgili bir sorum olacaktı. Ben geçen sene budama yapmadım. Bu tomurcuklanmamasına sebep olabilir mi? Açıkçası filbahri gibi budama istemeyecek diye düşündüm. Bundan sonra tomurcuklanmasını beklemekten başka yapacak bir şey yok. Budanması gerekiyorsa öğrendiğim bilgi önümüzdeki sene için yararlı olacak.:)

Bu arada euonymus europaeus için, tekrar teşekkür ediyorum. Özenli paketlemesi ve bitkiyi sayfama ekledim. Emeklerinize sağlık. Saygılar...

Nisan ayı tüm Türkiye'de olduğu gibi, Samsun'da da yaz gibi geçmiş. Oysa normalde ilkbaharın en soğuk olduğu yerlerin başında Karadeniz Sahil şeridi gelir.
Mayıs ortalarında çiçeklenmeye başlayan güller, şimdiden açtılar.

Gelin tacı normal koşullarda mayıs-haziran aylarında çiçeklenip geçiyor. Ve çiçeklenme bitince budanabiliyor. Ancak budama bir yıl sonraki çiçeklenmeyi azaltıyor diye biliyorum. Bu yüzden ben dikeli beri hiç budamadım. Hazirana kadar çiçeklerini dökerse, bu sene budamayı düşünüyorum.

Geçen yıl budayacaktım. Ancak bitki neredeyse yaz boyunca sürekli çiçeklendi. Sizinkide, büyük olasılıkla çiçeklenmeyi sonraki aylara bırakmış olabilir.
paketleme konusunda, sevgili Zafer İnandıklı'nın eline su dökemem.;) Ancak bende epeyce bir deneyim kazandım öğretmenim. Güle güle büyütün.
Sayfanızıda ziyaret edeceğim.:)
Selam ve sevgilerimle.

Orhan Özbilgiç 03-05-2013 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 1148749)
Orhan hocam, niçin sildiniz? Yanlış anlaşılacak bir şey yok ki??? O ifadenin deyim olduğu zaten aşikar ancak ben anlamını bilmiyordum, merak ettim, hem anlamını öğrenmek hem de takılmak için sordum;) Belli edememiş olabilirim ancak siz benim için burada son derece değer verdiğim tecrübeli isimlerden birisiniz, asıl ben yanlış anlaşıldıysam siz affedin:)

Leptospermumun hem yalınkat hem de katmerli türü olabileceği hiç aklıma gelmezdi gerçekten, bir şey daha öğrendim, teşekkür ederim:) Güzel dilekleriniz için de teşekkür ederim, ben (nasibimde varsa ileride bahçem olursa) sizdeki leptoların aynısından edinirsem kafi benim için;)

Sevgili Cymbelina;
O tekerlemenin öyküsünü sizde okumuşsunuzdur.
Malum, o bir şiir. Ve şiirin devamı dizeler, birazcık müstehcenlik içeriyor. Ama benimde vurguladığım gibi, eskiden halk arasında şiirin bütünü değilde, sadece ''Vehbi'nin kerrakesi'' bölümü kullanılırdı.:)

Canım kardeşim;
Ben sizin yanlış anladığınızı hiç düşünmedim. İçin rahat olsun. Sadece şiiri bilenler, belki yanlış anlayabilirler düşüncesiyle, ifadeyi türkçeleştirmeye çalıştım.:o

Öğrenmenin yaşı yok! Bende, birçok bitkinin adını bile (buna Lepto' da dahil!) 60 yaşından sonra öğrendim.:rolleyes:

Selam ve sevgiler.

Orhan Özbilgiç 08-05-2013 22:18

3 Eklenti(ler)
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;1148382]Clematislerden Rouge Cardinal, geçen yıl olması gereken renkte(Şarap kırmızısı) açmıştı. Bu yıl ilk çiçeği koyu eflatun. Yani açık mor.;)

Eklenti 398815

İki gündür açan diğer çiçekler gerçek renginde...

