![]() |
sayın denizakvaryumu ;
sizin gibi üstadların yanın da bana fazla laf düşmez ben daha yeni üye olduğum için şu ana kadar ki bilgilerimide sizlerin sayesinde burdan öğreniyom. inşallah öğrenmeye de devam edecez, sizlerin sayesinde. saygılar.... |
Tavşan Memesi, Ruscus aculeatus Diğer Adları,Dişi kuşkonmaz, Enir, Faredike-ni, Sıçandikeni (Trabzon), Yaban mersini.
Bu ise farklı bir bitki, R. hypoglossum L. (Atdili, Derekirazı, Gelinkü-pesi, Yalovamercanı): |
Alıntı:
|
Tavşan Memesi, Ruscus aculeatus da dişi-erkek ayırımı var sanırım.
Kırmızı meyve verenler dişi olanlar... yani bu bitkinin de çift satılması lazım diye düşünüyorum. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Atdili
(Ruscus hypoglossum) Zambakgiller familyasındandır. Diğer adları, Yalova mercanı. Dere kirazı, Gelin küpesi. 35-50 cm boylarında, kışın yapraklarını dökmeyen, sert ve yarı dik gövdeli, çok yıllık, çalı görünümlü bir bitkidir. Yaprakları yakın türlerine (örnek Tavşan kirazı: Ruscus aculeatus) göre uzundur: 5-10 cm. Nohut iriliğindeki küremsi meyveleri kırmızıdır. Daha çok Akdeniz Bölgesinde yetişir, açıcı ve ateş düşürücü etkileri vardır. Aşağıda linkten bu bilgilere ulaşabilirsiniz. http://www.kadinlar.tc/atdili/ |
Bir yaşıma daha girdim :)
Önce fındık bahçelerinin vazgeçilmezi güvey fenerinin zehirli olmadığını öğrenmiştik, şimdi de bu. Ruscus aculeatus olan bizim köyde (Ordu-Fatsa) Sn. Romantik'in dediği gibi yol kenarlarında bol bol olur. Hatta dekoratik olduğu için bir kaç dal kesip getirmiştim, odamda duruyor. Ama bu Ruscus Hypoglossus olanı görmemiştim. İkisi de mi yeniyormuş onu anlayamadım... |
Silcan yani smilax excelsa da karadenizde yetişiyor yani şu bizim tavşan memesine yılbaşında bağlanıp satılan meyve.
Sn.Romantik Smilax excelsa nın da üretimini de bir düşünün derim. |
Alıntı:
Ama tavşan memesi bitkisinin yukarda verilen linklerde yararlı olduğu ortaya çıktı. |
Kısmen yöredeki bir insan olarak diyebilirim ki Ruscus aculeatus'u yemiyoruz ama tamamen cahillikten de olabilir :D
|
Alıntı:
Zimilaçi, Anadolu Saparnası, Diken Otu, Mehrocan, Meleycan Bilimsel Adı : Smilax Excelsa L. Familyası : Liliaceae Bizim meşhur melücanımız halki dilinde ( melücan ) deriz. Bütün yol kenarlarında mevcuttur. Bütün kadınlar Mayısdan itibaren dağ taş gezerek bu dikenli bitkinin taze uçlarını kopartıp, daha sonra temizleyip, haşlarlar ve soğanla/salçayla kavururlar. Çok lezzetlidir. Ama o kırmızı meyveleri bildiğim kadarıyla yenmez. |
Alıntı:
|
http://www.sifalibitkiler.us/bitkiler/sapara.gif
Resimde görülen yapraklar yenmez. Sadece yaprakların ucundan çıkan Kahverengi sürgünler yenilir. |
Alıntı:
|
Bugün bu başlık çok öğretici olmaya başladı.
Melocanın kavurmasını çok severim, yol boyunca toplamaya çıktığım da çok oldu ama meyvesinin olduğunu hiç farketmemiştim. Sanırım ben hep yaz mevsiminde gördüğüm için farketmedim. Yılbaşı buketlerinde kullanılan da buymuş demek. |
denizakvaryumu bahçesinde ziyaretçi bereketi.
Sayın denizakvaryumu, behçeni dolaşarak, iyi niyet taşıyan ziyaretimde bahçeni ziyaret edenlerde berekat artışı sağlandığı ve bu ziyaretlerde iyi paylaşımlara vesile olması beni duygusalda olsa etkiledi, gel sende bu bahçenin hakkını verde oradaki sezon tarihlerinin arasını darlt.
