![]() |
Hatta şuradahttp://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=7980&page=9 da anlatmış ve birde resim eklemişim.
|
Alıntı:
Sürgünlerin üstüne toprak atarsanız yani sağa sola yatırırsanız kuvveti daha çok yumruya gider. Toprağı fazla atarsanız kurutursunuz. Hasatı mevsim sonu kendini belli eder. Alt yapraklar kurur ve bitki sararır. Kurumaya yüz tutar. Patates açık ortam da bile yeşerebilen bir bitki ve derin gömmeye gelmez. Toprak altında sağa sola kökler verir ve oralarda yumrular oluşur, yumruların oluştuğu yerlerde toprak gübreli ve biraz gevşek olmalı. Saygılar |
Alıntı:
Hani buralarda şak şak dediğimiz baş parmak kadar yamuk yumuk bir şey o olmalı. Hiç elmaya benziyor mu Allah aşkına, kim koymuş adını? Öyle damak tadı falan anlamam tatsız tutsuz bir şey, hem kilosu kaça ki su parasını kurtarmaz. Onun yerine yer fıstığı dikiniz efendim. Bir kilo kavrulmamış fıstık alınız, iki üç parmak derine iki üç tane dikiniz bir araya. Çiçek açınca üstüne patatesteki gibi toprak atınız. Alın size bir çuval fıstık. Kurutunuz, ister sade yiyiniz ki daha iyimiş, ister tuzlayıp kavurunuz... İsterseniz bala bulayıp sonra susama bulayıp bir fırına veriniz*, her gün bir avuç yediniz mi gerisini sormayın gari. ;) * Yalnız bunu ben pek beremiyorum bir yerlerde eksiğim var gibi. |
Sn. Halil Önen
Yer fıstığı ne zaman ekilir?Sitede hiç rastlamadığım bir konu. Biraz bilgilendirir misiniz? Teşekkürler. |
Alıntı:
Toprağı biraz yükseltiyorsunuz bu avuclarnızla da yapabilirsiniz, küçük bir çapa ile de... Ortasını 4. 5 cm parmaklarınızla eşiyorsunuz, kenarları 5 eş cm eşkenar üçgen gibi düşünün köşelerine dikiyorsunuz. Üzerine hafif toprak atıyorsunuz. Bu öbekleri sırayla yaptığınızı düşünün, diyelim ki 5 sıra yaptınız sıra arası yarım metre olsun... Bu sıra aralarına salma su doldurun. (damlama yı denemedim iyi olabilir) Çiçek açtıklarında, sıra arasıdan aldığınız toprakla üzerlerine yani tam ortasına atınız. Yeşil kısımlarını fazla gömerseniz iyi beslenemez. Her fıstık tohumu üç dört kök yapar ve köklerde tesbih gibi fıstıklar oluşur. Bitki solup da kuruduğunda çekip çıkarırsanız köklerde tesbih gibi dizili fıstıkları görürsünüz. Çapayla da cıkarabilirsiniz, kopan bazı taneleri de alırsınız. Onları delikli çuvala koyup gölgede kurutunuz. Aynı aldınız fıstıklardan ertesi yıl da dikebilirsiniz. Saygılar |
Sayın Halil Önen,
O kadar ilgimi çekti ki! sanki çektiğim o köklere dizilmiş fıstıkları görür gibi oldum. Not aldım vakti gelindiğinde derhal ekeceğim. Bodrum'un sıcağına inşallah uyum sağlar. Çok teşekkür ederim. |
Yeni üye oldum fotoğrafları gördüm adına çok sevindim Deniz Akvaryumu...
Yapabileceğim bir şey olursa seve seve yaparım... |
Ben geçen sene denedim, olmadı, yeşerdi ama fıstık yapmadı.
|
Alıntı:
tam çiçeklenince üstüne, yani tam ortasına toprak atıyorsunuz. Bu çok önemli, yoksa büyümeye gidiyor ve fıstıkları besleyemiyor. Hoş geldiniz, sizi gerçekten özlemiştik.;) Saygılar/sevgiler |
Alıntı:
|
Denizakvaryumu öncelikle hayırlı olsun insanı toprak sahibi olması müthiş bir duygu
yetiştirdiğinizsebzeler göz dolduruyor ellerinize emeklerinize sağlık sanıırm ben kaçırdım sulama işini nasıl yaptınız? |
Alıntı:
yer fıstığını da mutlaka deneyeceğim ,teşekkürler. Tabi kavrulmamış fıstığı bulabilirsem :D Ama ondan daha önemlisi ayçiçeği... Ayçiçeği için de önerilerinizi alalım, püf noktaları nedir? |
Alıntı:
Siz de tecrübelerinizi ve bilgi birikimlerinizi anlatın derim :) |
Alıntı:
Dağdan gelen bir kaynak suyu var. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sevgili denizakvaryumu siz beni trakyalı mı sandınız. Onu bilse bilse trakyalı felsefeci sevgili gece bilir. ;) Saygılar |
Sn.Denizakvaryumu; siz en iyisi elinize ne geçerse fırlatın havaya , yetişirse sizden, yetişmezse Sn.Halil Önen den :D
Şahsen ben öyle yapacağım ;) |
dağdan gelen suyunuzun olmasına çok sevindim.....
|
Alıntı:
Efendim; PH ı nedir? Sert midir yumuşak mıdır? Kireçli midir, sodalı mıdır? (sordum ya kesin su tahlili yaptırdım diyecek, unutmuş olsa bile) :D |
Valla ne su tahlili ne de toprak tahlili ysptırdım :D
Tarlayı alalı daha 6 ay olmamış, şimdi su kötü çıkarsa moralimi bozmasın :) Yıllardır akan kadim bir su işte. |
Bahçeye uğradım ama kapı kapalıydı.. Baharı beklemek gerek sanırım. :)
|
Ekim 15-Mayıs 15 kapalıyız :)
|
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur,
Alıntı:
Tabii bizim ki özel düşünce fikir bizden uygulamamak sizden, bahçenizin bereketi bol olması dileğimle, sevgiyle kalın. |
Yer fıstığını eskiden biz ekerdik. Anamur da Mayısta ekilir. Eylülde toplanır. Fıstık en güzel kumlu toprakta olur. Hatta deniz kenarındaki kum tarlalarda. Fıstık kökünün gelişebilmesi için toprağın çok yumuşak olması gerekir. Kök doldurma dediğimiz çapadan sonra sulama ve ot almadan başka isteği yoktur. Ama Ankara ikliminde sıcaklık yeterli olur mu bilmem. Ama deneyin.
Papates gibi düşünün. |
Alıntı:
Ancak bahçeye giden yol traktör yolu, bu nedenle kışın yağmur ve çamurdan dolayı ancak traktörle gidilebilir. Gerçi yazın da yine yol durumundan dolayı arabamla bahçenin ancak 300 metre yakınına kadar gidebildim. Bu nedenle mevcut arabamı satıp, araziye elverişli bir arabayla yeni sezonu açmayı düşünüyorum. |
Bahçe işi bayağı pahalıya geliyor, kolay gelsin diyorum :)
|
Toplam ham yol ne kadar ?
|
5-6 km.
|
Çokmuş :) Olsun, herşeye değiyor.
|
Sayın denizakvaryumu,
Bizim İğdelerin durumunu soracaktım ama bahçenize geçit yokmuş, Bahçenizdeki baharı bekliyoruz artık, |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025