Eklenti 401328

Bu arada ilk açan şakayıklar, vişne renkli olan kökte. Diğerleri beklemede.

Eklenti 401329

Eklenti 401330

Orhan Özbilgiç 08-05-2013 22:32

4 Eklenti(ler)
Vangelya en bol çiçekli dönemini yaşıyor. Bu yıl boyu, benim boyuma ulaştı.

Eklenti 401349

Eklenti 401350

Eklenti 401351

Eklenti 401352

Eser İlhan 08-05-2013 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1151507)
........Bu arada ilk açan şakayıklar, vişne renkli olan kökte. Diğerleri beklemede.

Rengi çok güzel.. Bu hangisinden? Yumru köklü olan mı yoksa ağaç şakayık mı?
Ben de Bauhaus'da şakayık bulup aldım dün. Küçük ( saksı boyu hariç 35-40 cm kadar var) ama oldukça sağlıklı gözüküyor.Üzerindeki etikette ağaç şakayık olduğu yazıyor ama yumru kök mü diye meraktayım yine de. Önce saksıya almayı düşünüyorum. Uygun bir yer bulunca da toprağa geçireceğim.

Orhan Özbilgiç 08-05-2013 22:41

Bu yumru köklü olanlardan.
Odunsu Şakayığı bu şubatta alıp getirdim. O bu yıl çiçeklenmedi. Diğer 4 tanesi yumrulu. Biri açtı. Diğer ikisi hazırda. Sonuncusunun tomurcukları çok küçük. O bu yıl açmayabilir.

Eser İlhan 08-05-2013 22:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1151529)
Bu yumru köklü olanlardan.
Odunsu Şakayığı bu şubatta alıp getirdim. O bu yıl çiçeklenmedi. Diğer 4 tanesi yumrulu. Biri açtı. Diğer ikisi hazırda. Sonuncusunun tomurcukları çok küçük. O bu yıl açmayabilir.

Yumru köklüleri nasıl alıp diktiniz? Yumru halinde mi, yoksa yapraklıyken mi? Galiba siz de yumrulularınızı Bauhaus'dan aldığınızı yazmıştınız eski yazılarınızdan birinde.. (Yoksa yanılıyor muyum? )
Şakayık ile ilgili yabancı forum ve sayfalardan bilgi toplarken ilk yıl çiçeklerinin koparılmasını, açmasına izin verilmemesini tavsiye ettiklerini gördüm. Bitkinin kök yapabilmesi için önemliymiş. Siz de böyle bir uygulama yaptınız mı?
Kusura bakmayın, ince ince soruyorum, ahret sorusu oldu biraz :) ama bu aralar şakayıkları yoğun olarak çalışıyorum, ne bulursam okuyup yumrulu - köklü bilmecesini anlamaya uğraşıyorum :)))

Adalet Yağcı 08-05-2013 23:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 1151521)
Rengi çok güzel.. Bu hangisinden? Yumru köklü olan mı yoksa ağaç şakayık mı?
Ben de Bauhaus'da şakayık bulup aldım dün. Küçük ( saksı boyu hariç 35-40 cm kadar var) ama oldukça sağlıklı gözüküyor.Üzerindeki etikette ağaç şakayık olduğu yazıyor ama yumru kök mü diye meraktayım yine de. Önce saksıya almayı düşünüyorum. Uygun bir yer bulunca da toprağa geçireceğim.

Eser hanım, ağaç şakayıkların dalları bildiğimiz ağaç dalları gibi sert ve odunsu oluyor.
Yumrulular ise otsu dallara sahip, ayrıca yaprak yapıları da biraz farklılık gösteriyor.
Yardımcı olmuştur umarım.