Senin topraksız sebze adalarının üzerine bazı önerilerim olacak, resimlerden gördüğün kadarıyla yaptığın malç işlemini saman veya odun talaşı ile takviye yapmanda yarar görmekteyim, dileklerim bahçenin bereketi boluklara vesile ola. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sn.Romantik,
Melocanın kavurması güzel olduğuna göre bu bitkiyi de İç Anadoluya çekelim :) Ama netde melocanın eksi kaç dereceye dayandığına dair bir bilgi bulamadım. Aslında meyvesinin tadı da kötü değildi, bu yılbaşı çiçekçilerde satılandan koparıp yemiştim :) |
Alıntı:
Sn.Epsody resimlerde gördüğünüz sebze bahçeleri uygulamasını ben örnek olarak sundum. Toprağa "en az müdahale" tarafındaki biri olarak bahçenin pullukla sürülmesi-kaz ayağı vs.uygulamalarına artık çok fazla sıcak bakmıyorum. Sürdürülebilir tarımın katı hali uygulanabilir mi belki onun denemeleri yapılabilir. Hep birlikte göreceğiz. |
Alıntı:
Sıcaklık olarak kaç dereceye kadar dayanıyor bu zamana kadar tespi etmedim ama sonuçta bunlar Ormanaltı bitkisi olduğundan -15 lere kadar rahat dayanıyor diye tahmin ediyorum. Vallah meyvesini yemişseniz o zaman zehirli değildir. Burada halk yeemdiği her şeye zehirli diyor. |
Alıntı:
Yani netleştirmek gerek.Gerçi sürgün uçları yendiğine göre meyvesi de yenir derim ama emin değilim :) |
Alıntı:
Tecrübeleri - deneyimleri aktaracağım. Yeter ki Allah sağlık versin (bir de arazi arabası ) :) |
Alıntı:
Bilinmeyen yabani meyvelerde zehirli olup olmadığını öğrenmenin ilk kuralı, bitkiyi yemeden dilimizle değmemiz. Tatlıysa kesinlikle zehirlemez, afiyetle yiyebiliriz. Ama tatlı değilse yememekte fayda var. Ne olacağı belli olmaz. |
Alıntı:
tavşan memesini ben gördüğüm her yerde mutlaka toplar yerim. aslında ava gittiğimde bol miktarda cebime koyar kuru yemiş gibi tüketirim resimde görünen iki çeşidi var. ikiside yeniyor. iki türde yaprak dökmüyor bir türünün yaprak uçları tikenli Ankara soğuğunda rahatlıkla yetişir kökler saçak değil yarı yumru şeklinde melevcana gelince ben çok severim bazı yörelerde tiken ucu olarak adlandırılır. giresunda bazı lokantalarda bir yemek çeşidi olarak sunulur soğuğa dayanıklı çok yıllık bitki olup kökler çok derindedir. |
Alıntı:
Öncelikle hayırlı olsun, çalışmalarında başarılar,kolaylıklar dilerim. Melocan,merulcan kısaca diken ucu arkadaşların dediği gibi çiğ olarakta yenebilir,haşlayıp soğanla kavrulup ta yenilen bir bitki. Giresun'da fındık dahçesinden kökünü kazımak için neler çektiğimizi bilseniz. Yine fındık bahçelerindeki böğürtlenler. Her yeri kaplıyor . |
Ne yolu ne de bahçeyi bulamadım :)
|
İnşallah 5-10 sene sonra yolumuz izimiz belli olacak :)
|
Sayın Denizakvaryumu, siteye üye olduğumdan bu yana site içinde komik olaylar, komedi gibi bir başlık aradım, denk gelmedi, olsa iyi olurdu dedim. Bugün sizin bahçe maceranızı okumaya başlayınca (daha 7. sayfadayım.) böyle bir ihtiyacın olmadığını, sizin bahçe sayfalarının bütün şirinliğiyle bu açığı kapattığını gördüm. Ben 15 yıl kadar önce 1700 metrekare arazi üzerinde benzer sıkıntıları yaşamış biri olarak hislerinizi anlayabildiğimi düşünüyorum. Bütün olan bitene mizahi bir gözle bakmanız ise sizin güzelliğiniz. Kutluyorum. Kolaylıklar diliyorum. Sayfaların tamamını okuduğumda yeni bir değerlendirme yapma hakkımı saklı tutuyorum.
Ayın 21'inde okumaya başlamıştım. Okumam 2 gün sürdü. Bolca güldüm. Yeni bir şeyler öğrendim. Sizin kendinize güveninizin arttığını gördüm.Memnun oldum. Bu yıl daha güzel şeyler yapabileceğinizden eminim. Kolaylık dileklerimle. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:58. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025