Ağaç şakayık

Orhan Özbilgiç 08-05-2013 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 1151537)
Yumru köklüleri nasıl alıp diktiniz? Yumru halinde mi, yoksa yapraklıyken mi? Galiba siz de yumrulularınızı Bauhaus'dan aldığınızı yazmıştınız eski yazılarınızdan birinde.. (Yoksa yanılıyor muyum? )
Şakayık ile ilgili yabancı forum ve sayfalardan bilgi toplarken ilk yıl çiçeklerinin koparılmasını, açmasına izin verilmemesini tavsiye ettiklerini gördüm. Bitkinin kök yapabilmesi için önemliymiş. Siz de böyle bir uygulama yaptınız mı?
Kusura bakmayın, ince ince soruyorum, ahret sorusu oldu biraz :) ama bu aralar şakayıkları yoğun olarak çalışıyorum, ne bulursam okuyup yumrulu - köklü bilmecesini anlamaya uğraşıyorum :)))

Rica ederim Eser Hanım;
Bir maça, bir foruma bakınca, mesajlaşma kopuk kopuk oldu. Asıl siz kusura bakmayın.
Doğru hatırlamışsısınız. Üç tanesini, yumru olarak Bauhaus'tan satın aldım. Fotoğraflardan birinde bol tomurcuklu görüneni, Eminönü'nden saksılı aldım. O da geçen yıl minik birkaç tomurcuk verdi ama açmamıştı. bu yıl üzerinde 20-25 tomurcuğu var.
Ben geçen yıl hiç birinin tomurcuğunu koparmadım. Geçen yıl yine bir tane çiçek açan, kenarları pembe, ortası yavruağzı renkli olanıda bu yıl bol tomurcuklu. Yakında açacak. kirli beyaz renk diye aldığım geçen yıl açmamıştı. Bu yıl üzerinde üç tane minik tomurcukları var. İşte onun tomurcukları açmayabilir...

YeniGine 08-05-2013 23:30

Sevgili Orhan Bey; maşallah gelin tacınız çok güzel çiçeklenmiş, rengi de harika imiş... Ellerinize sağlık, kolay gelsin.

Orhan Özbilgiç 09-05-2013 09:30

Sevgili YeniGine;
Vangelyalar, burada genellikle şimdilerde çiçekleniyor.
Onu, üç-dört sene önce, İstanbul'dan satın aldığımda çiçek rengini bilmiyordum. İlk çiçeklerini görünce bende çok sevmiş ve sevinmiştim.:)
Sağolun.

Orhan Özbilgiç 09-05-2013 19:19

5 Eklenti(ler)
Rhododendronlar (Orman gülleri) açmaya başladılar.

Eklenti 401748

Eklenti 401749

Cytisus Racomesus (Süpürge otu çalısı) tan sonra sırada Cytisus Boskoop Ruby var. Vişne rengi çiçeklerini gösterdi.

Eklenti 401750

Eklenti 401751

Benim gelinciklerim daha ancak açıyor...

Eklenti 401752

egülnur 09-05-2013 19:28

Bahçe değil cennet bu Orhan öğretmenim. Size ve eşinize kolay gelsin. Yazınız bol çiçekli geçsin inşallah.

Orhan Özbilgiç 09-05-2013 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egülnur (Mesaj 1151995)
Bahçe değil cennet bu Orhan öğretmenim. Size ve eşinize kolay gelsin. Yazınız bol çiçekli geçsin inşallah.

Bu bahçede en çok görmeyi arzu ettiğimiz insanlardan birisiniz. Dilerim birgün, bir kaç saatliğine bile olsa bu istek gerçekleşir.
Sağlık ve mutluluk dileklerimizle.

Orhan Özbilgiç 15-05-2013 22:46

5 Eklenti(ler)
Orman gülleri en güzel dönemini yaşıyor...

Eklenti 404939

Eklenti 404940

Deutzia'lar (Havlu püskülleri) tek tük çiçekleniyor. Birinin çiçekleri biraz pembemsi.;) Birkaç gün sonra görüntüleri muhteşem olur sanırım.

Eklenti 404941

Eklenti 404942

Eklenti 404943

Orhan Özbilgiç 15-05-2013 22:54

5 Eklenti(ler)
Tesbih ağaçlarım (Hint leylakları) güzel kokulu çiçeklerini gösterdiler. Üzerlerinde geçen yılın tohumlarıda var.

Eklenti 404953

Eklenti 404954

Sellukalarımdan bahçenin ortasında çimlenenine, daha iyi güneşlensin diye, şemsiyevari bir düzenek yaptım.:p

Eklenti 404955

Eklenti 404956

Leptospermumlarım hala açmayı sürdürüyor.

Eklenti 404957

Orhan Özbilgiç 15-05-2013 23:03

5 Eklenti(ler)
Hüsn-ü Yusuf çiçekleri bu yıl hep beyaz açıyorlar.:) Arkadaki Vangelya hala alımlı.

Eklenti 404958

Callistemonlarımdan (fırça çalıları) küçük olanı çiçekleniyor. Ağacımsı olanı bol tomurcuklu. Çiçekli ağaç olanının fotoğrafını bugün Çarşamba' da çektim. bir sorun olmazsa 3-4 sene sonra benim ağaçcığımda öyle olacak inşallah.:p

Eklenti 404959

Eklenti 404960

Eklenti 404961

Eklenti 404962

Orhan Özbilgiç 15-05-2013 23:15

4 Eklenti(ler)
Filbahriyi geçen yaz edinmiştim. Bu yıl ilk kez çiçekleniyor. Çok güzel kokmasını bekliyordum. Zira bugünedek hiç kokmayan filbahri görmemiştim. Bugün Sabah-öğle-gece olmak üzere üç posta defalarca kokladım.
Kokmuyor!:(
Konu başlığında Sevgili Hozat Öğretmenim de, kendi bahçelerindeki filbahrilerin kokmadığını yazmış. Bugün okudum. Demekki kokmayanıda varmış! Yahutda ilk çiçekleri kokmuyor. Bakalım anlayacağız.;)

Eklenti 404970

Eklenti 404971

Ama Pittosporum'un kokusuna diyecek yok! Metrelerce öteden, ''Ben buradayım.'' Diyor.

Eklenti 404972

Elimde kalan tek Haseki çok kadirşinas çıktı. Hala açmayı sürdürüyor.

Eklenti 404973

Eklenti 404972

Orhan Özbilgiç 15-05-2013 23:24

5 Eklenti(ler)
Clematisler, birer ikişer açmayı sürdürüyorlar.
Sırasıyla:
Piliu, Rouge Cardinal, Jean Paul II (İlk çiçeği), Negrithanka (İlk çiçekleri).

Eklenti 404974

Eklenti 404975

Eklenti 404976

Eklenti 404977

Eklenti 404978

Orhan Özbilgiç 15-05-2013 23:33

5 Eklenti(ler)
Şakayıklar ın beyaz çiçeklisi hariç hepsi açtı.
Beyaz çiçekli de nohur iriliğinde tomurcuk var ama açmayabilir?
vişne renklinin son çiçeği.
Pembelerin her ikiside kokulu.:)

Eklenti 404979

Eklenti 404980

Eklenti 404981

Eklenti 404982

Eklenti 404983

Orhan Özbilgiç 15-05-2013 23:41

5 Eklenti(ler)
Vişne renkli Cytisus Boskoopy tamamen açtı.

Eklenti 404989

Eklenti 404990

Eskalonya tamamen tomurcukta...Pembe çiçekleri yakındır.

Eklenti 404991

Akuba Japonica'larım (Keklik Kanatları), tamamen gölgedeler. Gölgeyi
seviyorlar.

Eklenti 404992

Eklenti 404993

Orhan Özbilgiç 16-05-2013 00:09

5 Eklenti(ler)
Bu yıl Renkli çiçekli Hanımeli ile Beyaz çiçekli hanımeli birlikteler. Sabah akşan çok güzel kokuyorlar.

Eklenti 405003

Tek bir gala çiçeğim var. O da çok sağlıklı.

Eklenti 405004

Abutilonun boyuna uzaması için yan dallarını traşladım.;)

Eklenti 405005

Ateş dikeni bu formda çiçeklerini daha iyi gösteriyor. Henüz tam çiçeklenmemesine karşın, yinede güzel.

Eklenti 405011

Clematisler, balkon duvarını örtmek için yarışa tırmanıyorlar.;)

Eklenti 405006

YeniGine 16-05-2013 01:03

Sevgili Orhan Bey maşallah maşallah; bahçe sahibine kavuşmuş her halinden belli oluyor, bitkiler maşallah çok sevinmişler. Maşallah harikalar, ateş dikenini bir anda okuyup da görünce Orhan Bey bitkileri şaşırmış galiba diye düşündüm biran ben bu kadar gelişmiş ateş dikeni görmedim şimdiye kadar. Maşallah!..
Bütün çalı türlerinizin maşallahı var, ellerinize sağlık. Filbahri ben de site bahçesinde olmasını istediğim bitkilerden birisi. Benim çocukluğumun bahçe çalısı.
Orhan Bey gelintacı çiçeği geçti artık yapmam gereken birşey var mı?
Ellerinize, gönlünüze sağlık.

Orhan Özbilgiç 16-05-2013 12:30

Merhaba YeniGine;
Öğle arası bir yemek molası verince, mesajınızıda yanıtlayıvereyim dedim.:)

Haklısınız, her ne kadar mevsim gereği doğa kendiliğinden güzelleşsede, bizimki gibi bahçelerde, birilerinin mutlak desteği şart, güzellik için.

Filbahri benimde çocukluğumda, bahçemizde vardı. Ama böyle kokusuzunu hiç görmedim.:p

Ateş dikeni aslında küçük bir ağaç olabiliyor. Ağaç formunda tek veya bir-iki dal alttan sürekli budanarak büyütülürse, çiçekleri ve bitkinin görselliği pek hoş durmasada, bu kez kışa girereken portakal renkli meyveleri, kışın kar altıda bile, dalları üzerinde müthiş bir güzellik sergiliyor. Biz kışı burada geçirmediğimiz için, onun bu top formunda şekillendirmeyi tercih ettim.

Gelin Tacı, mademki çiçeklerini döktü, tüm dallarının özellikle çiçek açıp geçmiş bölümlerini kesin. Bir ölçü verecek olursak, her dalın uzunluğunun 1/3' ünü budayın. Sonrada nasıl bir gübre kullanıyorsanız, az miktarda gübreleyip bolca su verin.
İşlem tamamdır.
Selam ve sevgiler.

Adalet Yağcı 16-05-2013 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1155664)
Sevgili Orhan Bey maşallah maşallah; bahçe sahibine kavuşmuş her halinden belli oluyor, bitkiler maşallah çok sevinmişler. Maşallah harikalar, ateş dikenini bir anda okuyup da görünce Orhan Bey bitkileri şaşırmış galiba diye düşündüm biran ben bu kadar gelişmiş ateş dikeni görmedim şimdiye kadar. Maşallah!..
Bütün çalı türlerinizin maşallahı var, ellerinize sağlık. Filbahri ben de site bahçesinde olmasını istediğim bitkilerden birisi. Benim çocukluğumun bahçe çalısı.
Orhan Bey gelintacı çiçeği geçti artık yapmam gereken birşey var mı?
Ellerinize, gönlünüze sağlık.

Sayende bu bahçeye hiç nazar uğramayacak sevgili YeniGine :D

Orhan bey, şu anda ne kadar keyiflisinizdir değil mi, bütün bitkiler atağa geçmiş.
Ağaç şakayık bende de bir kaç tomurcuk vermiş, sizdeki gibi açarsa çok sevineceğim.

Fırça çalısı dondu diye üzülmüştünüz, çıkmadık candan ümit kesilmezmiş :)

Her şey yerli yerine oturmuş, bir maşallah da benden gelsin, 7 maşallahlı bu bahçe tüm kem gözlerden korunsun :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025